el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα λεφτά, φέρνουν τίτλους

Τα χρήματα μπορεί να μη φέρνουν πάντα την ευτυχία, δίνουν όμως τίτλους, όπως προκύπτει από τα ποσά που έχουν δαπανήσει την τελευταία 10ετία οι ομάδες των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων στην Ευρώπη και τους τίτλους που έχουν κατακτήσει στο διάστημα αυτό. Η αναφορά γίνεται φυσικά για Πρέμιερ Λιγκ, Πριμέρα Ντιβιζιόν, Μπουντεσλίγκα, Καμπιονάτο και Σαμπιονά.

Πρωταθλήτρια στην κατηγορία αυτή, η Μάντσεστερ Σίτι. Η πρωταθλήτρια Αγγλίας την τελευταία δεκαετία έχει δώσει κοντά στο ένα δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει την ομάδα. Οι «σίτιζενς» αγοράστηκαν την 1η Σεπτεμβρίου 2008 από την Αμπου Ντάμπι Γιουνάιτεντ Γκρουπ και υπό τον Καλντούν Καλίφα Αλ Μουμπάραγκ, με τον τελευταίο να εκτελεί και χρέη προέδρου στη Μάντσεστερ Σίτι όλα αυτά τα χρόνια.

Η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος είχε ως συνέπεια να εκτοξευτεί το μπάτζετ της ομάδας. Η πρώτη μεταγραφή της Σίτι, ήταν μάλιστα ο διεθνής Βραζιλιάνος Ρομπίνιο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Βραζιλιάνο επιθετικό να είναι εκείνη την εποχή ένα από τα «καυτά» ονόματα στο ποδόσφαιρο. Συνολικά, την πρώτη χρονιά με τη νέα διοίκηση η Σίτι δαπάνησε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ, φέρνοντας παίκτες όπως οι Κάρλος Τέβεζ, Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ, Ρόκε Σάντα Κρουζ, Κόλο Τουρέ, Γκάρεθ Μπάρι.

Η Σίτι συνέχισε τις δαπανηρές μεταγραφές και στα χρόνια που ακολούθησαν, αποκτώντας μεταξύ άλλων τους Γιάγια Τουρέ, Σέρχιο Αγουέρο, Νταβίντ Σίλβα, Κέβιν Ντε Μπρόινε και είχαν ως αποτέλεσμα να κατακτήσει αυτή τη δεκαετία τρία πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και δύο Σούπερ Καπ. Ο μεγάλος στόχος, της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν έχει πάντως ακόμα ολοκληρωθεί. Μάλιστα, στην πρεμιέρα της φετινής διοργάνωσης η πρωταθλήτρια Αγγλίας έκανε αρνητικό ρεκόρ, αφού με την εντός έδρας ήττα από τη Λυών (1-2) συμπλήρωσε τέσσερις διαδοχικές ήττες σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τους συλλόγους από το Νησί.

Εκατομμύρια και από τον Αμπράμοβιτς

Η τελευταία ομάδα από την Αγγλία που κατέκτησε την κορυφαία διοργάνωση συλλόγων, ήταν η Τσέλσι. Οι «Μπλε» του Λονδίνου, όπως και η Μάντσεστερ Σίτι, ανέβηκαν ξανά επίπεδο μετά την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Ρομάν Αμπράμοβιτς, έχει δώσει 673 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία 10ετία για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, κατακτώντας σε αυτό το διάστημα 3 πρωταθλήματα, Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ και 1 Κύπελλο Αγγλίας. Όπως στην περίπτωση της Σίτι λοιπόν, έτσι και εδώ το μπάτζετ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στους όποιους τίτλους έχει κατακτήσει από το 2008 έως και σήμερα.

Περισσότερα χρήματα από την Τσέλσι αυτή τη 10ετία, έχει «ρίξει» στην αγορά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και τα περισσότερα από τα 786 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί, είναι για παίκτες που έχουν αποκτηθεί από το 2016 και υπό τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ενδεικτικά, από το 2016 έως σήμερα οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν δαπανήσει 430.4 εκατομμύρια ευρώ για να φέρουν στην ομάδα τους Πολ Πογκμπά, Ρομέλου Λουκάκου, Φρεντ, Νεμάνια Μάτιτς, Χένρικ Μκιταριάν, Ερικ Μπαγί, Βίκτορ Λίντελοφ και Ντιόγκο Μπαλότ, με τον Πορτογάλο προπονητή να οδηγεί τη Μάντσεστερ στην κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ το 2016-17, το Λιγκ Καπ και το Σούπερ Καπ Αγγλίας την ίδια περίοδο.

Αμέσως κάτω από την Μάντσεστερ, βρίσκεται η Λίβερπουλ. Εχει δώσει 705 εκατομμύρια ευρώ από το 2008 έως σήμερα. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα έχουν δαπανηθεί την τελευταία 2ετία, με τους «κόκκινους» να φτάνουν πέρσι μέχρι και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο τελευταίος τίτλος που κατέκτησε η ομάδα ήταν το 2011-12 (το Λιγκ Καπ Αγγλίας). Βίρτζιλ Βαν Ντάικ (78.8 εκ. ευρώ), Αλισον (62.5 εκ. ευρώ), Ναμπί Κεϊτά (60 εκ. ευρώ), Φαμπίνιο (45 εκ. ευρώ) και Μοχάμεντ Σαλάχ (42 εκ. ευρώ), είναι οι πιο ακριβές μεταγραφές της Λίβερπουλ την τελευταία 2ετία.

Οι Αραβες της Παρί Σεν Ζερμέν

Στη δεύτερη θέση συνολικά, πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι, βρίσκεται η Παρί Σεν Ζερμέν. Από το 2012 η ομάδα ανήκει στον Νασέρ Αλ Κελαΐφι από το Κατάρ και ο Αραβας έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη αυτή την εξαετία. Μεγαλύτερες μεταγραφές, ο Κιλιάν Μπαπέ από τη Μονακό και ο Νέϊμαρ από την Μπαρτσελόνα. Μόνο ο Βραζιλιάνος επιθετικός κόστισε 222 εκατομμύρια ευρώ, με τη ομάδα της Γαλλίας να σπάει τη ρήτρα του παίκτη από τους Καταλανούς και να σπάει το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο. Η Παρί σε αυτή τη 10ετία έχει πανηγυρίσει πέντε φορές την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ισάριθμες το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ ενώ έχει πάρει και 6 Σούπερ Καπ. Μεγάλος της στόχος παραμένει η κορυφή της Ευρώπης και η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα ποσά που έχει δαπανήσει η Σίτι είναι παραπάνω από τα διπλά από αυτά που έχει δώσει η επόμενη ομάδα της Γαλλίας στη σχετική λίστα, Μονακό. Και η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στη Μονακό το 2011 είχε ως συνέπεια την αγωνιστική της άνοδο. Οι Μονεγάσκοι κατέκτησαν το πρωτάθλημα Γαλλίας το 2016-17, το πρώτο μετά το 1999-2000 ενώ κατέκτησαν και το Κύπελλο της περιόδου 2017-18.

Και στην περίπτωση των δύο ομάδων από τη Γαλλία, τα χρήματα είχαν άμεσο αντίκτυπο στους τίτλους που κατέκτησαν.

«Βαθιά» το χέρι Μπαρτσελόνα – Γιουβέντους

Το γεγονός πως έκλεισε ο κύκλος πολλών παικτών στην ομάδα, αλλά και η αποχώρηση του Νέιμαρ, είχαν ως συνέπεια τα δύο τελευταία χρόνια η Μπαρτσελόνα να ρίξει αρκετό χρήμα στην αγορά για την ενίσχυση του ρόστερ. Μόνο η απόκτηση των Ντεμπελέ και Κουτίνιο στοίχισε 250 εκατομμύρια ευρώ στους Καταλανούς, που την τελευταία 10ετία έχουν ξοδέψει 691 εκατομμύρια ευρώ και είναι η πρώτη ισπανική ομάδα στη σχετική λίστα. Σε αυτή τη 10ετία, η Μπαρτσελόνα έχει κατακτήσει επτά πρωταθλήματα, έξι Κύπελλα και τρία Τσάμπιονς Λιγκ και ισάριθμα Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων. 

Ακολουθεί η Ρεάλ Μαδρίτης με 447 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 130 φέτος. Στο συνολικό ποσό συγκαταλέγονται οι αποκτήσεις των Κριστιάνο Ρονάλντο και Γκάρεθ Μπέιλ και ειδικά ο πρώτος ήταν καθοριστικός όλα αυτά τα χρόνια που φορούσε τη φανέλα των «μερένχες». Η Ρεάλ Μαδρίτης σε αυτή τη 10ετία έχει κατακτήσει 3 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα, 4 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Παγκόσμια Συλλόγων και ισάριθμα Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Η Γιουβέντους είναι τέλος η ομάδα από το Καμπιονάτο που έχει δαπανήσει το μεγαλύτερο ποσό από το 2008 για μεταγραφές. Στο ποσό αυτό φυσικά υπολογίζεται η απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ, μεταγραφή που είναι και η ακριβότερη της ιστορίας της, με στόχο να την οδηγήσει στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά τους δύο χαμένους τελικούς τα τελευταία 4 χρόνια. Επτά πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα και 3 Σούπερ Καπ Ιταλίας είναι ο απολογισμός της «γηραιάς κυρίας» την τελευταία 10ετία.

* Πηγή: Insideworldfootball

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ