el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρέμιερ Λιγκ: Ο έλεγχος προόδου των 20 ομάδων

Το πρώτο μισό της σεζόν στην Πρέμιερ ολοκληρώθηκε. Κάποιες ομάδες έχουν επιβεβαιώσει τις προσδοκίες του καλοκαιριού, κάποιες άλλες όχι. Πάμε να δούμε τον έλεγχό τους.

Αρσεναλ

Η απομάκρυνση του Ουνάι Εμερι ήταν η μόνη κίνηση αισιοδοξίας σε μία κατά τα άλλα απογοητευτική σεζόν, στην οποία η Αρσεναλ πραγματοποιεί τη χειρότερή της πορεία από το 1977! Εφτασε μάλιστα σε σημείο να τρέξει σερί εννιά αγώνων χωρίς νίκη σε όλες τις διοργανώσεις.

Η μοναδική χαρά που πήραν οι φίλοι των «κανονιέρηδων» στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας σεζόν ήταν η… συντριβή (7-2) της Τότεναμ από την Μπάγερν στο Τσάμπιονς Λιγκ με πρωταγωνιστή ένα πρώην παίκτη της Αρσεναλ, τον Σερζ Γκνάμπρι. Το γεγονός λοιπόν ότι το… χαϊλάιτ της χρονιάς είναι μία βαριά ήττα της συμπολίτισσας Τότεναμ τα λέει όλα για το πού βαδίζει φέτος η Αρσεναλ.

Ο Μικέλ Αρτέτα ήρθε για να προσφέρει νέα νοοτροπία, να δώσει πάθος, να επαναφέρει την επιθυμία και να ορίσει την κατεύθυνση που στερείται ο σύλλογος από την ημέρα που έφυγε ο θρυλικός Αρσέν Βενγκέρ.

Για τον Ισπανό, πάντως, θα είναι πολύ δύσκολο με το υπάρχον ρόστερ να εκπληρώσει τον στόχο της τετράδας, θεωρείται λοιπόν δεδομένο πως θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης τον Ιανουάριο με προτεραιότητα την υπογραφή ενός αμυντικού πρώτης γραμμής.

Αστον Βίλα

Η νίκη επί της Νόριτς αναπτέρωσε τις ελπίδες της για την παραμονή, παρόλα αυτά η Βίλα από το ξεκίνημα της σεζόν δεν παρουσιάζει την απαιτούμενη τόλμη για ομάδα της Πρέμιερ και ο σοβαρός τραυματισμός του Τζον ΜακΓκουίν αποτελεί πολύ μεγάλο πλήγμα για τα πλάνα του Ντιν Σμιθ.

Γουέστ Χαμ

Πολύ κατώτερη των προσδοκιών, επιβιώνει μέχρι στιγμής με νίκες-εκλάμψεις όπως το διπλό στο «Στάμφορντ Μπριτζ» επί της Τσέλσι. Εδώ και δύο μήνες όμως ο Μανουέλ Πελεγκρίνι παίζει συνεχώς το κεφάλι του και όλα δείχνουν πως δύσκολα θα βγάλει τη χρονιά στον πάγκο των «σφυριών».

Γουλβς

Πέρυσι τερμάτισε 7η, φέτος μόνο το βαρύ πρόγραμμα, διότι έχει μπροστά της και την πρόκληση της Ευρώπης, μπορεί να την εμποδίσει να φτάσει σε ακόμη καλύτερο πλασάρισμα.

Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο έχει εκτοξεύσει τις μετοχές του παρουσιάζοντας ένα ελκυστικό και καλοδουλεμένο σύνολο, που δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και την υπέρβαση της τετράδας.

Γουότφορντ

Εχει ήδη προλάβει να απολύσει στο πρώτο εξάμηνο της σεζόν δύο τεχνικούς (Χάβι Γκράθια, Κίκε Φλόρες), πριν παραδώσει τα ηνία στον Νάιτζελ Πίρσον, με τον οποίο οι «σφήκες» άρχισαν να αποκτούν ξανά παλμό.

Σε κάθε περίπτωση το ρόστερ της Γουότφορντ δεν είναι τόσο κακό για να βρίσκεται τόσο χαμηλά, συνεπώς αναμένεται βελτίωση μέσα στο 2020 με στόχο ασφαλώς την παραμονή στην Πρέμιερ για πέμπτη σερί χρονιά.

Εβερτον

Το καλοκαίρι προχώρησε σε πολύ μεγάλες επενδύσεις με στόχο να χτυπήσει την πρώτη τετράδα. Ο Μάρκο Σίλβα ωστόσο δεν μπόρεσε να σηκώσει τα… βαριά όνειρα των «ζαχαρωτών» και μοιραία αποτέλεσε παρελθόν.

Μετά την απόλυση του πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού, η Εβερτον πήρε τα πάνω της μάζεψε οχτώ βαθμούς που την απομάκρυναν από την επικίνδυνη ζώνη και πλέον με τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο μόνο καλύτερα μπορεί να πάει στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Κρίσταλ Πάλας

Ο Ρόι Χόντγκσον έχει χτίσει ένα πολύ συμπαγές σύνολο και η Πάλας μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει μία από τις πέντε καλύτερες άμυνες της Πρέμιερ.

Με τον Ζαχά να αποτελεί διαρκή απειλή για οποιονδήποτε αντίπαλο, τον Μιλιβόγεβιτς σταθερή αξία και τον Τζόρνταν Αγιού να βρίσκει επιτέλους τη χαμένη του φόρμα, η ομάδα του νότιου Λονδίνου μοιάζει βέβαιο πως θα βαδίσει σε ασφαλή μονοπάτια.

Λέστερ

Αν δεν υπήρχε η αλάνθαστη Λίβερπουλ, οι «αλεπούδες» ενδεχομένως θα είχαν τη δυνατότητα φέτος να χτυπήσουν μέχρι και πρωτάθλημα. Μπορεί οι ήττες από Σίτι και Λίβερπουλ να αφαίρεσαν λίγο από τη λαμπερή πορεία της Λέστερ μέχρι στιγμής, ωστόσο ο Μπρένταν Ρότζερς έχει αποσπάσει τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό όλων για τη δουλειά που κάνει στον σύλλογο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Λέστερ παρά την πώληση του Χάρι Μαγκουάιρ το καλοκαίρι, διαθέτει φέτος μία άμυνα υπόδειγμα, η οποία στις πρώτες 17 αγωνιστικές είχε δεχθεί μόλις 11 γκολ, πριν δηλαδή έρθουν τα επτά μαζεμένα στα ματς με Λίβερπουλ και Σίτι.

Επίσης, έχουν αναδειχθεί παίκτες που διεκδικούν θέση στην κορυφαία ενδεκάδα της Πρέμιερ όπως ο Τζέιμς Μάντισον και ο Ρικάρντο Περέιρα. Φυσικά κανείς δεν γίνεται να λησμονήσει και τον Τζέιμι Βάρντι, που με 17 γκολ είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Λίβερπουλ

Μετά το μαγικό 2019 έρχεται το ακόμη πιο απολαυστικό 2020 για τη Λίβερπουλ. Τον περασμένο Μάιο η Μαδρίτη βάφτηκε κόκκινη καθώς η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ κέρδισε 2-0 την Τότεναμ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και έτσι οι «Reds» στέφθηκαν για έκτη φορά πρωταθλητές Ευρώπης.

Τον Δεκέμβριο η Λίβερπουλ κατέκτησε για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων και στην Boxing Day μετέτρεψε το ντέρμπι κορυφής με τη Λέστερ σε παράσταση τίτλου κερδίζοντας μέσα στο «Κινγκ Πάουερ» με το επιβλητικό 4-0.

Ολα δείχνουν ότι το 2020 οι απανταχού φίλοι των «κόκκινων» θα πανηγυρίσουν με την ψυχή τους το πρώτο πρωτάθλημα μετά από αναμονή 30 ετών, με τη Λίβερπουλ να δείχνει ικανή να απειλήσει ακόμη και το ανεπανάληπτο αήττητο ρεκόρ της Αρσεναλ, η οποία κατέκτησε την Πρέμιερ το 2004 με 26 νίκες και 12 ισοπαλίες.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η Γιουνάιτεντ βρίσκεται σε κρίση εδώ και έξι χρόνια. Από αυτήν την κατάσταση ανέλαβε να την βγάλει ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, ωστόσο η αποστολή για τον Νορβηγό αποδεικνύεται επικίνδυνη. Οι «κόκκινοι διάβολοι» πραγματοποίησαν το χειρότερό τους ξεκίνημα στο πρωτάθλημα από το 1989 και πολύ γρήγορα διατυπώθηκαν ερωτηματικά για τις ικανότητες του Σόλσκιερ.

Ευτυχώς ήρθαν οι μεγάλες νίκες με Σίτι και Τότεναμ, όπως και η εντυπωσιακή ισοπαλία με την ανίκητη Λίβερπουλ για να αντισταθμίσουν κάπως τις θλιβερές ήττες κόντρα σε Κρίσταλ Πάλας, Μπόρνμουθ, Νιούκαστλ, Γουέστ Χαμ και Γουότφορντ.

H Γιουνάιτεντ βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο, όπου θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή, καθώς ο Σόλσκιερ έχει αναλάβει την ανάπτυξη ενός πρότζεκτ με την προώθηση νεαρών ποδοσφαιριστών όπως ο Μέισον Γκρίνγουντ, ο Ντάνιελ Τζέιμς, ο Μπισάκα και ο Σκοτ ΜακΤομινέι.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι φανερό πως οι «μπέμπηδες» στερούνται ποιοτικών λύσεων σε αρκετές θέσεις και παράλληλα έχουν να λύσουν το χρόνιο πρόβλημα «Πολ Πογκμπά», ο οποίος από το καλοκαίρι έχει εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από το «Ολντ Τράφορντ».

Μάντσεστερ Σίτι

Ανέβασε μόνη της υπερβολικά ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων λόγω των δύο προηγούμενων απίστευτων σεζόν που πραγματοποίησε. Το όνειρο του three-peat ωστόσο έσβησε πολύ νωρίς φέτος με τη Σίτι να γνωρίζει πέντε ήττες στον πρώτο γύρο, μία δηλαδή παραπάνω απ’ ότι σε όλη την περσινή αγωνιστική περίοδο.

Η απόφαση να μην αντικατασταθεί ο Βενσάν Κομπανί σε συνδυασμό μάλιστα με τον σοβαρό τραυματισμό του Λαπόρτ, είχε ως συνέπεια οι «πολίτες» να χάσουν παντελώς την αμυντική τους συνοχή.

Ολο το βάρος πλέον θα πέσει στο Τσάμπιονς Λιγκ (στους «16» κληρώθηκε με τη Ρεάλ), μία διοργάνωση που η Σίτι δεν έχει κερδίσει ποτέ και ο Πεπ Γκουαρδιόλα την… αναζητάει από το 2011 όταν αναδείχθηκε για τελευταία φορά πρωταθλητής Ευρώπης με την Μπαρτσελόνα.

Μπόρνμουθ

Ο Εντι Χάουι έχει να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση τραυματισμών από τότε που ανέλαβε τον σύλλογο. Τα «κεράσια» είχαν δέκα απόντες κόντρα στην Αρσεναλ.

Συν τοις άλλοις το πρόβλημα στο γκολ είναι εμφανές δεδομένου ότι ο Κάλουμ Γουίλσον έχει να σκοράρει από τον Σεπτέμβριο. Η Μπόρνμουθ για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2015/16 όταν ήταν νεοφώτιστη κινδυνεύει τόσο έντονα να εμπλακεί στη μάχη της σωτηρίας.

Μπράιτον

Τη σεζόν 2017/18 οι «γλάροι» σώθηκαν συλλέγοντας 40 βαθμούς και τη σεζόν 2018/19 με 36. Φέτος έκλεισαν τον πρώτο γύρο με 20 πόντους και δείχνουν ξανά σε θέση να φτάσουν το όριο ασφαλείας των 40, έστω κι αν ακόμη δεν έχουν βρει την απαραίτητη σταθερότητα στην απόδοσή τους με τον Γκράχαμ Πότερ στον πάγκο (πρώην τεχνικός των Εστερσουντ και Σουόνσι).

Μπέρνλι

Εκλεισε τον πρώτο γύρο σκοράροντας μόλις τρία γκολ σε έξι ματς, ωστόσο η Μπέρνλι είναι πολύ ανθεκτική για να μασήσει από τον ανταγωνισμό που υπάρχει στην ουρά.

Μπορεί να μην είναι ευχάριστη στο μάτι, αφού εκπροσωπεί το παλιομοδίτικο στιλ αγγλικού ποδοσφαίρου, εντούτοις τα ματς που πρέπει να πάρει θα τα πάρει και εκτός απροόπτου δεν θα εμπλακεί σε περιπέτειες.

Νιούκαστλ

Πολλοί περίμεναν ότι θα είναι ανάμεσα στις τρεις τελευταίες ομάδες της Πρέμιερ και θα μάχεται για το… αναπόφευκτο. Ο Στιβ Μπρους όμως κόντρα σε όλες τις προβλέψεις κατάφερε να κάνει τους επικριτές του να δαγκώνουν τα χείλη τους για αυτά που υποστήριζαν πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Οι «καρακάξες» με όπλο το «Σεντ Τζέιμς Παρκ» και πολλή ομαδική δουλειά έχουν χτίσει με το σπαθί τους καλό μαξιλαράκι από την επικίνδυνη ζώνη.

Νόριτς

Πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, αν δεν σκληρύνει την στάση της δεν θα έχει καμία τύχη. Ο Φάρκε επιμένει στο επιθετικό στιλ που έφερε πέρυσι την άνοδο από την Τσάμπιονσιπ, όμως φέτος τα «καναρίνια» έχουν την κακή συνήθεια να δέχονται σχεδόν σε κάθε ματς δύο γκολ.

Επίσης η απόλυτη εξάρτηση επιθετικά από τον Τέεμου Πούκι δεν μπορεί να βγει σε καλό, επιβάλλεται να βρει κι άλλες λύσεις διότι έχει αρχίσει να γίνεται προβλέψιμη.

Τσέλσι

Οι βλέψεις της Τσέλσι το περασμένο καλοκαίρι δεν ήταν υψηλές. Η έλλειψη προπονητικής εμπειρίας του Φρανκ Λάμπαρντ στο κορυφαίο επίπεδο και η επαναστατική απόφασή του για στροφή στα νιάτα (Εϊμπραχαμ, Μάουντ, Τομόρι) δεν άφηνε περιθώρια για σκέψεις τετράδας.

Καθρέφτης όμως είναι το γήπεδο και εκεί οι «μπλε» τα πάνε προς το παρόν πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Παρά τα σοβαρά αμυντικά κενά και την αναπόφευκτη αστάθεια λόγω των πολλών νεαρών παικτών που έχουν αναλάβει ηγετικούς ρόλους, οι Λονδρέζοι παρουσιάζουν μία φρέσκια, ενθουσιώδης πρόταση και ασφαλώς έχουν όλα τα φόντα να παλέψουν μέχρι τέλους για την έξοδό τους στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η απαγόρευση μεταγραφών λήγει στο παράθυρο του Ιανουαρίου, η ομάδα του Φρανκ Λάμπαρντ έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για το 2020.

Σαουθάμπτον

Το εξευτελιστικό 0-9 από τη Λέστερ στις 25 Οκτωβρίου την ταρακούνησε συθέμελα. Ο Ραλφ Χάζενχιτλ όμως διατήρησε την ψυχραιμία του, κράτησε τα αποδυτήρια ενωμένα και οι «άγιοι» αρχίζουν να βρίσκουν τον δρόμο τους με πρωταγωνιστή ασφαλώς τον καυτό Ντάνι Ινγκς, ο οποίος έχει πετύχει σχεδόν τα μισά γκολ της ομάδας του.

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ

Η πιο όμορφη ιστορία της φετινής σεζόν, μία πραγματική «σταχτοπούτα». Ξεκίνησε το καλοκαίρι ως το απόλυτο φαβορί για τον υποβιβασμό και έχει φτάσει σε σημείο να διεκδικεί μέχρι και ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ο ορισμός της ομάδας, χωρίς πρωτοκλασάτους σταρ και με προπονητή τον Κρις Γουάιλντερ, ο οποίος είχε δουλέψει στο παρελθόν μόνο σε μικρότερες κατηγορίες. Οι «λεπίδες», που έλειψαν 12 χρόνια από την Πρέμιερ, έκλεισαν τον πρώτο γύρο χωρίς ήττα εκτός έδρας και οι αμυντικές τους επιδόσεις οφείλουν να αποτελέσουν παράδειγμα για τις περισσότερες ομάδες στο Νησί.

Τότεναμ

Δεν μπόρεσε να χτίσει πάνω στην τρελή περσινή πορεία που την οδήγησε ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αποκλεισμός στο Λιγκ Καπ από τη μικρούλα Κόλτσεστερ, ο διασυρμός από την Μπάγερν στην Ευρώπη και κυρίως η απογοητευτική πορεία στο πρωτάθλημα έφεραν το άδοξο τέλος του Μαουρίτσιο Ποκετίνο ύστερα από πέντε χρόνια στον πάγκο της Τότεναμ.

Η έλευση του Ζοζέ Μουρίνιο αναπτέρωσε το ηθικό των «σπιρουνιών», τα αποτελέσματα βελτιώθηκαν, η ομάδα μπήκε ξανά σε τροχιά τετράδας, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να ελπίζουν οι φίλοι της Τότεναμ ότι μέσα στο 2020 θα έρθει επιτέλους το πρώτο τρόπαιο μετά το 2008.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ