el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρεάλ Μαδρίτης vs Ολυμπιακός: Ζευγάρι που υπόσχεται συγκινήσεις

Σε τρεις τελικούς Ευρωλίγκας έχουν αναμετρηθεί Ρεάλ Μαδρίτης και Ολυμπιακός. Διαβάστε το preview του αγώνα της Πέμπτης (12/12, 22:00).

Ομάδες με μεγάλη ιστορία στην Ευρωλίγκα είναι Ρεάλ Μαδρίτης και Ολυμπιακός. Το γεγονός πως έχουν αναμετρηθεί σε τρεις τελικούς από το 1995 έως και σήμερα, το επιβεβαιώνει.

Μάλιστα, το ματς Ρεάλ – Ολυμπιακός ήταν και το πρώτο στην ιστορία της νέας Ευρωλίγκας (από το 2000), με την ισπανική ομάδα να επικρατεί τον Οκτώβρη του 2000 με 75-73. Ο Κροάτης σέντερ Ντίζο Ράτζα του Ολυμπιακού ήταν ο παίκτης που είχε σημειώσει το πρώτο καλάθι στην ιστορία της διοργάνωσης.Αποτέλεσμα εικόνας για ντινο ρατζα ολυμπιακος

Οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες το βράδυ της Πέμπτης, σε μία αναμέτρηση που η «μάχη» των σέντερ ενδέχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Από πλευράς Ολυμπιακού υπάρχει ο καλύτερος ριμπάουντερ της φετινής διοργάνωσης (9.8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο), Νικόλα Μιλουτίνοφ και στη Ρεάλ Μαδρίτης ο καλύτερος αμυντικός της περσινής σεζόν, Εντι Ταβάρες.

Ο σέντερ από το Πράσινο Ακρωτήρι μετράει 11 μπλοκ σε 4 ματς απέναντι στους «ερυθρόλευκους». Τη φετινή σεζόν, σε κάθε ένα από τα εννέα πιο πρόσφατα ματς, έχει σημειώσει τουλάχιστον από 1 μπλοκ.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Υψηλούς στόχους και για τη φετινή σεζόν στη Μαδρίτη, με τη Ρεάλ να προέρχεται αυτή τη στιγμή από το καλύτερο φετινό ρεκόρ στη διοργάνωση.

Οι «μερένχες» μετρούν ειδικότερα επτά σερί νίκες στη διοργάνωση και με ρεκόρ 9 νίκες – 3 ήττες, βρίσκονται στην 3η θέση της βαθμολογίας, πίσω από Εφές και Μπαρτσελόνα.

Το ματς με τον Ολυμπιακό είναι το όγδοο φετινό εντός έδρας για τους Μαδριλένους και μέχρι στιγμής μετρούν το απόλυτο νικών ως γηπεδούχοι. Εχουν αντιμετωπίσει κατά σειρά: Φενερμπαχτσέ (81-77), Μακάμπι (86-85), Αλμπα (85-71), Μπαρτσελόνα (86-76), Χίμκι (104-76), ΤΣΣΚΑ (97-81), Βαλένθια (111-99).

Αποτέλεσμα εικόνας για Αντονι Ράντολφ

Με τον Πάμπλο Λάσο στην τεχνική ηγεσία από το 2011, είναι ομάδα με ταυτότητα το γρήγορο και επιθετικό μπάσκετ. Οι Φακούντο Καμπάτσο (πλέι μέικερ) και Αντονι Ράντολφ (φόργουορντ) είναι οι παίκτες από τους οποίους παίρνει τους περισσότερους πόντους φέτος (11,8 και 12,3 μ.ο αντίστοιχα) έχοντας ως συμπαραστάτες τους Εντι Ταβάρες (σέντερ, 5.8 πόντοι, 2 μπλοκ μ.ο.) και Γκάμπριελ Ντεκ (φόργουορντ, 8.5 πόντοι).

Φυσικά, σταθερή αξία εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν οι Ρούντι Φερνάντεθ (φόργουορντ) και Σέρχιο Γιουλ (πλέι μέικερ).

Ο Γιουλ, λόγω τραυματισμού, θα λείψει για τρίτο σερί ματς. Αμφίβολη καθίσταται η συμμετοχή του Φελίπε Ρέγιες, με τον έμπειρο φόργουορντ να έχει πάντως ελάχιστο χρόνο συμμετοχής στη φετινή διοργάνωση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αλλαγμένη προς το καλύτερο, είναι τον τελευταίο μήνα η ομάδα του Ολυμπιακού.

Οι παίκτες μοιάζουν να διασκεδάζουν το παιχνίδι, πλέον έχει γίνει σωστός καταμερισμός ρόλων από τον Κεστούτις Κεμζούρα και πιο ορθολογικό αγωνιστικό πλάνο (σε σχέση με το run and gun επί εποχής Μπλατ που δεν μπορούσε να υποστηρίξει το συγκεκριμένο ρόστερ) ενώ και τα νέα αποκτήματα, Τέιλορ Ρότσεστι (πλέι μέικερ) και Ουίλ Ριντ (σέντερ) έχουν πλέον δέσει με την ομάδα.

Η πολύ μεγάλη βελτίωση φάνηκε και στην αναμέτρηση του ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό στο πιο πρόσφατο χρονικά ματς, όπου ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στην παράταση στις λεπτομέρειες (93-99), με το «τριφύλλι» να έχει σε δαιμονιώδη κατάσταση τον Ταϊρίς Ράις.

Στο εν λόγω ματς σταμάτησε το μίνι σερί των δύο νικών (σε Βερολίνο με Αλμπα και Μιλάνο στο ΣΕΦ), ωστόσο, τα μηνύματα που άφησε ο Ολυμπιακός ήταν άκρως ενθαρρυντικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σπανούλης

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης, είναι το πρόβλημα στο οποίο καλείται να βρει λύση ο Κεστούτις Κεμζούρα. Ο έμπειρος πλέι μέικερ ταλαιπωρείται από τράβηγμα στον προσαγωγό και δεν ταξίδεψε με την αποστολή. Πλην του Σπανούλη (10.7 πόντοι, 4 ασίστ), ο Λιθουανός προπονητής μπορεί να υπολογίζει σε άπαντες.

Σχετικά με την απουσία του Σπανούλη και αναφορικά με το ματς στη Μαδρίτη, ο Κεμζούρα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η απουσία του αλλάζει κάποια από τα πλάνα μας, αλλά έχουμε αρκετά γκαρντ στο ροτέισον. Οπότε ο επόμενος που ακολουθεί θα κληθεί να καλύψει το κενό. Πρέπει να βγουν μπροστά οι άλλοι περιφερειακοί και να κάνουν κάποια έξτρα δουλειά. θα πρέπει να μειώσουμε τον μέσο όρο τους στην επίθεση, με το να μην τους δίνουμε εύκολους πόντους».

ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Μόνο δύο διπλά στη Μαδρίτη

Ξεκάθαρα υπέρ των Ισπανών, είναι η παράδοση. Ως φιλοξενούμενος της Ρεάλ, ο Ολυμπιακός από το 2000 έως και σήμερα μετράει 2 νίκες και 12 ήττες σε κανονική διάρκεια και πλέι οφ. Το 2005 (78-75) και το 2018 (80-79) οι εκτός έδρας νίκες του.

Η συνολική παράδοση μεταξύ των δύο ομάδων (σε κανονική περίοδο, πλέι οφ και φάιναλ 4) είναι 15 νίκες για τη Ρεάλ Μαδρίτης και 14 για τον Ολυμπιακό.

Πέρσι, για την κανονική περίοδο, Ολυμπιακός – Ρεάλ 88-83 και Ρεάλ – Ολυμπιακός 94-78.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ