el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσέλσι: Ο Λάμπαρντ και οι άλλοι υποψήφιοι «διάδοχοι» του Σάρι

Η ευχή της πλειονότητας των οπαδών της Τσέλσι τα Χριστούγεννα να πάρει πόδι από το «Στάμφορντ Μπριζ» ο Μαουρίτσιο Σάρι έγινε πραγματικότητα με καθυστέρηση έξι μηνών, αφού η Γιουβέντους ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου ότι ο 60χρονος τεχνικός αναλαμβάνει την τεχνική της ηγεσία «Μεγάλης Κυρίας».

Η Τσέλσι βίωσε άλλη μία αλλόκοτη σεζόν, με το κοινό της ομάδας να στρέφεται αναίτια εναντίον του Ιταλού προπονητή με συνέπεια να κυριαρχεί ένα διαβρωτικό κλίμα στους «μπλε». Ο Σάρι τελικά αποχώρησε από το Λονδίνο έχοντας κατακτήσει το Γιουρόπα Λιγκ και οδηγώντας την Τσέλσι στην τρίτη θέση της πιο ανταγωνιστικής Πρέμιερ όλων των εποχών.

Η στρατηγική απόφαση του Ιταλού τεχνικού να παραδώσει την μπαγκέτα της οργάνωσης στον Ζορζίνιο ανέδειξε το παιχνίδι του Εντέν Αζάρ, ο οποίος πραγματοποίησε την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του με 16 γκολ και 15 ασίστ στο αγγλικό πρωτάθλημα. Στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ συνέτριψε τη συμπολίτισσα Αρσεναλ με κορυφαίο έναν πρώην άσο των «κανονιέρηδων», τον Ολιβιέ Ζιρού.

Η μεγαλύτερη όμως νίκη του Σάρι ήταν ότι ανάγκασε σημαντική μερίδα οπαδών της Τσέλσι να κάνουν έστω και την ύστατη ώρα στροφή 180 μοιρών στην άποψή τους για εκείνον.

Τα όσα βιώνεις, βέβαια, μία ολόκληρη χρονιά σε έναν πάγκο λειτουργούν πολλές φορές σωρευτικά στην απόφασή σου και ο Σάρι πρακτικά δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποδεχθεί την πρόκληση της Γιουβέντους αφήνοντας στο τέλος την αίσθηση στους φίλους της Τσέλσι ότι φεύγει την ώρα που άρχιζε να χτίζει κάτι καινούριο.

Ο πάγκος της Τσέλσι παραδοσιακά την τελευταία δεκαετία θεωρείται ηλεκτρικός. Ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη Λίβερπουλ, Ράφα Μπενίτεθ λοιδορήθηκε, τον πρωταθλητή Κόσμου με τη Βραζιλία, Λουίς Φελίπε Σκολάρι τον έβγαλαν άχρηστο, τον Αντρέ Βίλας-Μπόας, που ανέλαβε με τις δάφνες του κορυφαίου ανερχόμενου προπονητή τον έδιωξαν κακήν κακώς. Ακόμη και ο τρεις φορές πρωταθλητής Ιταλίας, Αντόνιο Κόντε, που κατέκτησε την Πρέμιερ στην πρώτη του σεζόν, τη δεύτερη χρονιά θεωρήθηκε ανεπαρκής…

Πάμε όμως να δούμε τους πιθανούς διαδόχους του Σάρι ξεκινώντας ασφαλώς με το απόλυτο φαβορί, που δεν είναι άλλος από τον Φρανκ Λάμπαρντ.

Φρανκ Λάμπαρντ: Το δικό της παιδί

Ο Λάμπαρντ ήταν 13 χρόνια παίκτης της Τσέλσι και μαζί της έχει κατακτήσει τα πάντα. Τρία πρωταθλήματα Αγγλίας, τέσσερα κύπελλα, ένα Τσάμπιονς Λιγκ και ένα Γιουρόπα Λιγκ. Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου με 211 γκολ και ασφαλώς οι οπαδοί στο πρόσωπό του αντικρίζουν μία εμβληματική φιγούρα.

Image result for Φρανκ Λάμπαρντ


Ακριβώς επειδή ο Λάμπαρντ είναι παιδί της Τσέλσι έχει το συν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιείκεια και υπομονή. Από την άλλη, όμως, υπάρχει ο αντίλογος ότι η Τσέλσι κινδυνεύει να κάνει τα ίδια λάθη με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία αντίστοιχα εμπιστεύτηκε τον άπειρο προπονητικά Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, παρασυρμένη από τον θετικό μήνα του μέλιτος, που είχε την αιτία του περισσότερο στην απομάκρυνση του Μουρίνιο και λιγότερο στην πρόσληψη του Νορβηγού.

Ο Λάμπαρντ στην πρώτη του σεζόν ως τεχνικός οδήγησε την Ντέρμπι στα πλέι οφ της Τσάμπιονσιπ κι έχασε την άνοδο στην Πρέμιερ στον τελικό με την Αστον Βίλα. Βασίστηκε σε πολλούς δανεικούς, έχτισε γερά αποδυτήρια και ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες. Παρουσίασε ένα σύνολο με επιθετική νοοτροπία και με τη νίκη του στον ημιτελικό των πλέι οφ κόντρα στη Λιντς του μετρ της τακτικής, Μαρσέλο Μπιέλσα, κέρδισε ένα σπουδαίο παράσημο.

Η Τσέλσι, βέβαια, είναι τελείως διαφορετικό μέγεθος και η αλήθεια είναι πως ως οργανισμός βγάζει… σπυράκια όταν ακούει για επιθετικό ποδόσφαιρο. Οι οπαδοί της ομάδας δεν χώνεψαν σχεδόν ποτέ το Sariball, αλλά, είπαμε, ο Λάμπαρντ γνωρίζει καλά τι εστί Τσέλσι και λογικά θα έχει περισσότερο χρόνο ανοχής από οποιονδήποτε άλλον σε μία μάλιστα κρίσιμη περίοδο, όπου οι «μπλε» πούλησαν τον Αζάρ και δεν μπορούν να κάνουν μεταγραφές καθώς αντιμετωπίζουν ποινή απαγόρευσης για δύο μεταγραφικές περιόδους.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στην Αγγλία, η Τσέλσι δεν θα αργήσει να κάνει την επίσημη κίνησή της για την απόκτηση του Λάμπαρντ από την Ντέρμπι. Τα «κριάρια» εξέφρασαν την επιθυμία τους να τον διατηρήσουν, όμως του ξεκαθάρισαν πως δεν θα του φράξουν τον δρόμο.

Η Τσέλσι εισέπραξε περίπου 5 εκατ. λίρες για να παραχωρήσει τον Σάρι στη Γιουβέντους, συνεπώς με αυτά τα λεφτά δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να τα βρει με τη Ντέρμπι, εφόσον το πάρει απόφαση και προχωρήσει σε μία επιλογή περισσότερο ρομαντική και λιγότερο λογική.

Νούνο Σάντο: Έτοιμος για το μεγάλο βήμα

Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις τεχνικών στην Πρέμιερ Λιγκ. Αν εξαιρέσουμε την πρώτη τετράδα, ίσως και την Αρσεναλ του Ουνάι Εμερι, ποια ομάδα στο νησί μπορεί να ισχυριστεί πως έχει καλύτερο τεχνικό από αυτόν της Γουλβς;

Image result for Νούνο Σάντο


Ο Σάντο μετέτρεψε τους «λύκους» στη… Μάντσεστερ Σίτι της Τσάμπιονσιπ τη σεζόν 2017/18 και στην πρώτη του χρονιά στην Πρέμιερ τους οδήγησε στην 7η θέση, πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η μικρούλα Γουλβς μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κέρδισε φέτος και τους τέσσερις φιναλίστ (Αρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Τότεναμ) του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Σάντο παρουσίασε ένα ελκυστικό σύνολο με δομημένη τακτική και απέδειξε πως είναι έτοιμος για το μεγάλο βήμα. Ως χαρακτήρας δείχνει ικανός να επιβάλει τη φωνή του σε παίκτες και τεχνικούς διευθυντές ενώ ας μην ξεχνάμε πως μπορεί να παίξει και με τρεις στην άμυνα, σύστημα με το οποίο η Τσέλσι κέρδισε το τελευταίο της πρωτάθλημα επί Κόντε.

Μαξ Αλέγκρι: Η θεωρητικά ασφαλής επιλογή

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι θα ήταν, βάσει ονόματος, η ασφαλέστερη επιλογή για τον πάγκο της Τσέλσι, όχι όμως και μία που προκαλεί ενθουσιασμό ή εμπνέει.

Image result for Μαξ Αλέγκρι


Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Αλέγκρι ήταν επιτυχημένος στην Ιταλία κερδίζοντας 11 τίτλους σε πέντε χρόνια. Η απομάκρυνσή του οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπόρεσε να οδηγήσει τη Γιούβε στην κορυφή της Ευρώπης παρότι φέτος είχε στη φαρέτρα του και τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Αυτό το δεδομένο, λοιπόν, ίσως αποτελεί τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα διότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο Ιταλός τεχνικός θα καταφέρει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις ενός τελείως ξένου περιβάλλοντος για τον ίδιο όπως αυτό της Πρέμιερ.

Άλλωστε, δεν είναι και πολλοί οι θαυμαστές του ποδοσφαίρου που παίζει ο Αλέγκρι και η αλήθεια είναι πως θα ήταν κάπως παράξενο η Τσέλσι να αποφάσιζε να αντικαταστήσει έναν Ιταλό με Ιταλό…

Ζοζέ Μουρίνιο: Ο «Special One»

Μία ενδεχόμενη επιστροφή του Ζοζέ Μουρίνιο ίσως να μην ωφελούσε αγωνιστικά την Τσέλσι, ωστόσο θα την καθιστούσε σίγουρα το πρώτο ποδοσφαιρικό θέμα παγκοσμίως.

Image result for Ζοζέ Μουρίνιο


Ο Πορτογάλος τεχνικός ξέρει καλά να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, έστω κι αν τα τελευταία χρόνια το κάνει με τοξικές και αυτοκαταστροφικές συνήθειες. Για το δικό του καλό, πάντως, μάλλον πρέπει να κάνει μία παύση από τους πάγκους, να προχωρήσει σε μία ενδοσκόπηση και να αναθεωρήσει κάποια πράγματα μετά τη θητεία-φιάσκο στη Γιουνάιτεντ.

Εάν ξαναβρεί τον εαυτό του, εκείνον που όλοι θαυμάσαμε από τα χρόνια του στην Πόρτο, που πόνταρε στην ειλικρίνεια και την πίστη, τότε το ποδόσφαιρο θα είναι έτοιμο να τον δεχθεί πίσω με ανοιχτές αγκάλες. Όπως και να έχει, για την Τσέλσι θα είναι πάντα ένας θρύλος και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός τρίτου εκρηκτικού κύκλου στον πάγκο των «μπλε».

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ