el
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΠΑΟΚ: Τα «κλειδιά» για τον τίτλο

Σοβαρός από την αρχή της σεζόν και αποτελεσματικός στα ντέρμπι, ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να στεφθεί πρωταθλητής της σεζόν 2018-19 και να κατακτήσει την κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά μετά το 1984-85.

Δύο κατακτήσεις Κυπέλλου και τρεις δεύτερες θέσεις στη Σούπερ Λίγκα, η μία εκ των οποίων πέρσι, μετράει υπό την προεδρία του Ιβάν Σαββίδη ο Δικέφαλος του Βορρά (από το 2012), ο οποίος χρειάζεται έναν βαθμό στις δύο αγωνιστικές που απομένουν για να στεφθεί και μαθηματικά πρωταθλητής.

Σίγουρα, η επόμενη μέρα είναι ένα θέμα που πρέπει να διαχειριστεί ο ΠΑΟΚ, ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο κόσμος του δικαιολογημένα ζει και αναπνέει για την ώρα της στέψης. Αυτή μπορεί να έρθει εφόσον δεν ηττηθεί από τον καταδικασμένο σε υποβιβασμό Λεβαδειακό την Κυριακή, έναν αντίπαλο απέναντι στον οποίο μετράει 13 σερί νίκες ως γηπεδούχος από το 2006 και μετά.

Με τη «σφραγίδα» του αρχηγού

Μετά από μία γεμάτη εξαετία στην Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Βόλφσμπουργκ (121 συμμετοχές/4 γκολ), μέσω της οποίας κέρδισε θέση και στην εθνική Πορτογαλίας, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια επέστρεψε από πέρσι στον ΠΑΟΚ.

Image result for Αντελίνο Βιεϊρίνια

Ο 33χρονος Πορτογάλος ήταν από τους παίκτες-κλειδιά στη φετινή πορεία προς τη διαφαινόμενη κατάκτηση του τίτλου, με σημαντική βοήθεια από την αρχή της περιόδου αλλά και κρίσιμα γκολ.

Το πρώτο χρονικά και πρώτο πολύ σημαντικό τέρμα του Βιεϊρίνια σημειώθηκε στην αναμέτρηση με τον Αστέρα, στην Τρίπολη, τον Ιανουάριο (13/1). Το γκολ του στο 65’ άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση των τριών βαθμών από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος στο συγκεκριμένο ματς είχε πολύ κακή παρουσία στο πρώτο ημίχρονο, αλλά μπήκε αποφασισμένος στο δεύτερο και μετουσίωσε την υπεροχή του σε τρία γκολ (3-0).

Το πιο σημαντικό τέρμα του πάντως -και ίσως στο πιο καθοριστικό ματς της σεζόν, όπως εξελίχθηκε- ήρθε στο ντέρμπι της Τούμπας με τον Ολυμπιακό (10/2, 3-0). Μόλις στο 3ο λεπτό του αγώνα οι Θεσσαλονικείς άνοιξαν το σκορ με τον Βιεϊρίνια, γκολ που έφερε το ματς στα μέτρα του «δικέφαλου του Βορρά» με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Ο Βιεϊρίνια άνοιξε τον δρόμο για την ανατροπή και στην αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό στις 16/3 στο Αγρίνιο, ένα ματς στο οποίο ο ΠΑΟΚ κινδύνεψε σοβαρά να υποστεί την πρώτη ήττα στη σεζόν. Οι Αγρινιώτες προηγήθηκαν στο 55’, αλλά 10 λεπτά αργότερα με τρομερό γκολ (σουτ από τα 30 μέτρα) του αρχηγού οι Θεσσαλονικείς ισοφάρισαν, για να φτάσουν στη νίκη με τέρμα του Λέο Μάτος δύο λεπτά αργότερα.

«Κλειδί» το μεγάλο διπλό στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης», ο ΠΑΟΚ έστειλε το πρώτο μήνυμα. Παρότι δεν είχε καλή παρουσία και δέχθηκε πολλές φάσεις, ήταν αυτός που πήρε τη νίκη χάρη σε αυτογκόλ του Βούκοβιτς, σε μία από τις ελάχιστες φορές που δέχθηκε πίεση η εστία των «ερυθρολεύκων».

Image result for ολυμπιακος παοκ 2018

Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο της σεζόν, ο ΠΑΟΚ ήταν δεύτερος στη βαθμολογία, εξαιτίας και της αφαίρεσης βαθμών από την περίοδο 2017-18 και τα γεγονότα με την ΑΕΚ. Με τη νίκη στον Πειραιά, προσπέρασε τον Ολυμπιακό, ο οποίος έχασε βαθμούς και στα δύο αμέσως επόμενα ματς πρωταθλήματος.

Από τη στιγμή που o Ολυμπιακός ήταν τη φετινή σεζόν ο έτερος μεγάλος διεκδικητής, η νίκη αυτή του ΠΑΟΚ απέκτησε κομβική σημασία, όπως εξελίχθηκε η σεζόν, αφού ανέβηκε στην κορυφή και δεν έπεσε ποτέ ξανά από αυτήν.

Ήταν ένα από τα λίγα φετινά ματς πρωταθλήματος που ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καλός. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις έπαιρνε το αποτέλεσμα που ήθελε και χωρίς αμφιβολία αυτή η κυνικότητα χρειάζεται για να γίνεις πρωταθλητής.

Οι εύστοχες κινήσεις του Ιανουαρίου


Παρά την αποχώρηση του Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς, πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος όταν μεταγράφηκε (με 9 γκολ) στην Αλ-Ιτιχάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκε, αλλά παρουσιάστηκε ακόμα καλύτερος.

Ο Πέδρο Ενρίκε επέστρεψε τον Ιανουάριο και έδωσε λύσεις στην επίθεση, όπως και ο Τσούμπα Άκπομ, ο οποίος είχε έρθει το καλοκαίρι και έπιασε την ευκαιρία που του δόθηκε από τα μαλλιά.

Ουσιαστικά, οι κινήσεις που έγιναν τον Ιανουάριο ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο το ρόστερ του ΠΑΟΚ: Σέρζιο Ολιβέιρα, Σβιντέρσκι, Ίνγκασον, Γιαννούλης ήταν πολύτιμα κομμάτια που προστέθηκαν σε ένα καλοδουλεμένο, από τον Ραζβάν Λουτσέσκου, σύνολο.

Image result for Σέρτζιο Ολιβέιρα παοκ

Τα δύο ρεκόρ που ισοφαρίζει

Στις δύο αγωνιστικές που απομένουν, ο ΠΑΟΚ κυνηγάει ισάριθμα ρεκόρ. Το πρώτο και καλύτερο, έχει να κάνει φυσικά με το αήττητο. Μόνο μία ομάδα κατά το παρελθόν, από τη θέσπιση της Α’ Εθνικής, έχει καταφέρει να τερματίσει χωρίς ήττα: ο Παναθηναϊκός το 1963-64, με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες.

Το δεύτερο είναι αυτό με τις περισσότερες εκτός έδρας νίκες. Ο ΠΑΟΚ είχε σημειώσει 12 «διπλά» τη σεζόν 1972-73 (αλλά σε πρωτάθλημα 18 ομάδων και όχι 16), αριθμό που θα πιάσει ξανά σε περίπτωση νίκης στα Γιάννινα, την τελευταία αγωνιστική. Το 1975-76, όταν είχε πάρει τον τίτλο με τον Γκιούλα Λόραντ στον πάγκο, είχε σταματήσει στις 10 εκτός έδρας νίκες.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ