el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι κληρώσεις των ελληνικών ομάδων

Επιστροφή στους κορυφαίους, δώδεκα χρόνια μετά…

Για πρώτη φορά μετά την αγωνιστική περίοδο 2006-07, η ΑΕΚ επιστρέφει στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων στην Ευρώπη, το Τσάμπιονς Λιγκ. Κοινός παρονομαστής εκείνης της περιόδου με τη φετινή, το γεγονός πως στο δρόμο για την πρόκριση, χρειάστηκε να αποκλείσει ομάδα από τη Σκωτία. Το 2006-07 είχε αντιμετωπίσει στον τρίτο προκριματικό γύρο τη Χαρτς (5-1 συνολικό σκορ) και φέτος τη Σέλτικ (3-2 συνολικό σκορ) ενώ στη φάση των πλέι οφ ξεπέρασε την Ουγγρική MOL Βίντι (πρώην Βιντεότον).

Στη φάση των ομίλων, η ΑΕΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει Αγιαξ, Μπενφίκα και Μπάγερν Μονάχου. Τις δύο πρώτες τις έχει αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν, σε αντίθεση με την Μπάγερν Μονάχου, με την οποία θα αγωνιστεί για πρώτη φορά.

Η ΑΕΚ, είναι στο μεταξύ η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ (1992-93) και σε φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (1994-95) αλλά και η μόνη ομάδα που έχει τερματίσει αήττητη στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης (το 2002-03 με 6 ισοπαλίες).

Όταν το κατέκτησε αήττητος

Η ΑΕΚ αντιμετώπισε τον Αγιαξ τη χρονιά που ο σύλλογος από την Ολλανδία έφτασε αήττητος στην κατάκτηση της διοργάνωσης. Για τη φάση των ομίλων της περιόδου 1994-95, η Ενωση γνώρισε ισάριθμες ήττες στα δύο ματς που αντιμετώπισε τον Αίαντα. Το Σεπτέμβριο του 1994, στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής η ΑΕΚ ηττήθηκε στο «Νίκος Γκούμας» με 2-1, σε μία αναμέτρηση που προηγήθηκε με τέρμα του Τόνι Σαβέφσκι (30’) και γνώρισε την ανατροπή με γκολ των Γιάρι Λιτμάνεν (33’) και Πάτρικ Κλάιφερτ (59’).

Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, στο πλαίσιο της έκτης και τελευταίας αγωνιστικής Αγιαξ – ΑΕΚ 2-0, με τον  Ολλανδό μέσο Ταρίκ Ουλίντα να σημειώνει και τα δύο τέρματα (7’, 81’) για την ομάδα του Αμστερνταμ.

Η Ενωση το 1994-95 είχε βρεθεί σε όμιλο με Μίλαν, Σάλτσμπουργκ και Αγιαξ και είχε τερματίσει στην τελευταία θέση του ομίλου (2 ισοπαλίες και 4 ήττες ο απολογισμός της). Το Τσάμπιονς Λιγκ εκείνη τη σεζόν κατέκτησε ο Αγιαξ, ο οποίος επικράτησε στον τελικό 1-0 της Μίλαν στο «Ερνστ Χάπελ Στέντιουμ», στην Αυστρία.

Με σκόρερ τον Μαϊστόροβιτς

Η φετινή θα είναι η πρώτη φορά που ΑΕΚ και Μπενφίκα θα τεθούν αντιμέτωπες σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Δύο φορές έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν. Αμφότερες αφορούσαν τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2009-10. Ειδικότερα, για την δεύτερη αγωνιστική στη φάση των ομίλων, στο ΟΑΚΑ, Η ΑΕΚ είχε επικρατήσει 1-0 της Μπενφίκα με γκολ του Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς (42’) ενώ την τελευταία αγωνιστική, η ΑΕΚ ηττήθηκε στην Πορτογαλία 2-1. Ο Ανχελ Ντι Μαρία σκόραρε και τα 2 τέρματα για την Μπενφίκα, με τον Ισμαελ Μπλάνκο στο 84΄ να διαμορφώνει από πλευράς ΑΕΚ το τελικό σκορ.

Το πρόγραμμα της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ:
1η αγωνιστική (19/9): 20:00 Άγιαξ – ΑΕΚ
2η αγωνιστική (2/10): 22:00 ΑΕΚ – Μπενφίκα
3η αγωνιστική (23/10): 20:00 ΑΕΚ – Μπάγερν
4η αγωνιστική (7/11): 22:00 Μπάγερν – ΑΕΚ
5η αγωνιστική (27/11): 20:00 ΑΕΚ – Άγιαξ
6η αγωνιστική (12/12): 22:00 Μπενφίκα – ΑΕΚ

Αντίπαλοι ξανά, μετά από 59 χρόνια

Πρωτοπόρος του ομίλου του ο Ολυμπιακός, ωστόσο, δεν απέφυγε τα δύσκολα. Μίλαν, Μπέτις και τη Ντουντελάνζ από το Λουξεμβούργο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι «ερυθρόλευκοι» στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Η Ιταλική Μίλαν είναι σίγουρα το όνομα του αντιπάλου που ξεχωρίζει, με τον Ολυμπιακό να έχει αντιμετωπίσει τον… κοιμώμενο γίγαντα της γειτονικής χώρας το 1659-60, για τον πρώτο γύρο του European Cup (πρώην Τσάμπιονς Λιγκ). Ολυμπιακός – Μίλαν 2-2 και Μίλαν – Ολυμπιακός 3-1, τα σκορ.

Μετά το 2013-14, επιστρέφει στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις η Μπέτις. Φέτος είναι η δέκατη φορά που μετέχει σε διοργανώσεις ΟΥΕΦΑ. Καλύτερη παρουσία της, την αγωνιστική περίοδο 1997-98, όταν για το Κύπελλο Κυπελλούχων είχε φτάσει έως τα προημιτελικά και είχε αποκλειστεί από την Τσέλσι (5-2 συνολικό σκορ).

Η πρωτάρα Ντουντελάνζ από το Λουξεμβούργο, είναι η τελευταία ομάδα του ομίλου (6ου) του Ολυμπιακού. Μάλιστα, έγινε η πρώτη ομάδα της χώρας που καταφέρνει να συμμετάσχει σε φάση ομίλων Ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Στη φάση των πλέι οφ, έκανε την έκπληξη και απέκλεισε την Κλουζ από τη Ρουμανία. Προέρχεται από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου και αποκλείστηκε από την Mol Βίντι.

Η πρώτη που τα πήρε όλα

Η Τσέλσι έγινε η πρώτη ομάδα από την Αγγλία που κατακτά όλα τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μετά και την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ το 2012-13. Διοργάνωση στην οποία ενδέχεται να πρωταγωνιστήσει και τη φετινή σεζόν. Οι Μπλε του Λονδίνου, που από φέτος έχουν τον Μαουρίτσιο Σάρι στην τεχνική ηγεσία, θα βρεθούν στον δρόμο του ΠΑΟΚ, μαζί με ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ και Mol Βίντι, στον δωδέκατο όμιλο.

ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ και MOL Βίντι είναι στο μεταξύ δύο ομάδες που η πρώτη λέξη του ονόματός τους αναφέρεται η εταιρία που είναι χορηγός. Η ΜΠΑΤΕ υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ η MOL (πετρελαϊκή εταιρία) μπήκε από τη φετινή σεζόν στην ονομασία (μέχρι πρότινος Βιντεότον). Την ομάδα από την Ουγγαρία, απέκλεισε η ΑΕΚ στη φάση των νοκ-άουτ για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο ΠΑΟΚ, δεν έχει αντιμετωπίσει τέλος ποτέ κατά το παρελθόν κάποια από τις τρεις ομάδες που θα βρει στο δρόμο του στη φετινή διοργάνωση.

Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού

1η αγωνιστική – 20 Σεπτεμβρίου: Ολυμπιακός – Μπέτις
2η αγωνιστική – 4 Οκτωβρίου: Μίλαν – Ολυμπιακός
3η αγωνιστική – 25 Οκτωβρίου: Ντουντελάνζ – Ολυμπιακός
4η αγωνιστική – 8 Νοεμβρίου: Ολυμπιακός – Ντουντελάνζ
5η αγωνιστική – 29 Νοεμβρίου: Μπέτις – Ολυμπιακός
6η αγωνιστική – 13 Δεκεμβρίου: Ολυμπιακός – Μίλαν

Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ

1η αγωνιστική20 Σεπτεμβρίου: ΠΑΟΚ – Τσέλσι
2η αγωνιστική- 4 Οκτωβρίου: Μπάτε Μπορίσοφ – ΠΑΟΚ
3η αγωνιστική 25 Οκτωβρίου: ΠΑΟΚ – Βίντι
4η αγωνιστική – 8 Νοεμβρίου: Βίντι – ΠΑΟΚ
5η αγωνιστική – 29 Νοεμβρίου: Τσέλσι – ΠΑΟΚ
6η αγωνιστική -13 Δεκεμβρίου: ΠΑΟΚ – Μπάτε Μπορίσοφ

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ