el
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ρεάλ Μαδρίτης vs Μπαρτσελόνα: Clasico σε κρίση

Το κλάσικο της Κυριακής (1/3, 22:00) ανάμεσα στη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την έκβαση του τίτλου φέτος στην Πριμέρα. Διαβάστε την ανάλυση του μεγάλου αγώνα.

Οι μέτριες εμφανίσεις τόσο των Μαδριλένων όσο και των Καταλανών στο Τσάμπιονς Λιγκ ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την άποψη ότι το συγκεκριμένο ντέρμπι δεν γίνεται πλέον ανάμεσα στις δύο κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

«Το φετινό κλάσικο είναι σαν μία κούρσα δύο τραυματιών», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην άσος της Ρεάλ, Χόρχε Βαλντάνο θέλοντας να καταδείξει πως Ρεάλ και Μπαρτσελόνα δεν έχουν τη δυναμική προηγούμενων ετών.

Η Ρεάλ την Τετάρτη ηττήθηκε με 2-1 μέσα στο Μπερναμπέου από τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ η Μπαρτσελόνα με το 1-1 που πήρε στο Σαν Πάολο από τη Νάπολι απλά κατάφερε να μακιγιάρει τη χλωμή της απόδοση, επιβεβαιώνοντας ωστόσο τους φόβους του Λιονέλ Μέσι ότι η Μπάρτσα φέτος δεν έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ.

Η αναμέτρηση της Κυριακής είναι η 244η στην ιστορία των δύο γιγάντων του ισπανικού ποδοσφαίρου. Η Μπαρτσελόνα θα μπει στο ματς με ψυχολογικό και βαθμολογικό προβάδισμα αφού προσπέρασε τη Ρεάλ στην κορυφή της κατάταξης μετά τις δύο απανωτές γκέλες των Μαδριλένων με Θέλτα εντός έδρας (2-2) και Λεβάντε εκτός (1-0).

Η Μπάρτσα γενικά έχει πάρει τον αέρα της Ρεάλ εντός των τειχών την τελευταία πενταετία μετρώντας τέσσερα πρωταθλήματα έναντι ενός των «μερένγκες».

Η ατυχία με τον Αζάρ

Η Ρεάλ έπειτα από τρεις σερί κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ (13 συνολικά) βρέθηκε πέρυσι σε ελεύθερη πτώση στη μετά-Ρονάλντο και Ζιντάν εποχή. Φέτος, με την επιστροφή του Ζιζού στον πάγκο και την απόκτηση του Εντέν Αζάρ καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι μπορεί να επανέλθει στα γνωστά της στάνταρ.

Παρόλα αυτά, έχει σταθεί πολύ άτυχη με τους τραυματισμούς σημαντικών παικτών (Αζάρ, Ασένσιο, Ροντρίγκο) και ως εκ τούτου αδυνατεί να σταθεροποιήσει την απόδοσή της καθώς ο Ζιντάν τρέχει παράλληλα και το πρότζεκτ ανάδειξης νεαρών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, όπως για παράδειγμα του Βινίσιους.

Αποτέλεσμα εικόνας για hazard lesionado

Η Ρεάλ επένδυσε πολλά το καλοκαίρι αποκτώντας τον Αζάρ, έναν παίκτη που για πολλούς θεωρείται ο τρίτος κορυφαίος του πλανήτη μετά τους Μέσι και Ρονάλντο. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει πάρει σχεδόν τίποτα από τον πρώην άσο της Τσέλσι.

Ο Αζάρ τραυματίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο κόντρα στην Παρί και έπειτα από δύο μήνες αποχής επέστρεψε σε φουλ δράση την περασμένη εβδομάδα κόντρα στη Λεβάντε για να τραυματιστεί ξανά.

Με τον Βέλγο σταρ διαρκώς στα πιτς, η Ρεάλ επιβιώνει στον αφρό μέχρι στιγμής χάρη τον Καρίμ Μπενζεμά. Ο 32χρονος Γάλλος μπορεί να μην έχει την κλάση του Ρονάλντο, ωστόσο με 18 γκολ και 8 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις αποτελεί φέτος τον αδιαμφισβήτητο MVP των Μαδριλένων και ασφαλώς λειτουργεί ως το καλύτερο δυνατό παράδειγμα για τον Λούκα Γιόβιτς, ο οποίος παρότι αποκτήθηκε με 60 εκατ. ευρώ από την Αϊντραχτ είναι φανερό πως χρειάζεται ακόμη πολλά ψωμιά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ρεάλ.

Αποτέλεσμα εικόνας για federico valverde

Από εκεί πέρα, οι Μόντριτς, Κρόος, Κασεμίρο αποτελούν σταθερές αξίες στη μεσαία γραμμή της Ρεάλ, εντούτοις ο παίκτης που έχει κλέψει την παράσταση είναι ο Φέντε Βαλβέρδε. Ο 21χρονος Ουρουγουανός δικαίως θεωρείται η φετινή αποκάλυψη του Ζιντάν και με τα στοιχεία που καταθέτει έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί στον μελλοντικό ηγέτη της «βασίλισσας».

Σε ό,τι αφορά στην άμυνα, ο Ζιντάν γνωρίζοντας πως η Ρεάλ φέτος δεν μπορεί να έχει τα επιθετικά νούμερα άλλων εποχών προσέχει ιδιαίτερα τα νώτα του και με την τετράδα Καρβαχάλ, Βαράν, Ράμος, Μεντί έχει κατορθώσει να δεχθεί μόλις 17 γκολ σε 25 αγωνιστικές, επίδοση που είναι η καλύτερη στο τρέχων πρωτάθλημα.

Την κρατάει ο Μέσι

Ταλαιπωρημένη από τραυματισμούς είναι και η Μπαρτσελόνα. Εχασε τον Λουίς Σουάρες, έχασε τον Ουσμάν Ντεμπελέ, είδε ακόμη τον Ζόρντι Αλμπα και τον Σέρτζι Ρομπέρτο να τραυματίζονται.

Μολονότι οι «μπλαουγκράνα» έχουν το υψηλότερο μισθολογικό μπάτζετ παγκοσμίως, ο Κίκε Σετιέν αναγκάστηκε την Τετάρτη κόντρα στη Νάπολι να συμπληρώσει αποστολή με τρεις πιτσιρικάδες από τη Β’ ομάδα. «Εχουμε μικρό ρόστερ όμως αυτό το ήξεραν οι διοικούντες», άφησε αιχμές ο Ιβάν Ράκιτιτς.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο από την στιγμή που ο σύλλογος έφτασε σε σημείο να κάνει χρήση του ειδικού όρου που ισχύει στην Πριμέρα για μεταγραφή εκτός παραθύρων, προκειμένου να πάρει ως λύση ανάγκης από τη Λεγανές τον Μπάρτιν Μπρεθγουέιτ. Εναν καλό μεν παίκτη, ο οποίος όμως ούτε κατά διάνοια δεν ακουμπάει την ποιότητα που απαιτείται για να φορέσεις αυτήν τη φανέλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για quique setién

Γενικά, η σεζόν είναι περίεργη στην Μπαρτσελόνα. Ο σύλλογος πρακτικά απαρνήθηκε την κουλτούρα του και αποφάσισε να απολύσει τεχνικό μεσούσης της σεζόν προσπαθώντας να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Η έλευση του Σετιέν αντί του Ερνέστο Βαλβέρδε, προκάλεσε αρχικά μία μίνι ευφορία διότι πρόκειται για έναν τεχνικό, που πρεσβεύει ακριβώς το ποδόσφαιρο που θέλει να παίζει η Μπάρτσα, παρόλα αυτά ουσιαστική βελτίωση δεν έχει υπάρξει. Το γεγονός λοιπόν ότι η Μπαρτσελόνα αυτήν την στιγμή οδηγεί την κούρσα στο πρωτάθλημα οφείλεται περισσότερο στην αστάθεια της Ρεάλ και λιγότερο στη δική της άνοδο.

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τον Λιονέλ Μέσι για ακόμη μία χρονιά να επιδεικνύει την παγκόσμια κλάση του. Ο Λίο σκόραρε τέσσερα γκολ στο πρόσφατο 5-0 επί της Εϊμπαρ και όσο αυτός βαστάει γερά τόσο η Μπάρτσα θα ελπίζει ότι μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους της.

Αποτέλεσμα εικόνας για messi eibar

Βέβαια για τον Σετιέν το μεγάλο στοίχημα ακούει στο όνομα Αντουάν Γκριεζμάν. Ο Γάλλος επιθετικός δεν θυμίζει ούτε κατά διάνοια τον παίκτη-πρωταγωνιστή της Ατλέτικο και ασφαλώς ο 61χρονος τεχνικός οφείλει για το κοινό καλό της ομάδας να τον κάνει πιο ενεργό στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα.

Ο Γκριεζμάν ήταν ο σκόρερ της Μπάρτσα στο Τσάμπιονς Λιγκ ισοφαρίζοντας σε 1-1 τη Νάπολι. Στο πρωτάθλημα πάντως έχει πετύχει μόλις το ένα από τα 15 γκολ των Καταλανών μέσα στο 2020. Αν σκοράρει κόντρα στη Ρεάλ θα το κάνει για όγδοη φορά στην καριέρα του.

Προφανώς πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στα κλάσικο δεν είναι άλλος από τον Μέσι, ο οποίος μετράει 26!

Η προϊστορία

Η πρόσφατη προϊστορία ευνοεί ξεκάθαρα την Μπαρτσελόνα η οποία μετράει τέσσερις διαδοχικές νίκες στο Μπερναμπέου για το πρωτάθλημα, ενώ αν συνυπολογίσουμε και το κύπελλο αυτές γίνονται πέντε.

Τελευταία εντός έδρας επικράτηση της Ρεάλ σε κλάσικο ήταν τη σεζόν 2014/15. Είναι ενδεικτικό πως η Μπάρτσα βρίσκει τουλάχιστον ένα γκολ στο σπίτι της «βασίλισσας» 12 διαδοχικά ματς πρωταθλήματος. Τελευταία φορά έμεινε άσφαιρη το 2006/07.

Ο Ζιντάν σε οχτώ αναμετρήσεις απέναντι στην Μπαρτσελόνα ως προπονητής της Ρεάλ μετρά τρεις νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες. Στον πρώτο γύρο είχε πάρει το 0-0 μέσα στο Καμπ Νόου.

Για τον Σετιέν το παιχνίδι της Κυριακής είναι το πρώτο κλάσικο της καριέρας του. Με τον Ζιντάν πάντως έχει αναμετρηθεί στο παρελθόν έξι φορές ως τεχνικός της Λας Πάλμας και της Μπέτις και ο απολογισμός του είναι ισορροπημένος καθώς μετρά 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ