el
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΠΑΟΚ vs Παναθηναϊκός: Βίοι αντίθετοι στο ντέρμπι της Τούμπας

Τα τελευταία χρόνια η πορεία του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Ο ΠΑΟΚ έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή του ελληνικού πρωταθλήματος, αντίθετα ο Παναθηναϊκός βιώνει τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του.

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει τον χαρακτήρα του ντέρμπι που συνοδεύει πάντα τα μεταξύ τους ματς. Αλλωστε, το «τριφύλλι» απέδειξε και φέτος στο ισόπαλο 1-1 με τον Ολυμπιακό ότι δεν επιτρέπεται να υποτιμηθεί.

Η προϊστορία και το ρεκόρ που κυνηγά ο ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός θα αναμετρηθούν το βράδυ της Κυριακής (3/11, 20:00) για 68η φορά στην ιστορία τους στην Τούμπα για αγώνα πρωταθλήματος από τη σύσταση της Α’ Εθνικής το 1959/60. Στα παιχνίδια συμπεριλαμβάνονται και αυτά των πλέι οφ.

Ο ΠΑΟΚ μετρά 34 νίκες, ο Παναθηναϊκός 20, ενώ 13 αναμετρήσεις τους στη Θεσσαλονίκη έληξαν ισόπαλες, εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις με 0-0. Σε ό,τι αφορά στα γκολ, ο «Δικέφαλος» έχει σημειώσει συνολικά 95, ενώ οι «πράσινοι» 63.

Το τελευταίο διπλό του Παναθηναϊκού στην Τούμπα σημειώθηκε τον Μάιο του 2017 επί Μαρίνου Ουζουνίδη στο πλαίσιο των πλέι οφ με σκορ 3-2.

Η πιο πρόσφατη νίκη των «πράσινων» στη Θεσσαλονίκη επί του ΠΑΟΚ σε κανονική διάρκεια πρωταθλήματος είναι το 2-1 στις 11/11/2014 όταν στον πάγκο βρισκόταν ακόμη ο Γιάννης Αναστασίου. Έκτοτε ο «Δικέφαλος» στην Τούμπα μετρά 4/4 νίκες απέναντι στον Παναθηναϊκό για τη regular season με σκορ 3-1, 3-0, 4-0 και πέρυσι 2-0.

Ο ΠΑΟΚ είναι αήττητος στο πρωτάθλημα 43 διαδοχικούς αγώνες και κυνηγάει να σπάσει το μυθικό ρεκόρ του Ολυμπιακού το οποίο κρατάει από το 1974, όταν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν συμπληρώσει 58 ματς χωρίς ήττα.

Η επίδοση του ΠΑΟΚ είναι η δεύτερη κορυφαία στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος, μπροστά από αυτήν του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει καταγράψει αήττητο σερί 37 αγώνων.

Για την πρώτη νίκη σε ντέρμπι

Το παιχνίδι με τους «πράσινους» είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και για τον Άμπελ Φερέιρα, ο οποίος θα αναζητήσει την πρώτη του νίκη σε ελληνικό ντέρμπι, καθώς στα δύο προηγούμενα με Αρη και ΑΕΚ ο ΠΑΟΚ ήρθε ισόπαλος 2-2.

Ο Πορτογάλος τεχνικός το καλοκαίρι ανέλαβε το βαρύ φορτίο να διαδεχθεί τον νταμπλούχο και αήττητο στο πρωτάθλημα Ραζβάν Λουτσέσκου.

Η αποτυχία στην Ευρώπη έκανε ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, ωστόσο όσο περνούν οι αγωνιστικές ο ΠΑΟΚ αφομοιώνει καλύτερα τη φιλοσοφία του νέου προπονητή του και ο Φερέιρα αρχίζει πλέον να κερδίζει την εμπιστοσύνη όλων εντός και εκτός ομάδας.

Σχετική εικόνα

Με δεδομένη μάλιστα την επιστροφή των τραυματιών, Αντελίνο Βιεϊρίνια και Μαουρίτσιο, δηλαδή των δύο κορυφαίων παικτών του ΠΑΟΚ την περσινή περίοδο, ο «Δικεφάλος» έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί πως στη συνέχεια της σεζόν θα είναι ακόμη πιο δυνατός.

Οι δύο νέοι πρωταγωνιστές

Το ευχάριστο βέβαια για τον ΠΑΟΚ είναι ότι στο πρώτο τετράμηνο φέτος έχει γεννήσει και φρέσκους πρωταγωνιστές. Πιο τρανταχτό παράδειγμα από τον Δημήτρη Λημνιό δεν υπάρχει.

Ο νεαρός εξτρέμ ήταν ένα καλό εργαλείο στα χέρια του Λουτσέσκου με βασική αποστολή να καλύπτει τα ανεβάσματα του Μάτος. Παρόλα αυτά, καριέρα εξτρέμ με νούμερα μπακ δεν θα μπορούσε να κάνει. Πλέον, υπό τις οδηγίες του Φερέιρα εξελίσσεται σε ένα όπλο πρώτης γραμμής με δύο γκολ και τρεις ασίστ σε οχτώ αγωνιστικές.

Ο 21χρονος άσος σε 41 συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ στις πρώτες δύο σεζόν του στην Τούμπα σημείωσε μόλις ένα γκολ και αυτό κόντρα στον Παναθηναϊκό τον Οκτώβριο του 2018. Φέτος έχει ήδη πετύχει δύο με Λαμία και Βόλο και είναι φανερό πως δουλεύει τα τελειώματά του διότι γνωρίζει πως αν αποκτήσει πιο σταθερή επαφή με τα δίχτυα θα εκτοξευτεί.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα από τα πρόσωπα του φετινού ΠΑΟΚ και δικαίως βρίσκεται μέσα στα βασικά πλάνα και του Φαν’τ Σχιπ για το χτίσιμο της νέας Εθνικής.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κάρολ Σβιντέρσκι

Ο έτερος βασικός πρωταγωνιστής του ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν είναι αδιαμφισβήτητα ο Κάρολ Σβιντέρσκι. Ο Πολωνός μπορεί να μην έχει τις σωματικές προδιαγραφές του Άκπομ, αποδεικνύεται ωστόσο ικανότατος σκόρερ μέσα στο κουτί και οι επιδόσεις του εντυπωσιάζουν.

Ο Σβιντέρσκι σε 497 λεπτά συμμετοχής (5,5 ματς δηλαδή) έχει πετύχει 6 γκολ. Συγκεκριμένα, βρήκε δίχτυα μία φορά κόντρα σε Παναιτωλικό, Πανιώνιο, Αστέρα Τρίπολης, Λαμία, ενώ με την ΑΕΚ σημείωσε δύο. Με το ρυθμό που σκοράρει είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα φτάσει για πρώτη φορά στην καριέρα του διψήφιο αριθμό τερμάτων σε μία σεζόν.

Η ενεργοποίηση του Χατζηγιοβάνη

Στον Παναθηναϊκό, αντίθετα, το σκοράρισμα προς το παρόν αποδεικνύεται δύσκολος γρίφος.

Οι «πράσινοι» στις πρώτες οχτώ αγωνιστικές έχουν σημειώσει μόλις έξι γκολ, εκ των οποίων τα μισά με πέναλτι. Ο Μακέντα δεν εμφανίζει την περσινή αποτελεσματικότητα και γενικά ο Παναθηναϊκός έχει πάρει ελάχιστα πράγματα από τους επιθετικούς του φέτος.

Το παρήγορο για το «τριφύλλι» είναι ότι αρχίζει σταδιακά να βρίσκει λύσεις από τη μεσοεπιθετική του γραμμή. Ο Ζαχίντ ξεκίνησε μουδιασμένα το πρωτάθλημα, όμως εσχάτως ανεβάζει στροφές και πέτυχε γκολ τόσο κόντρα στον Πανιώνιο όσο και με την ΑΕΛ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Χατζηγιοβάνη

Ακόμη πιο σημαντικό νέο όμως για τον Παναθηναϊκό είναι η ενεργοποίηση του Χατζηγιοβάνη. Αφού μπήκε τέλος στο σίριαλ της ανανέωσης του συμβολαίου του, ο 22χρονος εξτρέμ έχει μπει πλέον για τα καλά στο ροτέισον του Γιώργου Δώνη.

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές στην περίπτωσή του, ωστόσο αυτό που μετράει είναι το σήμερα και ότι ο Χατζηγιοβάνης είναι πλέον ενεργό μέλος της ομάδας και μάλιστα με άμεσο αντίκτυπο αφού σκόραρε το νικητήριο γκολ για το διπλό στο Περιστέρι επί του Ατρομήτου.

Τέσσερα διπλά ο Δώνης στην Τούμπα

Κακά τα ψέματα, ο Παναθηναϊκός θα παίξει στην Τούμπα με την ταμπέλα του αουτσάιντερ και ελάχιστοι περιμένουν ότι μπορεί να απειλήσει τον ποιοτικό ΠΑΟΚ. Εντούτοις τέτοια ματς πολλές φορές δίνουν έξτρα κίνητρο. Από αυτό σίγουρα έχει και ο Γιώργος Δώνης, που τη σεζόν 2012/13 έκατσε στον πάγκο του «Δικεφάλου».

Η φετινή χρονιά για τον Έλληνα τεχνικό δεν είναι εύκολη. Το ξέσπασμά του στον αγώνα με την ΑΕΛ, το οποίο έπιασε ο τηλεοπτικός φακός, κατέδειξε την πίεση που αισθάνεται.

Ο Παναθηναϊκός έχει μείνει πίσω στη βαθμολογία και το πρόγραμμά του είναι εξόχως δύσκολο αφού μετά την Τούμπα ακολουθεί το ντέρμπι με την ΑΕΚ και κατόπιν αμέσως μετά τη διακοπή των εθνικών το ταξίδι στο Αγρίνιο για το ματς με τον Παναιτωλικό. Παναθηναϊκός και Δώνης ψάχνουν μία εμφάνιση, ένα μεγάλο παιχνίδι που θα τους αλλάξει την ιστορία της σεζόν.

Ως τεχνικός των «πράσινων» ο Δώνης μετράει δύο ήττες κόντρα στον ΠΑΟΚ. Συνολικά όμως στην καριέρα του το ρεκόρ του είναι 6-6-6 απέναντι στον «Δικέφαλο» και η αλήθεια είναι πως ο Δώνης ξέρει να κάνει διπλά στην Τούμπα. Το έπραξε τρεις φορές ως προπονητής του Ατρομήτου, δύο για το πρωτάθλημα (2010, 2012), μία για το κύπελλο (2012) και μία ως τεχνικός της ΑΕΛ, το 2007.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ