el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τσάμπιονς Λιγκ: Η βραδιά των αουτσάιντερ

Τέσσερα αουτσάιντερ του θεσμού παίρνουν τη σκυτάλη στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ την Τετάρτη. Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε για τις μάχες Τότεναμ – Λειψίας και Αταλάντα – Βαλένθια.

Η μετάβαση της Τότεναμ και η πρωτάρα Λειψία

H Τότεναμ παραλίγο πέρυσι να γράψει ένα μυθικό παραμύθι φτάνοντας πολύ κοντά στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Με δύο δραματικές προκρίσεις επί της Σίτι και του Αγιαξ έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί όμως το όνειρό της τράκαρε πάνω στη Λίβερπουλ.

Φέτος οι Λονδρέζοι με τους Κέιν και Σισοκό στα πιτς λόγω τραυματισμού δεν μπορούν να εγείρουν ανάλογες αξιώσεις, παρόλα αυτά το σταύρωμα με την πρωτάρα σε νοκ άουτ φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, Λειψία αφήνει ανοιχτό το μονοπάτι για τα προημιτελικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για mourinho tottenham

Τα «σπιρούνια» βρίσκονται σε μία μεταβατική σεζόν και το πέρασμα από την εποχή Ποκετίνο σε αυτήν του Μουρίνιο. Ο Special One είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους τεχνικούς στην ιστορία της διοργάνωσης με δύο κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ, η τελευταία το 2010 με την Ιντερ. Εκτοτε έφτασε τέσσερις φορές ως τα ημιτελικά, τρεις όντας προπονητής της Ρεάλ και μία με την Τσέλσι.

Ασφαλώς ο 32χρονος Γιούλιαν Νάγκελζμαν δεν έχει προλάβει να βιώσει παρόμοιες εμπειρίες, όμως η παρθενική του παρουσία στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ πρεσβεύει κάτι φρέσκο και σίγουρα καινοτόμο.

Η Λειψία αυτήν τη στιγμή είναι δεύτερη στην Μπουντεσλίγκα στο -1 από την Μπάγερν με την οποία φέτος ήρθε δύο φορές ισόπαλη. Στον όμιλο προκρίθηκε ως πρώτη αφήνοντας πίσω τις Λυών, Μπενφίκα και Ζενίτ.

Σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ ο απολογισμός της είναι 5-3-4, έχει δηλαδή δώσει μόλις 12 ματς αφού πρόκειται για μία ομάδα που ιδρύθηκε το 2009 και έκανε το ευρωπαϊκό της ντεμπούτο πριν μία τριετία.

Αποτέλεσμα εικόνας για upamecano

Για πρώτη φορά θα αναμετρηθεί κόντρα σε αγγλική ομάδα, όμως από το παιχνίδι της Τετάρτης στο Λονδίνο θα λείψει λόγω τιμωρίας ο κορυφαίος της στόπερ, Ουπαμεκανό. Με δεδομένες μάλιστα τις μακροχρόνιες απουσίες των στόπερ Ορμπαν, Κονατέ, το πρόβλημα στην άμυνα διογκώνεται.

Η Τότεναμ από την πλευρά της έχει σημειώσει 10 νίκες στα τελευταία 14 εντός έδρας ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ (10-0-4). Στους «16» παίζει για τέταρτη φορά στην ιστορία της, στις τρεις προηγούμενες σημείωσε δύο προκρίσεις.

Σε διπλές αναμετρήσεις με γερμανικές ομάδες το ρεκόρ της σε προκρίσεις και αποκλεισμούς είναι 5-3, ενώ εντός έδρας σε 12 ευρωπαϊκά ματς κόντρα σε αντιπάλους από τη Γερμανία έχει πετύχει οχτώ νίκες και έχει γνωρίσει τρεις ήττες (8-1-3).

Οι «νυχτερίδες» κόντρα στη σταχτοπούτα

Το Αταλάντα – Βαλένθια μπορεί να είναι το λιγότερο λαμπερό ζευγάρι από τα οχτώ της φάσης των «16», ωστόσο είναι από τα πιο αμφίρροπα και ανοιχτά.

Η Αταλάντα πραγματικά ζει το όνειρο. Η σταχτοπούτα της φετινής διοργάνωσης, στην παρθενική συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ κατάφερε να προκριθεί στα νοκ άουτ. Μάλιστα το κατόρθωμά της είναι ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε ότι χρησιμοποίησε ως έδρα το Σαν Σίρο και ξεκίνησε τον όμιλο με τρεις ήττες και γκολ 2-11. Στη συνέχεια όμως μάζεψε επτά βαθμούς και προσπέρασε τη Σαχτάρ κερδίζοντας με 3-0 στην Ουκρανία την έκτη αγωνιστική.

Αποτέλεσμα εικόνας για shakhtar donetsk vs atalanta

Η δουλειά του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι μπορεί να χαρακτηριστεί θαυματουργή. Η Αταλάντα επί των ημερών του εκτός του γεγονότος ότι πέτυχε τη σπουδαιότερη ευρωπαϊκή της επιτυχία έχει εξελιχθεί στην πιο θεαματική ομάδα του ιταλικού πρωταθλήματος.

Το σύνολο από το Μπέργκαμο μετά και τη νίκη του επί της Ρόμα με 2-1 έφτασε αισίως τα 63 γκολ σε 24 αγωνιστικές και έχει φυσικά την κορυφαία επίθεση της κατηγορίας, όταν Γιουβέντους και Ιντερ ακόμη δεν έχουν περάσει τα 50!

Η Βαλένθια παρότι ξεκίνησε τη σεζόν μέσα σε αναταραχή με την απόλυση του Μαρθελίνο κατάφερε να βρει τον βηματισμό της με τον Θελάδες στον πάγκο και παρά τα αλλεπάλληλα προβλήματα τραυματισμών διανύει μία αξιοπρεπή σεζόν σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ.

Στην Πριμέρα είναι μεν έβδομη, αλλά απέχει μόλις δύο βαθμούς από την τετράδα, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ η κλήρωση με την Αταλάντα της άνοιξε την όρεξη για πρόκριση και στα προημιτελικά έστω και αν στην Ιταλία θα αγωνιστεί χωρίς τους βασικούς της στόπερ Γκάμπριελ και Γκαράι.

Οι «νυχτερίδες» πέρασαν παλικαρίσια από τον όμιλο κερδίζοντας την τελευταία αγωνιστική μέσα στο Αμστερνταμ, 1-0 τον περσινό ημιφιναλίστ Αγιαξ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ajax valencia

Φέτος μετέχουν για τέταρτη φορά σε νοκ άουτ αγώνες στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, στις προηγούμενες τρεις είχαν μία πρόκριση. Σε διπλές αναμετρήσεις με ιταλικές ομάδες η Βαλένθια έχει γνωρίσει τέσσερις αποκλεισμούς και έχει πάρει δύο προκρίσεις, η τελευταία επί της Ιντερ το 2006/07. Επί ιταλικού εδάφους έχει απολογισμό 2-3-7, ενώ στα τελευταία οχτώ εκτός έδρας παιχνίδια της για το Τσάμπιονς Λιγκ σκόραρε μόλις τέσσερα γκολ μετρώντας δύο νίκες, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ