el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το «παρασκήνιο» των 2 ντέρμπι σε Ιταλία και Αγγλία!

Αγωνιστικά μπορεί εδώ και πολλά χρόνια να μην υπάρχει σύγκριση μεταξύ Τορίνο και Γιουβέντους, με τη δεύτερη να έχει καθιερωθεί όχι μόνο ως η μεγάλη ομάδα της πόλης, αλλά και ως μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.  Ωστόσο, δεν παύει να πρόκειται για ένα ντέρμπι και μάλιστα με μεγάλη αντιπαλότητα.

Η «έχθρα» αρχίζει από τα πρώτα χρόνια ζωής της συντοπίτισσας Τορίνο και το πρόσωπο κλειδί, είναι ο Αλφρεντ Ντικ, εκ των ιδρυτικών στελεχών των δύο ομάδων. Ο Ελβετός, προερχόμενος από εύπορη οικογένεια, ασχολήθηκε με τον τομέα της ένδυσης/υπόδησης και έπειτα μπήκε στο χώρο του αθλητισμού. Το 1897, έτος που ιδρύεται η Γιουβέντους, αποφασίζει να στηρίξει την ομάδα φοιτητών που είχε την ιδέα δημιουργίας της «γηραιάς κυρίας».

Ολα κυλούν ομαλά μέχρι το 1905, χρονιά στην οποία η Γιουβέντους – που αποτελεί το δεύτερο γηραιότερο κλαμπ στην Ιταλία μετά την Τζένοα – κατακτά το πρώτο της πρωτάθλημα. Την επόμενη σεζόν φτάνει ξανά στον τελικό, αντιμέτωπη με τη Μίλαν και από τότε αρχίζουν τα… προβλήματα. Μετά από δύο παρατάσεις στον τελικό, οι δύο ομάδες εξακολουθούν να παραμένουν ισόπαλες χωρίς σκορ, με την Ομοσπονδία να ορίζει επαναληπτικό, στην έδρα της Μίλαν.

Στον επαναληπτικό, η Γιουβέντους δεν εμφανίστηκε ποτέ στον αγωνιστικό χώρο, αφού ο Ντικ θεωρούσε άδικη αυτή την απόφαση. Συνέπεια ήταν να κατακτήσει τον τίτλο η Μίλαν και να αρχίσει η κόντρα του ίδιου με άλλα στελέχη της ομάδας, που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρησή του. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ο Ντικ με δικά του έξοδα είχε νοικιάσει γήπεδο για να αγωνίζεται η Γιουβέντους (μετέπειτα αγωνίστηκε σε αυτό και η μεγάλη αντίπαλος) η οποία στη χρονιά κατάκτησης του τίτλο, άλλαξε και τα χρώματά της. Πηγή έμπνευσης για το άσπρο-μαύρο, αποτέλεσε η Αγγλική Νοτς Κάουντι.

Στα τέλη του 1906 μαζί με άλλους ανθρώπους της Γιουβέντους που τον είχαν ακολουθήσει στην έξοδο και μαζί με άλλα άτομα, αποφασίζουν να ιδρύσουν την Τορίνο. Μίας ομάδας την οποία αν δεν είχε ξεκληρίσει το ατύχημα του 1949, η ιστορία θα ήταν διαφορετική.

Τορίνο – Γιουβέντους: Κλείδωμα στα αποδυτήρια και αυτοκτονία

Σύμπτωση ή όχι, η Τορίνο, που είχε ιδρυθεί από πρώην άνθρωπο της Γιουβέντους, έδωσε το πρώτο επίσημο ματς της ιστορίας της για το πρωτάθλημα Ιταλίας απέναντι στη μεγάλη αντίπαλο. Νίκη με 2-1 για την Τορίνο, ένα ματς που σύμφωνα με τις φήμες εκείνης της εποχής, δεν παρακολούθησε ο ιδρυτής της. Αυτό, καθώς ο Ντικ φέρεται να έχει κλειδωθεί στα αποδυτήρια του γηπέδου. Από εκείνη τη χρονιά μέχρι και σήμερα, μόλις σε 13 σεζόν δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες οι δύο ομάδες. Τις 12 σεζόν επειδή η Τορίνο αγωνιζόταν σε χαμηλότερη κατηγορία και μία εξαιτίας υποβιβασμού της Γιουβέντους.

Ο Ελβετός Αλφρεντ Ντικ, δεν πρόλαβε ωστόσο να πανηγυρίσει τίτλο με την Τορίνο, καθώς έβαλε άδοξα τέλος στη ζωή του το 1909 και σε ηλικία μόλις 44 ετών. Ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία και η αιτία που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση, ήταν ένα λάθος που είχε κάνει στην εταιρία ένδυσης/υπόδησης και είχε προκαλέσει τεράστια χρέη εκείνη την εποχή. Για την ιστορία, η ζημιά ήταν περίπου στις εκατό λίρες. Ο Ντικ κλείστηκε στο γραφείο του (στο τότε γήπεδο της ομάδας) και αυτοκτόνησε, αφήνοντας πίσω του γυναίκα και τέσσερα παιδιά.

Μεγάλη γκάμα στοιχηματικών αγορών για το ντέρμπυ του Τορίνο, στη Novibet!

Στην κοινή τους έδρα, μέχρι το 1990

Τορίνο και Γιουβέντους θα βρεθούν αντιμέτωπες στο υπ’ αριθμόν 199 ντέρμπι (σε επίσημα, καταγεγραμμένα ματς) το Σάββατο το βράδυ (15/12/2018, 21:30) στο στάδιο «Ολίμπικο Τορίνο», το οποίο αποτέλεσε έδρα της Γιουβέντους (1933-1990) και πλέον χρησιμοποιεί μόνο η Τορίνο. Σε αυτή την έδρα αγωνιζόταν από το 1958 εως το 1990 και επέστρεψε το 2006.

Υπέρ της Γιουβέντους η συνολική παράδοση, με 87 νίκες έναντι 56 της Τορίνο, ενώ 55 ματς έληξαν ισόπαλα. Στο πιο πρόσφατο χρονικά, Τορίνο – Γιουβέντους 0-1 τον Φεβρουάριο. Το 2015 η τελευταία εντός έδρας νίκη της Τορίνο στο ντέρμπι της πόλης με 2-1.

Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:  Το μεγαλύτερο ντέρμπι στο Νησί

Πρόκειται για τις δύο ομάδες της Αγγλίας με τις μεγαλύτερες διακρίσεις τόσο σε εγχώριο επίπεδο, όσο και Ευρωπαϊκό. Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων έχει πολλά κριτήρια (γεωγραφικά, πολιτικά, οικονομικά), πλέον όμως θεωρείται ως ένα από τα αγωνιστικά ντέρμπι.

Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις παικτών που έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων, όπως για παράδειγμα ο Μάικλ Οουεν, ωστόσο, οι απευθείας μετακινήσεις από τη μία ομάδα στην άλλη, είναι ελάχιστες. Είναι ενδεικτικό πως από το 1964 έχει να γίνει μεταγραφή από τη μία ομάδα στην άλλη. Το 2007 ήταν η τελευταία φορά που υπήρξε ενδιαφέρον για παίκτη αντιπάλου, με την Μάντσεστερ να απαντά αρνητικά στην κρούση που δέχθηκε για τον Γκάμπριελ Χάιντσε, τον οποίο παραχώρησε στη Ρεάλ Μαδρίτης.


Ουσιαστικά το ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων είναι το κλασικότερο στο Νησί και την Πρέμιερ Λιγκ και η αντιπαλότητα είναι εντονότερη ακόμα και από τα ντέρμπι με Εβερτον (για Λίβερπουλ) και Σίτι (για Μάντσεστερ Γιουν.).  Η συνολική παράδοση είναι υπέρ της Μάντσεστερ, με 80 νίκες έναντι 65 ενώ 55 ματς έληξαν χωρίς νικητή.

Μια συναρπαστική προσφορά* για τα μέλη της Novibet, στο live του Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!


Για το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 1990

Πριν τη δημιουργία της Πρέμιερ Λιγκ (το 1992), χρονολογείται η τελευταία κατάκτηση πρωταθλήματος από τη Λίβερπουλ. Το 1989-90 ήταν η χρονιά που στέφθηκε Πρωταθλήτρια και έκτοτε δεν το έχει καταφέρει ξανά. Για πολλά χρόνια ήταν στη «σκιά» της μεγάλης αντιπάλου (υπό τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον), ωστόσο φρόντισε μέσω κάποιων κατακτήσεων Κυπέλλου αλλά και του Τσάμπιονς Λιγκ, να παραμείνει στο προσκήνιο.

Τη φετινή σεζόν διαγράφει πάντως εξαιρετική πορεία, παραμένει η μόνη ομάδα της κατηγορίας χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα και δείχνει ικανή να επιστρέψει στην κορυφή του Αγγλικού ποδοσφαίρου μετά από 28 χρόνια. Στον δρόμο προς τον τίτλο, οι «ρεντς» καλούνται να ξεπεράσουν το… εμπόδιο της μεγάλης αντιπάλου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το απόγευμα της Κυριακής (16/12/2018, 18:00), στο Ανφιλντ.

 

 

*Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις | 21+ ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ | ΚΕΘΕΑ: 210-9237777 | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: UKGC | Η συχνή συμμετοχή στα παίγνια εκθέτει τους συμμετέχοντες στον κίνδυνο εθισμού και απώλειας περιουσίας. Γραμμή βοήθειας 2109215776.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ