el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τελικός Super Bowl: Τα 21 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Κάθε χρόνο το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στις ΗΠΑ είναι ο τελικός του Super Bowl. Τα ξημερώματα της Δευτέρας (3/2, 01:30) κοντράρονται στο Μαϊάμι οι Κάνσας Σίτι Τσιφς με τους Σαν Φρανσίσκο 49ers.

Μπορεί φέτος να υπάρχει ένα μάγκωμα σε ολόκληρη την αθλητική κοινότητα μετά τον τραγικό χαμό του Κόμπι Μπράιαντ, ωστόσο το Super Bowl για κάθε γνήσιο Αμερικανό αποτελεί το μεγαλύτερο πάρτι της χρονιάς και το σημαντικότερο αθλητικό δρώμενο.

Εκατομμύρια θεατές σε όλον τον πλανήτη ζουν και αναπνέουν για τον ετήσιο τελικό του NFL, ο οποίος διαχρονικά προσφέρει σπουδαίες συγκινήσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για super bowl 2020"

Το 54ο Super Bowl θα φιλοξενηθεί στο «Hard Rock Stadium» στο Μαϊάμι για έκτη φορά στην ιστορία. Επίσης είναι η 11η φορά που επιλέγεται η νότια Φλόριντα για οικοδέσποινα του Super Bowl, στο οποίο φέτος θα αναμετρηθούν το Κάνσας με το Σαν Φρανσίσκο.

Δύο ομάδες που αναζητούν το πρώτο τους πρωτάθλημα εδώ και δεκαετίες. Από τη μία ένας quarterback που μπορεί να κάνει τα αδύνατα throws δυνατά και από την άλλη μία απροσπέλαστη άμυνα. Ενας νεαρός τεχνικός εναντίον ενός πολύπειρου και φυσικά στη μέση το εκρηκτικό δίδυμο Τζένιφεφ Λόπες-Σακίρα που θα γεμίσουν τον χρόνο στο διάσημο half-time show.

Πώς έφτασαν οι δύο ομάδες στον τελικό

Το Σαν Φρανσίσκο έφτασε στον τελικό με ρεκόρ 13-3 και κατακτώντας το πρωτάθλημα στην περιφέρεια NFC (National Football Conference), αφού κέρδισε στα πλέι οφ τη Μινεσότα με 27-10 και το Γκριν Μπέι στο 37-20.

Αντίστοιχα, το Κάνσας είχε στη σεζόν ρεκόρ 12-4 και αναδείχθηκε πρωταθλητής στην περιφέρεια AFC (American Football Conference) κερδίζοντας στα πλέι οφ το Χιούστον με 51-31 και με 35-24 το Τενεσί, το οποίο στον πρώτο γύρο είχε αποκλείσει τους περσινούς πρωταθλητές Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς.

Η πορεία του Σαν Φρανσίσκο χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μία μεγάλη έκπληξη δεδομένου ότι την περσινή σεζόν είχε ρεκόρ 4-12 και από το 2013 δεν είχε καταφέρει να κλείσει μία χρονιά με θετικό απολογισμό νικών-ηττών.

Η αγωνιστική μεταμόρφωση των 49ers, τους οποίους καθοδηγεί την τελευταία τριετία ο 40χρονος Κάιλ Σάναχαν, οφείλεται εν πολλοίς στη εμφανής βελτίωση του QB, Τζίμι Γκαρόπολο.

Αποτέλεσμα εικόνας για jimmy garoppolo"

Ο Γκαρόπολο ξεκίνησε την καριέρα του το 2014 ως αναπληρωματικός του θρυλικού Τομ Μπρέιντι στους Πάτριοτς. Το 2017 έγινε trade στο Σαν Φρανσίσκο και παρότι το 2018 έχασε όλη τη σεζόν λόγω ρήξης χιαστού, το 2019 επέστρεψε δριμύτερος παίζοντας και στα 16 παιχνίδια των Niners με εξαιρετικά στατιστικά, καθώς είχε 69,1% στις πάσες (4ος στο NFL), έγραψε 3.978 γιάρδες, έκανε 27 touchdowns και δέχθηκε 13 interceptions.

Στο Κάνσας ασφαλώς δεσπόζει η παρουσία του 61χρονου τεχνικού Αντι Ριντ, ο οποίος είναι head coach σε ομάδες του NFL 21 συναπτά έτη. Με τον Ριντ το Κάνσας σε επτά σεζόν έχει δώσει το «παρών» έξι φορές στα πλέι οφ.

Στους Τσιφς quarterback είναι ο Πάτρικ Μάχομς, ο οποίος έγινε ντραφτ πικ στον πρώτο γύρο το 2017 και φέτος θα γίνει ο πέμπτος νεότερος QB που θα αγωνιστεί σε Super Bowl. Το 2018 ο Μάχομς αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος γράφοντας 5.097 γιάρδες και 50 touchdown, ωστόσο στα πλέι οφ το Κάνσας ηττήθηκε στον ημιτελικό από τους μετέπειτα πρωταθλητές Πάτριοτς.

Αποτέλεσμα εικόνας για patrick mahomes"

Φέτος, οι Τσιφς έκαναν το βήμα παραπάνω φτάνοντας στο Super Bowl, με τον Μάχομς να καταγράφει 4.031 γιάρδες και 26 touchdowns, ενώ δέχθηκε μόλις 5 interceptions σε 14 συνολικά αγώνες, αφού απουσίασε σε δύο λόγω τραυματισμού.

Τα 21 πράγματα που πρέπει να ξέρετε

  1. Κάνσας και Σαν Φρανσίσκο για πρώτη φορά στην ιστορία θα αναμετρηθούν σε Super Bowl. Το 2019 οι δύο ομάδες δεν έδωσαν κανένα παιχνίδι μεταξύ τους. Τελευταία τους αναμέτρηση είναι το 2018 όταν οι Τσιφς είχαν κερδίσει του Niners με 38-27 στο Κάνσας. Συνολικά πάντως σε ματς της regular season το Σαν Φρανσίσκο προηγείται σε νίκες με 7-6.
  2. Το Κάνσας κάνει φέτος την πρώτη του εμφάνιση σε Super Bowl μετά από 50 χρόνια! Την τελευταία φορά που έπαιξε ήταν στις 11 Ιανουαρίου το 1970 όταν είχε κερδίσει τη Μινεσότα για το μοναδικό του τρόπαιο μέχρι σήμερα.
  3. Για το Σαν Φρανσίσκο είναι η έβδομη παρουσία σε Super Bowl. Είχε πάει πέντε φορές στον τελικό από το 1981 ως το 1994 φτάνοντας σε ισάριθμες κατακτήσεις. Εκτοτε επέστρεψε στο Super Bowl το 2012 αλλά ηττήθηκε από τη Βαλτιμόρη.
  4. Εάν το Σαν Φρανσίσκο κερδίσει το Κάνσας θα ισοφαρίσει το απόλυτο ρεκόρ των Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς και των Πίτσμπουργκ Στίλερς με έξι κατακτήσεις Super Bowl.
  5. Εάν το τρόπαιο πάει στο Κάνσας θα τερματίσει το δεύτερο μεγαλύτερο σερί ανομβρίας ανάμεσα στις ομάδες που έχουν κατακτήσει τουλάχιστον ένα Super Bowl. Το χειρότερο σερί ανήκει στους Νιου Γιουρκ Τζετς, που είναι χωρίς τίτλο 51 χρόνια. Υπάρχουν πάντως και εννιά franchises που ακόμη δεν έχουν κατακτήσει κανέναν τίτλο.
  6. Το Κάνσας έφτασε στον τελικό κερδίζοντας και τα δύο παιχνίδια του στα πλέι οφ με ανατροπή. Μάλιστα κόντρα στο Χιούστον ανέτρεψε διαφορά 24 πόντων!
  7. Ο τεχνικός του Κάνσας, Αντι Ριντ θα γίνει ο 24ος προπονητής στην ιστορία του NFL με περισσότερες από μία συμμετοχές σε Super Bowl. Στην προηγούμενη έφτασε το 2004 με τους Φιλαδέλφεια Ιγκλς αλλά ηττήθηκε 24-21 από τους Πάτριοτς. Ο Ριντ μέχρι στιγμής έχει εντυπωθεί στην ιστορία του αθλήματος ως ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς του NFL χωρίς δαχτυλίδι. Αν το κερδίσει φέτος, τον περιμένει σίγουρα μία θέση στο Hall of Fame.

    Αποτέλεσμα εικόνας για andy reid"

  8. Ο τεχνικός του Σαν Φρανσίσκο, Κάιλ Σάναχαν θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του σε Super Bowl ως επικεφαλής τεχνικός. Το 1994 ο πατέρας του, Μάικ Σάναχαν κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Niners όντας προπονητής επίθεσης.
  9. Το Σαν Φρανσίσκο είναι μόλις η τρίτη ομάδα στην ιστορία του NFL που φτάνει σε τελικό έχοντας κερδίσει την προηγούμενη σεζόν τέσσερα ή λιγότερα παιχνίδια.
  10. Η μεγαλύτερη δύναμη του Σαν Φρανσίσκο είναι η άμυνά του. Ηταν πρώτο στα πλέι οφ και δεύτερο στην κανονική περίοδο σε πόντους που δέχθηκε. Στην postseason επέτρεψε κατά μέσο όρο μόλις 15 πόντους και στην regular season δεχόταν κάτι παραπάνω από 19.
  11. Οι Τσιφς φημίζονται για την επίθεσή τους και πέρα από τον QB Μάχομς, ο οποίος θεωρείται το φαβορί για να αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης του Super Bowl, έχουν στη σύνθεσή τους ακόμη δύο σούπερ σταρ, τον wide receiver Ταϊρίκ Χιλ και τον tight end Τράβις Κέλτσε.
  12. Με QB τον Μάχομς το Κάνσας είναι αδιαμφισβήτητα κυρίαρχο στον αέρα, καθώς έχει τη δυνατότητα να περάσει τις πιο απίθανες πάσες από τις πιο δύσκολες γωνίες. Τελείως διαφορετικό το στιλ του Σαν Φρανσίσκο, αρέσκεται περισσότερο να κρατάει την μπάλα στο έδαφος και να τρέχει το γήπεδο καθώς είναι από τις καλύτερες ομάδες στο πρωτάθλημα σε αυτόν τον τομέα.
  13. Στον ημιτελικό με τους Πάκερς, ο σταρ των 49ers, Ραχίμ Μόστερτ (running backfield) έκανε τέσσερα touchdowns τρέχοντας 220 γιάρδες! Ξεκινώντας η τρέχουσα σεζόν, ο Μόστερτ είχε τρέξει όλες και όλες 291 γιάρδες σε ολόκληρη την καριέρα του. Πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς στην επίθεση του Σαν Φρανσίσκο.

    Αποτέλεσμα εικόνας για raheem mostert"

  14. Το Σαν Φρανσίσκο φημίζεται επίσης για την άμυνά του καθώς με τους Νικ Μπόσα (ρούκι), Αρικ Αρμστεντ και ΝτεΦόρεστ Μπάκνερ έχει μάλλον το πιο τρομακτικό τρίο αμυντικών στο πρωτάθλημα.
  15. Ο QB των Niners, Τζίμι Γκαρόπολο έχει δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή από τη θητεία του στους Πάτριοτς, ωστόσο τότε ήταν στη σκιά του Μπρέιντι και τώρα ψάχνει το πρώτο «πραγματικό» του δαχτυλίδι.
  16. Οι Τσιφς με τον Μάχομς παρόντα δεν έχουν χάσει ποτέ παιχνίδι με διαφορά μεγαλύτερη των επτά πόντων.
  17. Το Κάνσας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια ομάδα στην AFC West για τέταρτη σερί σεζόν.
  18. Για πρώτη φορά στην ιστορία φτάνουν στο Super Bowl δύο ομάδες που φορούν κόκκινο χρώμα. Οι Τσιφς θα κρατήσουν την κόκκινη φανέλα τους. Οι Niners θα φορέσουν την εκτός έδρας, δηλαδή την λευκή με τα κλασικά χρυσά σορτσάκια.
  19. Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Μπιλ Βίνοβιτς. Το ρεκόρ των Τσιφς με τον Βίνοβιτς είναι 10-6, ενώ των 49ers 6-6.
  20. O τεχνικός του Σαν Φρανσίσκο, Κάιλ Σάναχαν το 2017 ήταν προπονητής επίθεσης στους Ατλάντα Φάλκονς, οι οποίοι είχαν προηγηθεί 28-3 των Πάτριοτς και στο τέλος ηττήθηκαν σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς στην ιστορία του Super Bowl.

    Αποτέλεσμα εικόνας για kyle shanahan"

  21. Η πρόγνωση του καιρού κάνει λόγο για άσχημες καιρικές συνθήκες ακόμη και πιθανότητα καταιγίδας. Αυτό αναμένεται να ευνοήσει το Σαν Φρανσίσκο, που αρέσκεται σε πιο συντηρητικές τακτικές.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ