el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΠΑΟΚ: Η καλύτερη ενδεκάδα στη σύγχρονη ιστορία του

Τερματοφύλακας – Νίκος Μιχόπουλος

Προερχόμενος από τον Απόλλων Λάρισας, τον Δεκέμβριο του 1992, ο γεννημένος στην Καρδίτσα τερματοφύλακας, πήρε μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ. Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης παρέμεινε μέχρι το 2000, μετρώντας 185 συμμετοχές σε επίπεδο Α’ εθνικής κατηγορίας με τη φανέλα του «δικέφαλου» του Βορρά. Ακολούθησε καριέρα στην Αγγλία, με τις φανέλες των Μπέρνλι (85 συμ.) και Κρίσταλ Πάλας (5 συμ.), πρινν ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Κύπρο με την Ομόνοια την περίοδο 2003-04. Σε επίπεδο εθνικής ομάδας, πραγματοποίησε 15 εμφανίσεις με την Ελλάδα, κάνοντας ντεμπούτο το 1995.

Δεξί μπακ – Βασίλης Μπορμπόκης

Από τους πρώτους Ελληνες παίκτες που έκαναν καριέρα στα γήπεδα της Αγγλίας, αγωνιζόμενος σε Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Ντέρμπι Κάουντι από το 1997 έως το 2000. Στον επαναπατρισμό του, αγωνίστηκε για μία διετία στον ΠΑΟΚ (2000-02), πραγματοποιώντας 51 συμμετοχές ενώ μέτρησε και 9 γκολ. Με τον «δικέφαλο» στο στήθος πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου τη σεζόν 2000-01. Ο 48χρονος πλέον μπακ πέρασε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του στην Ελλάδα αγωνιζόμενος με την ΑΕΚ ενώ την έκλεισε το 2004-05 στη Ανόρθωση.

Κεντρικός αμυντικός – Μπρούνο Τσιρίλο

Αγωνίστηκε σε πάρα πολλές ομάδες κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αλλά στον ΠΑΟΚ μέτρησε τις περισσότερες συμμετοχές σε έναν σύλλογο (74 στο πρωτάθλημα). Από το 2009 έως το 2012 φόρεσε τα χρώματα της ομάδας από την Θεσσαλονίκη, πριν αποχωρήσει για το πρωτάθλημα Κύπρου και την Αλκή. Στη διάρκεια της καριέρας του αγωνίστηκε και σε: Ρετζινα, Ιντερ, Λέτσε, Σιένα, ΑΕΚ, Λεβάντε, Μετς και Πιούνε Σίτι. Εγινε διεθνής με την Ιταλία το 2000, αγωνιζόμενος για 4 ματς στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ.

Κεντρικός αμυντικός – Πάμπλο Κοντρέρας

Αποτέλεσε τον ηγέτη στο κέντρο άμυνας του ΠΑΟΚ στην τετραετία που φόρεσε τη φανέλα του (2008-12) και τη δεύτερη χρονιά του στην ομάδα, χρίστηκε αρχηγός. Ηγετική φυσιογνωμία και στην εθνική ομάδα της Χιλής. Η συνεργασία του στην Θέλτα με τον Ζήση Βρύζα και το γεγονός πως στην προεδρία βρισκόταν ο Θοδωρής Ζαγοράκης, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μετακίνησή του στον ΠΑΟΚ από το πρωτάθλημα Πορτογαλίας και την Μπράγκα. Αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2012 για να επιστρέψει στην πατρίδα του, ενώ στην χώρα μας αγωνίστηκε και με τα χρώματα του Ολυμπιακού (2012-13). Με τον ΠΑΟΚ μέτρησε 106 συμμετοχές και 6 γκολ. Εχει αγωνιστεί και σε: Κόλο Κόλο, Μονακό, Ράσινγκ Κλουμπ, Θέλτα, Οσασούνα, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Μέλμπουρν Βίκτορι. Να σημειωθεί πως είναι ο μόνος παίκτης από τη Χιλή που έχει αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ.

Αριστερό μπακ – Πέρσι Ολιβάρες

Ηταν ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της ομάδας από το Περού. Το καλοκαίρι του 1997 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, προερχόμενος από το πρωτάθλημα Μεξικού και την Κρους Αζούλ. Για δύο σεζόν αγωνίστηκε με τα «ασπρόμαυρα», πριν φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Εχει αγωνιστεί σε Μπουντεσλίγκα (Νυρεμβέργη) και Πριμέρα Ντιβιζιόν (Τενερίφη) στα πρώτα βήματα της καριέρας του ενώ αξίζει να αναφερθεί πως πήρε μέρος σε 7 Κόπα Αμέρικα με το Περού. Οπως αποκάλυψε στο μεταξύ ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του σε ελληνικό μέσο: «Νομίζω ότι όταν ξαναπάω στην Τούμπα θα βάλω και πάλι τα κλάματα. Την πρώτη φορά που έπαιζα σε αυτό το γήπεδο έκλαιγα. Δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα συναισθήματά μου. Ο κόσμος δεν με είδε, αλλά εγώ μέσα στο γήπεδο έπαιζα και έκλαιγα από συγκίνηση. Πάντα θα το θυμάμαι αυτό. Θυμάμαι τον κόσμο που φώναζε. Φώναζε πάντα στην Τούμπα συνθήματα για την ομάδα και μας βοηθούσε. Ο κόσμος με αγαπούσε. Ήταν για μένα πάρα πολύ σημαντικό όλο αυτό που μου χάρισαν».

Κεντρικός μέσος – Πάμπλο Γκαρσία

Μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα, με πλούσια θητεία στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, όπου μεταξύ άλλων αγωνίστηκε και στην Ρεάλ Μαδρίτης. Στον ΠΑΟΚ ήρθε το καλοκαίρι του 2008 και στην ομάδα παρέμεινε μέχρι το 2013, για να αγωνιστεί έπειτα για ένα μικρό διάστημα στην Ξάνθη. Στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή είναι προπονητής της Κ-20, με την οποία μάλιστα την περσινή αγωνιστική περίοδο κατέκτησε το πρωτάθλημα. Αποσπέλαστος σαν παίκτης στον χώρο της μεσαίας γραμμής, ήξερε ακριβώς τι να κάνει και βοηθούσε και στο επιθετικό σκέλος. Διακρίθηκε για την μαχητικότητά του ο Ουρουγουανός (66 συμ. σε επίπεδο εθνικής ομάδας) που αγωνίστηκε περισσότερες από 100 φορές με τον ΠΑΟΚ σε επίπεδο Σούπερ Λίγκα. Πλην της Ρεάλ Μαδρίτης, ο 40 χρονος πλέον Γκαρσία, έχει φορέσει και τη φανέλα της Μίλαν (2000-02).

Κεντρικός μέσος  – Θοδωρής Ζαγοράκης

Εχει συνδέσει το όνομα του με τον ΠΑΟΚ, στον οποίο θήτευσε δύο φορές σαν παίκτης και για μία 5ετία (2007-12) σαν πρόεδρος. Τον χειμώνα τον 1993 φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της ομάδας, προερχόμενος από την Καβάλα. Εμεινε μέχρι το 1998, για να ακολουθήσει διεθνή καριέρα και να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ το 2005. Αρχηγός τόσο στον ΠΑΟΚ, όσο και την εθνική, εκτός από τον άξονα της μεσαίας γραμμής μπορούσε να αγωνιστεί με την ίδια ευκολία και σαν δεξί χαφ. Στην Ελλάδα, πλην της Καβάλας, αγωνίστηκε και στην ΑΕΚ (2000-04) και στην Ευρώπη σε Λέστερ (1998-2000) και Μπολόνια (2004-05). Με το εθνόσημο μέτρησε 120 συμμετοχές και 3 γκολ ενώ ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης στο Euro 2004, όταν η εθνική μας ομάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό.

Επιθετικός μέσος – Κώστας Φραντζέσκος

Εχει μείνει στη συνείδηση του κόσμου για τις εξαιρετικές εκτελέσεις φάουλ. Στον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε σχεδόν μία 4ετία (1997-2000), προερχόμενος από τον ΟΦΗ. Την αγωνιστική περίοδο 1996-97 έκανε ρεκόρ με 14 γκολ από εκτελέσεις φάουλ και είναι μάλιστα ο μόνος παίκτης που έχει σημειώσει τρία γκολ με εκτελέσεις φάουλ σε έναν αγώνα και την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Καστοριά (6-0). Παραμένει ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ συνολικά από εκτελέσεις φάουλ. Διεθνής και με την Ελλάδα (38 συμ/7γκολ), αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια της καριέρας του σε ΠΑΟ, Καλαμάτα, Ιωνικό, Αρη, Προοδευτική και ΑΕΚ Λάρνακας.

Επιθετικός μέσος – Γιώργος Τουρσουνίδης

Σχεδόν μία ζωή στον «δικέφαλο», στον οποίο αγωνίστηκε από το 1988 έως το 2001, με ένα πέρασμα από την Ξάνθη (1999-2001). Αρχισε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής της ομάδας, με την οποία μέτρησε συνολικά 292 συμμετοχές και 37 τέρματα. Ολοκλήρωσε αρκετά νεαρός την ποδοσφαιρική του καριέρα (31 ετών) ενώ ήταν και διεθνής (22 συμμετοχές, 1 γκολ με την Ελλάδα). Τον Οκτώβριο του 2015 ο Γιώργος Τουρσουνίδης βραβεύτηκε από την ΠΑΕ για την πολύχρονη ποροσφορά του στην ομάδα, σημειώνοντας: «Είμαι πολύ τυχερός και χαρούμενος που έπαιξα σε αυτή την ομάδα, που την αγάπησα από μικρό παιδί».

Επιθετικός – Στέφανος Αθανασιάδης

Από πολύ μικρή ηλικία στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ (από το 1996), ο 29χρονος πλέον Ελληνας επιθετικός, άρχισε σταδιακά να εξελίσσεται και από το 2010-11 καθιερωθήκε στην ομάδα. Από τον ΠΑΟΚ αποχώρησε πέρσι το καλοκαίρι με προορισμό το Ισραήλ και την Μακάμπι Χάιφα. Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης μετράει 295 συμμετοχές και 106 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις ενώ είναι 12 φορές διεθνής με την Ελλάδα. Κατέκτησε με τον «δικέφαλλο» το Κύπελλο Ελλάδος την περσινή αγωνιστική περίοδο (2016-17). Πλην του ΠΑΟΚ, έχει αγωνιστεί και με τον Πανσερραϊκό την περίοδο 2009-10, ως δανεικός.

Επιθετικός – Δημήτρης Σαλπιγγίδης

Αρχισε και ολοκλήρωσε την επαγγελματική του καριέρα στον ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίστηκε αρχικά από το 1999 έως το 2006 και έπειτα από το 2010 έως το 2015. Τις πρώτες δύο σεζόν που βρέθηκε στην ομάδα είχε παραχωρηθεί ως δανεικός στην Καβάλα, με την οποία πρωταγωνίστησε. Αφού έκανε το… αγροτικό του, καθιερώθηκε υπό τον Αγγελο Αναστασιάδη. Μπορούσε να αγωνιστεί με την ίδια ευκολία στην κορυφή της επίθεσης και το δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής. Αναπόσπαστο μέλος για πολλά χρόνια και στην Εθνική ομάδα, με 13 γκολ σε 82 εμφανίσεις. Στο σύνολο της καριέρας του μέτρησε 586 συμμετοχές και 202 γκολ. Σε επίπεδο συλλόγων, αγωνίστηκε ακόμα σε Λάρισα (δανεικός το 1999-2000) και Παναθηναϊκό (2006-2010). Με τον ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 2002-03.

Προπονητής – Αγγελος Αναστασιάδης

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τον ΠΑΟΚ, στον οποίο έχει αγωνιστεί ως παίκτης ενώ έχει διατελέσει και 4 φορές προπονητής. Μάλιστα, έχει πανηγυρίσε τίτλους και με τις δύο ιδιότητες. Σαν παίκτης κατέκτησε το πρωτάθλημα τη σεζόν 1975-76, το Κύπελλο τη σεζόν 1973-74 ενώ σαν προπονητής οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου την περίοδο 2002-03. Ως ποσοδφαιριστής μέτρησε 176 συμμετοχές και 25 γκολ με τους Θεσσαλονικείς, αγωνιζόμενος στη μεσαία γραμμή.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ