el
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σλόβαν vs ΠΑΟΚ: Με θετική παράδοση στη Σλοβακία

*** Προπονητής της Σλόβαν είναι ο Γιαν Κόζακ. Ο 39χρονος είχε αγωνιστεί ως παίκτης στην Ελλάδα και τη Λάρισα το 2011 (3 συμμετοχές). Από το 2015 βρισκόταν στη δεύτερη ομάδα και το 2019 ανέλαβε την πρώτη ομάδα της Σλόβαν.

*** Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Κροάτης Ιβάν Μπέμπεκ. Εχει διευθύνει στο παρελθόν το Ατλέτικο Μαδρίτης – Αρης 2-3.

Ο πρωταθλητής Ελλάδος δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση απέναντι στον Αγιαξ και το όνειρο της συμμετοχής στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ παρατάθηκε.

Οι Θεσσαλονικείς έχασαν στις λεπτομέρειες την πρόκριση για τα πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και πλέον πρέπει να περάσουν το «εμπόδιο» της Σλόβαν Μπρατισλάβας για να βρεθούν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ για έκτη φορά στην ιστορία τους από το 2009 και μετά, όταν άλλαξε μορφή η διοργάνωση.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη προκριματική φάση και τα ματς με τον Άγιαξ, ο ΠΑΟΚ απέναντι στο σύλλογο από τη Σλοβακία διατηρεί τον επαναληπτικό στην έδρα του. Ζητούμενο βέβαια είναι να καταφέρει να βάλει τις βάσεις για την παρουσία του στη φάση των ομίλων από την πρώτη αναμέτρηση, την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα (22/8, 22:00).

Είναι η τρίτη φορά που ο ΠΑΟΚ θα βρει απέναντί του ομάδα από τη Σλοβακία. Σε τέσσερα συνολικά ματς (όλα με τη Σπάρτακ Τρνάβα) παραμένει αήττητος με 3 νίκες και 1 ισοπαλία. Ως φιλοξενούμενος, επικράτησε 1-0 το 1997-98 σε αναμέτρηση για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του τότε Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ενώ το 2015-16, για τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, αναδείχθηκε ισόπαλος (1-1).

Σλόβαν: Επτά αποκλεισμοί σε εννέα χρόνια

Συνεχή παρουσία σε προκριματικές φάσεις Γιουρόπα Λιγκ, έχει από το 2009-10 η Σλόβαν Μπρατισλάβας, η οποία πέρσι επέστρεψε στην κορυφή του εγχώριου πρωταθλήματος, κατακτώντας το για πρώτη φορά μετά το 2013-14 και τρεις σερί δεύτερες θέσεις.

Πρόκειται για τον πρώτο σύλλογο από τη Σλοβακία που κατέκτησε Ευρωπαϊκό τρόπαιο, το Σούπερ Καπ της σεζόν 1968-69, επικρατώντας στον τελικό της Μπαρτσελόνα.

Σε ό,τι αφορά τώρα την παρουσία της στην Ευρώπη από το 2009 έως και σήμερα, μόνο σε 2 από τις 9 περιπτώσεις έχει καταφέρει να συμμετάσχει στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ και πιο πρόσφατη το 2014-15. Στις τρεις επόμενες σεζόν (εξαιρείται η φετινή) αποκλείστηκε είτε στον δεύτερο είτε τον τρίτο προκριματικό γύρο.

Έχει αντιμετωπίσει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, σε αμφότερες τις περιπτώσεις σε νοκ-άουτ φάσεις και έχει αποκλειστεί και από τους δύο. Το 1970-71 για το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών αποκλείστηκε με συνολικό σκορ 2-4 από τον Παναθηναϊκό (2-1 εντός, 0-3 εκτός) και το 2009-10 στον τρίτο γύρο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ γνώρισε ισάριθμες ήττες από τον Ολυμπιακό (0-2 εντός, 0-2 εκτός).

Άπαντες στην ομάδα της Σλοβακίας αναγνωρίζουν τη δυσκολία απέναντι στον πρωταθλητή Ελλάδος και τη δυναμική του ενώ σημειώνουν πως θα αγωνιστούν χωρίς επιπλέον πίεση και για το καλύτερο δυνατό.

Σε αυτή τους την προσπάθεια θα έχουν τη συμπαράσταση του κόσμου τους που αναμένεται να γεμίσει το γήπεδο. Αγωνιστικά, η ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση (5×5 στο πρωτάθλημα) ενώ πλην του στόπερ Μπάιριτς που δεν έχει δηλωθεί, δεν αντιμετωπίζει κάποιο σημαντικό αγωνιστικό πρόβλημα.

Ο πιο επικίνδυνος παίκτης της είναι ο 25χρονος φορ Αντρέα Σποράρ, πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος πέρσι – φέτος μετράει 5 γκολ στα 8 πιο πρόσφατα ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Σποράρ, θα ηγηθεί της επίθεσης στο ματς με τον ΠΑΟΚ και στο 4-2-3-1 που επιλέγει ο προπονητής της.

Πιθανή 11άδα (4-2-3-1): Γκριφ – Μεντβέντεφ, Αμπένα, Μποζίκοφ, Ντε Μάρκο – Λιούμπισιτς, Ντε Καμπς – Γκάβριτς, Χόλμαν, Ρατάο – Σποράρ.

ΠΑΟΚ: Διαθέσιμος και ο Βέρνμπλουμ

Μόνο μακροχρόνιες πλέον είναι οι όποιες απουσίες για τον ΠΑΟΚ (Βιεϊρίνια, Μαουρίτσιο), μετά και την επιστροφή του Πόντους Βέρνμπλουμ σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης.

Μάλιστα, ο Σουηδός κεντρικός μέσος συμπεριλήφθηκε και στη λίστα των αγώνων με τη Σλόβαν, αν και το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθεί μόνο στο δεύτερο ματς. Ελ Καντουρί και Εσίτι αναμένονται έτσι ακόμα μία φορά στα κεντρικά χαφ και στο 4-4-2 που εφαρμόζει ο προπονητής της ομάδας, Αμπελ Φερέιρα.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες θέσεις, επίσης δεν αναμένονται εκπλήξεις. Ο Γιαννούλης θα είναι ακόμα μία φορά ο αντι-Βιεϊρίνια, ο Πέλκας θα βρεθεί μαζί με τον Ακπομ στην επίθεση, με τους Μπίσεσβαρ και Λέο Ζαμπά στα άκρα της μεσαίας γραμμής ενώ δεν αλλάζει φυσικά η τετράδα της άμυνας και ο Πασχαλάκης κάτω από τα δοκάρια.

Πιθανή 11άδα (4-4-2): Πασχαλάκης – Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Γιαννούλης – Ελ Καντουρί, Εσίτι – Λέο Ζαμπά, Εσίτι, Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ – Πέλκας, Ακπομ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ