el
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΠΑΟ vs Ολυμπιακός: Τα ντέρμπι που δεν θα ξεχάσουμε!

Γόητρο > Βαθμοί. Το ντέρμπι των «αιωνίων» του ελληνικού ποδοσφαίρου, συγκαταλέγεται στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις παγκοσμίως, όπου η επικράτηση έχει μεγαλύτερη σημασία για όλους τους άλλους λόγους, πριν τους βαθμολογικούς.

Κάθε παιχνίδι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού (και το αντίστροφο) κουβαλάει τη δική του ιστορία. Ας θυμηθούμε τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα, θετικά ή αρνητικά, της τελευταίας 20ετίας.

Η μεγαλύτερη ανατροπή
Στις 5 Δεκεμβρίου του 1998, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, ο Παναθηναϊκός προηγείται με 2-0, χάρη σε τέρματα των Κώστα Κωνσταντινίδη (29’) και Κριστόφ Βαζέχα (32’).

Οι «ερυθρόλευκοι» μειώνουν πριν βγει το ημίχρονο, με το αυτογκόλ του Γιώργου Αλεξόπουλου (42’), για να φτάσουν σε μια μεγάλη ανατροπή στην επανάληψη: 2-2 ο Καραπιάλης (52’), 2-3 ο Ανατολάκης (72’), 2-4 με ψηλοκρεμαστό πλασέ ο Καραπιάλης (90’), με τους «πράσινους» να διαμαρτύρονται έντονα για τη διαιτησία του Παπαδάκου, που απέβαλε Μπασινά και Κωνσταντινίδη.


Ξύλο σε Λεωφόρο και Ριζούπολη

Τα δύο ματς που έχουν μείνει στην ιστορία, αλλά για τους λάθος λόγους.

Πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε της περιόδου 2001/02, ο Παναθηναϊκός προηγείται στο σκορ έως τις καθυστερήσεις, αλλά σε εκείνο το σημείο ο Μιχάλης Κωνσταντίνου ανατρέπει τον Στέλιο Βενετίδη, με συνέπεια τον καταλογισμό πέναλτι και την ισοφάριση από τον Τζόρτζεβιτς (1-1). Ο διαιτητής Μάκης Ευθυμιάδης δέχεται επίθεση με τη λήξη του αγώνα και αποχωρεί αιμόφυρτος, από χτυπήματα που δέχθηκε από οπαδούς των γηπεδούχων.

Ο περίφημος αγώνας της Ριζούπολης διεξάγεται στις 11 Μαΐου 2003. Προτελευταία αγωνιστική και ο Ολυμπιακός παίρνει νίκη τίτλου με 3-0, με τους «πράσινους» να καταγγέλουν κλίμα τρομοκρατίας από την πρώτη στιγμή που αφίχθηκε η αποστολή στο γήπεδο.


Το ιστορικό 1-4
Ισως τη μεγαλύτερη νίκη της τελευταίας 20ετίας, σημείωσε τον Μάρτιο του 2001 ο Ολυμπιακός στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Το ματς αφορούσε τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος με την ομάδα του Πειραιά να προκρίνεται πανηγυρικά, μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα. Το «τριφύλλι» είχε υπηρεσιακό προπονητή τον Στράτο Αποστολάκη και το σκορ ήταν από νωρίς 0-2. Ο Παναθηναϊκός μείωσε προσωρινά με γκολ του Λυμπερόπουλου, πριν Γεωργάτος και Ζιοβάνι υπογράψουν μία εμφατική νίκη για τον Ολυμπιακό.


Νταμπλ μετά από 18 χρόνια και ο Δούρος

Ουσιαστικά στο μεταξύ τους ντέρμπι με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό, τον Απρίλιο του 2004, κρίθηκε ο τίτλος και η κατάκτησή του από τον Παναθηναϊκό μετά από 7 χρόνια.

Ο αγώνας στιγματίστηκε από τα λάθη του διαιτητή Δούρου, που κατακύρωσε αμφισβητούμενο γκολ του Ολυμπιακού (δεν φάνηκε ποτέ αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή), χαρίστηκε σε χτυπήματα του Καστίγιο, ενώ απέβαλε μόνο τον Ζιοβάνι σε διαπληκτισμό με τον Σωτήρη Κυργιάκο.

Το τελικό 2-2, με τον Γκούμα να ισοφαρίζει στο 81’, ευνόησε τον Παναθηναϊκό του Γιτζάκ Σουμ, που λίγες εβδομάδες μετά πήρε και το Κύπελλο, με το θριαμβευτικό 3-1 επί του Ολυμπιακού του Νίκου Αλέφαντου, στον τελικό της Νέας Σμύρνης.

 

Η κατάρρευση των Ολαϊτάν, Διούδη

Την αγωνιστική περίοδο 2013-14, καταγράφεται το τελευταίο μεγάλο αποτέλεσμα σε ντέρμπι, το 3-0 του Παναθηναϊκού μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης», με τα γκολ των Πράνιτς, Μπεργκ και Αμπέντ. Με το ίδιο σκορ, βέβαια, νίκησε ο Ολυμπιακός στις 6/11/16, όμως η νίκη των «πρασίνων», με αυτή την έκταση του σκορ μάλιστα, ήταν ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν περίμενε.

Ήταν μία αναμέτρηση, πάντως, που σημαδεύτηκε από την κατάρρευση του Μάικλ Ολαϊτάν. Ο τότε επιθετικός των Πειραιωτών λιποθύμησε στο 30ό λεπτό και παρότι ευτυχώς συνήλθε, δεν έκανε ποτέ, τελικά, την καριέρα που θα μπορούσε.

Ακόμα ένας τραυματισμός, ευτυχώς επίσης χωρίς συνέπειες υγείας για τον ίδιο, σημειώθηκε και στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου φέτος, στην έδρα του Ολυμπιακού (1-1). Ο Σωκράτης Διούδης συγκρούστηκε στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου με τον Νάτχο και αποχώρησε με φορείο, υπό τα χειροκροτήματα των φιλάθλων των γηπεδούχων, σε μία από τις ομορφότερες στιγμές στα γεμάτα ένταση ντέρμπι αιωνίων.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ