el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ολυμπιακός vs Βαλένθια: Ημέρα κρίσης στο «λιμάνι»

Με τον Κεστούτις Κεμζούρα ως υπηρεσιακό προπονητή απέναντι στη Βαλένθια ο Ολυμπιακός (11/10, 21:30). Κρίνεται ο ίδιος και οι ξένοι, εν όψει της επόμενης ημέρας μετά την αποχώρηση του Ντέιβιντ Μπλατ.

Η φιλοσοφία του Ντέιβιντ Μπλατ με τον Ολυμπιακό, δεν ταίριαξε. Το μπάσκετ που θέλει να παίζει ο Αμερικανός προπονητής δεν συνάδει με το ρόστερ που διαθέτει η ομάδα φέτος.

Στον έμπειρο προπονητή δόθηκε η δυνατότητα να βελτιώσει τα πράγματα συγκριτικά με την περσινή σεζόν, η εικόνα που παρουσίασε όμως στο τελευταίο φιλικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στην πρεμιέρα της Euroleague με τη Βιλερμπάν, όπου ηττήθηκε εύκολα σε αμφότερα, μεγάλωσαν τον προβληματισμό, με την κατάσταση να κρίνεται ως μη αναστρέψιμη.

Στον Μπλατ χρεώθηκαν, πλην της κακής εικόνας, το διαταραγμένο κλίμα στα αποδυτήρια και οι κακές επιλογές στο μεταγραφικό σχεδιασμό. Έτσι, έπειτα από συνάντηση που είχε με τη διοίκηση, αποφασίστηκε η κοινή λύση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Προσωρινός αντικαταστάτης του Ντέιβιντ Μπλατ στον «ερυθρόλευκο» πάγκο ανέλαβε ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Κεστούτις Κεμζούρα. Ο Λιθουανός θα κάνει ντεμπούτο στην αναμέτρηση της Παρασκευής (11/10, 21:30) στο ΣΕΦ με τη Βαλένθια στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα.

Ο 49χρονος ήταν βοηθός του Μπλατ πλην του Ολυμπιακού και στην Νταρουσάφακα (2016-18) ενώ έχει διατελέσει ως πρώτος προπονητής στις εθνικές Λιθουανίας, Λετονίας, Αυστρίας και σε συλλογικό επίπεδο σε Λιέτουβος Ρίτας, Χίμκι, Λοκομοτίβ Κούμπαν, Πρόκομ και Νίμπουρκ.

Ολυμπιακός: Η ευκαιρία των ξένων

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε αναζήτηση νέου προπονητή, όμως λόγω των περιορισμένων επιλογών που υπάρχουν αυτή την εποχή (Γιώργος Μπαρτζώκας, Τσάβι Πασκουάλ, Σκοτ Σκάιλς) και των δυσκολιών που έχει η κάθε περίπτωση, δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο μονιμοποίησης του Κεμζούρα μέχρι τέλους της σεζόν.

Όπως και να ‘χει, πολλά θα εξαρτηθούν από την παρουσία του Ολυμπιακού στο ματς με τη Βαλένθια. Εφόσον δείξει κάτι καλύτερο – που όμως δεν είναι και εύκολο να αλλάξει πολλά αφού έχει γίνει λάθος σχεδιασμός και οι παίκτες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά – στον αγώνα της Παρασκευής, ίσως προκριθεί αυτό το σενάριο.

Μαζί με τον Κεμζούρα, την ευκαιρία τους οφείλουν να πάρουν και όσοι παίκτες θεωρούνται… κόκκινα πανιά. Ουίλ Τσέρι, Ουέιντ Μπάλντγουιν, Μιντάουκας Κουζμίνσκας, Ιθαν Χαπ και φυσικά ο Μπράντον Πολ, είναι οι παίκτες που θα πρέπει να δείξουν βελτίωση.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποτελεί σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τον διακαή πόθο της διοίκησης. Ο Έλληνας τεχνικός γνωρίζει την ομάδα από την πρώτη του θητεία, στην οποία μάλιστα κατέκτησε και την Ευρωλίγκα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Μπαρτζώκας

Τις τελευταίες ώρες παίζει έντονα το όνομα του Σκοτ Σκάιλς, που φέρεται θετικός να αναλάβει μέχρι το τέλος της σεζόν.

Σε ό,τι αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Κεμζούρα βρίσκεται σε θέση να υπολογίζει σε άπαντες, μετά και την επιστροφή του Σάσα Βεζένκοφ σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης. Ο Βούλγαρος είχε αγωνιστεί ελάχιστα στην πρεμιέρα και έπειτα μετέβη στην Ιταλία για να συναντηθεί με τον προσωπικό του ιατρό για την επέμβαση που του είχε γίνει το καλοκαίρι.

Βαλένθια: Πλήρης στον Πειραιά

Χωρίς απουσίες και η Βαλένθια, η οποία πέρσι κατέκτησε το Γιούροκαπ. Λίγες οι προσθαφαιρέσεις της στο ρόστερ ενώ στη τεχνική ηγεσία παραμένει ο Χάουμε Πονσαρνάου.

Στην πρεμιέρα της στη φετινή Ευρωλίγκα ηττήθηκε εύκολα στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ, ενώ στο τελευταίο χρονικά ματς, επικράτησε εύκολα της Μπέτις (95-72) για το πρωτάθλημα Ισπανίας.

Οι Βάρτζα Μαρίνκοβιτς (γκαρντ) και Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς (σέντερ) είναι οι παίκτες που αποτελούν βαρόμετρο για τις «νυχτερίδες» και από την απόδοσή τους θα εξαρτηθούν πολλά για το αποτέλεσμα στη συνάντηση με τον Ολυμπιακό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς

«Κόκκινη» η παράδοση

Το ματς της Παρασκευής θα είναι το 9ο σε επίπεδο Ευρωλίγκας μεταξύ των δύο ομάδων. Συντριπτικά υπέρ του Ολυμπιακού η παράδοση, με 7 νίκες έναντι μίας των «νυχτερίδων». Με γηπεδούχο τον Ολυμπακό το ρεκόρ νικών είναι 3-1 και στην Ισπανία 4-0.

Το 2017-18 αναμετρήθηκαν τελευταία φορά, με την ελληνική ομάδα να επικρατεί με 72-64 στην Ισπανία και με 80-70 στο ΣΕΦ.

Τζόνι Ρότζερς (φόργουορντ) και Φαμπρίτσιο Ομπέρτο (σέντερ) είναι οι πιο αναγνωρίσιμοι παίκτες που έχουν αγωνιστεί κατά το παρελθόν και με τις δύο ομάδες.

Αποτέλεσμα εικόνας για Τζόνι Ρότζερς

Ο Ρότζερς αγωνίστηκε στη Βαλένθια τη διετία 1989-91 και το 1996-97 και στον Ολυμπιακό από το 1997 έως το 1999. Ο Ομπέρτο, αγωνίστηκε στην ελληνική ομάδα τη σεζόν 1998-99 και στη Βαλένθια την τριετία 2002-05.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ