el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο πρώτος μετά τον Νίκο Γκάλη

Πιο ώριμος από ποτέ, αποτελεί δεδομένα των ηγέτη των Μιλγουόκι Μπακς και φέτος οδεύει ολοταχώς για την ανάδειξή του ως πολυτιμότερου παίκτη της κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, έχοντας και παρακαταθήκη το προπέρσινο βραβείο, του πιο βελτιωμένου παίκτη της λίγκας, αλλά και τη φετινή ανάδειξή του ως αρχηγού στην Ανατολή στο All Star Game, έχει πολλές πιθανότητες να πάρει φέτος και το βραβείο του MVP. Κυριότεροι αντίπαλοί του, ο περσινός νικητής Τζέιμς Χάρντεν (γκαρντ, Χιούστον) και ο «αναγεννημένος» φέτος Πολ Τζορτζ (φόργουορντ, Οκλαχόμα).

Από το μεσημέρι της Τρίτης (05/03), σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής αθλητικής εφημερίδας Gazzetta dello Sport, ο Αντετοκούνμπο είναι και ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στην Ευρώπη. Ο 24χρονος «Greek Freak» συγκέντρωσε 124 ψήφους, πέντε περισσότερους από τον Λούκα Ντόντσιτς (γκαρντ, Ντάλας) ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Νίκολα Γιόκιτς (σέντερ, Ντένβερ). Η επιτροπή που ψήφισε για την ανάδειξη του κορυφαίου Ευρωπαίου για το 2018, αποτελείται από 61 παίκτες που έχουν πάρει τίτλο σε ΝΒΑ, Ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα Ιταλίας, αλλά και προπονητές και μάνατζερ από τη χώρα.

Ο Αντετοκούνμπο παίρνει, έτσι, την πρωτιά από τον Σλοβένο Γκόραν Ντράγκιτς και έγινε μόλις ο δεύτερος Έλληνας παίκτης που κατακτά το συγκεκριμένο βραβείο. Πρώτος, ήταν φυσικά ο Νίκος Γκάλης (το 1987), που για πολλούς, ήταν και ο λόγος να αρχίσει να ασχολείται περισσότερος κόσμος με το μπάσκετ, τόσο ως αθλητές αλλά και ως φίλαθλοι.

Image result for nick galis 1987

Ο δεύτερος Ευρωπαίος MVP

Έχοντας μικρότερο χρόνο συμμετοχής συγκριτικά με την τελευταία 4ετία, αλλά περισσότερους πόντους, ριμπάουντ και ασίστ φέτος κατά μέσο όρο, ο Αντετοκούνμπο έχει καταφέρει να ανεβάσει επίπεδο όλη την ομάδα στο ΝΒΑ. Μάλιστα, οι Μπακς έχουν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους στα πλέι οφ της Ανατολής όπου «μάχονται» για την πρωτιά και το πλεονέκτημα έδρας, τουλάχιστον στην περιφέρειά τους. Στο τελευταίο χρονικά ματς του Μιλγουόκι (05/03), ο Γιάννης τελείωσε το ματς με 21 πόντους, 13 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 3 κλεψίματα, ωστόσο η ομάδα του ηττήθηκε από τους Φοίνιξ Σανς.

Image result for antetokounmpo

Ο 24χρονος φόργουορντ αγωνίζεται 33 λεπτά κατά μέσο όρο ανά αγώνα, σημειώνει 27 πόντους, παίρνει 12.6 ριμπάουντ και μοιράζει 6 ασίστ. Ακόμα, φέτος έχει το καλύτερο ποσοστό στα εύστοχα σουτ (57,9%) από όλες τις σεζόν που αγωνίζεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Εκεί που υστερεί συγκριτικά με τις προηγούμενες σεζόν, είναι στις ελεύθερες βολές (φέτος σουτάρει με 70,8%). Όπως και να ‘χει, βέβαια, τίποτα δεν αναιρεί τη φετινή εκπληκτική παρουσία του, χάρη στην οποία φιλοδοξεί να γίνει ο δεύτερος Ευρωπαίος παίκτης που θα πάρει τον τίτλο του MVP στο ΝΒΑ. Ο πρώτος, ήταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι (το 2007).

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη ζωή και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα πρώτα χρόνια ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, παιδί μεταναστών από τη Νιγηρία. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον χαρακτήρα του, ενώ φιλοξενούνται και δηλώσεις του, με τον διεθνή φόργουορντ να τονίζει μεταξύ άλλων:  «Όταν βγαίνω στο παρκέ δεν εκπροσωπώ μόνο την οικογένειά μου, αλλά 13 εκατομμύρια ανθρώπους. Όλους αυτούς που με βοήθησαν να βρεθώ στο σημείο που είμαι σήμερα».

Related image


Το εγκώμιο του 24χρονου σταρ πλέκει, τέλος, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Αμερικής. Όπως τόνισε για την περίπτωση του 24χρονου: «Οι Μπακς έκαναν φανταστική δουλειά με τον Γιάννη. Του έδωσαν χρόνο ώστε να μάθει το ΝΒΑ και πώς να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του. Δεν του άσκησαν καμία πίεση. Η ιστορία του είναι θαυμάσια. Ένα παιδί μπαίνει σε ένα γήπεδο στην Αθήνα και μετά πάει στο ΝΒΑ. Δεν το βλέπουμε συχνά, δεν θα το δούμε πάλι σύντομα. Έχει απίστευτο κίνητρο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να παραδειγματίσει πολλούς».

 

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ