el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τελικός Κόπα Άφρικα: Μανέ vs Μαχρέζ

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τη σπουδαία ποδοσφαιρική παράδοση της Νιγηρίας ή να μην αναγνωρίσει ότι η Τυνησία συγκαταλέγεται πάντα ανάμεσα στις υπολογίσιμες δυνάμεις της Αφρικής.

Ωστόσο στο φετινό Κόπα Αφρικα από τη στιγμή που η διοργανώτρια Αίγυπτος, του Μοχάμεντ Σαλάχ, έμεινε απροσδόκητα τόσο νωρίς εκτός, όλοι επιθυμούσαν έναν τελικό Αλγερίας – Σενεγάλης. Μία κόντρα δηλαδή ανάμεσα στον Ριάντ Μαχρέζ και τον Σάντιο Μανέ.

Η Σενεγάλη στον τελικό της Παρασκευής (19/7, 21:00) θα επιδιώξει να στεφθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Αφρικής. Τα Λιοντάρια της Τεράνγκα είχαν φτάσει τόσο κοντά άλλη μία φορά στο παρελθόν, το 2002 όταν είχαν ηττηθεί στον τελικό από το Καμερούν.

Ποια ομάδα θα πάρει το Κόπα Άφρικα: Σενεγάλη ή Αλγερία;

Από την πλευρά της η Αλγερία, που κατά γενική ομολογία έχει παίξει το καλύτερο και πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο στο φετινό τουρνουά, επιστρέφει σε τελικό έπειτα από 29 χρόνια και την κατάκτηση του 1990 όταν είχε σηκώσει το μοναδικό της τρόπαιο μέχρι σήμερα, μέσα στην έδρα της κόντρα στη Νιγηρία.

Image result for mane

Η Σενεγάλη έφτασε ως το μεγάλο ραντεβού του Κάιρο με πέντε νίκες και μοναδική ήττα αυτή από την Αλγερία στον όμιλο, έχοντας μόλις ένα γκολ παθητικό. Στο παιχνίδι της Παρασκευής, όμως θα στερηθεί λόγω καρτών τον σταρ της Νάπολι, Καλίντου Κουλιμπαλί, ο οποίος ηγείται της αμυντικής γραμμής.

Στα νοκ άουτ η ομάδα του Αλιού Σισέ κέρδισε και τα τρία παιχνίδια της με 1-0. Μάλιστα, ο ημιτελικός με την Τυνησία ήταν συναρπαστικός καθώς οι δύο ομάδες έχασαν από ένα πέναλτι στην κανονική διάρκεια και τελικά το ματς κρίθηκε στην παράταση με αυτογκόλ.

Εξίσου δραματικός ήταν και ο ημιτελικός της Αλγερίας με τη Νιγηρία. Οι Αλεπούδες της Ερήμου ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα ανώτερες, εντούτοις χρειάστηκαν μία απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μαχρέζ στο 95’ για να προκριθούν!

Το σύνολο του Τζαμέλ Μπελμαντί, ο οποίος έχασε με τραυματισμό τον βασικό δεξιό μπακ Γιουσέφ Ατάλ (Νις), έκανε το απόλυτο στον όμιλο με Κένυα, Σενεγάλη, Τανζανία, πέρασε εύκολα στους «16» τη Γουινέα με 3-0 και μόνο στον προημιτελικό με την Ακτή Ελεφαντοστού τα βρήκε πραγματικά σκούρα καθώς το εισιτήριο παίχθηκε στη ρωσική ρουλέτα των πέναλτι.

Από την απόδοση των Μαχρέζ και Μανέ αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πού θα γείρει η πλάστιγγα του τελικού αφού και οι δύο είναι απόλυτα επιδραστικοί στο παιχνίδι των ομάδων τους.

Image result for mahrez algeria

Ο Μανέ, για παράδειγμα, στους «16» με την Ουγκάντα σημείωσε το νικητήριο τέρμα και στον προημιτελικό με το Μπενίν έδωσε την τελική πάσα για το μοναδικό γκολ. Από την άλλη ο Μαχρέζ, πρακτικά λύγισε μόνος του τη Νιγηρία στους «4» αφού από δική του προσπάθεια ήρθε το αυτογκόλ για το 1-0 (40’) πριν… ζωγραφίσει στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων για το 2-1.

Μαχρέζ: Σεζόν προσαρμογής στη Σίτι

Για τον Μαχρέζ η σεζόν που πέρασε ήταν περισσότερο προσαρμογής στα νέα δεδομένα της Μάντσεστερ Σίτι έπειτα από μία άκρως επιτυχημένη τετραετία στη Λέστερ.

Image result for mahrez manchester city

Ο κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής του 2016 έκανε την απαιτούμενη υπομονή, υπάκουσε στα «θέλω» του Γκουαρδιόλα και αναμένεται του χρόνου να ταιριάξει καλύτερα στην καλοδουλεμένη μηχανή των «πολιτών», όπως άλλωστε έγινε και με τον Μπερνάντο Σίλβα, ο οποίος την πρώτη χρονιά πέρασε ταχύρρυθμο φροντιστήριο και τη δεύτερη πετούσε!

Ο κάπτεν της Αλγερίας ήταν βασική επιλογή του Πεπ στο Κύπελλο, στο Λιγκ Καπ και στο Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο στην Πρέμιερ ξεκίνησε στην 11αδα μόλις 14 φορές. Η έμπνευση πάντως του Γκουαρδιόλα να του δώσει φανέλα βασικού στην τελευταία αγωνιστική με την Μπράιτον αποδείχθηκε καθοριστική, διότι ο Αλγερινός σταρ έφτιαξε το 2-1 της Σίτι και πέτυχε το 3-1 κλειδώνοντας έτσι τον τίτλο για τους «πολίτες».

Αυτό το χαϊλάιτ είναι η καλύτερη υπόσχεση προς τους φίλους των πρωταθλητών Αγγλίας ότι την ερχόμενη περίοδο θα δουν τον πραγματικό Μαχρέζ, ο οποίος ακόμη και στη χρονιά που δεν εντυπωσίασε ήταν πέμπτος σκόρερ της ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις με 12 γκολ και πέμπτος στις ασίστ με 11.

Μανέ: Ετοιμος να διαδεχθεί τον Σαλάχ

Για τον Μανέ ό,τι και να ειπωθεί είναι λίγο. Ο Σενεγαλέζος σταρ προέρχεται από μία εξωπραγματική σεζόν και φυσικά την καλύτερη της καριέρας του, επομένως κατά τα φαινόμενα θα διαδεχθεί τον Σαλάχ ως ο κορυφαίος παίκτης της Αφρικής (ο Αιγύπτιος πήρε το βραβείο το 2017 και το 2018), ειδικά αν η Σενεγάλη στεφθεί για πρώτη φορά στα χρονιά πρωταθλήτρια της Ηπείρου.

Image result for mane liverpool

Ο 28χρονος άσος συμπεριλήφθηκε τόσο στην κορυφαία ενδεκάδα της Πρέμιερ όσο και σε αυτήν του Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο κατέκτησε με τη Λίβερπουλ παίζοντας μάλιστα καθοριστικό ρόλο στη ρεβάνς με την Μπάγερν στο Μόναχο για τους «16», όπου σημείωσε δύο γκολ στο 3-1 της Λίβερπουλ.

Από εκεί και πέρα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο αγγλικό πρωτάθλημα με 22 γκολ, ακριβώς όσα σημείωσαν και οι Σαλάχ, Ομπαμεγιάνγκ. Σημείωσε συνολικά 26 γκολ με τη Λίβερπουλ και άφησε τους πάντες άφωνους με την ικανότητά του να απειλεί με το κεφάλι ενώ είναι μόλις 1,75μ.

Το κυριότερο όμως είναι πως ήταν ο πιο σταθερός μεσοεπιθετικός των «Reds» σε όλη τη διάρκεια της σεζόν συγκριτικά με Σαλάχ και Φιρμίνο, οι οποίοι είχαν πολύ περισσότερα σκαμπανεβάσματα.

Θα σκοράρουν και οι δύο ομάδες στον τελικό;

Την Παρασκευή, λοιπόν, θα απαντηθεί το ερώτημα ποιος θα είναι ο επόμενος πρωταθλητής Αφρικής. Η Αλγερία του Μαχρέζ ή η Σενεγάλη του Μανέ; Αμφότεροι έχουν πετύχει στο τουρνουά τρία γκολ και έχουν μοιράσει από μία ασίστ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ