el
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι θάνατοι που συγκλόνισαν τον αθλητικό κόσμο

Τριήμερο πένθος στη Βραζιλία
Σε ηλικία 34 ετών, ο Βραζιλιάνος οδηγός της Φόρμουλα 1, Αϊρτον Σένα, χάνει τη ζωή του σε δυστύχημα στην πίστα του Σαν Μαρίνο το 1994 και βυθίζει στο πένθος ολόκληρη τη χώρα. Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η κυβέρνηση της Βραζιλίας και εκτιμάται πως περισσότεροι από τρία εκατομμύρια κόσμου συνόδευσαν τον Αϊρτον Σένα στην τελευταία του κατοικία.

Παιχνίδια της μοίρας, το γεγονός πως του δυστυχήματος του Αϊρτον Σένα, είχαν προηγηθεί ακόμα δύο ατυχήματα τις αμέσως δύο προηγούμενες μέρες. Στην πρώτη ημέρα των δοκιμαστικών στην πίστα του Σαν Μαρίνο, ο Ρούμπενς Μπαρικέλο τραυματίστηκε ενώ την δεύτερη ημέρα των δοκιμαστικών, ο Αυστριακός Ρόλαντ Ρατζενμπέργκερ είχε χάσει τη ζωή του. Την ημέρα του αγώνα (1 Μαΐου του 1994) ήταν η σειρά του Σένα…

Σε επίπεδο Φόρμουλα 1, ο Αϊρτον Σένα ήταν τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (1988, 1990, 1991) και στον συγκεκριμένο αγώνα στο Σαν Μαρίνο, εκκινούσε από την πρώτη θέση. Το τριήμερο εκείνο ήταν μάλιστα το χειρότερο μετά το 1964 σε επίπεδο Φόρμουλα 1, αφού τότε ήταν η τελευταία φορά που είχαν χάσει τη ζωή τους δύο οδηγοί σε διάρκεια ενός Γκραν Πρι.

Το θετικό της υπόθεσης- αν μπορούμε να το πούμε έτσι – είναι πως μετά από το δυστύχημα του 1994 άλλαξαν προς το καλύτερο οι κανονισμοί ασφαλείας για τους οδηγούς.

Ενα χρόνο πριν…
Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο του 1993, ο φίλαθλος κόσμος είχε κλονιστεί από το χαμό του Κροάτη παίκτη του μπάσκετ, Ντράζεν Πέτροβιτς. Χαρισματικός σκόρερ, έκανε καριέρα τόσο στην Ευρώπη (Σιμπένκα, Τσιμπόνα, Ρεάλ Μαδρίτης) όσο και την άλλη άκρη του Ατλαντικού και το ΝΒΑ (Πόρτλαντ, Νιου Τζέρσι Νετς). Σε ηλικία μόλις 28 ετών, έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Μεταξύ άλλων, είχε αναδειχθεί καλύτερος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986, πανηγυρίσει δύο φορές την Ευρωλίγκα με τη Ρεάλ Μαδρίτης (1985,1986), δύο Σαπόρτα (1987, 1989) ενώ αναδείχθηκε 4 φορές καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη (1986,1989, 1992, 1993).

Η φανέλα του στην ομάδα των Νιου Τζέρσι Νετς (#3) έχει αποσυρθεί από το 1993 ενώ 2002 μπήκε στο Hall Of Fame του ΝΒΑ.

Ακόμα ένα μεγάλος παίκτης του μπάσκετ που εχασε τη ζωή του πρόωρα, ήταν ο Αλφόνσο Φορντ. Σε ηλικία 32 ετών, ο μεγάλος Αμερικανός σκόρερ, χάνει τη ζωή του μετά απο πολύχρονη μάχη με τη Λευχαιμία. Παρότι γνώριζε το πρόβλημα, δεν σταμάτησε να παίζει μπάσκετ και να πρωταγωνιστεί, με τελευταίο σταθμό τη Σκαβολίνι Πεζάρο το 2003-04. Σε ένδειξη αναγνώρισης, η Ευρωλίγκα έχει μετονομάσει το βραβείο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης με το όνομά του.

Ο Φορντ είναι ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ στο κολλεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ και μετά από ένα μικρό πέρασμα στο ΝΒΑ, αγωνίστηκε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του στην Ευρώπη. Εγινε μάλιστα ο πρώτος παίκτης στο NCAA που είχε 25 πόντους μ.ο. ανά αγώνα για τέσσερις σερί σεζόν και βρίσκεται στην 4η θέση των πρώτων σκόρερ στην ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Στην Ελλάδα, ο Αλφόνσο Φορντ αγωνίστηκε σε Παπάγου (1996-97), Σπόρτινγκ (1998-99) Περιστέρι (1999-2001) και Ολυμπιακό (2001-02). Αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και MVP τη σεζόν 2000-01 αγωνιζόμενος στο Μαρούσι.

Ο «Ηρακλής τσέπης»
Στις 18 Νοεμβρίου 2017, σε ηλικία 50 ετών, ο κόσμος «παγώνει» στην είδηση του Θανάτου του Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Ο Τούρκος αθλητής της άρσης βαρών στον οποίο είχε δοθεί το προσωνύμιο «Ηρακλής τσέπης» –  κάτοχος 3 χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων και εξάκις πρωταθλητής κόσμου – μετά από πολύχρονη μάχη με την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε (cirrhosis) χάνει τη μάχη.

Οι πολλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών…
Η περίπτωση του Νταβίντε Αστόρι είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις παικτών μεγάλων ομάδων που έχουν χάσει ξαφνικά τη ζωή τους. Μόλις πριν λίγα 24ωρα ακόμα ένας 18χρονος, ο Τόμας Ροντρίγκεζ (παίκτης της ομάδας Νέων Τουρ στη Β’ Γαλλίας) έχασε τη ζωή του με τον ίδιο τρόπο. Δεν ξύπνησε ποτέ. Από ανακοπή καρδιάς ο Αστόρι ενώ σε ότι αφορά τον Τόμας Ροντρίγκεζ, τα αίτια δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα.

Η καρδιά είχε «προδώσει» και τον Μίκλος Φέχερ τον Ιανουάριο του 2004 (25/01/2004) και μάλιστα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ούγγρος επιθετικός της Μπενφίκα κατέρρευσε στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα με την Βιτόρια Γκιμαράες. Σε ηλικία 24 ετώνμ στις καθυστερήσεις του αγώνα και τη στιγμή που είχε τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα, σωριάστηκε ξαφνικά στον αγωνιστικό χώρο και δεν επανήλθε.

Στην πρεμιέρα της Πριμέρα Ντιβιζιόν τη σεζόν 2007-08 και το ματς Σεβίλλη – Χετάφε, καταρρέει στον αγωνιστικό χώρο ο Αντόνιο Πουέρτα. Καρδιακή προσβολή η αιτία, με το ρολόι να δείχνει το 29ο λεπτό του αγώνα. Σε μία φάση στην περιοχή της Σεβίλλης, ο Πουέρτα δείχνει να χάνει τις αισθήσεις του και καταρρέει στο γήπεδο. Συνέρχεται, αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο, αλλά κατά τη διάρκεια που βρίσκεται στα αποδυτήρια χάνει τις αισθήσεις του εκ νέου. Στη διαδρομή προς το νοσοκομείο υπέστη πολλαπλά καρδιακά επεισόδια. Μετά από λίγα 24ωρα ο οργανισμός του δεν αντέχει και ο 22χρονος παίκτης της Σεβίλλης χάνει τη ζωή του.

Η τελευταία προπόνηση…
Τον Αύγουστο του 2009, στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια του σταδίου της προετοιμασίας, ο Ντάνι Χάρκε της Εσπανιόλ πεθαίνει ξαφνικά. Ιδια η αιτία, καρδιακή προσβολή. Οι γιατροί της ομάδας κατέβαλλαν προσπάθειες να επαναφέρουν τον 26χρονο,  αλλά χωρίς επιτυχία. Ο σύλλογος στη μνήμη του πρώτη αρχηγού της, έχει μετονομάσει το προπονητικό κέντρο αλλά και το γήπεδο της Β’ ομάδας σε «Ντάνι Χάρκε». Ο Χάρκε την ώρα που υπέστη το επεισόδιο μιλούσε στο τηλέφωνο και βρέθηκε από τους συμπαίκτες του.

Μέσα στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια ματς εθνικών ομάδων (στο ματ Καμερούν – Κολομβία), είχε χάσει τη ζωή του τον Ιούνιο του 2003 ο Μαρκ Βιβιέν Φοέ σε ηλικία 28 ετών. Αγωνιζόμενος με το Καμερούν, κατέρρευσε ξαφνικά στο κέντρο του γηπέδου στο 72ο λεπτό. Εγιναν μεγάλες προσπάθειες από όλους ώστε να επανέλθει, αλλά δεν τα κατάφεραν. Πρόβλημα στην καρδιά ανέφερε το πόρισμα. Τραγική ειρωνία, το γεγονός πως ο προπονητής του (Βίνφριντ Σάφερ) ήθελε νωρίτερα να τον αντικαταστήσει λόγω κόπωσης, αλλά ο παίκτης ήθελε να συνεχίσει στον αγώνα , κάτι που έγινε.

Στα ελληνικά γήπεδα τέλος, έχει χάσει τη ζωή του τον Απρίλιο του 1995 και σε ηλικία 28 ετών ο Μουκαντί Τσιμάγια. Αγωνιζόμενος με τη φανέλα του Ατρομήτου, χτύπησε κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Πανελευσινιακό στον λαιμό και άφησε την τελευταία του πνοή στον δρόμο για το νοσοκομείο.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ