el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τζόκοβιτς vs Τιμ: Τελικός με φαβορί στο Αυστραλιανό Όπεν

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε, αναμενόμενα, στον τελικό του Αυστραλιανού Οπεν (Κυριακή 2/2, 10:30) και θα υπερασπιστεί τον τίτλο του κόντρα στον Ντόμινικ Τιμ. Διαβάστε όλα τα δεδομένα.

Ελάχιστοι αμφέβαλαν -μπορεί και κανένας- για το αν είχε τη δυνατότητα ο Νόβακ Τζόκοβιτς να φτάσει στον τελικό του Αυστραλιανού Οπεν, στο Γκραν Σλαμ δηλαδή, όπου είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς.

Το ερώτημα όμως που τίθεται τώρα είναι αν μπορεί ο Ντόμινικ Τιμ να ανατρέψει την κυριαρχία του Σέρβου στα κορτ της Αυστραλίας, περνώντας ουσιαστικά το άθλημα σε μία νέα εποχή.

Μετά το Αμερικανικό Οπεν και τη νίκη του Βάβρινκα κόντρα στον Νόλε το 2016, το Big 3 (Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς) έχει σαρώσει όλα τα Γκραν Σλαμ μετρώντας 12/12 τίτλους. Σε αυτήν την τριετία ο Τζόκοβιτς έχει κατακτήσει δύο Γουίμπλεντον και από ένα Αυστραλιανό και Αμερικανικό Οπεν.

Ο κορυφαίος της δεκαετίας

Ο Τζόκοβιτς είναι ήδη πολυνίκης στην Αυστραλία με επτά κατακτήσεις, η πρώτη το 2008. Στον φετινό τελικό έφτασε χάνοντας μόνο ένα σετ από τον Γερμανό Στρουφ στον πρώτο γύρο.

Εκτοτε έκανε πέντε νίκες, όλες με 3-0. Στον προημιτελικό απέκλεισε τον Ράονιτς, ο οποίος είχε κερδίσει τον Στέφανο Τσιτσιπά και στον ημιτελικό ξεπέρασε σχετικά εύκολα το εμπόδιο του κουρασμένου, Ρότζερ Φέντερερ.

Ο 38χρονος Ελβετός στον προημιτελικό με τον άσημο Σάντγκρεν έσβησε επτά ματς πόιντ και τελικά πήρε μία επική πρόκριση στα πέντε σετ. Αυτή η κόντρα ωστόσο τον εξουθένωσε και όπως αναμενόταν απέναντι στον κατά έξι χρόνια νεότερό του Τζόκοβιτς λύγισε.

Αποτέλεσμα εικόνας για djokovic"

Ο Νόλε επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου την τελευταία δεκαετία. Μπορεί τον περασμένο Νοέμβριο να έχασε στα ΑΤP Finals από τον Φέντερερ, όμως σε παιχνίδια που κρίνονται στα τρία σετ έχει να ηττηθεί από τον Ελβετό από το 2012 στο Γουίμπλεντον. Οσο για την Αυστραλία, η τελευταία νίκη του Φέντερερ κόντρα στον Σέρβο πάει πολύ πίσω το 2009!

«Θυμάμαι ακόμη την πρώτη μου κατάκτηση Γκραν Σλαμ το 2008. Μετά ακολούθησαν τρία πολύ δύσκολα χρόνια. Κάθε φορά που έφτανα σε έναν ημιτελικό ή τελικό έχανα κόντρα σε αυτούς τους δύο (σ.σ. Ναδάλ ή Φέντερερ). Μου πήρε πολλή δουλειά, χρειάστηκε πολλές σκέψεις και φυσικά πίστη για να τελειοποιήσω το παιχνίδι μου και να μπορώ να τους ανταγωνίζομαι», σχολίασε ο Νόλε.

Και όχι μόνο τους ανταγωνίστηκε αλλά τους ξεπέρασε κιόλας αφού την προηγούμενη δεκαετία (2010-19) ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατέκτησε 15 Γκραν Σλαμ, τα περισσότερα στο τουρ, μπροστά από τα 13 του Ναδάλ και τα πλευρά του Φέντερερ.

Θέμα χρόνου η κορυφή

Από την άλλη πλευρά ο Ντόμινικ Τιμ φτάνει για τρίτη φορά στην καριέρα του σε τελικό Γκραν Σλαμ και πρώτη στην Αυστραλία. Οι δύο προηγούμενες ήταν στο Παρίσι το 2019 και το 2018 όπου γνώρισε ισάριθμες ήττες από τον Ναδάλ.

Ο 26χρονος Αυστριακός, που αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο Νο.5 του κόσμου έχει όλο το πακέτο για να διαδεχθεί στην κορυφή το big 3, όταν αυτό θα αποφασίσει να… κάνει χώρο. Φυσικά ο τελικός απέναντι στον Τζόκοβιτς αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.

Αποτέλεσμα εικόνας για thiem"

Για τον Τιμ το 2019 ήταν μία γεμάτη χρονιά που ουσιαστικά έδειξε ότι βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στα τρία «τέρατα» του τένις. Κέρδισε μαζί με τον Τζόκοβιτς τους περισσότερους ATP τίτλους στο τουρ, πέντε έκαστος. Πέτυχε για τέταρτο διαδοχικό έτος 49+ νίκες. Πανηγύρισε τον μεγαλύτερο από τους 16 τίτλους της καριέρας του κατακτώντας το 1000άρι Masters στο Ιντιαν Γουέλς και κέρδισε στα ATP Finals τους Φέντερερ και Τζόκοβιτς για να φτάσει ως τον τελικό, όπου έχασε από τον Τσιτσιπά.

Στην Αυστραλία απέκλεισε κατά σειρά τους Μαναρινό (3-0), Μπολτ (3-2), Φριτς (3-1) και Μονφίς (3-0) πριν έρθει ο μεγάλος προημιτελικός με τον Ναδάλ.

Ο Ράφα αρνούνταν να χάσει, αλλά ο Τιμ βρήκε τις αντοχές και την υπομονή για το 3-1 κερδίζοντας τρία σετ στο τάι μπρέικ σε ένα επικό ματς που κράτησε 4:14 λεπτά!

Εξίσου συναρπαστικός ήταν και ο ημιτελικός κόντρα στον Ζβέρεφ (Νο.7), με τον Ντόμι να επικρατεί τελικά 3-1 (3-6, 6-4, 7-6, 7-6) σε 3:34 λεπτά.

Το κίνητρο του Νόλε και η πρόκληση του Ντόμι

«Είμαι σίγουρος ότι συμφωνούν τόσο ο Ρότζερ όσο και ο Ράφα ότι κάποια στιγμή θα γίνει. Δεν ξέρω αν θα είναι αυτόν χρόνο ή τον επόμενο, όμως θα γίνει πολύ σύντομα. Γιατί όχι άλλωστε; Αυτό θα κάνει καλό στο άθλημα, χρειαζόμαστε περισσότερους πρωταθλητές», σχολίασε ταπεινά ο Τζόκοβιτς στο ενδεχόμενο ο Τιμ να σπάσει την κυριαρχία των τριών μεγάλων.

Με βάση το μεταξύ τους παρελθόν δεν είναι τόσο απίθανη μία νίκη του Τιμ. Σε 10 αναμετρήσεις τους το ρεκόρ είναι 6-4 υπέρ του Τζόκοβιτς. Βέβαια στην Αυστραλία, που ο Σέρβος βγάζει τον καλύτερό του εαυτό δεν έχουν συναντηθεί ποτέ.

Το αρνητικό για τον Τιμ είναι ότι οι τρεις από τις τέσσερις νίκες του απέναντι στον Νόλε έχουν έρθει στο χώμα και μόνο μία σε σκληρή επιφάνεια. Σε Γκραν Σλαμ οι δύο τενίστες έχουν συναντηθεί μέχρι σήμερα τρεις φορές, όλες στο Ρολάν Γκαρός με τον Τιμ να έχει δύο νίκες.

Αποτέλεσμα εικόνας για thiem djokovic"

Για τον Τζόκοβιτς θα είναι ο πρώτος τελικός σε major tournament που θα αντιμετωπίσει παίκτη που είναι νεότερος από αυτόν για πάνω από ένα χρόνο (έξι χρόνια νεότερος είναι ο Τιμ).

Σε παραστάσεις και εμπειρίες ασφαλώς υπερέχει, όμως το ίδιο ισχύει και στα επίπεδα φρεσκάδας διότι ο Τιμ έδωσε πολύ πιο επίπονα ματς για να φτάσει στον τελικό της Κυριακής και ο ημιτελικός του διεξήχθη το Σάββατο, μία μέρα μετά από αυτόν του Νόλε.

Όπως και να έχει το κίνητρο για τον Τζόκοβιτς είναι τεράστιο διότι αν κατακτήσει το τουρνουά θα προσπεράσει τον Ναδάλ στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης και θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο τους δύο έτερους θρύλους στην κούρσα για τον GOAT (Greatest Of All Time) φτάνοντας τις 17 κατακτήσεις Γκραν Σλαμ, δύο λιγότερες από τον Ράφα και τρεις από τον Φέντερερ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ