el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ρονάλντο, Μέσι: Τα ρεκόρ που τους λείπουν…

Πρώτα ήταν η εποχή του Πελέ, έπειτα των Γιόχαν Κρόιφ, Ντιέγκο Μαραντόνα και ακολούθως των Ρονάλντο, Ζινεντίν Ζιντάν, Λουίς Φίγκο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο.  Την τελευταία 10ετία, βρισκόμαστε στην εποχή των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο και τους δύο παίκτες να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Φέτος ήταν μία μεταβατική περίοδος για τους δύο ποδοσφαιρικούς «αστέρες», αφού ήταν η πρώτη φορά μετά από το 2007, που κανείς από τους δύο δεν κατακτά τον τίτλο του καλύτερου παίκτη στον κόσμο (χρυσή μπάλα), με το βραβείο να πηγαίνει στον Λούκα Μόντριτς της Ρεάλ Μαδρίτης και οφείλεται κυρίως στην παρουσία που είχε με την εθνική του ομάδα (Κροατία) στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στη Ρωσία.

Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο μέχρι και την ολοκλήρωση της καριέρας τους ενώ υπάρχουν ακόμα και αρκετά ρεκόρ για να καταρρίψουν σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου ακόμα την πρωτιά έχουν άλλοι και σε αρκετές κατηγορίες. Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (UEFA), τα ρεκόρ αυτά είναι:

Τα επτά γκολ σε τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ

Δύο παίκτες κατά το παρελθόν έχουν σημειώσει συνολικά 7 τέρματα σε τελικούς ευρωπαϊκών κυπέλλων και αυτοί δεν είναι οι Μέσι και Ρονάλντο. Πρόκειται για τους Φέρεντς Πούσκας και Αλφρέντο Ντι Στέφανο. Αμφότεροι έχουν σκοράρει 7 φορές σε τελικούς και οι δύο με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία αγωνίστηκε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο από το 2009 έως το καλοκαίρι του 2018. Ντι Στέφανο και Πούσκας, βρέθηκαν μαζί στη «βασίλισσα» της Ευρώπης από το 1958 έως το 1964, κατακτώντας  4 πρωταθλήματα Ισπανίας, δύο Τσάμπιονς Λιγκ (παλαιότερα European Cup) και διηπειρωτικό.

Ακόμα, ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο διατηρεί στην κατοχή του ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ, αφού έχει σκοράρει σε 5 τελικούς σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Και τις πέντε φορές αγωνιζόταν με τη Ρεάλ Μαδρίτης και πιο συγκεκριμένα τις σεζόν 1955-56, 1956-57, 1957-58, 1958-59, 1959-60. Ακόμα ένα ρεκόρ που κρατάει από την περίοδο 1959-60, είναι εκείνο με τον αριθμό γκολ που έχει σημειώσει ένας παίκτης. Την πρωτιά διατηρεί ο Φέρεντς Πούσκας, με τον Ούγγρο να σκοράρει 4 τέρματα στη νίκη με 7-3 επί της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης.

Τέσσερα τέρματα σε τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ έχει σημειώσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο (σε 6 συμμετοχές σε τελικό) ενώ δύο γκολ μετράει ο Λιονέλ Μέσι. Φρανσίσκο Γκέντο και Πάολο Μαλντίνι, βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις σε συμμετοχές σε τελικό, αμφότεροι από οκτώ.

Πέμπτος σε συμμετοχές ο Ρονάλντο, πρώτος ο Κασίγιας

Δεκαοκτώ λιγότερες συμμετοχές σε αναμετρήσεις επιπέδου Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ, μετράει από τον Ικερ Κασίγιας ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο ισπανός τερματοφύλακας, που έκανε μεγάλη καριέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, πλέον αγωνίζεται στην Πόρτο και μετράει 184 συμμετοχές.

Δεύτερος είναι ο Πάολο Μαλντίνι (μπακ, όλες με τη Μίλαν) και τρίτος ο Τσάβι (μέσος, όλες με Μπαρτσελόνα), ενώ τον Ρονάλντο (166 συμμετοχές με Σπόρτινγκ, Μάντσεστερ Γιουν., Ρεάλ, Γιουβέντους) ακολουθούν οι Κλάρενς Ζέεντορφ (μέσος, 163 συμ. με Αγιαξ, Ρεάλ, Ιντερ, Μίλαν) και Τζίτζι Μπουφόν (162 με Πάρμα, Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν).  Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, λογικά στο μέλλον θα καταφέρει να ξεπεράσει την πρωτιά του Κασίγιας, με δεδομένο πως είναι μικρότερος ηλικιακά και έχει ακόμα τουλάχιστον τρία χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο.

Πρωτιές για Ζέεντορφ και Ιμπραΐμοβιτς

Ο Πορτογάλος είναι πάντως ο μόνος παίκτης που έχει σκοράρει με δύο διαφορετικές ομάδες σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και έχει κατακτήσει και με τις δύο τη διοργάνωση. Ωστόσο, στην πρώτη θέση αναφορικά με το πόσες ομάδες έχει κατακτήσει το θεσμό παίκτης, βρίσκεται ο Κλάρενς Ζέεντορφ. Ο Ολλανδός, παλαίμαχος πλέον μέσος (μπορούσε να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής) έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με τρεις διαφορετικές ομάδες. Με Αγιαξ (1995), Ρεάλ Μαδρίτης (1998) και Μίλαν (2003-2007).

Αναφορικά τώρα με τους παίκτες που έχουν βρει δίχτυα στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων με διαφορετικές ομάδες, μακράν στην πρώτη θέση βρίσκεται το όνομα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ο Σουηδός φορ, παρότι δεν έχει κατακτήσει ποτέ τη διοργάνωση, έχει σκοράρει με έξι διαφορετικούς συλλόγους. Με Αγιαξ, Γιουβέντους, Ιντερ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν και Παρί Σεν Ζερμέν.

Με τρεις συλλόγους έχει σκοράρει ο Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γιουν., Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους) ενώ ο Λιονέλ Μέσι έχει βρει δίχτυα μόνο με την Μπαρτσελόνα, στην οποία αγωνίζεται από την αρχή της ποδοσφαιρικής του καριέρας σε επίπεδο Ανδρών.

Τα δύο ρεκόρ του Πάολο Μαλντίνι

Ο τελευταίος μεγάλος αρχηγός της Ιταλίας και της Μίλαν, στην οποία αγωνίστηκε από την αρχή μέχρι το τέλος της καριέρας του. Ο λόγος φυσικά για τον Πάολο Μαλντίνι, έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς της τελευταίας 20ετίας και «σημαία» των «ροσονέρι» επί σειρά ετών. Ο Μαλντίνι διατηρεί δύο ρεκόρ στην κατοχή του. Είναι ο γηραιότερος παίκτης που έχει σκοράρει σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ (36 ετών και 333 ημερών) αλλά και ο παίκτης που έχει σημειώσει το γρηγορότερο τέρμα -σε τελικό- (στα 53 δευτερόλεπτα, στο ματς Μίλαν – Λίβερπουλ το 2005).

Το γρηγορότερο τέρμα συνολικά, σε όλες τις φάσεις ευρωπαϊκών διοργανώσεων, έχει σημειώσει ο Ολλανδός φορ, Ρόι Μακάι, με τα χρώματα της Μπάγερν Μονάχου το 2007 (στα 10 δευτερόλεπτα σε αναμέτρηση με τη Ρεάλ Μαδρίτης).

Ακόμα ένα ρεκόρ που βλέπουν πως δύσκολα θα σπάσει οι Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι αυτό του παίκτη που έχει σημειώσει το γρηγορότερο χατ-τρικ. Η πρωτιά ανήκει στον Μπαφετιμπί Γκομίς. Ο Γάλλος σημείωσε 3 γκολ σε 8 λεπτά με τη φανέλα της Λυών σε ματς με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στις 07 Δεκεμβρίου του 2011.

Σε 12 λεπτά έχει σημειώσει χατ-τρικ ο Κριστιάνο Ρονάλντο και σε 22 λεπτά ο Λιονέλ Μέσι.

Σκόραρε σε 16 σεζόν ο Ράιαν Γκιγκς

Δεκάξι σεζόν έχει σκοράρει στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Ράιαν Γκιγκς. Ο Ουαλός, πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σκόραρε όλες αυτές τις χρονιές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με τους «κόκκινους διαβόλους». Για 14 σερί σεζόν βρίσκουν δίχτυα στο Τσάμπιονς Λιγκ οι Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο και είναι ένα ρεκόρ που μπορούν να σπάσουν τα επόμενα χρόνια.

Σε ότι αφορά τώρα τον παίκτη με το ρεκόρ γκολ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση σε μία σεζόν, αυτό ανήκει στον Ρανταμέλ Φαλκάο. Ο Κολομβιανός φορ της Μονακό, τη σεζόν 2010-11, με τη φανέλα της Πόρτο, βρήκε δίχτυα 18 φορές (στο Γιουρόπα Λιγκ). Στα 17 γκολ σε μία σεζόν στην Ευρώπη το ρεκόρ του Ρονάλντο και στα 14 του Μέσι.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ