el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΑΟΚ vs Ολυμπιακός: Τα κλειδιά της πρώτης μάχης

Το ντέρμπι της Κυριακής (23/2, 19:30) στην Τούμπα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό θα κρίνει ουσιαστικά την πρωτιά στην κανονική διάρκεια της Super League 1. Διαβάστε όλα τα δεδομένα.

Βέβαια, το συγκεκριμένο παιχνίδι θα είναι μόνο το ορεκτικό για τη συνέχεια που θα ακολουθήσει, αφού οι δύο ομάδες θα βρεθούν μπροστά σε μία ιδιότυπη κατάσταση που θυμίζει περισσότερο μπάσκετ και λιγότερο ποδόσφαιρο δεδομένου ότι θα τεθούν αντιμέτωπες πέντε φορές το αμέσως προσεχές διάστημα!

Και αυτό διότι πέρα από το μεταξύ τους ματς για την 25η αγωνιστική και τις δύο αναμετρήσεις τους στα πλέι οφ τίτλου, κληρώθηκαν μαζί και στα ημιτελικά του κυπέλλου.

Αποτέλεσμα εικόνας για παοκ ολυμπιακος

Εν ολίγοις θα χορτάσουμε να βλέπουμε ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός μέσα στο 2020 με τους δύο βασικούς διεκδικητές των τίτλων σε πρωτάθλημα και κύπελλο να ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους ο ένας απέναντι στον άλλον.

Φυσικά, ελληνικό ντέρμπι σε τέτοιο επίπεδο κατά τα ειωθότα διεξάγεται μέσα σε τεταμένο κλίμα και έντονη φόρτιση, δεδομένου άλλωστε πως υπάρχουν και εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιπαλότητα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο συλλόγων την τελευταία διετία έχει χτυπήσει κόκκινο και ασφαλώς οι αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα για να κυλήσουν όλα ομαλά στην κατάμεστη Τούμπα την Κυριακή το βράδυ.

Η φόρμα των δύο αντιπάλων

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο ΠΑΟΚ μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό με 2-0 αντέδρασε με πειστικό τρόπο και τέσσερις διαδοχικές νίκες.

Απέκλεισε τους «πράσινους» στο κύπελλο με συνολικό σκορ 3-0 όντας καλύτερος και στα δύο παιχνίδια, ενώ στο πρωτάθλημα μετά το 4-0 επί του ΟΦΗ, πέρασε νικηφόρα (2-1) και από τη δύσκολη έδρα της ΑΕΛ.

Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός παραμένει η μοναδική αήττητη ομάδα στις εντός συνόρων υποχρεώσεις της και μάλιστα μετράει επτά νίκες και μία ισοπαλία (με την ΑΕΚ), στα τελευταία οχτώ παιχνίδια του για το πρωτάθλημα.

Σε αντίθεση όμως με τον ΠΑΟΚ, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν να διαχειριστούν παράλληλα και την Ευρώπη. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς προέρχεται από την απαιτητική αναμέτρηση (0-1) κόντρα στην Αρσεναλ για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, επομένως εύλογα τίθεται το ερώτημα αν το ματς της Πέμπτης επηρεάσει τον Ολυμπιακό εν όψει Τούμπας και ενώ ακολουθεί αμέσως την επόμενη εβδομάδα (27/2) η ρεβάνς στο Λονδίνο.

Οι επιλογές του Μαρτίνς

Το θετικό για τον Μαρτίνς είναι πως συγκριτικά με την κουτσουρεμένη ευρωπαϊκή λίστα, λόγω και του σοβαρού τραυματισμού του Σουντανί, στο πρωτάθλημα έχει πολύ περισσότερες επιλογές παικτών όπως οι Χριστοδουλόπουλος, Χασάν, Καφού, Μορ, που μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες αν κληθούν από τον πάγκο.

Σε ό,τι αφορά στην ενδεκάδα πάντως πολύ δύσκολα θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η λογική των «ερυθρόλευκων» αναμένεται σε μεγάλο βαθμό ίδια με αυτήν της Πέμπτης και το σοβαρό δίλημμα που προκύπτει για τον Μαρτίνς είναι αν θα ξεκινήσει ξανά με 4-3-3 ή θα προτιμήσει το 4-2-3-1 με τον Φορτούνη να παίρνει στην ενδεκάδα τη θέση του Μπουχαλάκη.

Από εκεί και πέρα δεν αναμένονται άλλες αλλαγές στο αρχικό σχήμα, εκτός αν ο Πορτογάλος τεχνικός πάρει το ρίσκο να αρχίσει με κάποιον άλλο εξτρέμ αντί του Μασούρα, διακινδυνεύοντας έτσι την αμυντική συνοχή της ομάδας του, δεδομένου ότι ο 26χρονος ακραίος μεσοεπιθετικός είναι ο πιο συνεπής στις καλύψεις των μπακ.

Αποτέλεσμα εικόνας για βαλμπουενα

Κλειδί για τον Ολυμπιακό θα είναι η παρουσία του Ματιέ Βαλμπουενά. Ο 35χρονος Γάλλος ήταν απολαυστικός την Πέμπτη με την Αρσεναλ και από τη δική του διάρκεια μέσα στο παιχνίδι θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό πόσο απειλητικοί θα είναι «ερυθρόλευκοι» και τι στηρίγματα θα έχει ο Ελ Αραμπί.

Από εκεί και πέρα, για τον Ολυμπιακό είναι δεδομένη η δύναμη που παίρνει από τα ανεβάσματα των δύο ακραίων του μπακ (Ομάρ, Τσιμίκας), η ηρεμία που δίνει ο Γκιλέρμε στο κέντρο, η ένταση που βγάζει ο Καμαρά και η αξιοπιστία του Σα στον άσο.

Σε ευχάριστη έκπληξη για τους Πειραιώτες εξελίσσεται ο Ουσεϊνού Μπα, ο οποίος μοιάζει να δένει καλά με τον Σεμέδο και ως παρουσία μοιάζει πιο συγκροτημένος από τον Σισέ.

Το λειτουργικό σχήμα του Φερέιρα

Στον ΠΑΟΚ, μετά από ένα διάστημα αμφισβήτησης ο Αμπελ Φερέιρα φαίνεται πως έχει καταλήξει σε ένα λειτουργικό σχήμα το οποίο αποδίδει ξανά καρπούς.

Ο Βιεϊρίνια έχει καθιερωθεί πλέον σε ρόλο δεξιού μπακ αντί του Μάτος, ο Γιαννούλης ασφαλώς είναι αμετακίνητος στην αριστερή πλευρά και στους στόπερ ελλείψει του τραυματία Κρέσπο, έχει πιάσει δουλειά το δίδυμο Ινγκασον, Βαρέλα, έστω κι αν ο δεύτερος δυσκολεύεται σε ρόλο αριστερού κεντρικού αμυντικού όταν καλείται να φτιάξει παιχνίδι.

Στους χαφ, ο κομβικός Μαουρίτσιο σταδιακά βρίσκει καλύτερο ρυθμό και πιο δυνατά πατήματα μετά τον μακροχρόνιο τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε, ενώ δίπλα στον Βραζιλιάνο, ο Μίσιτς εξελίσσεται στον MVP της φετινής σεζόν για τον Δικέφαλο.

Ο Φερέιρα αμφιταλαντεύτηκε για τον ρόλο του Κροάτη μέσου κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όμως έχει πειστεί πλέον πως η κατάλληλη θέση για αυτόν είναι στο «8» και όχι στο 10. Εκεί παίζει πια με το σπαθί του ο Δημήτρης Πέλκας.

Αποτέλεσμα εικόνας για πελκας

Ο 26χρονος διεθνής μεσοεπιθετικός καταθέτει τεράστια επιθυμία στον αγωνιστικό χώρο τον τελευταίο μήνα και με το αδιάκοπο πρέσινγκ, που ασκεί, δημιουργεί συνεχώς πονοκεφάλους στις αντίπαλες άμυνες. Η ταχύτητα του Λημνιού στη δεξιά πτέρυγα είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ στα αριστερά κινείται με αντίθετο πόδι για να συγκλίνει ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ.

Ο 31χρονος άσος μπορεί να μην διάγει την καλύτερή του φόρμα, παρόλα αυτά τα ποιοτικά του αγγίγματα στην μπάλα είναι αρκετά πολλές φορές για να κρίνουν από μόνα τους ένα ματς.

Στην επίθεση, ο Κάρολ Σβιντέρσκι έχει κερδίσει την κούρσα με τον Ακπομ, καθώς υπερτερεί στη φάση της εκτέλεσης. Ο Αγγλος πάντως είναι παίκτης που τον αισθάνονται περισσότερα οι αντίπαλοι στόπερ και αν έρθει από τον πάγκο την στιγμή που βγαίνει κόπωση, μπορεί να κάνει τη ζημιά.

Εν ολίγοις, τα 10/11 του αρχικού σχήματος του ΠΑΟΚ είναι σχεδόν γνωστά και αυτό που μένει ακόμη να απαντηθεί είναι η επιλογή του τερματοφύλακα.

Ο Φερέιρα είχε επιλέξει να κάνει ροτέισον χρησιμοποιώντας τον Πασχαλάκη στο κύπελλο και τον Ζίβκοβιτς στο πρωτάθλημα. Οι καλές εμφανίσεις όμως του Ελληνα διεθνούς γκολκίπερ έχουν βάλει σε σκέψεις τον Πορτογάλο τεχνικό του Δικεφάλου για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Τι λέει η προϊστορία

Σε επίπεδο Α’ Εθνικής από τη σεζόν 1959/60, ο ΠΑΟΚ ως γηπεδούχος μετράει 31 νίκες, 15 ισοπαλίες και 15 ήττες κόντρα στον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα. Αν προσθέσουμε τα ματς πριν το 1960 αλλά και αυτά του κυπέλλου, τότε ο απολογισμός του Δικεφάλου απέναντι στους «ερυθρόλευκους» είναι 40-16-23.

Την περσινή σεζόν ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει τον Ολυμπιακό στην Τούμπα με 3-1. Την προηγούμενη δεκαετία, δηλαδή από τη σεζόν 2009/10, στα παιχνίδια πρωταθλήματος που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ έκανε πέντε νίκες, εκ των οποίων η μία για τα πλέι οφ.

Αποτέλεσμα εικόνας για παοκ ολυμπιακος 3-1 τουμπα

Ο Ολυμπιακός με τη σειρά του κέρδισε τρεις φορές με τελευταία το 2015 (2-0). Δύο παιχνίδια έληξαν ισόπαλα και ένα δεν ξεκίνησε ποτέ με αποτέλεσμα να κατακυρωθεί με 3-0 υπέρ των Πειραιωτών.

Ο Πέδρο Μαρτίνς σε τρεις αναμετρήσεις κόντρα στον ΠΑΟΚ αγνοεί τη νίκη, αφού έχει μία ισοπαλία και δύο ήττες. Φέτος, ο Ολυμπιακός στα εκτός έδρας ντέρμπι που έδωσε έφερε ισοπαλίες με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και κέρδισε μόνο τον Αρη.

Από την πλευρά του ο ΠΑΟΚ στα ντέρμπι που έχει δώσει φέτος στην Τούμπα, κέρδισε την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα και τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο, ενώ έφερε ισοπαλίες με Παναθηναϊκό και Αρη για τη Super League 1.

Γερμανός διαιτητής

Τα ντέρμπι στην Ελλάδα ως γνωστόν διεξάγονται μέσα σε κλίμα καχυποψίας και πλέον δεν διευθύνονται από Ελληνες διαιτητές. Αυτήν τη φορά επιστρατεύτηκε ένας Γερμανός, ο Τομπίας Στίλερ.

Αποτέλεσμα εικόνας για tobias stieler

Ο 38χρονος δικηγόρος από το Αμβούργο είχε οριστεί και την περσινή σεζόν στο Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-1. Θεωρείται από τις κορυφαίες σφυρίχτρες στη Γερμανία, είναι διαιτητής Α’ κατηγορίας στην UEFA και την Πέμπτη βρέθηκε στην Αγγλία για το Γουλβς – Εσπανιόλ 4-0 στο πλαίσιο των «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Τη φετινή σεζόν έχει σφυρίξει 11 αναμετρήσεις Μπουντεσλίγκα σε 22 αγωνιστικές. Σε αυτά τα 11 ματς έχει δώσει 35 κίτρινες κάρτες, έξι κόκκινες (η μία απευθείας) και έχει υποδείξει τρία πέναλτι.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ