el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ράφα Μπενίτεθ: Γιατί είναι legend για τη Λίβερπουλ

Επτά χρόνια έχουν περάσει από την αποχώρηση του Ράφα Μπενίτεθ από την τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ, όμως τόσο ο ίδιος (όπως φανερώνουν οι κινήσεις του) όσο και ο κόσμος της ομάδας, δεν έχουν ξεχάσει σε καμία περίπτωση την κοινή τους συνύπαρξη, που συνδυάστηκε και με τίτλους.

Ο Ισπανός χαρακτηρίζεται ως «ζωντανός θρύλος» στο Λίβερπουλ και οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν μόνο με το αγωνιστικό κομμάτι, με επικότερη στιγμή όλων την ανατροπή από 3-0 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2005 κόντρα στη Μίλαν, μία από τις σπουδαιότερες βραδιές στη ζωή των οπαδών της ομάδας, αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία του τόσο ως ανθρώπου όσο και ως προπονητή.

Ο Μπενίτεθ και η οικογένειά του έχουν «δεθεί» συναισθηματικά με την περιοχή. Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και μετά την αποχώρησή του από τη Λίβερπουλ για την Ιντερ το καλοκαίρι του 2010, ή αργότερα όταν δούλεψε σε Λονδίνο, Νάπολι και Μαδρίτη, η γυναίκα του και οι δύο του κόρες συνέχισαν να ζουν στην πόλη, όπως συμβαίνει ακόμα και σήμερα.

Ο Ράφα έκλαψε στο 22ο μνημόσυνο για τα θύματα του Χίλσμπορο και την ημέρα που έφυγε από τη Λίβερπουλ, έκανε δωρεά 96.000 λιρών στο HFSG (Hillsborough Family Support Group). «Δεν κάνει τίποτα για την αναγνώριση. Είναι δεδομένο. Όταν έκανε τη δωρεά, δεν ήθελε καμία δημοσιότητα. Αυτό τα λέει όλα», σχολίασε η Μάργκαρετ Όσπιναλ, πρόεδρος της οργάνωσης, που έχασε τον 18χρονο γιο της στην τραγωδία της 15ης Απριλίου 1989.

Από το 2016 ο Μπενίτεθ βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Νιουκάστλ, εκεί όπου πίστεψε ότι θα βρει (και βρήκε) ανάλογη αγάπη από τον κόσμο, μετά το… μπούλινγκ που υπέστη από τους οπαδούς της Τσέλσι. Το Σάββατο (4/5, 21:45), η ομάδα του υποδέχεται τη Λίβερπουλ, που θέλει μόνο τη νίκη για να μείνει στη διεκδίκηση του τίτλου.


Την επανέφερε στο προσκήνιο

Το μεγαλύτερο κέρδος για τη Λίβερπουλ στην 6ετή παρουσία του (2004-2010) Ράφα Μπενίτεθ, ήταν η επιστροφή της στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2005, πρώτη της κούπα μετά το 1984. «Ακόμα και τώρα μου γράφουν οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ. Με ευχαριστούν που έδωσα ξανά στο κλαμπ αλλά και στον κόσμο την τιμή τους πίσω», έχει πει ο ίδιος.

Image result for liverpool 2005 champions league rafa benitez



Στην τροπαιοθήκη προστέθηκαν στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2005/06), το Κύπελλο Αγγλίας (2005/06) και το εγχώριο Σούπερ Καπ (2006/07), με τη Λίβερπουλ να φτάνει σε δεύτερο τελικό Τσάμπιονς Λιγκ σε τρία χρόνια (Αθήνα 2007, ήττα από τη Μίλαν), σε ημιτελικό Γιουρόπα Λιγκ το 2009/10 και να διεκδικεί μέχρι τέλους το πρωτάθλημα της σεζόν 2008/09, το οποίο κατέληξε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Δεν είναι πολλοί οι τίτλοι, σε 6 χρόνια, όμως με το ποδόσφαιρο που έπαιξε, ήταν ο πρώτος μάνατζερ μετά από δύο δεκαετίες που επανέφερε στους οπαδούς της Λίβερπουλ τη γλυκιά προσμονή να έρθει η μέρα του αγώνα.

Ο 59χρονος (16/4/1960) πλέον προπονητής έχει δηλώσει σχετικά με την αγωνιστική φιλοσοφία του: «Οι ιδέες μου είναι κοντά σε αυτές του Αρίγκο Σάκι στη Μίλαν. Θέλω οι ομάδες μου να έχουν τεχνική, επιθετικότητα και να μην αφήνουν τον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του. Να παίζουν με την μπάλα κάτω, με ταχύτητα και να σκοράρουν όσο το δυνατόν με λιγότερες πάσες».

Τζέραρντ, μεταγραφές και αποχώρηση

Το πρώτο στοίχημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το καλοκαίρι του 2004, πριν καν ξεκινήσει την καριέρα του στη Λίβερπουλ, ήταν η παραμονή του Στίβεν Τζέραρντ, ο οποίος βρισκόταν ένα βήμα πριν την Τσέλσι.

Ο Μπενίτεθ έπεισε τον αρχηγό και παρότι η πορεία στην Πρέμιερ στην πρώτη του σεζόν ήταν απογοητευτική (5η θέση, με 11 ήττες σε 19 εκτός έδρας ματς), στην Ευρώπη έγιναν διαδοχικά θαύματα, με επικές νίκες επί των Ολυμπιακού, Γιουβέντους, Τσέλσι στο Μερσεϊσάιντ και, ασφαλώς, την αξέχαστη νύχτα στην Κωνσταντινούπολη.

Image result for gerrard liverpool


Χαρακτηριστικό των πολύ καλών επιλογών του, είναι πως έχει μείνει στον κόσμο η έκφραση «μεταγραφή Μπενίτεθ», η οποία αφορά παίκτες που έχουν ποιότητα με την μπάλα και ταυτόχρονα δουλεύουν πολύ σκληρά στο γήπεδο χωρίς αυτήν. Τσάμπι Αλόνσο, Πέπε Ρέινα, Ντάνιελ Άγκερ, Χαβιέρ Μασεράνο, Ντιρκ Κάιτ, Λούκας Λέιβα, μνημονεύονται ως ήρωες στο «Άνφιλντ».

Image result for luis garcia liverpool



ΟΙ 10 ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΠΕΝΙΤΕΘ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

#ΠοδοσφαιριστήςΠροηγούμενη ομάδαΠοσό (€)
10Λουίς ΓκαρσίαΑτλέτικο Μαδρίτης8.750.000
9Μάξι ΡοντρίγκεςΑτλέτικο Μαδρίτηςελεύθερος
8Λούκας ΛέιβαΓκρέμιο10.000.000
7Μάρτιν ΣκρτελΖενίτ10.000.000
6Πέπε ΡέιναΒιγιαρεάλ9.800.000
5Ντάνιελ ΆγκερΜπρόντμπι8.750.000
4Χαβιέρ ΜασεράνοΓουέστ Χαμ24.500.000
3Φερνάντο ΤόρεςΑτλέτικο Μαδρίτης38.000.000
2Ντιρκ ΚάιτΦέγενορντ18.000.000
1Τσάμπι ΑλόνσοΡεάλ Σοσιεδάδ16.000.000

Η κακή πορεία της σεζόν 2009-10 στην Πρέμιερ Λιγκ (7η θέση) είχε ως συνέπεια οι δύο πλευρές να λύσουν τη συνεργασία τους, καθώς μάλιστα οι σχέσεις του Μπενίτεθ με τους νέους ιδιοκτήτες δεν ήταν ποτέ ομαλή. Ο Ισπανός έλαβε ένα ποσό αποζημίωσης τουλάχιστον 50% μικρότερο απ’ ό,τι προέβλεπε το συμβόλαιο που είχε υπογράψει ένα χρόνο πριν.

Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως, και οι κινήσεις του εντός και εκτός του συλλόγου, τον έχουν καθιερώσει ως θρύλο της Λίβερπουλ, δίπλα σε ονόματα όπως του Μπιλ Σάνκλι, του Κένι Νταλγκλίς ή του Μπομπ Πέισλι.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ