el
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ολυμπιακός vs ΠΑΟΚ: Τα πρόσωπα του ντέρμπι

Ο χορός των ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ ανοίγει την Κυριακή (1/12, 19:30) στο «Γ. Καραϊσκάκης». Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε.

Αυτό θα είναι το πρώτο από τα τέσσερα ντέρμπι που θα παρακολουθήσουμε φέτος μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών του τίτλου της Super League.

Το σύστημα διεξαγωγής άλλαξε το καλοκαίρι και πλέον ο πρωταθλητής θα κρίνεται στα πλέι οφ, όπου οι πρώτες έξι ομάδες της κατάταξης θα παίξουν εκ νέου δύο γύρους εντός-εκτός σε ένα νέο μίνι πρωτάθλημα, έχοντας μεταφέρει αυτούσιους τους βαθμούς που κέρδισαν στην κανονική περίοδο.

Σε έναν μαραθώνιο, λοιπόν, όπου ο νικητής αναδεικνύεται σε πλέι οφ και ακόμη υπάρχουν 29 αγωνιστικές είναι πολύ νωρίς να χαρακτηριστεί το ντέρμπι της Κυριακής καθοριστικό ως προς την τελική έκβαση του πρωταθλήματος, ωστόσο το κλίμα πόλωσης μεταξύ των δύο συλλόγων έχει εκ των πραγμάτων μετατρέψει τις μεταξύ τους κόντρες σε παιχνίδια ύψιστης σημασίας, όχι μόνο βαθμολογικά, αλλά και ψυχολογικά.

Ολυμπιακός: Η πίεση στον Μαρτίνς

Η μεγαλύτερη πίεση βρίσκεται στην πλευρά του Ολυμπιακού, ο οποίος παίζει στην έδρα του και σε περίπτωση μη νίκης όλα δείχνουν ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρότερες συνέπειες συγκριτικά με το φιλοξενούμενο ΠΑΟΚ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαρτίνς

Οι δύο γκέλες με Ξάνθη και Πανιώνιο και κυριότερα οι δύο ήττες που υπέστη ο Ολυμπιακός την περσινή σεζόν από τον Δικέφαλο έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο «πρέπει» επικράτησης την Κυριακή για τον Πέδρο Μαρτίνς και τους παίκτες του.

Ειδικά για τον Πορτογάλο τεχνικό το συγκεκριμένο ντέρμπι δεν αποκλείεται να είναι το παιχνίδι που ενδεχομένως κρίνει το μέλλον του στο λιμάνι.

Ο Ολυμπιακός, παράλληλα, οφείλει να αφήσει πίσω του την ευρωπαϊκή απογοήτευση. Την Τρίτη στο Λονδίνο πίστεψε για 45 λεπτά ότι μπορούσε να φύγει νικητής από την έδρα της Τότεναμ, όμως ατομικά λάθη του στέρησαν αυτήν τη δυνατότητα, το ματς γύρισε τούμπα στην επανάληψη και η αλήθεια είναι πως το κλίμα βάρυνε περαιτέρω για τον Μαρτίνς, ο οποίος δέχθηκε κριτική για τη διαχείρισή του στο δεύτερο ημίχρονο.

Το ζητούμενο τώρα είναι πώς ο Πορτογάλος τεχνικός θα διαχειριστεί την πνευματική και αγωνιστική κόπωση από το 4-2 με την Τότεναμ, εν όψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο μοιραίος του Λονδίνου Μεριά, θα αφήσει τη θέση του στον Αβραάμ Παπαδόπουλο. Από εκεί και πέρα υπάρχει ερωτηματικό για το αν θα επιστρέψει στην ενδεκάδα αντί του Μασούρα ο Σουντανί, που είναι σταθερά βασικός στο πρωτάθλημα και αν θα ενεργοποιηθεί από το ξεκίνημα ο Βαλμπουενά παίρνοντας τη θέση του Καμαρά ή σε μία πιο εξτρίμ περίπτωση αυτή του Μπουχαλάκη.

Εν ολίγοις αναμένονται μέχρι και τρεις αλλαγές στο αρχικό σχήμα του Ολυμπιακού συγκριτικά με το παιχνίδι της Τρίτης, εκτός κι αν ο Μαρτίνς επιφυλάσσει κάποια ακόμη έκπληξη επιλέγοντας για παράδειγμα τον Γκερέρο αντί του Ελ-Αραμπί για την κορυφή της επίθεσης, μία κίνηση πάντως που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ειδικά μετά το γκολ που έβαλε ο Μαροκινός στην Τότεναμ.

ΠΑΟΚ: Πρωταθλητής στο «Γ. Καραϊσκάκης» έπειτα από 42 χρόνια

Ο ΠΑΟΚ θα βιώσει μία πρωτόγνωρη εμπειρία την Κυριακή αφού θα παίξει για πρώτη φορά ως πρωταθλητής στο «Γ. Καραϊσκάκης» έπειτα από 42 χρόνια και το πρωτάθλημα που είχε κατακτήσει το 1976.

Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τον Απρίλιο του 1977 διότι στο δεύτερο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ τη δεκαετία του ‘80, ο Ολυμπιακός τότε χρησιμοποιούσε ως έδρα το ΟΑΚΑ.

Αυτό το γεγονός ασφαλώς παρέχει μία ψυχολογική υπεροχή στον Δικέφαλο, ο οποίος προετοιμάστηκε σε σαφώς πιο ήρεμες συνθήκες έναντι του Ολυμπιακού.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αμπελ Φερέιρα παοκ

Ο Αμπελ Φερέιρα παράταξε την ομάδα του με σχηματισμό 4-2-3-1 κόντρα στην ΑΕΛ και εκτός απροόπτου τον ίδιο θα διατηρήσει και στο ντέρμπι, ωστόσο ενδέχεται να υπάρξουν μερικές διαφοροποιήσεις σε πρόσωπα.

Ο Λημνιός λογικά θα επιστρέψει στην ενδεκάδα αντί του Ελ Καντουρί και εκτός απροόπτου ο ΠΑΟΚ θα κατέβει με εξτρέμ τον Έλληνα διεθνή και τον Βιεϊρίνια.

Στους χαφ προβάδισμα διατηρεί το δίδυμο Μίσιτς-Αουγκούστο διότι ο Μαουρίτσιο προέρχεται από τραυματισμό και ο Φερέιρα δεν τον πιέζει προς το παρόν. Το ίδιο ισχύει και στους στόπερ που εσχάτως προτιμάται το δίδυμο Ινγκασον-Κρέσπο με τον Βαρέλα να είναι η τρίτη λύση. Στον άσο ο Ζίφκοβιτς αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του έναντι του Πασχαλάκη, ο οποίος πέρυσι ήταν ο MVP της νίκης στο Καραϊσκάκη.

Το μεγάλο ερωτηματικό προκύπτει στην επίθεση. Ο Κάρολ Σβιντέρσκι είναι ο πιο φορμαρισμένος επιθετικός του πρωταθλήματος. Εχει σκοράρει 7 γκολ, χρειάζεται μόλις 2,6 τελικές για να βρει δίχτυα, είναι δηλαδή ο πιο αποτελεσματικός φορ της κατηγορίας, ωστόσο το αγωνιστικό στιλ του Τσούμπα Ακπομ μάλλον ταιριάζει καλύτερα στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Ο Νιγηριανός είναι πιο δυνατός σωματικά, μπορεί να απασχολήσει περισσότερο τους δύο στόπερ του Ολυμπιακού και ασφαλώς έχει τη δυνατότητα να γίνει περισσότερο επικίνδυνος στο ανοιχτό γήπεδο έναντι του Πολωνού.

Στο κυνήγι του απόλυτου ρεκόρ

Ο ΠΑΟΚ έχει να ηττηθεί στο πρωτάθλημα από τον Μάρτιο του 2018, όταν έχασε με 3-2 στην Τρίπολη από τον Αστέρα.

Σχετική εικόνα

Έκτοτε τρέχει ένα εντυπωσιακό αήττητο σερί 46 αγώνων και απέχει πλέον μόλις 12 ματς από το απόλυτο ρεκόρ σε επίπεδο Α’ Εθνικής, το οποίο κρατά ο Ολυμπιακός από τη δεκαετία του ‘70 (1972-1974) όταν είχε καταγράψει 58 αγώνες χωρίς ήττα.

Προφανώς, αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να φύγει αλώβητος από το φαληρικό γήπεδο την Κυριακή τότε θα έχει κάνει το πιο δύσκολο βήμα για να καταρρίψει αυτήν την ιστορική επίδοση.

Τι λέει η προϊστορία

Σε συνολικά 61 αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό από τη σεζόν 1959-60, οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν 44 νίκες, ο ΠΑΟΚ 10 και μόλις 7 ντέρμπι έληξαν ισόπαλα. Τα γκολ είναι 111 για τον Ολυμπιακό και 46 για τον ΠΑΟΚ.

Η ιστορικότερη νίκη του Δικεφάλου στο παλιό «Γ. Καραϊσκάκης» σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 1976. Τότε ο ΠΑΟΚ του Γκιούλα Λόραντ επικράτησε με 4-0 με σκόρερ τους Τερζανίδη, Γκουερίνο, Κούδα (δις) και μετέπειτα αναδείχθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής Ελλάδος.

Έξι χρόνια αργότερα ο Λόραντ στη δεύτερη θητεία του ως προπονητής του ΠΑΟΚ θα άφηνε την τελευταία του πνοή στον πάγκο της ομάδας από καρδιακή προσβολή σε ένα άλλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ήταν 31 Μαΐου του 1981 όταν ο Ούγγρος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στην Τούμπα.

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός σημείωσε την ευρύτερη νίκη του σε ντέρμπι επί του ΠΑΟΚ στο Φάληρο το 1962. Ηταν 3 Ιουνίου και τότε οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει με το επιβλητικό 6-0 του Δικεφάλου. Το σκορ ήταν 2-0 ως το 76’ με τα γκολ του Ψύχου, ωστόσο ο Σιδέρης σημείωσε καρέ τερμάτων σε διάστημα οχτώ λεπτών (76’-84’) και έδωσε διαστάσεις θριάμβου στην επικράτηση των Πειραιωτών.

Αποτέλεσμα εικόνας για ολυμπιακος παοκ 5-1

Οι νεότεροι ασφαλώς θυμούνται περισσότερο το 5-1 της σεζόν 2004/05. Ήταν το πρώτο ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ στο νεόδμητο Καραϊσκάκη. Τότε ο λάτιν Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε τρομερά κέφια, προηγήθηκε 3-0 στο 26’, έκλεισε το ημίχρονο στο 4-0, ο Σαλπιγγίδης μείωσε σε 4-1 στην επανάληψη, όμως οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Ριβάλντο, Ζιοβάνι, Καστίγιο άλλαξαν την μπάλα με κινηματογραφική ταχύτητα και ο Νέρι σημείωσε ίσως το πιο θεαματικό γκολ στην ιστορία των αγώνων μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στο Φάληρο.

Στο νέο «Γ. Καραϊσκάκης» οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 16 φορές για το πρωτάθλημα, εκ των οποίων η μία αφορά αγώνα πλέι οφ. Ο Ολυμπιακός μετράει 10 νίκες, ο ΠΑΟΚ 5, ένα ματς έληξε ισόπαλο και τα γκολ είναι 26-11 υπέρ των γηπεδούχων.

Η πορτογαλική κόντρα

Στις ιδιαιτερότητες του ντέρμπι ασφαλώς συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι στον πάγκο των δύο ομάδων βρίσκονται δύο Πορτογάλοι τεχνικοί.

Παρότι αμφότεροι έχουν θητεύσει σε ομάδες της χώρας τους, έχουν συναντηθεί μόλις δύο φορές στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2017/18 όταν ο Πέδρο Μαρτίνς του Ολυμπιακού ήταν τεχνικός της Βιτόρια Γκιμαράες και ο Αμπέλ Φερείρα του ΠΑΟΚ βρισκόταν στο τιμόνι της Μπράγκα.

Εκείνη λοιπόν τη σεζόν ο Φερέιρα μέτρησε δύο νίκες έναντι του Μαρτίνς. Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Μπράγκα του Φερέιρα κέρδισε εντός έδρας 2-1 την Γκιμαράες του Μαρτίνς και τον Φεβρουάριο του 2018 η Μπράγκα επικράτησε εκτός έδρας της Γκιμαράες με 5-0!

Ο Φερέιρα ψάχνει τώρα στο «Γ. Καραϊσκάκης» την πρώτη του νίκη σε ελληνικό ντέρμπι, καθώς στα τρία προηγούμενα με Αρη, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό σημείωσε ισάριθμες ισοπαλίες. Από την πλευρά του ο Μαρτίνς σε ντέρμπι απέναντι σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Αρη και έχει απολογισμό έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες, αμφότερες από τον Δικέφαλο του Βορρά.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ