el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το Σαββατοκύριακο της «στέψης»

Το αρνητικό ρεκόρ του Γκουαρδιόλα
Για πρώτη φορά, υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα, η Μάντσεστερ Σίτι γνωρίζει τρεις διαδοχικές ήττες. Οι δύο από την Λίβερπουλ στο Τσάμπιονς Λιγκ και από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Πρέμιερ Λιγκ. Στο κρισιμότερο κομμάτι της σεζόν, οι «πολίτες» παρουσιάστηκαν κατώτεροι της περίστασης στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δή στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου λογιζόταν και ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Στο Νησί τα πράγματα είναι λίγο πολύ τελειωμένα, καθώς η Σίτι βρίσκεται στο +13 από τον δεύτερο της βαθμολογίας και με έξι αναμετρήσεις να απομένουν, ουσιαστικά ο τίτλος θεωρείται «κλειδωμένος». Αυτή την αγωνιστική έχει εκτός έδρας υποχρεώσεις με την Τότεναμ, από την οποία ηττήθηκε στις δύο τελευταίες επισκέψεις της.

Εφόσον επικρατήσει και ηττηθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Σίτι θα στεφθεί από αυτό το Σαββατοκύριακο πρωταθλήτρια. Στα αξιοσημείωτα στατιστικά εν όψει του αγώνα με την Τότεναμ, το γεγονός πως τα 12 από τα 15 τελευταία ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, συνδυάστηκαν με Over (Τα 9 Over 3.5).

Πέμπτος τίτλος σε έξι χρόνια
Το πέμπτο πρωτάθλημα στα έξι τελευταία χρόνια, είναι έτοιμη να πανηγυρίσει στη Γαλλία η Παρί Σεν Ζερμέν. Η ομάδα του Παρισιού, αντιμετωπίζει την κάτοχο του τίτλου Μονακό –  την οποία νίκησε πρόσφατα και στον τελικό του Λιγκ Καπ – και με νίκη κατακτά μαθηματικά τον τίτλο.

Αξιοσημείωτο, το γεγονός πως σε επίπεδο πρωταθλήματος η Παρί Σεν Ζερμέν μετράει 16 νίκες στο γήπεδό της σε ισάριθμα ματς. Μόλις μία εντός έδρας ήττα έχει υποστεί φέτος σε όλες τις διοργανώσεις. Από τη Ρεάλ Μαδρίτης (1-2), στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Παρί βρίσκεται στο +14 από τη Μονακό, έξι αγωνιστικές πριν το τέλος. Στα συν η παράδοση, καθώς μετράει πέντε σερί νίκες επί της ομάδας του Πριγκιπάτου, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης.

Να «κλειδώσουν» το Τσάμπιονς Λιγκ
Την περσινή σεζόν την ευχάριστη έκπληξη της σεζόν αποτέλεσε η Λειψία. Φέτος, ο τίτλος αυτός ανήκει στη Σάλκε, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση της Μπουντεσλίγκα. Το 2009-10 ήταν η τελευταία φορά που οι «βασιλικοί μπλε» είχαν τερματίσει δεύτεροι. Την Μπορούσια Ντόρτμουντ υποδέχεται αυτή την αγωνιστική, σε ένα κομβικό ματς για αμφότερες, αναφορικά με την εξασφάλιση μίας θέσης στην 4άδα και κατά συνέπεια στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τελευταία φορά που η Σάλκε είχε συμμετάσχει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ήταν το 2014-15, όπου αποκλείστηκε στη φάση των 16 από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στα 4 πιο πρόσφατα ματς μεταξύ Σάλκε και Ντόρτμουντ έληξαν ισόπαλα (κατά σειρά: 2-2, 0-0, 1-1, 4-4). Μάλιστα, στο τελευταίο χρονικά μεταξύ τους, η Ντόρτμουντ βρέθηκε να προηγείται στο ημίχρονο 4-0, με την Σάλκε να σημειώνει 4 γκολ στο τελευταίο ημίωρο και να διαμορφώνει το τελικό 4-4, στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου.

Στο μεταξύ, Η Μπάγερν Μονάχου, που έχει στεφθεί και μαθηματικά πρωταθλήτρια, έχει εντός έδρας υποχρεώσεις με την Γκλάντμπαχ, σε ένα από τα παραδοσιακά ντέρμπι της Μπουντεσλίγκα. Η Γκλάντμπαχ μετράει 3 νίκες, έναντι 2 της Μπάγερν, στα 6 πιο πρόσφατα μεταξύ τους.

Προϋποθέσεις «στέψης» στο ντέρμπι
Τον 24ο τίτλο της, στα 104 χρόνια ιστορίας της, είναι κοντά στο να κατακτήσει η PSV Αϊντχόφεν στην Ολλανδία. Μεγάλο μερίδιο και φέτος, πιστώνεται στον Φιλίπ Κοκού. Ο πρώην διεθνής κεντρικός μέσος, από την στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία (το 2013-14), αυτή αναγεννήθηκε και κατέκτησε τα πρωταθλήματα του 2014-15 και 2015-16. Φέτος είναι έτοιμη να επιστρέψει και πάλι στην κορυφή του Ολλανδικού ποδοσφαίρου, παίρνοντας τα… σκήπτρα από την Φέγενορντ. 

Αυτή την αγωνιστική (31η) η Αϊντχόφεν υποδέχεται τον Αγιαξ και με νίκη στο ντέρμπι, αποσπάται στο +10 στη βαθμολογία. Με τρεις αγώνες να απομένουν, η νίκη της συνεπάγεται με την μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η Αϊντχόφεν, είναι και η μόνη ομάδα της κατηγορίας που διατηρεί το αήττητο της έδρας (14-1-0) στο πρωτάθλημα. Μοναδική εντός έδρας ήττα φέτος, από την Οσιγιεκ (0-1), στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.

Σε ότι αφορά τώρα την παράδοση στα ματς Αϊντχόφεν – Αγιαξ, αξίζει να σημειωθεί πως στα 13 τελευταία ματς (σε όλες τις έδρες και διοργανώσεις) μόνο το 1 έληξε ισόπαλο. Επτά νίκες για τον Αγιαξ και 5 για την Αϊντχόφεν.

Με παράδοση η Νάπολι

Οι χαμένοι βαθμοί από τις αρχές Μαρτίου, στοίχισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στη Νάπολι, αναφορικά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Ιταλία. Μαθηματικά βέβαια δεν έχει κριθεί τίποτα οριστικά, τη στιγμή που έχει να αντιμετωπίσει σε δύο εβδομάδες την πρωτοπόρο Γιουβέντους (στο -4 αυτή τη στιγμή) και με επτά ματς να απομένουν συνολικά για την ολοκλήρωση και του φετινού… μαραθωνίου στο Καμπιονάτο. Αυτή την αγωνιστική (32) φιλοξενείται από τη Μίλαν, σε ένα ματς που φυσικά και ο αντίπαλος έχει μεγάλο κίνητρο να πάρει το τρίποντο, στην προσπάθεια που κάνει να τερματίσει στην προνομιούχο 4άδα της βαθμολογίας που δίνει εισιτήριο στο Τσάμπιονς Λιγκ, με το έργο του πάντως να μην είναι εύκολο (στο -8 από την 4η θέση).

Σύμμαχος για τη Νάπολι εν όψει του μεταξύ τους αγώνα η πρόσφατη παράδοση, με 5 νίκες και 1 ισοπαλία από το 2015 έως σήμερα. Να υπογραμμιστεί πως η Νάπολι τη φετινή αγωνιστική περίοδο παραμένει αήττητη ως φιλοξενούμενη σε επίπεδο πρωταθλήματος, με 12 νίκες και 3 ισοπαλίες απολογισμό.

Από την αγωνιστική, ξεχωρίζει το ντέρμπι της Ρώμης, μεταξύ Λάτσιο – Ρόμα και το νικητή να κάνει βήμα για την εξασφάλιση του Τσάμπιονς Λιγκ. Από το 1993, έχουν τεθεί αντιμέτωπες 53 φορές (σε όλες τις έδρες και διοργανώσεις), με τη Ρόμα να έχει υπέρ της τη συνολική παράδοση (22 νίκες έναντι 16 ενώ 15 ματς έληξαν ισόπαλα).

Στο ματς του πρώτου γύρου, η Ρόμα είχε επικρατήσει 2-1, σε μία αναμέτρηση που και οι δύο ομάδες σκόραραν από 1 γκολ με πέναλτι. Ενα ενδιαφέρον στατιστικό, είναι το γεγονός πως στα 3 από τα 6 πιο πρόσφατα, υπήρξε τουλάχιστον μία αποβολή.

Επιστροφή σε ρυθμούς Σούπερ Λίγκα
Επανέναρξη του πρωταθλήματος στη Σούπερ Λίγκα αυτό το Σ/Κ, μετά τη διακοπή λόγω Πάσχα. Διεξάγεται η 27η αγωνιστική. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που «μάχονται» για τον τίτλο έχουν υποχρεώσεις με Πανιώνιο και Πλατανιά αντίστοιχα. Εντός έδρας αγωνίζεται ο «δικέφαλος» του Βορρά, που δεν έχει ηττηθεί στην έδρα του από τον Πανιώνιο σε 25 αγώνες από το 1994 έως σήμερα (22-3-0). Στην Κρήτη αγωνίζεται η ΑΕΚ, η οποία ως φιλοξενούμενη απέναντι στον Πλατανιά μετράει 2 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα.

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ