el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ντέρμπι στο Βορρά, τεσσεράμισι χρόνια μετά

Έναν αιώνα αγωνιστικής αντιπαλότητας κοντεύουν να συμπληρώσουν ΠΑΟΚ και Αρης, που θα αναμετρηθούν την Τετάρτη (26/09, 19:00) στο γήπεδο της Τούμπας για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2014. Η «κόντρα» ξεκίνησε στο μεσοδιάστημα από το τέλος του Α’ μέχρι την έναρξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου και προερχόταν από τα κοινωνικά κριτήρια εκείνης της εποχής. Το ματς αφορά την 4η φάση του Κυπέλλου, με τις 32 ομάδες χωρισμένες σε 4 ομίλους. Προβλέπονται 3 ματς (2 εκτός έδρας οι ομάδες της Σούπερ Λίγκα και 1 των άλλων κατηγοριών) και προκρίνονται οι δύο πρώτοι. ΠΑΟΚ και Άρης μετέχουν στον 4ο όμιλο, μαζί με Εργοτέλη και Αήττητο Σπάτων.

Για το θεσμό του Κυπέλλου, είναι και η πρώτη καταγεγραμμένη αναμέτρηση μεταξύ των δύο συλλόγων της Θεσσαλονίκης. Αφορά τη σεζόν 1939-40, για τα προημιτελικά και τον Άρη να προκρίνεται στην παράταση (νίκες με 1-0 ο γηπεδούχος στο 90 λεπτο). Συνολικά έχουν αναμετρηθεί 22 φορές στη διοργάνωση. Οκτώ νίκες για τον Αρη, επτά για τον ΠΑΟΚ και ισάριθμες ισοπαλίες. Ανάμεσα σε αυτά τα ματς, οι δύο τελικοί Κυπέλλου, με μία κατάκτηση για κάθε ομάδα. Το 1970, Άρης – ΠΑΟΚ 1-0 στο Καυτανζόγλειο και το 2003 στην Τούμπα, ΠΑΟΚ – Αρης 1-0.

Το τελευταίο χρονικά μεταξύ τους ματς για το Κύπελλο Ελλάδος ήταν την περίοδο 2006-07 για τη φάση των 16 και τον ΠΑΟΚ να προκρίνεται στα πέναλτι (και τα 2 ματς έληξαν χωρίς σκορ). Πιο πρόσφατο, τη σεζόν 2013-14 – για το πρωτάθλημα – όπου και εδώ τα δύο μεταξύ τους μας έληξαν ισόπαλα. Στη συνολική παράδοση, ο «δικέφαλος» του Βορρά υπερτερεί με 50 νίκες έναντι 36 του Άρη ενώ υπήρξαν και 45 ισοπαλίες.

Τα τεσσεράμισι αυτά χρόνια που έχουν μεσολαβήσει μέχρι να ξαναβρεθούν οι δύο ομάδες αντιμέτωπες, είναι και το μεγαλύτερο διάστημα χωρίς το κλασικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Από το 1959, οπότε και διεξήχθη το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα δεν είχαν αναμετρηθεί μόνο δύο φορές (1997-98, 2005-06), λόγω υποβιβασμού του Αρη.

Στον τελικό και με τους δύο, ο Μπάγεβιτς

Έξι προπονητές έχουν κατά το παρελθόν θητεύσει και στους δύο πάγκους. Πιο πρόσφατη περίπτωση, του Ντούσαν Μπάγεβιτς, με τον Σέρβο να έχει φτάσει και με τους δύο στον τελικό. Με τον ΠΑΟΚ το 2001 το κατέκτησε (4-2 τον Ολυμπιακό στο «Νίκος Γκούμας») και με τον Αρη το 2008 ηττήθηκε στον τελικό (2-0 ο Ολυμπιακός στο Καυτανζόγλειο). Οι πέντε προηγούμενες περιπτώσεις προπονητών είναι των Γιώργου Παράσχου, Τάις Λίμπρεχτς, Μπράνκο Στάνκοβιτς, Κλεάνθη Βικελίδη και Νίκου Αγγελάκη.

Σε ότι αφορά τους παίκτες, υπάρχουν 24 που έχουν αγωνιστεί με τα χρώματα των δύο αντιπάλων. Πρόκειται για τους: Δημήτρη Ραπτόπουλο, Σπύρο Γεωργόπουλο, Δημήτρη Σταυρίδη, Βασίλη Λάζο, Νίκολα Νίκιτς, Κυριάκο Αλεξανδρίδη, Απόστολο Τσουρέλα, Μιχάλη Γκέκα, Κώστα Οικονομίδη, Αντώνη Γιουκούδη, Μπάμπη Νικολάου, Νίκο Παναγιωτίδη, Στέφανο Μπορμπόκη, Γιώργο Κούτση, Γιώργο Θεοδωρίδη, Δημήτρη Μάρκο, Κώστα Φραντζέσκο, Χρήστο Λαμπάκη, Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο, Κώστα Χαλκιά, Βλάνταν Ιβιτς, Θανάση Παπάζογλου, Βίτορ Βιτόλο, Χρήστου Ιντζίδη.

Από τις πιο… περιπετειώδης περιπτώσεις αναφορικά με παίκτες που έχουν αγωνιστεί και στις δύο ομάδες της συμπρωτεύουσας, είναι του Βίτορ Βιτόλο. Ο Ισπανός αμυντικός μέσος αποχώρησε το 2009 από τον Άρη για τον ΠΑΟΚ μετά από δικό του αίτημα, ενώ με… ανάλογο τρόπο αποχώρησε δύο χρόνια αργότερα από τον «δικέφαλο» για τον Παναθηναϊκό.  Υπάρχουν και περιπτώσεις παικτών που έχουν υπάρξει και στις δύο ομάδες, αλλά δεν έχουν αγωνιστεί. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Σπύρος Γόγολος, Αριστοτέλης Καρασαλίδης και Γιώργος Ζησόπουλος.

Ο ΠΑΟΚ μετράει στο μεταξύ 6 κατακτήσεις Κυπέλλου και 13 χαμένους τελικούς ενώ ο Άρης έχει κατακτήσει 1 φορά τη διοργάνωση και 8 χαμένους τελικούς.

Στους προηγούμενους γύρους…

Στον πρώτο γύρο, συμμετείχαν οι Κυπελλούχοι των ΕΠΣ. Οι 52 είναι χωρισμένες σε ομίλους και 1 (κατόπιν κλήρωσης) προκρίθηκε απευθείας. Προκρίνονταν οι 2 πρώτες από κάθε όμιλο. Στον δεύτερο γύρο, πέρασαν οι 5 απευθείας μετά από κλήρωση ενώ οι επόμενες 22 δημιούργησαν 11 ζευγάρια (χωρισμένες σε γεωγραφικά κριτήρια). Οι νικητές μαζί με τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ μετείχαν στον 3ο γύρο και έπαιξαν σε μονά, νοκ-άουτ μας. Οσες πέρασαν, συνέθεσαν με τις ομάδες της Σούπερ Λίγκα την 4η φάση της διοργάνωσης. Δύο ομάδες από τη Σούπερ Λίγκα και άλλες δύο από τις άλλες κατηγορίες μπαίνουν στον όμιλο, ενώ οι σύλλογοι της μεγάλης κατηγορίας δίνουν 1 εντός έδρας ματς (από τα συνολικά 3 του ομίλου) σε αντίθεση με τις ομάδες των μικρότερων κατηγοριών που έχουν δύο αγώνες στην έδρα τους.

Στην επόμενη φάση (5η) θα προκριθούν οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο. Οι πρώτοι από κάθε όμιλο κάνουν ένα γκρουπ, οι δεύτεροι άλλο και θα διεξαχθεί κλήρωση μεταξύ των ομάδων του Α με του Β. Γηπεδούχοι στον πρώτο αγώνα θα είναι οι ομάδες του δεύτερου γκρουπ δυναμικότητας και οι αγώνες ρεβάνς θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας ενώ οι ομάδες που ήταν στον ίδιο όμιλο στην 4η φάση δεν μπορούν να ξαναβρεθούν αντιμέτωπες σε αυτό το γύρο. Οι 8 νικητές θα συνδέσουν τα προημιτελικά ενώ μετά από διπλά ματς θα κριθεί η πρόκριση στα ημιτελικά και τον τελικό αντίστοιχα. Ο τελικός, όπως έχει ανακοινώσει η διοργανώτρια αρχή, θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου, στο ΟΑΚΑ.


Οι όμιλοι του Κυπέλλου 2018-19
1ος όμιλος: Ατρόμητος, Ηρακλής, ΠΑΣ Γιάννινα, Θύελλα Καμαρίου
2ος όμιλος: ΑΕΚ, Απόλλων Λάρισας, Λαμία, Βόλος ΝΠΣ
3ος όμιλος: Κισσαμικός, ΟΦ Ιεράπετρας, Παναιτωλικός, Παναθηναϊκός
4ος όμιλος: Αήττητος Σπάτων, Αρης, Εργοτέλης, ΠΑΟΚ
5ος όμιλος: Αρης Αβάτου, Λεβαδειακός, Ολυμπιακός, Παναχαϊκή.
6ος όμιλος: Απόλλων Παραλιμνίου, Απόλλων Σμύρνης, Αστέρας Τρίπολης, Τρίκαλα
7ος όμιλος: Κέρκυρα, Νίκη Βόλου, ΟΦΗ, Ξάνθη
8ος όμιλος: Απόλλων Πόντου, Ηρόδοτος, Λάρισα, Πανιώνιος

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ