el
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός vs Ζαλγκίρις: Μομέντουμ και παράδοση για το «τριφύλλι»

Να κάνει ακόμα ένα σημαντικό βήμα με φόντο την 4άδα και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, ζητά ο Παναθηναϊκός στην αναμέτρηση της Παρασκευής (17/01, 21:30) με τη Ζαλγκίρις Κάουνας.

Οι «πράσινοι» έκαναν το καθήκον τους την Τετάρτη απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου (98-83) και οφείλουν να «χτίσουν» πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα και να δώσουν συνέχεια στις νίκες.

Η ομάδα του Ρικ Πιτίνο πήγε το ρεκόρ νικών/ηττών σε 11-8 και πέρασε στην 6η θέση της βαθμολογίας. Πλέον υπολείπεται δύο νίκες των Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα, με τις οποίες θα δώσει και τη μεγάλη «μάχη» να τερματίσει την πρώτη 4άδα.

Στο 6-12 αντίστοιχα το ρεκόρ νικών/ηττών για τη Ζαλγκίρις, η οποία πλήρωσε ένα καταστροφικό σερί εννέα ηττών από την 7η έως τη 15η αγωνιστική.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου την Τετάρτη (15/01), ιδίως στο 4ο δεκάλεπτο όπου με επιμέρους σκορ 22-8 έφτασε στο τελικό 98-83.

Ioannis Papapetrou - Panathinaikos OPAP Athens - EB19

Εξι παίκτες σημείωσαν διψήφιο αριθμό πόντων, με τον Ντεσόν Τόμας να έχει τους περισσότερους (18) και τον Νικ Καλάθη να είναι ακόμα μία φορά εξαιρετικός στον δημιουργικό τομέα (12 ασίστ). Ο διεθνής πλέι μέικερ έγινε ο 4ος πασέρ στην ιστορία της διοργάνωσης, φτάνοντας τις 1.184.

Το ντεμπούτο του με τα «πράσινα» πραγματοποίησε ο Αντι Ράουτινς, με τον Καναδό γκαρντ να παίζει για περίπου 7 λεπτά. Σταδιακά θα αρχίσει να χρησιμοποιείται περισσότερο, κάτι άλλωστε που είχε τονίσει παραμονές του αγώνα με τους Βαυαρούς ο Ρικ Πιτίνο.

Ηταν η δεύτερη νίκη στην τελευταία 3άδα αγώνων και καθοριστική στάθηκε ακόμα μία φορά η απόδοση των «ψηλών». Στον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ (106-102) ήταν ο Ντίνος Μήτογλου ενώ με την Μπάγερν, τη… σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Παπαγιάννης.

Η εξαιρετική συμπεριφορά του στην άμυνα ήταν από τα κλειδιά της νίκης, με τον διεθνή σέντερ να κάνει ρεκόρ καριέρας στις τάπες (4). «Επρεπε να βγω μπροστά. Επρεπε να ανεβάσω την άμυνά μου, να κάνω παραπάνω τάπες και ριμπάουντ. Να βοηθάω την ομάδα μέσα από την άμυνα. Σήμερα πιστεύω το έκανα σε έναν καλό βαθμό, αλλά είναι μόνο η αρχή», ανέφερε μετά το τέλος του αγώνα ο 23χρονος παίκτης.

Δεν καταγράφονται αγωνιστικά προβλήματα για την αναμέτρηση με τους Λιθουανούς.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

Αργησαν να… πάρουν μπροστά οι μηχανές και πλέον προσπαθεί να σώσει ό,τι σώζεται. Εβγαλε διπλό στο Βελιγράδι επί του Ερυθρού Αστέρα (76-70) και σημείωσε την τρίτη νίκη στην τελευταία 4άδα αγώνων.

KC Rivers - Zalgiris Kaunas - EB19

Είχε προηγηθεί η ήττα από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, ένα ματς που οι «μερένχες» ήταν εξαιρετικά εύστοχοι από τη γραμμή των τριών πόντων.

Ο Εντγκάρας Ουλανόβας (φόργουορντ) βρέθηκε στην αρχική 5άδα και στον αγώνα που προηγήθηκε, έτσι παραμένει ο μοναδικός παίκτης της Ζαλγκίρις που έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχή στις μέχρι στιγμής υποχρεώσεις της. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δοκιμάζει πολλά πράγματα και είναι ενδεικτικό πως στις 19 αγωνιστικές, στις 12 έχει επιλέξει διαφορετική αρχική 5άδα.

Η Ζαλγκίρις γενικά στηρίζεται σε όλους τους παίκτες της στον τομέα του σκοραρίσματος, ο Γιασικεβίτσιους μοιράζει σε μεγάλο βαθμό το χρόνο συμμετοχής των παικτών του, με τον Λούκας Λεκαβίτσιους, που επίσης έχει αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό, να είναι ο παίκτης που της δίνει το κάτι παραπάνω στην τελευταία 3άδα αγώνων.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η ήττα που γνώρισε πέρσι στο ΟΑΚΑ στην κανονική περίοδο, είναι η μοναδική για τον Παναθηναϊκό ως γηπεδούχος απέναντι στη Ζαλγκίρις.

Εντεκα οι φορές που ο «εξάστερος» έχει υποδεχθεί τους Λιθουανούς από το 2002 έως και σήμερα, έχοντας νικήσει σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις ενώ και η συνολική παράδοση σε επίπεδο Ευρωλίγκα είναι με το μέρος του Παναθηναϊκού (17 νίκες, 6 ήττες).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ