el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρέμιερ Λιγκ 2018-19: Οι Κορυφαίοι & οι Απογοητεύσεις

Είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στον κόσμο κι επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, με τη Μάντσεστερ Σίτι να κάνει το back to back στις κατακτήσεις, χάρη σε ένα τρομερό σερί νικών (14) στο φινάλε και συγκεντρώνοντας 98 βαθμούς, έναντι των 97 της Λίβερπουλ!

Οι δημοσιογράφοι του Guardian ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, τους καλύτερους παίκτες και προπονητές, τις αποκαλύψεις της σεζόν, τις κορυφαίες μεταγραφές και αυτούς που απογοήτευσαν.

Παίκτες της Χρονιάς

Βίρτζιλ Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ): Αναδείχθηκε Player of the Year από την Πρέμιερ Λιγκ. Μαζί με τον Άλισον ανέβασαν επίπεδο τη Λίβερπουλ, δίνοντας ασφάλεια στην άμυνα. Ο Ολλανδός στόπερ ήταν ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι αλλά και απροσπέλαστος με την μπάλα κάτω.

Ραχίμ Στέρλινγκ (Μάντσεστερ Σίτι): Αποχώρησε από τη Λίβερπουλ για να κερδίσει τρόπαια και η απόφαση αυτή τον δικαίωσε με τη Σίτι. Εξαιρετικός στο δημιουργικό και το εκτελεστικό κομμάτι (17 γκολ και 10 ασίστ), ήταν πολύ σημαντικός κρίκος στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ.

Image result for Ραχίμ Στέρλινγκ

Άντι Ρόμπερτσον (Λίβερπουλ): Ο ταχύτατος αριστερός μπακ-χαφ της Λίβερπουλ ανέβασε κατά πολύ τις μετοχές του, έχοντας αποκτηθεί έναντι 9 εκατομμυρίων πριν από δύο χρόνια, από τη Χαλ. Οι 11 ασίστ στο πρωτάθλημα, δείχνουν τη συμβολή του 26χρονου Σκωτσέζου στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του.

Μπερνάντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι): Έλειψε σε μόλις 2 ματς της Σίτι. Ακούραστος μέσος, μπορεί να παίξει στον άξονα αλλά και στα άκρα. Είχε μεγάλη συμβολή στην επίθεση (7 γκολ και 7 ασίστ). Αναντικατάστατος για τον Γκουαρδιόλα, που δήλωσε πρόσφατα για τον 27χρονο Πορτογάλο: «Με τον τρόπο που αποδίδει, δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να τον βάζω να παίζει. Είναι τόσο σημαντικός για εμάς. Τον λατρεύω».

Σον Χιουν-Μιν (Τότεναμ): Από τους βασικούς συντελεστές στο να τερματίσει η Τότεναμ στην 4άδα. Με 12 γκολ φέτος, ήταν εκ των πρωταγωνιστών των Spurs, σε μία χρονιά μάλιστα που ο ίδιος κατέκτησε με τη Νότιο Κορέα τους Ασιατικούς Αγώνες (Αύγουστος 2018) και την οδήγησε στους 4 τους Ασιατικού Κυπέλλου (Ιανουάριος 2019).

Image result for Σον Χιουν-Μιν

Νέοι Παίκτες της Χρονιάς

Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ (Λίβερπουλ): Θεωρείται από τους κορυφαίους μπακ των τελευταίων 30 χρόνων για τη Λίβερπουλ. Είχε τις περισσότερες ασίστ φέτος (12) της ομάδας του, κανένας αμυντικός στην ιστορία της Πρέμιερ δεν έχει καταγράψει τόσες σε μια χρονιά. Στα 20 του χρόνια, αποτελεί πολύτιμη μονάδα για το σύστημα του Γιούργκεν Κλοπ.

Ντέκλαν Ράις (Γουέστ Χαμ): Αγωνίζεται ως στόπερ και αμυντικός χαφ, έχοντας τρομερή αντίληψη των φάσεων ενώ έγινε πρόσφατα διεθνής. Στη δεύτερή του χρονιά ως βασικός με τη Γουέστ Χαμ, ο δυναμικός Αγγλος, που τον Δεκέμβριο υπέγραψε νέο 5ετές συμβόλαιο με τα «σφυριά», είχε 30 συμμετοχές και 2 γκολ.

Image result for Ντέκλαν Ράις

Ααρον Γουάν-Μπισάκα (Κρίσταλ Πάλας): Ο 21χρονος Αγγλος δεξιός μπακ της Κρίσταλ Πάλας ψηφίστηκε ως κορυφαίος της ομάδας φέτος τόσο από τους οπαδούς όσο και από τους συμπαίκτες του. Τρίτος στα επιτυχημένα τάκλιν φέτος στην Πρέμιερ, για μια άμυνα που δέχθηκε λιγότερα γκολ απ’ ό,τι εκείνη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ντουάιτ ΜακΝιλ (Μπέρνλι): Ο μικρότερος της λίστας, στα 19 του ήταν η αποκάλυψη της Μπέρνλι. Ταχύτατος αριστερός εξτρέμ, από τα τέλη Δεκέμβρη που κέρδισε φανέλα βασικού, η ομάδα του απομακρύνθηκε αισθητά από την επικίνδυνη ζώνη, με 8 νίκες, 4 ισοπαλίες και 6 ήττες.

Ρούμπεν Νέβες (Γουλβς): Πρωταγωνιστής στην εξαιρετική πορεία της Γουλβς (7η) ο 20χρονος Πορτογάλος μέσος, που δύο χρόνια πριν φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ με την Πόρτο. Σε 35 συμμετοχές με τους «λύκους» σκόραρε 4 γκολ και μοίρασε 3 ασίστ, αλλά το σημαντικότερο ατού του είναι το «διάβασμα» του παιχνιδιού: μόνο δύο μέσοι είχαν περισσότερα κοψίματα από εκείνον στη φετινή Πρέμιερ.

Μεταγραφές της Χρονιάς

Ντέιβιντ Μπρουκς (Μπόρνμουθ):
Έχοντας μόλις μία χρονιά στην Τσάμπιονσιπ, ερχόμενος από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (έναντι 11.5 εκ.), ο 21χρονος εξτρέμ ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή στην Μπόρνμουθ. Σημείωσε 7 γκολ σε 29 συμμετοχές και τον Μάρτιο υπέγραψε νέο συμβόλαιο με βελτιωμένους όρους.

Τζέιμς Μάντισον (Λέστερ): Ο 22χρονος Αγγλος εξτρέμ ουσιαστικά αποτέλεσε τον αντικαταστάτη του Ράιαν Μαχρέζ (Μάντσεστερ Σίτι) και με 7 γκολ σε 36 συμμετοχές ήταν από τους διακριθέντες της Λέστερ, στην πρώτη του χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ, προερχόμενος από τη Νόριτς.

Image result for Τζέιμς Μάντισον

Φάμπιαν Σερ (Νιουκάστλ): Χρειάστηκε να φτάσει Νοέμβριο για να πάρει θέση στην 11άδα της Νιουκάστλ ο 24χρονος Ελβετός μέσος, αλλά αφότου βρήκε το ρυθμό της Πρέμιερ, δεν ξαναβγήκε. Στοίχισε… ψίχουλα για τα δεδομένα της κατηγορίας (3 εκ. από Λα Κορούνια) και είχε 4 γκολ.

Άλισον (Λίβερπουλ): Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας κόστισε 67 εκατομμύρια λίρες στη Λίβερπουλ, αλλά τον Δεκέμβριο ο Γιούργκεν Κλοπ δήλωνε πως «αν ήξερα ότι ήταν τόσο καλός, θα έδινα και τα διπλά». Εκ των κορυφαίων στον κόσμο αυτή την εποχή, αυτός και ο Φαν Ντάικ «γιγάντωσαν» τη Λίβερπουλ, με την παρουσία του κάτω από τα δοκάρια να δίνει σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Μπεν Φόστερ (Γουότφορντ): Στα 36 του χρόνια «αναγεννήθηκε» στη Γουότφορντ, στην οποία δεν έχασε λεπτό. Κοντά στα 3 εκατομμύρια κόστισε η απόκτησή του έμπειρου τερματοφύλακα από τη Γουέστ Μπρομ πέρσι το καλοκαίρι.

Ζοάο Μουτίνιο (Γουλβς): Ο 35χρονος Πορτογάλος ήταν καθοδηγητής και ηγέτης στη μεσαία γραμμή της Γουλβς. Βασικός σε όλα τα ματς, μοίρασε 8 ασίστ στους συμπαίκτες του ενώ σημείωσε και 1 γκολ.

Οι Απογοητεύσεις

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Καταστροφική σεζόν, με ένα ευχάριστο διάλειμμα μετά την απόλυση του Ζοζέ Μουρίνιο, αλλά και αυτό δεν κράτησε για πολύ. Έξι μήνες μετά το διαζύγιο με τον Πορτογάλο, και αφότου μονιμοποιήθηκε ο Όλε-Γκούναρ Σόλσκιερ στον πάγκο, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη.

Image result for mourinho

Αλιρεζά Τζαχανμπάκς: Κόστισε 17 εκατομμύρια λίρες στην Μπράιτον (ποσό-ρεκόρ για το σύλλογο), όμως ο Ιρανός εξτρέμ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Είχε προηγηθεί μία εξαιρετική χρονιά με Άλκμααρ (21 γκολ) και εθνική, όμως στην Πρέμιερ Λιγκ ακόμα δεν έχει γκολ, ούτε ασίστ, σε 19 ματς – έπαιξε μόνο 3 ολόκληρα 90λεπτα.

Γέρι Μίνα: Ο 24χρονος Κολομβιανός στόπερ, πρώην της Μπαρτσελόνα, κόστισε 28 εκατομμύρια λίρες στην Εβερτον, αλλά έχει περάσει απαρατήρητος. Το Νοέμβριο έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως βασικός, λόγω ενός προβλήματος στο πόδι, ενώ από τον Μάρτιο δεν ξαναεμφανίστηκε, όντας πάλι τραυματίας.

Σκοντράν Μουστάφι: Σε καμία περίπτωση ο 27χρονος στόπερ δεν έχει δώσει την απαραίτητη σιγουριά στην άμυνα της Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» είχαν αγοράσει τον Γερμανό δίνοντας περισσότερα από 35 εκ. λίρες στη Βαλένθια πριν τρία χρόνια, όμως το ότι κυκλοφορεί 10λεπτο βιντεάκι με τα λάθη του, τα λέει μάλλον όλα.

Image result for Σκοντράν Μουστάφι

Ζαν-Μικαέλ Σαρί: Ο 27χρονος Ιβοριανός μέσος δεν είχε την παρουσία που περίμενε η Φούλαμ, που έδινε 25 εκατομμύρια πέρσι τον καλοκαίρι να τον αποκτήσει από τη Νις, την ώρα που το όνομά του ακουγόταν για Μπαρτσελόνα και Ντόρτμουντ.

Προπονητές της Χρονιάς

Πεπ Γκουαρδιόλα: Κατέκτησε τον 26ο τίτλο του ως προπονητής και το δεύτερο σερί πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λιγκ, όπου έχει ανεβάσει ξεκάθαρα τον πήχη. Φέτος η Σίτι έσπασε το ρεκόρ σκοραρίσματος με 95 γκολ. Εχει τον τρόπο να παίρνει το καλύτερο από τους παίκτες του και ολόκληρο το κλαμπ υπό τις οδηγίες του, βγάζει υγεία.

Γιούργκεν Κλοπ: Δημιούργησε μία εξαιρετική ομάδα, κάνοντας σωστές επιλογές για τη στελέχωση του ρόστερ ενώ η Λίβερπουλ απέδωσε πολύ ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο, φτάνοντας στους 97 βαθμούς. Η ομάδα φέρει την υπογραφή του και φυσικά έχει τεράστιο μερίδιο επιτυχίας στη φετινή πορεία, που ολοκληρώνεται με τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Image result for Γιούργκεν Κλοπ

Νούνο Εσπίριτο Σάντο: Το πανεπιστήμιο της πόλης, τον τίμησε για την προσφορά του στη Γουλβς, την οποία οδήγησε σε εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα ενώ έφτασε μακριά και στο Κύπελλο, παρότι νεοφώτιστη στην κατηγορία.

Μαουρίσιο Ποκετίνο: Παρότι η Τότεναμ αντιμετώπισε πολλούς τραυματισμούς στη χρονιά ενώ είχε και την απαγόρευση μεταγραφών, ο Αργεντινός προπονητής την καθοδήγησε μαεστρικά. 4άδα στο πρωτάθλημα ενώ έπεται και ο μεγάλος τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λίβερπουλ.

Χάβι Γκράθια: Λάτρης της πειθαρχίας, οδήγησε τη Γουότφορντ στον τελικό του Κυπέλλου ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε στο μέσο της κατάταξης. Έγινε ο πρώτος προπονητής στην 7ετή παρουσία της οικογένειας Πότζο που ανανέωσε το συμβόλαιό του, κάτι που από μόνο του αποτελεί επίτευγμα.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ