el
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πόσο Αγγλική είναι τελικά η Premier League ;

Η χρονιά της μεγάλης αλλαγής

Το πρωτάθλημα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το τηλεοπτικό κοινό και παράλληλα τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο, είναι η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ήταν άλλωστε ο κυρίαρχος λόγος που οι ομάδες αποφάσισαν τη δημιουργία της νέας λίγκας το 1992. Αρχικά, στο πρώτο πρωτάθλημα στη νέα εποχή συμμετείχαν 22 ομάδες στη μεγάλη κατηγορία, από το 1995 όμως ο αριθμός τους μειώθηκε σε 20, όπως ισχύει δηλαδή μέχρι και σήμερα.

Στο πρώτο πρωτάθλημα μετά την αλλαγή, το 1992, συμμετείχαν οι Αρσεναλ, Αστον Βίλα, Μπλάκμπερν, Τσέλσι, Κόβεντρι, Κρίσταλ Πάλας, Εβερτον, Ιπσουιτς, Λιντς, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μίντλεσμπρο, Νόριτς, Νότιγχαμ, Ολνταμ, Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Σαουθάμπτον, Τότεναμ και Γουίμπλεντον.

Το άνοιγμα της αγοράς και τα πολλά έσοδα που έφερε η αλλαγή του 1992, είχαν φυσικά ως συνέπεια να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, εκτός Νησιού. Είναι ενδεικτικό πως πλέον από τις 20 ομάδες που μετέχουν στη φετινή διοργάνωση, οι περισσότερες ανήκουν σε μη Βρετανούς.

Ολες οι πρωταθλήτριες σε ξένους

Αξίζει να τονιστεί, μάλιστα, πως από το 1992 και οι έξι ομάδες που έχουν κατακτήσει τον τίτλο, ανήκουν πλέον σε μη Βρετανούς. Πρόκειται ειδικότερα για τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μπλάκμπερν και Λέστερ. Ας δούμε όμως αναλυτικά τους ιδιοκτήτες των πρωταθλητριών ομάδων.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ιδιοκτήτες είναι οι Τζόελ και Αβρααμ Γκλέιζερ, επιχειρηματίες από την Αμερική. Μεταξύ άλλων, τους ανήκει η Τάμπα Μπέι, ομάδα του NFL (Αμερικάνικο Φούτμπολ). Ανέλαβαν την ομάδα το 2005 και μετρούν πέντε κατακτήσεις πρωταθλημάτων, ενός Κυπέλλου, Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ και Διηπειρωτικού.

Τσέλσι: Η αγορά της ομάδας από τον Ρώσο Ρομάν Αμπράμοβιτς το 2003, άλλαξε την ιστορία της. Πανηγύρισε έκτοτε πέντε κατακτήσεις πρωταθλημάτων, με τελευταία την περσινή, τέσσερα Κύπελλα, τρία Λιγκ Καπ, Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αξίζει να σημειωθεί πως είναι γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, αλλά και την αγάπη του για τα γιοτ.

Αρσεναλ: Η ομάδα ανήκει στην εταιρία Arsenal Holdings plc. Το 2007 είναι ουσιαστικά η χρονιά που σηματοδοτεί την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Από το 2011, δύο είναι τα πρόσωπα που κατέχουν τις μετοχές. Ο Αμερικανός Σταν Κρόνκε και ο Ρώσος Αλισερ Ουσμάνοφ. Ο Κρόνκε, μεταξύ άλλων, είναι ιδιοκτήτης των Κολοράντο Ράπιντς στο πρωτάθλημα της MLS, ενώ ο Ουσμάνοφ ασχολείται κυρίως με τηλεπικοινωνίες και νέες τεχνολογίες. Μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού η Αρσεναλ μετράει τρεις κατακτήσεις Κυπέλλου (FA Cup).

Μάντσεστερ Σίτι: Ισως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ομάδας, μαζί με την Τσέλσι, που μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού πρωταγωνιστεί. Θεωρείται το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ, του πέμπτου στην Ιστορία της και του τρίτου στη νέα εποχή, όπου μετρά και μία κατάκτηση Κυπέλλου και μία Λιγκ Καπ. Η εταιρία στην οποία ανήκει είναι η City Football Group (CFG). Υπό την Abu Dhabi United Group και επιχειρηματίες από την Κίνα. Ουσιαστικά, τον πρώτο λόγο έχουν οι Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ και Καλντούν Αλ Μουμπάρακ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μπλάκμπερν: Το 1994-95 πανηγύρισε τον τίτλο της σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ, που ήταν ο τελευταίος της. Είναι η μόνη ομάδα από όσες έχουν κατακτήσει τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ (από το 1992) και δεν μετέχουν στη φετινή διοργάνωση. Ανήκει στην εταιρία V H Group, της Ινδίας, από το 1999, οπότε αποκτήθηκε το 99,9% των μετοχών. Σε αντίθεση με τις παραπάνω, η αλλαγή ιδιοκτησιακού δεν έχει λειτουργήσει με τον τρόπο που θα περίμενε ο φίλαθλος κόσμος, μέχρι στιγμής.

Λέστερ: Εκανε τη μεγάλη έκπληξη την περίοδο 2015-16 με την κατάκτηση του τίτλου. Ηταν η πρώτη κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ στην Ιστορία της ομάδας, από το 1884 όταν ιδρύθηκε. Σε εταιρία της Ταϊλάνδης ανήκει, την King Power International Group. Το 2010 έγινε η αλλαγή του ιδιοκτησιακού, με την πώληση των μετοχών από τον Μίλαν Μάνταριτς. Υπό την εταιρία από την Ταϊλάνδη έχει πανηγυρίσει και ένα πρωτάθλημα στην Τσάμπιονσιπ Αγγλίας, το 2013-14.

Οι άλλοι ξένοι επενδυτές

Πλην των παραπάνω ομάδων, σε μη Βρετανούς ανήκουν και οι:

Μπόρνμουθ: Ο Ρώσος Μαξίμ Βικτόροβιτς Ντέμιν είναι ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Από το 2011 ασχολείται με τον σύλλογο με τον οποίο πανηγύρισε πέρσι την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ ως δεύτερη στην Τσάμπιονσιπ.

Κρίσταλ Πάλας: Οι δύο από τους τρεις ιδιοκτήτες είναι μη Βρετανοί. Ο Αμερικανός Τζόσουα Χάρις, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων και των Φιλαδέλφεια 76ερς, και ο συμπατριώτης του Ντέιβιντς Μπλίτζερ πλαισιώνουν τον Αγγλο Στιβ Πάρις.

Λίβερπουλ: Ανήκει στην αμερικανική εταιρία Fenway Sports Group, LLC. Πλην της Λίβερπουλ, είναι ιδιοκτήτρια των Μπόστον Ρεντ Σοξ, ομάδας του Μπέιζμπολ στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως σε αυτήν ανήκει και το γήπεδο Ανφιλντ. Τον Οκτώβριο του 2010 προχώρησε στην αγορά της ομάδας (Λίβερπουλ), αλλά και του γηπέδου (Ανφιλντ). Μετά την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό, η Λίβερπουλ παραμένει μακριά από τους τίτλους. Τελευταίος το 2004-05, όταν έφτασε στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σαουθάμπτον: Ιδιοκτήτης της είναι ο Κινέζος επιχειρηματίας Ζάο Ζίσενγκ (κάτοχος του 80% των μετοχών). Η αλλαγή έγινε πολύ πρόσφατα, τον Αύγουστο του 2017, και φυσικά η ομάδα αναζητά τον πρώτο της τίτλο υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Στόουκ: Ανήκει στην Bet365 Group Ltd. Τον Μάιο του 2006 έγινε η αλλαγή, με τον Πίτερ Κόουτς να είναι ο ισχυρός άνδρας. Ο Πίτερ Κόουτς, συνιδιοκτήτης της παραπάνω εταιρίας, βρισκόταν στην ομάδα και από το 1989 έως το 1997.

Σουόνσι: Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ανήκει στους Αμερικανούς Τζέισον Λέβιεν και Στιβ Κάπλαν. Και οι δύο μαζί κατέχουν το 68% των μετοχών. Τον Ιούλιο του 2016 έγινε η αλλαγή.

Γουότφορντ: Ανήκει στον Ιταλό Τζίνο Πότσο. Το 2012 αγοράστηκε η ομάδα, με την οικογένεια Πότσο να έχει (πλην της Γουότφορντ) στην κατοχή της και την Ουντινέζε της Serie Α. Μέχρι πρότινος της ανήκε και η Γρανάδα, την οποία πούλησαν τον Ιούνιο του 2016.

Γουέστ Μπρομ: Ο Κινέζος Λάι Γκο Τσουάν είναι ο ιδιοκτήτης της ομάδας από τον Σεπτέμβριο του 2016 και δεν έχει πανηγυρίσει κάποιον τίτλο με την ομάδα.

Οι Βρετανοί

Επτά είναι οι ομάδες που ανήκουν σε Βρετανούς και μετέχουν στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Μπράιτον, Χάντερσφιλντ, Μπέρνλι, Εβερτον, Νιούκαστλ, Τότεναμ και Γουέστ Χαμ. Οι δύο πρώτες, Μπράιτον και Χάντερσφιλντ, επέστρεψαν φέτος στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου μετά από μακροχρόνια αποχή.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ