el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών 2019: Φαβορί & Αουτσάιντερ

Το ποδόσφαιρο θεωρείται ο βασιλιάς των σπορ και όχι άδικα, από τη στιγμή που πρόκειται για το λαοφιλέστερο άθλημα. Σταδιακά, αυξάνεται το ενδιαφέρον και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, το οποίο από το 1991 έχει φροντίσει να βάλει στις διοργανώσεις της η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA).

Από 7 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου 2019, θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, με τη συμμετοχή 24 ομάδων, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, προηγούμενη κάτοχος και πολυνίκης της διοργάνωσης.

Είναι η 9η διοργάνωση και η δεύτερη στην οποία θα συμμετάσχουν 24 ομάδες. Ο αριθμός τους αυξήθηκε το 2015 από 16 που ήταν αρχικά και ενώ στο πρώτο Μουντιάλ Γυναικών, το 1991, είχαν λάβει μέρος μόλις 12.

Ενδεικτικό του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για το ποδόσφαιρο στις γυναίκες, είναι πως στον τελικό του 2015, σημειώθηκε ρεκόρ τηλεθέασης στις ΗΠΑ. Περίπου 23 εκατομμύρια το παρακολούθησαν τηλεοπτικά, περισσότεροι από ό,τι τον τελικό του ΝΒΑ την ίδια χρονιά! Το ποσοστό αύξησης της τηλεθέασης συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο τελικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, το 2011, ήταν της τάξης του 77%.

Οι ομάδες είναι χωρισμένες σε 6 ομίλους των τεσσάρων. Διεξάγονται τρεις αγωνιστικές και προκρίνονται οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες συνολικά. Από τη δεύτερη φάση όλα τα ματς είναι νοκ-άουτ. Όπως και στο Μουντιάλ των Ανδρών, έτσι και εδώ θα ισχύει το μέτρο του VAR (Video Assistant Referee).

1ος Όμιλος: Η Γαλλία το φαβορί

Με επτά παίκτες στο ρόστερ να προέρχονται από τη Λυών, η οποία κατέκτησε για τέταρτη σερί χρονιά και έκτη στην ιστορία της το Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών, η Γαλλία (Νο. 4 της παγκόσμιας κατάταξης) προβάλει ως το μεγάλο φαβορί στον όμιλο με Νορβηγία (Νο. 14), Νιγηρία (Νο. 38) και Νότιο Κορέα (Νο. 12).

Η Νορβηγία είχε εξαιρετική παρουσία στις πρώτες διοργανώσεις και δεν έχει λείψει από καμία τελική φάση, κατακτώντας το τρόπαιο το 1995. Η Καρολίν Γκράμαχ, χαφ της Μπαρτσελόνα και η Ισαβέλα Χέρβολσεν, επιθετικός της Βαλερένγκα, είναι οι παίκτριες-κλειδιά.

Να συνεχίσει να κάνει βήματα προόδου, από το 2013 όταν και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Γιουν Ντέοκ Γιέο, το ζητούμενο για τη Νότιο Κορέα, η οποία μετέχει για δεύτερη σερί και τρίτη συνολικά φορά στη διοργάνωση.

Για ένατη φορά θα εμφανιστεί σε τελικά η Νιγηρία, έχει καταφέρει όμως μόνο σε μία περίπτωση να περάσει τη φάση των ομίλων (3 νίκες, 3 ισοπαλίες, 16 ήττες ο συνολικός απολογισμός της).

2ος Όμιλος: Η Γερμανία θέλει τον τίτλο

Εχοντας εμπειρία από την Ελβετία, στην οποία βρέθηκε για μία 6ετία, η Μαρτίνα Φος-Τέκλενμπουργκ ανέλαβε στις αρχές του έτους τη Γερμανία (Νο. 2), με σκοπό να την επαναφέρει στις διακρίσεις.

Image result for germany national team women's

Είναι κάτοχος δύο Μουντιάλ (2003, 2007) και θεωρείται το φαβορί για να περάσει ως πρώτη από έναν δύσκολο όμιλο, με Κίνα (Νο. 16), Ισπανία (Νο. 13) και Νότιο Αφρική (Νο. 39).

Η 27χρονη πλέι μέικερ της Λυών, Τζένιφερ Μαροσκάν, είναι η παίκτρια που κάνει τη διαφορά και μάλιστα διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας της.

Και στις πέντε φορές που έχει συμμετάσχει σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου η Κίνα έχει περάσει τουλάχιστον τη φάση των ομίλων. Οι Κινέζες έχουν στο δυναμικό τους την Γουάν Σουάν, γνωστή και ως «θηλυκό Μέσι»!

Η Ισπανία, με αστέρι την επιθετικό Τζένι Ερμόσο (24 γκολ φέτος με τη φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης) δίνει για δεύτερη φορά το παρών ενώ είναι η πρώτη συμμετοχή της Νοτίου Αφρικής, από το ρόστερ της οποίας ξεχωρίζει η έμπειρη Ανίν Φαν Βικ.

3ος Όμιλος: Υψηλές βλέψεις στην Αυστραλία

Στο Μουντιάλ του 2015 έφτασε στα προημιτελικά, αλλά φέτος η Αυστραλία (Νο. 6) πιστεύει πως μπορεί να τα πάει καλύτερα, στον όμιλο με Βραζιλία (Νο. 10), Ιταλία (Νο. 15) και Τζαμάικα (Νο. 53).

Η επιθετικός των Σικάγο Ρεντ Σταρς, Σαμ Κερ, που αναδείχθηκε πιο ταλαντούχα παίκτης στην Αυστραλία για το 2018, αναμένεται να σηκώσει το βάρος της επίθεσης αλλά και της όποιας επιτυχίας των «καγκουρό».

Image result for australia national team women's

Ομάδα με εμπειρία σε Μουντιάλ Γυναικών, τεράστια ποιότητα στην επίθεση αλλά χωρίς τίτλο είναι η Βραζιλία (3η το 1999, 2η το 2007), στο ρόστερ της οποίας ξεχωρίζει η Μάρτα (110 γκολ σε 133 συμμετοχές), μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Μόλις η τρίτη συμμετοχή -και πρώτη από το 1999- για την Ιταλία, μία από τις πιο σκληρές άμυνες στον κόσμο. Παρθενική συμμετοχή για την Τζαμάικα, όπου η Κάτζα Σο έχει σημειώσει 29 γκολ σε 21 διεθνείς συμμετοχές!

4ος Όμιλος: Με Φιλ Νέβιλ η Αγγλία

Η τεράστια εμπειρία του Φιλ Νέβιλ, με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την εθνική ομάδα, ήταν προφανώς ο κυρίαρχος λόγος επιλογής του ως προπονητής της εθνικής γυναικών της Αγγλίας (Νο. 3)

Image result for england national team women's

Η τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 2015 έχει… ανοίξει την όρεξη για το 2019. Η αμυντικός Στέφι Χιούτον και η επιθετικός Νικίτα Πάρις (πρώτη σκόρερ όλων των εποχών στη γυναικεία Super League) είναι οι κορυφαίες της παίκτριες.

Πολύ ισχυρή παραδοσιακά σε τελικά Μουντιάλ παρουσιάζεται η Ιαπωνία (Νο. 7), και το ματς με την Αγγλία αναμένεται να κρίνει πολλά για την πρωτιά. Κατέκτησε τη διοργάνωση του 2011 και το 2015 ήταν φιναλίστ.

Πρώτη παρουσία για τη Σκωτία (Νο. 20), με τη μέσο Κιμ Λιτλ να μετρά στο ενεργητικό της πάνω από 130 συμμετοχές και 50 γκολ, και τρίτη για την Αργεντινή (Νο. 37), η οποία μετράει μόνο ήττες (6) σε τελικά Μουντιάλ, αλλά στο ρόστερ της διαθέτει την Όλε Χάιμες, που εντυπωσίασε φέτος με τη Λυών.

5ος Όμιλος: «Μάχη» Ολλανδίας – Καναδά

Εβδομη σερί συμμετοχή για τον Καναδά (Νο. 5), που έχει θεωρητικά το προβάδισμα για την πρωτιά, σε όμιλο με Ολλανδία (Νο. 8), Καμερούν (Νο. 46) και Νέα Ζηλανδία (Νο. 19).

Έμπειρη ομάδα, με παίκτες-κλειδιά σε όλες τις θέσεις και φυσικά την επιθετικό Κριστίν Σίνκλερ (181 γκολ σε 282 συμμετοχές) να είναι αυτή που ξεχωρίζει.

Από τα «κρυφά» φαβορί της διοργάνωσης η Ολλανδία στη 2η παρουσία της, στηριζόμενη στην επιθετικό της Αρσεναλ, Βιβιάν Μεντέμα, που φέτος είχε 22 γκολ με την Αρσεναλ στην Αγγλία. Μεγάλη απώλεια, πάντως, η απουσία της Άντα Χέχενμπεργκ.

Πέμπτη συμμετοχή για τη Νέα Ζηλανδία (σε καμία δεν πέρασε τη φάση των ομίλων) και δεύτερη για το Καμερούν, που το 2015 έφτασε στους «16».

6ος Όμιλος: Οι ΗΠΑ και οι άλλες

Η κάτοχος και πολυνίκης ομάδα των ΗΠΑ (Νο. 1), είναι το φαβορί της διοργάνωσης και προφανώς και του 6ου ομίλου, που συμπληρώνεται με την παρουσία των Ταϊλάνδης (Νο. 34), Χιλής (Νο. 39) και Σουηδίας (Νο. 9).

Image result for USA national team women's

Φυσικά, το όνομα που ξεχωρίζει από το ρόστερ της κατόχου είναι της επιθετικού Αλεξ Μόργκαν (101 γκολ σε 163 συμμετοχές). Η εμπειρία είναι γενικά αυτή που χαρακτηρίζει το ρόστερ της Αμερικής

Στην εμπειρία ποντάρει και η Ταϊλάνδη, στη δεύτερη (σερί) συμμετοχή της – το 2015 αντιμετώπισε κατά σειρά τις Νορβηγία (0-4), Ακτή Ελεφαντοστού (3-2) και Γερμανία (0-4).

Για όγδοη φορά δίνει το παρών η Σουηδία, που έχει περάσει σε όλες τις περιπτώσεις από τη φάση των ομίλων και είναι πάντα ανταγωνιστική στο ποδόσφαιρο γυναικών: 2η το 2003, 3η το 1991 και το 2011.

Την πρώτη της συμμετοχή σε τελικά Μουντιάλ θα πραγματοποιήσει η Χιλή, με αιχμή του δόρατος την ταχύτατη Μαρία Χοσέ Ρόχας των 12 γκολ σε 20 διεθνείς συμμετοχές.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ