el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το νέο «στολίδι» της Τότεναμ και τα επόμενα 5 μεγάλα γήπεδα

Μπορεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα να έπεσε έξω για επτά μήνες, μπορεί η Τότεναμ να έγινε ο πρώτος αγγλικός σύλλογος στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που δεν έκανε ούτε μία μεταγραφή σε διάστημα 365 ημερών, ωστόσο οι θυσίες και η αναμονή άξιζαν και με το παραπάνω.

Το υπερσύγχρονο «Tottenham Hotspur Stadium» υπόσχεται να αποζημιώσει τους χιλιάδες φιλάθλους των «σπιρουνιών» με τις ανέσεις που θα προσφέρει και παράλληλα να εκτοξεύσει εμπορικά τον σύλλογο αφού τα αγγλικά ρεπορτάζ αναφέρουν πως η συμφωνία για την ονοματοδοσία του γηπέδου θα ανέλθει στα 20 εκατ. λίρες ετησίως!

«Αισθάνεσαι λες και είναι Χριστούγεννα. Είναι ένα απίστευτο γήπεδο, είναι το μέρος που οι παίκτες και οι οπαδοί θα αποκαλούμε σπίτι. Αντικατοπτρίζει πόσο σπουδαίο είναι αυτό το κλαμπ, είναι ένα μεγάλο βήμα», παραδέχεται ο Ντέλε Αλι ενθυμούμενος ταυτόχρονα τον τελευταίο αγώνα που έδωσε η Τότεναμ στο ιστορικό «White Hart Lane» στις 14 Μαΐου 2017, μία νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-1.

Από τότε πέρασαν 20 μήνες φιλοξενίας στο «Wembley», έως ότου η Τότεναμ μπει στο νέο της σπίτι καθώς το αρχικό πλάνο για είσοδο στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν έπεσε πολύ έξω παρά τα αλλεπάλληλα τεστ ασφάλειας που πραγματοποιήθηκαν. Το πρότζεκτ είχε ανακοινωθεί από το 2008, η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, όμως λόγω των γραφειοκρατικών δυσκολιών η ανέγερση του γηπέδου αυτού καθαυτού άρχισε το 2015.

Ο τρόπος κατασκευής ήταν πρωτοποριακός και χωρίστηκε σε δύο φάσεις για να μπορέσει η Τότεναμ να χρησιμοποιήσει το «White Hart Lane» μέχρι τη σεζόν 2016/17. Η πρώτη φάση αφορούσε την κατασκευή του βόρειου τμήματος του σταδίου ακριβώς δίπλα στο «White Hart Lane», ενώ η κατασκευή του South Stand έλαβε χώρα στη δεύτερη φάση, μετά την κατεδάφιση της ιστορικής έδρας των «Σπιρουνιών».

Το φουτουριστικό «Tottenham Hotspur Stadium» με την αλουμινένια οροφή περιφέρειας 720 μέτρων, μοιάζει με μία ασύμμετρη λεκάνη χωρητικότητας 62.062 θέσεων, υπερέχει δηλαδή του γειτονικού «Emirates» της Αρσεναλ κατά 1.802 καθίσματα.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν τέσσερις μεγάλες οθόνες LED, οι δύο μάλιστα στη νότια πλευρά είναι οι μεγαλύτερες από οποιοδήποτε άλλη σε γήπεδο της Ευρώπης, αφού εκτείνονται σε 325 τ.μ.! Υπάρχουν επίσης δύο οθόνες προβολής βίντεο στο εξωτερικό του γηπέδου και σχεδόν 1.800 οθόνες βίντεο μέσα και γύρω από το στάδιο.

Δεν λείπουν όμως και τα ρετρό χαρακτηριστικά, που θυμίζουν «White Hart Lane», όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι κανένα κάθισμα πρώτης γραμμής δεν απέχει περισσότερο από οχτώ μέτρα από τον αγωνιστικό χώρο. «Τώρα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι είναι το καλύτερο γήπεδο στον κόσμο. Κάθε χώρος του είναι ο καλύτερος που έχω δει στη ζωή μου, δεν μπορείς να το συγκρίνεις με τίποτα», είπε ίσως και με δόση υπερβολής ο Μαουρίσιο Ποκετίνο για το νέο στολίδι της Τότεναμ που κόστισε ένα δισεκατομμύριο λίρες!

Το South Stand, ακριβώς εκεί που ήταν το παλιό «White Hart Lane», ονομάστηκε «Home End» και φιλοδοξεί να αποτελέσει το «Λευκό Τείχος» της Τότεναμ. Οι σχεδιαστές του γηπέδου αντλώντας έμπνευση από το «Signal Iduna Park» της Ντόρτμουντ και το διάσημο «Κίτρινο Τείχος» έφτιαξαν τη μεγαλύτερη ενιαία κερκίδα στη χώρα χωρητικότητας 17.500 θέσεων με ύψος 34 μέτρα!

Ασφαλώς οι παροχές που προσφέρει το «Tottenham Hotspur Stadium» είναι αναρίθμητες, από 8.000 πρίμιουμ καθίσματα με ενσωματωμένο Wi-Fi, μέχρι 65 καταστήματα φαγητού και ποτού περιμετρικά του γηπέδου.

Οσο για τον αγωνιστικό χώρο, έχει προβλεφθεί διπλή επιφάνεια για να διατηρείται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Μία με υβριδικό χόρτο για ποδοσφαιρικούς αγώνες και από κάτω μία με συνθετικό, η οποία θα χρησιμοποιείται για παιχνίδια του NFL και άλλα γεγονότα όπως συναυλίες καθώς το «Tottenham Hotspur Stadium»  προορίζεται να είναι ενεργό όλο το χρόνο ως αθλητικός και ψυχαγωγικός προορισμός με εγκαταστάσεις συνεδρίων και δεξιώσεων.

Το Σάββατο (30/3) διεξήχθη με επιτυχία το τελευταίο test event πριν την επίσημη πρεμιέρα με την Κρίσταλ Πάλας. Παλιές δόξες της Τότεναμ όπως ο Ρόμπι Κιν, ο Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ, ο Νταβίντ Ζινολά και ο Γιούργκεν Κλίνσμαν αντιμετώπισαν σε φιλική αναμέτρηση ομάδα παλαίμαχων της Ιντερ (Inter Fovever) παρουσία μάλιστα του Ζοζέ Μουρίνιο και του… Γιώργου Καραγκούνη.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήρθε με την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο του ταλαιπωρημένου Πολ Γκασκόιν, ο οποίος πατώντας το γρασίδι του νέου «White Hart Lane», όπως αρκέσκονται να λένε μεταξύ τους οι οπαδοί των «σπιρουνιών», γνώρισε την αποθέωση από το κοινό της ομάδας.

Με αφορμή όμως το νέο γήπεδο της Τότεναμ στο Βόρειο Λονδίνο, ας δούμε τα πέντε μεγαλύτερα πρότζεκτ που περιμένουμε να ολοκληρωθούν στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία.

  1. Καμπ Νόου, Βαρκελώνη

Το μεγαλύτερο γήπεδο της Ευρώπης αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερο έως το 2022 αφού η Μπαρτσελόνα σκοπεύει να δαπανήσει πάνω από 550 εκατ. ευρώ για να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει τη φημισμένη έδρα της. Η χωρητικότητα προβλέπεται να αυξηθεί στις 105.000 θέσεις, ωστόσο το κυριότερο είναι πως το Καμπ Νόου θα αποκτήσει επιτέλους στέγαστρο. Μέσα στα σχέδια συμπεριλαμβάνεται και νέο κλειστό γυμναστήριο 12.000 θέσεων που θα στεγάσει τις ομάδες μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου σάλας.

  1. Μπερναμπέου, Μαδρίτη

Η Ρεάλ βλέποντας τη συμπολίτισσα Ατλέτικο να μπαίνει το 2017 στο «Wanda Metropolitano» δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Αλλωστε το εμβληματικό «Μπερναμπέου» έχει συμπληρώσει 72 χρόνια ζωής, επομένως χρειάζεται ένα γερό λίφτινγκ, ειδικά εξωτερικά.

Οι «μερένγκες» φιλοδοξούν τα έργα να αρχίσουν άμεσα από τον ερχόμενο Μάιο και να τελειώσουν μέσα στην επόμενη τετραετία. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό αναμένεται να ξοδευτούν 575 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του «Μπερναμπέου», ο οποίος περιλαμβάνει μεταλλικό κέλυφος, αποσπώμενη οροφή και ξενοδοχείο! Σε αντίθεση πάντως με το Καμπ Νόου δεν προβλέπεται αύξηση της χωρητικότητας.

  1. Σαν Σίρο, Μιλάνο

Το «Σαν Σίρο» στέκεται αγέρωχο από το 1925 στο Μιλάνο και αποτελεί μία από τις πιο διάσημες έδρες στην Ευρώπη. Στο χορτάρι του έχουν φιλοξενηθεί εννιά ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου, τρία για το Euro 1980 και τέσσερις τελικοί ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων. Επίσης στην αρένα του έχουν δώσει παραστάσεις κορυφαίοι καλλιτέχνες όπως ο Μπομ Ντίλαν, ο Ντέιβιντ Μπάουι, οι Ρόλινγκ Στόουνς και η Μαντόνα.

Η Μίλαν σχεδιάζει να επενδύσει 600 εκατ. ευρώ για το νέο «Σαν Σίρο», το οποίο αναμένεται να κατασκευαστεί μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα από την τωρινή έδρα των «ροσονέρι». Η Μίλαν παίζει στο «Σαν Σίρο» από το 1926 και μοιράζεται το γήπεδο με την Ιντερ από το 1947. Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι «νερατζούρι» θα συνεισφέρουν στην ιδέα της Μίλαν.

Σε κάθε περίπτωση αν ο δήμος του Μιλάνο ανάψει το «πράσινο» φως το νέο γήπεδο της Μίλαν, το οποίο θα «πατήσει» πάνω στα σχέδια του «MetLife Stadium» της Νέας Υόρκης, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο ως το 2023 και θα έχει χωρητικότητα περίπου 60.000 θέσεων, δηλαδή 20.000 λιγότερες από το παλιό «Σαν Σίρο».

Οι «ροσονέρι» εκτιμούν ότι θα πωλήσουν το δικαιώματα του ονόματός του στα 25 εκατ. ευρώ ετησίως, στα επίπεδα δηλαδή της «Αλιάντς Αρένα» της Μπάγερν.

  1. Στάντιο ντέλα Ρόμα, Ρώμη

Ο Αμερικανός αρχιτέκτονας, Νταν Μέις, που βρίσκεται πίσω από τα σχέδια του νέου γηπέδου της Εβερτον έχει αναλάβει και την κατασκευή της ολοκαίνουριας έδρας της Ρόμα.

Ωστόσο, η Ρόμα αντιμετωπίζει προς το παρόν αρκετές δυσκολίες με την διαδικασία ανέγερσης καθώς υπάρχουν καταγγελίες περί διαφθοράς. Τουλάχιστον εννιά άτομα, που εμπλέκονται στην κατασκευή του γηπέδου, χωρητικότητας 52.500 θέσεων, έχουν συλληφθεί και ως εκ τούτου επί του παρόντος δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης του έργου.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το γήπεδο θα κατασκευαστεί δίπλα στον ποταμό Τίβερη, νότια της Αιώνιας Πόλης, αλλά κι αυτό είναι υπό αμφισβήτηση διότι η δημιουργία νέων μεταφορικών μέσων για την πρόσβαση στο στάδιο θα εκτοξεύσει το κόστος.

  1. Πούσκας Αρένα, Βουδαπέστη

Η κατασκευή ξεκίνησε το 2017 και βάσει χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019. Η «Πούσκας Αρένα» θα είναι γήπεδο πέντε αστέρων, θα έχει χωρητικότητα 67.889 θέσεων και πιθανότατα θα επιλεχθεί από την UEFA για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2021. Οι Ούγγροι θα το χρησιμοποιούν ως έδρα της εθνικής τους ομάδας.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ