el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ρεάλ 2019/20: Αποχωρήσεις και μεταγραφές

Για μία τριετία η Ρεάλ Μαδρίτης εξουσίαζε την Ευρώπη καταφέρνοντας να γίνει η πρώτη ομάδα στα χρονικά που κερδίζει τρία σερί Τσάμπιονς Λιγκ.

Η απόφαση ωστόσο του Ζινεντίν Ζιντάν το περασμένο καλοκαίρι να κάνει ένα διάλειμμα από τον πάγκο της αλλά και η μετακόμιση του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Τορίνο αλλοίωσαν το γκαλάκτικο προφίλ της και μοιραία φέτος διανύει μία από τις πιο μίζερες σεζόν της τελευταίας δεκαετίας, έχοντας κερδίσει μόνο το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στα τέλη Δεκέμβρη.

Το… αστείο με τον Χουλέν Λοπετέγκι αρχικά και τον Σαντιάγο Σολάρι στη συνέχεια παρατράβηξε και στις 11 Μαρτίου ο Ζιντάν είπε το «ναι» για τη μεγάλη επιστροφή του στον πάγκο των «μερένγκες».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μας προϊδεάζει για ένα καυτό μεταγραφικό καλοκαίρι, διότι αποκλείεται ο Ζιντάν να δεχόταν να επιστρέψει εάν δεν λάμβανε τις απαραίτητες εγγυήσεις από τον Φλορεντίνο Πέρεθ αναφορικά με την ενίσχυση του ρόστερ.

Πρώτα οι αποχωρήσεις

Ήδη οι φήμες και τα μεταγραφικά σενάρια που εμπλέκουν τη Ρεάλ οργιάζουν, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα θέματα των αποχωρήσεων. Η πιο καυτή πατάτα ασφαλώς είναι ο Γκάρεθ Μπέιλ.

Ο Ουαλός δεν ταίριαξε ποτέ με το κλίμα της Μαδρίτης, απέτυχε να γίνει αγαπητός στον κόσμο της ομάδας και στην πρώτη μετά-Ρονάλντο χρονιά φάνηκε με τον πιο επώδυνο τρόπο ότι ούτε τα νούμερα του Κριστιάνο μπορεί να αναπληρώσει, ούτε να μπει στα παπούτσια του ως ο απόλυτος σταρ του συλλόγου.

Η Ρεάλ θα προσπαθήσει με κάποιον τρόπο να τον ξεφορτωθεί, ωστόσο δεν είναι πολλά τα κλαμπ στην Ευρώπη που αντέχουν να καλύψουν τις απαιτήσεις του πρώην άσου της Τότεναμ, συνεπώς ίσως η χρυσή τομή βρεθεί σε κάποιον δανεισμό.

Θέμα ενδέχεται να ανοίξει και με την παραμονή του Λούκα Μόντριτς. Ο Κροάτης αρτίστας πραγματοποίησε σεζόν καριέρας πέρυσι με αποκορύφωμα ασφαλώς τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας που του χάρισαν τη Χρυσή Μπάλα.

Μετά το Μουντιάλ, όμως, η πτώση στην απόδοση του Μόντριτς είναι δραματική και πλέον εγείρονται ενστάσεις αναφορικά με τη δυνατότητά του να φτάσει ξανά σε παρόμοια φόρμα, δεδομένου ότι το ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πατήσει τα 34.

Ερωτηματικό ασφαλώς αποτελεί το τι θα γίνει και στη θέση του τερματοφύλακα. Ένα από τα πολλά τραγικά λάθη του Πέρεθ το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν και απόκτηση του Τιμπό Κουρτουά. Όχι ότι ο Βέλγος γκολκίπερ δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ρεάλ, ωστόσο ήταν μία εντελώς περιττή μεταγραφή από τη στιγμή που στο ρόστερ υπήρχε και υπάρχει ο Κέιλορ Νάβας.

Ως γνωστό, ο Ζιντάν είναι μεγάλος θαυμαστής του Κοσταρικανού τερματοφύλακα και κατά πάσα πιθανότητα, εάν βρισκόταν στον πάγκο της ομάδας τον Αύγουστο, θα είχε μπλοκάρει τη μεταγραφή του Κουρτουά, όπως είχε κάνει και στην περίπτωση του Κέπα Αριθαμπαλάγα.

Στην παρούσα φάση ο Ζιντάν ίσως κληθεί να αποφασίσει με ποιον από τους δύο θα πορευτεί την ερχόμενη σεζόν. Με δεδομένο ότι ο Κουρτουά είναι πιο νέος και αποκτήθηκε μόλις πέρυσι, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Νάβας.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν στο ρόστερ παίκτες, που είτε δεν είναι ακόμη έτοιμοι να σταθούν στο επίπεδο της Ρεάλ και λογικά θα δοθούν δανεικοί, όπως για παράδειγμα ο 22χρονος στόπερ Χεσούς Βαγέχο ή ο 19χρονος μεσοεπιθετικός Μπραχίμ Ντίας, είτε αποδεδειγμένα δεν ταιριάζουν στο μέγεθος του συλλόγου όπως ο Μαριάνο Ντίας.

Σε ό,τι αφορά στους Ισκο και Μαρσέλο, μέχρι το come back του Ζιντάν ήταν όλα ανοιχτά, όμως με τον Γάλλο τεχνικό στην άκρη του πάγκου αμφότεροι θέλουν να συνεχίσουν στη Μαδρίτη αφού μαζί του έπαιξαν το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας τους.

Φάκελος δανεικοί

Ο Ζιντάν θα κληθεί να αξιολογήσει επίσης τους δανεικούς της Ρεάλ και να επιλέξει ποιοι θα κερδίσουν θέση στο ρόστερ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι μέλει γενέσθαι με τον Χάμες Ροντρίγκες. Ο διετής δανεισμός του Κολομβιανού στην Μπάγερν ολοκληρώνεται και προς το παρόν οι Βαυαροί δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα καλύψουν τη ρήτρα για να τον αποκτήσουν. Σε κάθε περίπτωση η απόδοση του Χάμες ήταν ασταθής το 2018/19 και μάλλον μοιάζει απίθανο να παίξει ξανά στο «Μπερναμπέου», ακόμη κι αν η Μπάγερν τον στείλει πίσω.

Εξίσου δύσκολη περίπτωση ο Ματέο Κόβατσιτς. Ο Κροάτης δεν είχε τον χρόνο και το χώρο που ήθελε στη Μαδρίτη και για αυτό πήγε στην Τσέλσι, ωστόσο ούτε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» κατάφερε να γίνει αναντικατάστατο μέλος.

Οι «μπλε» θεωρητικά θα ήθελαν να τον κρατήσουν, όμως αν ισχύσει η απαγόρευση μεταγραφών που τους έχει επιβληθεί είναι αβέβαιο αν η παραμονή του Κόβατσιτς αποτελέσει την άμεση προτεραιότητά τους. Η πιθανότητα πάντως να επιστρέψει στο ρόστερ των «μερένγκες» είναι μικρή, επομένως η Ρεάλ θα αναζητήσει ξανά τρόπους να τον παραχωρήσει.

Ο 20χρονος Ουκρανός τερματοφύλακας Αντρέι Λούνιν δεν πήρε ευκαιρίες στη Λεγανές και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην ιεραρχία τέταρτος, μάλλον πίσω και από τον Λούκα Ζιντάν (γιος του Ζινεντίν).

Ο Τεό Ερνάντες ήρθε από την Ατλέτικο με προοπτική να είναι το μπακ-απ του Μαρσέλο, εντούτοις με τη χρονιά που πραγματοποιεί φέτος ως δανεικός στη Σοσιεδάδ, πολύ δύσκολα θα παίξει ποτέ στη Ρεάλ του Ζιντάν. Τα ίδια και με τον Μπόρχα Μαγιοράλ, που σε 25 συμμετοχές στη Λεβάντε έχει πετύχει μόλις 3 γκολ. Είναι επιθετικός για όποιον δεν γνωρίζει…

Αντίθετα, ο Ραούλ Ντε Τομάς, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στη νεοφώτιστη Ράγιο Βαγιεκάνο, μετράει 14 γκολ σε 30 αγώνες της La Liga και διεκδικεί με αξιώσεις το δικαίωμα να είναι ο τρίτος στράικερ των «μερένγκες» την επόμενη σεζόν.

Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, ακούει στο όνομα Μάρτιν Οντεγκααρντ. Και τι δεν έχει ακουστεί για το ταλέντο του 20χρονου Νορβηγού, που έγινε μέλος της Ρεάλ μόλις στα 16 του χρόνια. Την τελευταία διετία ψήνεται δανεικός στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Φέτος, σε 29 συμμετοχές με τη Φιτέσε μετράει 6 γκολ και 9 ασίστ. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι έτοιμος να σηκώσει τη φανέλα Ρεάλ, όμως θα παλέψει να πείσει τον Ζιντάν ότι αξίζει μία θέση στην 25αδα της ερχόμενης σεζόν.

Τα νέα αποκτήματα

Στα πρότυπα της μεταγραφής του 18χρονου Βινίσιους από τη Φλαμένγκο αποκτήθηκε έναντι 45 εκατ. ευρώ  ο επίσης 18χρονος Ροντρίγκο από τη Σάντος.

Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός θα ενταχθεί το καλοκαίρι στη Ρεάλ, παρόλα αυτά δεν θα είναι εύκολο να ενσωματωθεί άμεσα στην πρώτη ομάδα, όπως συνέβη με τον Βινίσιους, ο οποίος κέρδισε στο άψε σβήσε τους Μαδριλένους οπαδούς. Αμφότεροι αποτελούν δύο πολλά υποσχόμενα πρότζεκτ για το κλαμπ, αλλά ο Ροντρίγκο ενδέχεται σε πρώτη φάση να δοθεί δανεικός.

Αντίθετα, ο 21χρονος Εντερ Μιλιτάο, που αποκτήθηκε έναντι 50 εκατ. ευρώ από την Πόρτο, έρχεται για να προσφέρει βάθος στους στόπερ και θα αποτελέσει την τρίτη επιλογή του Ζιντάν πίσω από τους Ράμος και Βαράν για το κέντρο της άμυνας, ενώ μέχρι σήμερα υπήρχαν ως εναλλακτικές μόνο ο φιλότιμος Νάτσο και ο άγουρος Βαγέχο.

Ερχεται καταιγίδα…

Τα 95 εκατ. ευρώ που έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής η Ρεάλ φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή. Τα ρεπορτάζ έχουν πάρει φωτιά αναφορικά με τους πιθανούς μεταγραφικούς στόχους του Ζιντάν και η αλήθεια είναι πως η «Βασίλισσα» μετά τη φετινή τραγική σεζόν φαίνεται αποφασισμένη να κάνει πάταγο στο καλοκαιρινό παράθυρο.

Το φλερτ με τον Εντέν Αζάρ είναι πιο έντονο από ποτέ. Ο Βέλγος σούπερ σταρ έχει εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του να αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Ζιντάν στη Ρεάλ και με τη σειρά του ο Ζιζού βλέπει στον 28χρονο άσο τον διάδοχο του Κριστιάνο Ρονάλντο, δηλαδή τον επόμενο ηγέτη της ομάδας.

Ο κύκλος του Αζάρ στην Τσέλσι φαίνεται πως κλείνει και η αίσθηση που δίνεται είναι πως αν δεν γίνει φέτος αυτή η μεταγραφή δεν θα γίνει ποτέ. Μένει λοιπόν να φανεί αν η Ρεάλ θα καλύψει τις απαιτήσεις των Λονδρέζων οι οποίες ανέρχονται περί τα 100 εκατ. λίρες.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρεάλ είναι διατεθειμένη να δώσει μέχρι 85 εκατ. λίρες, εντούτοις το σίριαλ ίσως τραβήξει αρκετά, όχι τόσο για τη μικρή διαφορά που υπάρχει, όσο κυρίως από τις εξελίξεις αναφορικά με την ποινή απαγόρευσης μεταγραφών, που έχει επιβληθεί στην Τσέλσι.

Ψηλά στη μεταγραφική λίστα του Ζιντάν φέρεται πως είναι και ο Πολ Πογκμπά. Ο 26χρονος Γάλλος Παγκόσμιος Πρωταθλητής είναι γεννημένος… γκαλάκτικο και ασφαλώς ταιριάζει άριστα στο προφίλ της Ρεάλ και καθόλου σε αυτό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έχει μάθει να δημιουργεί σταρ και όχι να αγοράζει.

Η Γιουνάιτεντ είχε πληρώσει 89 εκατ. λίρες για να τον αποκτήσει από τη Γιουβέντους το 2016 και τώρα μάλλον τα κλαίει… Οι φαν των «κόκκινων διαβόλων» είναι επικριτικοί εναντίον του καθώς ουδέποτε δικαιολόγησε τα λεφτά που δαπανήθηκαν για να πάει στο «Ολντ Τράφορντ». Τώρα και ο ίδιος εμφανίζει τάσεις φυγής, οι οποίες θα γίνουν ακόμη πιο έντονες εφόσον η ομάδα του Σόλσκιερ αποτύχει να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ευτυχώς για τη Γιουνάιτεντ υπάρχουν σύλλογοι όπως η Ρεάλ, που μπορούν να τη βγάλουν από τη δύσκολη θέση με τις πληροφορίες της Marca να αναφέρουν ότι οι Αγγλοι θα τον έστελναν πακέτο στη Μαδρίτη με μία τιμή περίπου στα 130 εκατ. λίρες! Το μεγάλο αγκάθι πάντως για τη Ρεάλ είναι οι ετήσιες απολαβές του Πογκμπά και όχι τόσο οι απαιτήσεις της Γιουνάιτεντ, με τα δύο κλαμπ βέβαια όπως φαίνεται να βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία για να βρεθεί τελικά η πιο συμφέρουσα λύση.

Το τρίτο καυτό όνομα που παίζει γερά στο μεταγραφικό τοπίο της Ρεάλ είναι ο Λούκα Γιόβιτς. Ο Σέρβος φορ φέρεται να είναι η πρώτη επιλογή των Μαδριλένων για να πλαισιώσουν τον Μπενζεμά (21 γκολ), ο οποίος φέτος ήταν από τους ελάχιστους κερδισμένους επιπλέοντας στο ναυάγιο της υπόλοιπης ομάδας.

Η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης πήρε πρόπερσι δανεικό τον 21χρονο γκολτζή από την Μπενφίκα και πριν λίγες μέρες πλήρωσε τη ρήτρα αγοράς του, η οποία κατά τους Γερμανούς δεν ξεπέρασε τα 8 εκατ. ευρώ. Ο Γιόβιτς αποτελεί τη φετινή αποκάλυψη της Αϊντραχτ καθώς σε 40 συμμετοχές στο γερμανικό πρωτάθλημα και στο Γιουρόπα Λιγκ έχει σημειώσει συνολικά 25 γκολ!

Ο γερμανικός σύλλογος διεκδικεί φέτος την έξοδό του στο Τσάμπιονς Λιγκ και αν τα καταφέρει θα ήθελε πολύ να διατηρήσει για ακόμη μία σεζόν τον δεύτερο σκόρερ της Μπουντεσλίγκα (πρώτος είναι ο Λεβαντόφσκι) στις τάξεις του, ωστόσο ο αθλητικός διευθυντής των «αετών», Φρέντι Μπόμπιτς, παραδέχθηκε πως αν η Ρεάλ θελήσει να αποκτήσει τον ποδοσφαιριστή δύσκολα θα φρενάρουν τις εξελίξεις.

Στο παιχνίδι γράφεται ότι έχει μπει και η Μπαρτσελόνα, ενώ την περίπτωσή του ασφαλώς παρακολουθεί και η Μπάγερν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μία πιθανή μεταγραφή του Γιόβιτς στη Μαδρίτη μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 80 εκατ. ευρώ, ποσό που εκ πρώτης όψεως μοιάζει μεγάλο, όμως θα είναι σίγουρα μικρότερο σε σύγκριση με αυτό που θα κληθεί να βγάλει από τα ταμεία της για να προσελκύσει άλλες περιπτώσεις επιθετικών όπως αυτή του Χάρι Κέιν ή του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Με αφορμή όμως τον πακτωλό χρημάτων που σκοπεύει η Ρεάλ να ξοδέψει το καλοκαίρι πάμε να θυμηθούμε τις 5 περιπτώσεις στο παρελθόν που η «Βασίλισσα» έσπασε το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής.

Λουίς Φίγκο

Έχοντας κερδίσει δύο πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και ένα κύπελλο UEFA με την Μπαρτσελόνα, ο Πορτογάλος υπέγραψε το 2000 στη Ρεάλ. Ηταν μία από τις πιο αμφιλεγόμενες μεταγραφές στην ιστορία του αθλήματος, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο Λουίς Φίγκο είχε φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Μπάρτσα, ήταν από τους πιο αγαπητούς παίκτες των Καταλανών και τελικά αποτέλεσε την απαρχή της εποχής των γκαλάκτικος στη Ρεάλ, που είχε οραματιστεί ο Πέρεθ.

Φυσικά αντιμετωπίστηκε ως προδότης στη Βαρκελώνη και στην πρώτη του επιστροφή ως αντίπαλος στο «Καμπ Νόου» του πέταξαν από γουρουνοκεφαλή μέχρι και μπουκάλι ουίσκι… Ο Φίγκο είχε κοστίσει τότε 37 εκατ. λίρες σπάζοντας το ρεκόρ του Ερνάν Κρέσπο, που είχε μετακινηθεί στη Λάτσιο από την Πάρμα έναντι 35 εκατ.

Ζινεντίν Ζιντάν

Έναν χρόνο μετά τον Φίγκο, η Ρεάλ έκανε νέο ρεκόρ πιο δαπανηρής μεταγραφής αποκτώντας από τη Γιουβέντους τον Ζινεντίν Ζιντάν με 46,6 εκατ. λίρες. Το ρεκόρ αυτό έμεινε ακατάρριπτο για οχτώ χρόνια, κάτι που είχε να συμβεί από τη δεκαετία του ‘40!

Ασφαλώς τα λεφτά που ξόδεψε τότε η Ρεάλ έπιασαν τόπο, αφού ο Ζιζού εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο εμβληματικούς παίκτες και προπονητές του συλλόγου.

Κακά – Κριστιάνο Ρονάλντο

Η Ρεάλ συνέχισε να ανεβάζει τον χρηματιστηριακό πήχη και το 2009 κατέρριψε δύο φορές το ρεκόρ πιο ακριβής μεταγραφής μέσα σε ένα καλοκαίρι. Αρχικά ξόδεψε 56 εκατ. λίρες για να αποκτήσει από τη Μίλαν τον Κακά και εν συνεχεία έγραψε νέο ρεκόρ δαπανώντας 80 εκατ. λίρες για να ντύσει στα λευκά τον Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Και οι δυο τους έπεσαν πάνω στην εκπληκτική Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή με ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Ο Κακά δεν κατάφερε ποτέ να εντυπωθεί στις συνειδήσεις των οπαδών της Ρεάλ ως άξιος διάδοχος του Ζιζού, ο Κριστιάνο όμως άντεξε 10 χρόνια στη Μαδρίτη και έγινε ο πιο επιτυχημένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου.

Γκάρεθ Μπέιλ

Το τελευταίο και ίσως πιο αποτυχημένο ρεκόρ σημειώθηκε το 2013, όταν η Ρεάλ αποφάσισε να δώσει 86 εκατ. λίρες στην Τότεναμ για να αγοράσει τον Μπέιλ.

Στη Μαδρίτη μόλις ο Ουαλός αποχωρήσει από τη «Βασίλισσα» θα έχουν να θυμούνται την απίθανη κούρσα του στο γκολ που πέτυχε εναντίον της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Copa del Rey το 2014, το εξωπραγματικό του ψαλιδάκι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λίβερπουλ το 2018 και τους αλλεπάλληλους τραυματισμούς του…

Πλέον ο Μπέιλ είναι η έβδομη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αφού ακολούθησαν αυτές των Πογκμπά, Ντεμπελέ, Κοουτίνιο, Μπαπέ, Νεϊμάρ και πρόσφατα ξανά του Ρονάλντο στη Γιουβέντους.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ