el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα…παράξενα των μουντιάλ!

Στη πρώτη διοργάνωση, στην Ουρουγουάη το 1930, η διοργανώτρια αντιμετώπισε στο τελικό την Αργεντινή. Στο Μοντεβιδέο έφθασαν χιλιάδες Αργεντίνοι να υποστηρίξουν την εθνική τους ομάδα. Κατά την είσοδό τους στις εξέδρες πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία της Ουρουγουάης έλεγχος στους οπαδούς, κάτι που μέχρι τότε δεν συνέβαινε στα γήπεδα. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν εκατοντάδες όπλα, ακόμα και πυρομαχικά στην κατοχή των Αργεντίνων. Κάτι που βεβαίως οδήγησε σε συλλήψεις και ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το παγκόσμιο κύπελλο του 1950 διοργανώθηκε στη Βραζιλία. Σε αυτό, για πρώτη φορά στην ιστορία της, κέρδισε τη συμμετοχή της η εθνική ομάδα της Ινδίας. Δεν αγωνίστηκε όμως ποτέ. Ο λόγος ήταν ότι οι ποδοσφαιριστές της Ινδίας ήθελα να αγωνιστούν στη διοργάνωση ξυπόλυτοι, κάτι που απαγόρευσε η FIFA και ως ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησαν από τη διοργάνωση. Έχασαν μια τεράστια ευκαιρία, καθώς η Ινδία δεν έχει προκριθεί ποτέ ξανά σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου.
Στον ημιτελικό του παγκοσμίου κυπέλλου του 1966, η οικοδέσποινα Αγγλία αντιμετωπίζει την Πορτογαλία. Το τελικό σκορ, 2-1 για τους γηπεδούχους, διαμορφώθηκε με ένα εκπληκτικό σε δημιουργία και εκτέλεση γκολ από τον Μπόμπι Τσάρλτον. Αμέσως μετά την επίτευξη του γκολ των Άγγλων και εν μέσω των πολύ έντονων πανηγυρισμών, αρκετοί παίχτες των Πορτογάλων κινήθηκαν προς το μέρος των παιχτών των γηπεδούχων και όλοι φοβήθηκαν ότι θα δημιουργηθεί σύρραξη. Οι Πορτογάλοι όμως, παρά την πικρία τους, κινήθηκαν προς τον Τσάρλτον για να του δώσουν συγχαρητήρια για τον πανέμορφο τέρμα που πέτυχε.

Το μουντιάλ του 1970 διεξήχθη στο Μεξικό. Στο παιχνίδι ανάμεσα στη διοργανώτρια χώρα και το Ελ Σαλβαδόρ έγινε μια φάση που, ακόμα και σήμερα, προκαλεί αμέτρητα ερωτηματικά. Ο διαιτητής του αγώνα δίνει ένα φάουλ υπέρ του Ελ Σαλβαδόρ, οι ποδοσφαιριστές του οποίου βλέπουν τους Μεξικανούς να εκτελούν το φάουλ που οι ίδιοι κέρδισαν και να σκοράρουν. Όλοι περίμεναν ο διαιτητής να δείξει κάποια κάρτα στους ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων. Αυτός όμως, κινήθηκε προς τη σέντρα και μέτρησε κανονικά το γκολ του Μεξικό. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων, δεν άλλαξε ποτέ την απόφασή του.

Το 1994 οι Η.Π.Α ανέλαβαν τη διοργάνωση και ήθελαν να παρουσιάσουν “το καλύτερο παγκόσμιο κύπελλο που έχει γίνει ποτέ” όπως έλεγαν, αρχής γενομένης από την τελετή έναρξης. Είχαν ετοιμάσει ένα φαντασμαγορικό σόου με λέιζερ, πυροτεχνήματα και αστέρες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Το τελετουργικό θα ολοκληρωνόταν με την Νταιάνα Ρος να στήνει τη μπάλα μπροστά ακριβώς στο τέρμα, να σκοράρει και να κηρύσσει την έναρξη της διοργάνωσης μόλις η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα. Έτσι και έγινε με μια μικρή αναποδιά. Η Νταιάνα Ρος έστησε τη μπάλα ακριβώς μπροστά στο τέρμα, πήρε φόρα και έστειλε τη μπάλα άουτ χαλώντας όλο το τελετουργικό

Στη διοργάνωση του 2006 που διεξήχθη στην Γερμανία, στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου τους, Κροάτια και Αυστραλία διεκδικούσαν στη μεταξύ τους αναμέτρηση μια θέση στη φάση των 16. Ένας αγώνας που, όπως ήταν φυσικό, είχε έντονες στιγμές και σκληρές φάσεις. Σε μία από αυτές, στο 63ο λεπτό, ο Κροάτης αμυντικός Γιόζιπ Σίμουνιτς αντίκρισε την κίτρινη κάρτα από τον γνωστό Άγγλο διαιτητή Γράχαμ Πολ για ένα σκληρό φάουλ πάνω στον Κίουελ. Το ίδιο έγινε και στο 88ο για ένα τάκλιν στον Κένεντι, βλέποντας τη δεύτερη κίτρινη. Ο Σίμουνιτς έκανε κίνηση να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο, όμως δεν είδε τον Πολ να του βγάζει τη κόκκινη κάρτα και συνέχισε να αγωνίζεται χωρίς κανείς να καταλάβει το παραμικρό. Παρόλα αυτά ο Σίμουνιτς δεν έμεινε εκεί και στο 93ο λεπτό δέχτηκε και τρίτη κίτρινη κάρτα, κάτι που -επιτέλους- οδήγησε στην αποβολή του.

Η τελευταία διοργάνωση, αυτή του 2014, φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Βραζιλίας. Σε ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της φάσης των ομίλων, Ιταλία και Ουρουγουάη διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Σε μια ανύποπτη φάση, μια εκτέλεση κόρνερ και ξαφνικά, οι Κιελίνι και Σουάρεζ βρίσκονται στο έδαφος με τον πρώτο να κρατάει τον ώμο του και τον δεύτερο το πρόσωπό του. Σε πρώτο χρόνο κανείς δεν δείχνει να έχει καταλάβει τι έχει συμβεί εκτός από τον Ιταλό που πραγματικά υποφέρει. Είχε δεχτεί επίθεση στη πλάτη του με δάγκωμα από τον Ουρουγουανό σταρ. Ο Σουάρεζ το είχε ξανακάνει στο παρελθόν, κάτι που οδήγησε σε πολύμηνο αποκλεισμό του από όλες τις διοργανώσεις.

Δε μένει παρά να κάνουμε λίγη υπομονή, ώστε να δούμε εάν αυτές τις μέρες, στα γήπεδα της Ρωσίας, θα ζήσουμε κάποιο νέο ανάλογο περιστατικό.

~Ο Λογιστής~

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ