el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ντέρμπι σε όλη την Ευρώπη

Ο τίτλος περνάει από την Τούμπα

Ο επίδοξος πρωταθλητής, ΠΑΟΚ, υποδέχεται τον εν ενεργεία κάτοχο του τίτλου, Ολυμπιακό, σε ένα ματς που το αποτέλεσμα μπορεί να καθορίσει πολλά στη μάχη των δύο ομάδων για την κατάκτηση του τίτλου. Φυσικά και ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που έχει τις περισσότερες πιθανότητες από τη στιγμή που προπορεύεται στον βαθμολογικό πίνακα της Σούπερ Λίγκα αλλά έχει να δώσει και τα πέντε από τα οκτώ ματς που απομένουν για την ολοκλήρωση του φετινού «μαραθωνίου» στο γήπεδό του.

Ανέκαθεν η έδρα αποτελούσε σημαντικό κομμάτι για τον ΠΑΟΚ, φέτος όμως έχει καταφέρει κάτι το εξαιρετικό. Ειδικότερα, μετράει μόνο νίκες ως γηπεδούχος σε όλες τις διοργανώσεις και σε σύνολο 14 αγώνων σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη. Μάλιστα, διαθέτει ακόμα την καλύτερη εντός έδρας επίθεση στη Σούπερ Λίγκα (28 γκολ σε 10 ματς) όπως επίσης και την καλύτερη άμυνα (2 γκολ παθητικό). Να σημειωθεί πως και την αγωνιστική περίοδο 2013-14 η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε διατηρήσει το αήττητο της έδρας, με 16 νίκες και 1 ισοπαλία απολογισμό, σε πρωτάθλημα τότε 34 ομάδων. Μοιρασμένη η παράδοση με τον Ολυμπιακό στους αγώνες πρωταθλήματος στην Τούμπα, έδρα του ΠΑΟΚ. Οι δύο αντίπαλοι μετρούν από 3 νίκες ενώ ισάριθμα ματς έληξαν ισόπαλα. Αναλυτικά τα σκορ της τελευταίας 10ετίας: 0-0, 1-2, 2-1, 0-2, 1-1 2-1, 0-0, 0-2, 2-0.

Στο ματς του πρώτου γύρου, ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει 1-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης», μία αναμέτρηση που είχε τον Τάκη Λεμονή στην τεχνική ηγεσία, ενώ πλέον πορεύεται με τον Οσκαρ Γκαρσία. Ο Ισπανός προπονητής επέστρεψε την προηγούμενη εβδομάδα στον πάγκο των πρωταθλητών, καθώς είχε απουσιάσει το αμέσως προηγούμενο διάστημα λόγω προβλήματος υγείας.

Κρίσιμο για διαφορετικούς λόγους

Τη νίκη για διαφορετικούς λόγους ζητούν Βαλένθια και Ατλέτικο Μαδρίτης, που το βράδυ της Κυριακής θα αναμετρηθούν στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» στο τελευταίο χρονικά ματς της ημέρας στην Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Η Σεβίλλη βρίσκεται στην 5η θέση της κατάταξης και θέλει τους τρεις βαθμούτς ώστε να μην μείνει πίσω στη «μάχη» της 4άδας και της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου. Να μείνει «ζωντανή» στη διεκδίκηση του τίτλου θέλει με τη σειρά της η Ατλέτικο Μαδρίτης για την οποία μάλιστα ακολουθεί ο αγώνας με την Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου». Υπέρ της Σεβίλλης η παράδοση, καθώς την τελευταία 10ετία ως γηπεδούχος απέναντι στους «ροχιμπλάνκος» μετράει 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες.
Από άποψη στατιστικών, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η Σεβίλλη μετράει 9  Χ ημίχρονο στα 11 εντός έδρας ματς τη φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα Ισπανίας ενώ ως γηπεδούχος έχει συγκεντρώσει τους 24 από τους 39 συνολικά βαθμούς της στο πρωτάθλημα.

Ρεαλιστικός στόχος η Ευρώπη

Ένα σερί έξι αγώνων χωρίς νίκη από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, ουσιαστικά στέρησε στη Ρόμα τις όποιες ελπίδες της για την κατάκτηση του τίτλου στην Serie A, με Γιουβέντους και Νάπολι να είναι πλέον τα απόλυτα φαβορί για το «σκουντέτο». Ουσιαστικά, μόνος ρεαλιστικός στόχος για τη Ρόμα είναι η 4άδα και η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου. Με βλέψεις τίτλου άρχισε τη σεζόν και η Μίλαν. Την αρχική προσδοκία για την επιστροφή στην κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος διαδέχθηκε η απογοήτευση από την κακή πορεία. Βέβαια το τελευταίο διάστημα η ομάδα έχει αρχίσει να βρίσκει και πάλι τον καλό της εαυτό, υπό τις οδηγίες του Τζενάρο Γκατούζο, έχοντας συμπληρώσει 11 ματς αήττητη.

Παραδοσιακά πάντως, η Μίλαν αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έδρα της Ρόμα, στην οποία οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες το βράδυ της Κυριακής (25/02). Τελευταίο διπλό σε επίπεδο πρωταθλήματος το 2011-12 (3-2). Αυτή είναι και η μοναδική νίκη της Μίλαν στο «Ολίμπικο» σε επίπεδο πρωταθλήματος την τελευταία 10ετία (ο απολογισμός της σε αυτό το διάστημα, 1 νίκη, 5 ισοπαλίες, 3 ήττες).  Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στα δύο τελευταία ματς μεταξύ των δύο ομάδων, ο επιθετικός της Ρόμα, Εντιν Τζέκο, έχει βρει δίχτυα 3 φορές.

Διπλό αγνοείται…

Ακόμα μία φορά που ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ζοσέ Μουρίνιο, θα βρεθεί απέναντι στην ομάδα που τον καταξίωσε , την Τσέλσι. Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν το μεσημέρι της Κυριακής στο «Ολντ Τράφορντ», στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής στην Πρέμιερ Λιγκ.

Εδώ και 10 αγώνες έχει στο μεταξύ να εμφανιστεί διπλό στα μεταξύ τους ματς (ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης). Στα τέσσερα τελευταία μάλιστα, έχει νικήσει η ομάδα που ήταν γηπεδούχος (τρεις η Τσέλσι και μία η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Ακόμα ένα αξιοσημείωτο στατιστικό εν όψει του μεταξύ τους, είναι το γεγονός πως στα 10 πιο πρόσφατα ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει σκοράρει μόνο η μία ομάδα.

Η Μάντσεστερ τέλος διαθέτει την καλύτερη εντός έδρας άμυνα της κατηγορίας (5 γκολ παθητικό σε 13 ματς) και η Τσέλσι την δεύτερη καλύτερη εκτός έδρας άμυνα (13 γκολ παθητικό σε 13 αγώνες). Υπέρ της γηπεδούχου η πρόσφατη παράδοση, με 4 νίκες έναντι 2 της Τσέλσι την τελευταία 10ετία ως γηπεδούχος ενώ 3 ματς έληξαν ισόπαλα.

Το τρόπαιο που του λείπει

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Αρσέν Βενγκέρ βρίσκεται για 22 χρόνια στην τεχνική ηγεσία της Αρσεναλ (από τις 1 Οκτωβρίου 1996). Από τους εγχώριους τίτλους, αυτός του Λιγκ Καπ, λείπει από τη… συλλογή του. Με τον Αλσατό προπονητή, οι «κανονιέρηδες» έχουν φτάσει δύο ακόμα φορές στον τελικό, αλλά ηττήθηκαν. Τη σεζόν 2006-07 από την Τσέλσι (1-2) και το 2010-11 από την Μπέρμιγχαμ (1-2). Δύο οι φορές που η Αρσεναλ το έχει κατακτήσει. Το 1986-87 και το 1992-93 ενώ συνολικά έχει 5 χαμένους τελικούς.

Απόγευμα Κυριακής, Αρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι θα τεθούν αντιμέτωπες στον τελικό του Λιγκ Καπ, στο ουδέτερο Γουέμπλεϊ, για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς στην Αγγλία. Εκτη φορά που η Μάντσεστερ Σίτι θα βρεθεί στον τελικό της διοργάνωσης. Μετράει τέσσερις κατακτήσεις του τροπαίου, με πιο πρόσφατη το 2015-16 όταν επικράτησε στη διαδικασία των πέναλτι της Λίβερπουλ (1-1 το 90λεπτο και η παράταση). Αυτός είναι παράλληλα και ο πρώτος τελικός για την Σίτι υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρντιόλα (από το 2016-17 στην ομάδα), η οποία βέβαια είναι και το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της φετινής Πρέμιερ Λιγκ.

Αυτή θα είναι τέλος η πρώτη φορά που Μάντσεστερ Σίτι και Αρσεναλ θα τεθούν αντιμέτωπες σε τελικό Λιγκ Καπ, μία διοργάνωση που πολυνίκης είναι η Λίβερπουλ, με οκτώ κατακτήσεις, ενώ από πέντε μετρούν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αστον Βίλα και Τσέλσι.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ