el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τα πρώτα ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ

Η έδρα κάνει τη διαφορά
Στο Τορίνο και το «Γιουβέντους Στέντιουμ», που άνοιξε τις θύρες του τον Σεπτέμβριο του 2011 και συνδύασε με τον καλύτερο τρόπο την επιστροφή της Γιουβέντους στους εγχώριους τίτλους μετά την περίοδο 2004-05 και τα όσα ακολούθησαν (υποβιβασμός λόγω σκανδάλου), η ιταλική ομάδα θα υποδεχθεί την Τότεναμ στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τη φάση των 16.

Αυτή είναι παράλληλα και η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες στην ιστορία τους, με τα δεδομένα να γέρνουν την… πλάστιγγα προς τη μεριά της ιταλικής ομάδας. Η Γιουβέντους παραμένει αήττητη σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην έδρα της εδώ και 26 αγώνες. Σε αυτό το διάστημα ο απολογισμός της είναι 16 νίκες και 10 ισοπαλίες. Τελευταία φορά που ηττήθηκε ως γηπεδούχος, ήταν από την Μπάγερν Μονάχου (0-2) τον Απρίλιο του 2013. Αυτή μάλιστα είναι και η μόνη ήττα της στο νέο της γήπεδο σε σύνολο 31 αγώνων στην ευρώπη, το οποίο όπως προαναφέρθηκε, εγκαινιάστηκε το 2011.

Η ήττα από την Μπαρτσελόνα στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων είναι η μοναδική στη φετινή διοργάνωση για τη Γιουβέντους (3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα), η οποία σε αυτή τη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ (φάση των 16)  μετράει 5 νίκες και 3 ήττες.

Για δεύτερη φορά στην ιστορία της φτάνει σε φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ η Τότεναμ. Η πρώτη ήταν το 2010-11, όταν απέναντι σε μία άλλη ιταλική ομάδα, την Μίλαν, επικράτησε 1-0 εκτός έδρας και πήρε την πρόκριση (0-0 στην Αγγλία). Αυτή ήταν και η μοναδική νίκη στην Ιταλία, όπου μετράει ακόμα 3 ισοπαλίες και 4 ήττες.

Η ώρα για το βήμα παραπάνω…
Ζευγάρι με θεωρητικά ξεκάθαρο φαβορί είναι αυτό ανάμεσα σε Βασιλεία και Μάντσεστερ Σίτι. Η Αγγλική ομάδα φέτος πρωταγωνιστεί από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου σε όλες τις διοργανώσεις και δείχνει έτοιμη για το κάτι παραπάνω. Λογίζεται, όχι άδικα, ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση τόσο του εγχώριου πρωταθλήματος (Πρέμιερ Λιγκ) όσο και του Ευρωπαϊκού τροπαίου (Τσάμπιονς Λιγκ).

Για να δείξει βέβαια πως είναι έτοιμη να διεκδικήσει το τρόπαιο, πρώτα θα πρέπει να περάσει από τη φάση των 16. Τέσσσερις φορές έχει βρεθεί στον πρώτο γύρο των νοκ-άουτ και έχει προκριθεί μία, όταν και το 2015-16 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στις δύο από τις τρεις φορές που αποκλείστηκε σε αυτή τη φάση, αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα.

Ενα από τα αξιοσημείωτα στατιστικά για την Σίτι στη φετινή διοργάνωση είναι το γεγονός πως ήταν η ομάδα με τις περισσότερες επιτυχημένες πάσεις στη φάση των ομίλων (3.996) κάτι που φανερώνει σε μεγάλο βαθμό και τη φιλοσοφία που έχει αποκτήσει με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στην τεχνική ηγεσία. Επιθετικό ποδόσφαιρο και κατοχή της μπάλας.

Με την Βασιλεία η Μάντεστερ δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη κατά το παρελθόν. Αυτή, είναι στο μεταξύ η τρίτη παρουσία του συλλόγου από την Ελβετία στους 16 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τις δύο προηγούμενες αποκλείστηκε και με τη σειρά της φιλοδοξεί στο να προκριθεί και να κάνει το μεγάλο βήμα. Απέναντι σε συλλόγους από την Αγγλία η πρόσφατη παράδοση βέβαια δεν είναι με το μέρος της, αφού στους 4 πιο πρόσφατους αγώνες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετράει 1 νίκη και 3 ήττες.

«Κόκκινη» η  παράδοση
Το ένα από τα δύο ζευγάρια της φάσης των 16, όπου δύο ομάδες που έχουν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, θα βρεθούν αντιμέτωπες. Για Πόρτο και Λίβερπουλ ο λόγος, με την Λίβερπουλ να μετρά 2 νίκες και 2 ισοπαλίες απέναντι στην προσεχή της αντίπαλο στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το 2000-01 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το 2007-08 στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ έχουν αναμετρηθεί κατά το παρελθόν.

Εννέα σεζόν πέρασαν από την τελευταία φορά που η Λίβερπουλ αγωνίστηκε ξανά στη φάση των 16. Ηταν η σεζόν 2008-09, όταν απέκλεισε τη Ρεάλ Μαδρίτης με συνολικό σκορ 5-0 και τον Ικερ Κασίγιας να υπερασπίζεται την εστία των Μαδριλένων. Πλέον ο Κασίγιας αγωνίζεται με την Πόρτο. Πέντε φορές έχει φτάσει στους 16 η Λίβερπουλ και έχει αποκλειστεί μία. Αυτή ήταν μάλιστα από την Μπενφίκα, τη σεζόν 2005-06 (ήττα 1-0 εκτός, 2-0 εντός). Αυτή είναι στο μεταξύ και η μοναδική εντός έδρας ήττα από σύλλογο της Πορτογαλίας (6 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα συνολικά).

Στα αξιοσημείωτα εν όψει του πρώτου αγώνα μεταξύ Πόρτο – Λίβερπουλ, το γεγονός πως φέτος οι Αγγλοι σημείωσαν τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας τους στο Τσάμπιονς Λιγκ και το 7-0 επί της Μάριμπορ στη φάση των ομίλων ενώ παραμένουν αήττητοι στη φετινή διοργάνωση με απολογισμό 3 νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες.

«Τιτανομαχία» στη Μαδρίτη
Να εκθρονίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, επιδιώκει η Παρί Σεν Ζερμέν. Η κατάκτηση της κορυφής είναι εδώ και χρόνια ο στόχος των Παριζιάνων που φέτος φρόντισαν να δείξουν με το… καλημέρα τις διαθέσεις τους, τις μεταγραφές δηλαδή των Νεϊμάρ και Μ’παπέ στις αρχές της σεζόν από Μπαρτσελόνα και Μονακό αντίστοιχα. Οι δύο τους, μαζί με τον Καβάνι συνθέτουν μία από τις καλύτερες τριπλέτες στην επίθεση παγκοσμίως και είναι ενδεικτικό πως οι τρεις αυτοί παίκτες έχουν σημειώσει τα 16 από τα 25 φετινά τέρματα της Παρί Σεν Ζερμέν στη φετινή διοργάνωση. Ο Καβάνι ξεπέρασε στο μεταξύ τον Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς και πέρασε στην πρώτη θέση των σκόρερ στην ιστορία της ομάδας.

Ιστορία για την Ρεάλ, έγραψε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Πορτογάλος εξτρέμ σκόραρε και στα 6 ματς των ομίλων και έγινε ο πρώτος παίκτης που το καταφέρνει. Εννέα τα τέρματα του κατόχου της Χρυσής Μπάλας για το 2017 στην πρώτη φάση.

Για όγδοοη σερί χρονιά θα διεκδικήσει την πρόκριση στα προημιτελικά η Ρεάλ Μαδρίτης. Ισορροπημένη η μεταξύ τους παράδοση, με τις δύο ομάδες να μετρούν από 2 νίκες, ενώ 2 ματς έληξαν ισόπαλα. Τελευταία φορά που βρέθηκαν αντιμέτωπες, το 2015-16 για τη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ισόπαλο το ματς στο Παρίσι (0-0) ενώ στη Μαδρίτη η Ρεάλ πήρε τη νίκη (1-0). Η Ρεάλ φιλοδοξεί φέτος να κατακτήσει για 13η και 3η συνεχή σεζόν το Τσάμπιονς Λιγκ, με την Παρί να ευελπιστεί με τη σειρά της να ανέβει για πρώτη φορά στην Ιστορία της στο υψηλότερο σκαλί της Ευρώπης.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ