el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τσέλσι vs Άρσεναλ: Τα πρόσωπα του τελικού του Γιουρόπα Λιγκ

«Football is coming home» ήταν το σύνθημα που έπαιζε πιο δυνατά απ’ όλα στο περασμένο Μουντιάλ με αφορμή την εξαιρετική πορεία της εθνικής Αγγλίας ως τα ημιτελικά.

Το ίδιο δυνατά ακούγεται και φέτος, καθώς οι αγγλικοί σύλλογοι επιβεβαίωσαν με την παρουσία τους στα ευρωπαϊκά κύπελλα την κυριαρχία της Πρέμιερ Λιγκ σε όλα τα επίπεδα.

Για πρώτη φορά στα χρονικά τόσο στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ όσο και σε αυτόν του Τσάμπιονς Λιγκ θα συμμετέχουν τέσσερις ομάδες από την ίδια χώρα!

Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη το βράδυ (29/5, 22:00) στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με το λονδρέζικο ντέρμπι ανάμεσα στην Τσέλσι και την Αρσεναλ. Αυτός είναι ο πρώτος αγγλικός εμφύλιος σε ευρωπαϊκό τελικό μετά από εκείνον του 2008 στο Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μόλις ο δεύτερος στην ιστορία του Γιουρόπα Λιγκ/Κυπέλλου UEFA, μετά τον τελικό Τότεναμ – Γουλβς το 1972!

Η επιλογή του Μπακού

Πολύ άσχημη εντύπωση προξένησε το γεγονός ότι δεν ταξίδεψε με την αποστολή στο Μπακού ο Χένρικχ Μικιταριάν. Η Άρσεναλ θέλοντας να προστατεύσει τον παίκτη της αποφάσισε να τον αφήσει στο Λονδίνο.

Image result for Χενρικ Μικιταριάν


Ως γνωστόν, το Αζερμπαϊτζάν έχει διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Αρμενία λόγω της αμφισβητούμενης περιοχής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τόσο το επίσημο κράτος του Αζερμπαϊτζάν, όσο και η UEFA, που διαλαλεί την ισότητα, αρνήθηκαν να παράσχουν ικανές εγγυήσεις για την ασφάλεια του παίκτη κατά την παραμονή του στο Μπακού και ως εκ τούτου η Αρσεναλ εξωθήθηκε σε αυτήν την επιλογή.

Γενικά, η επιλογή της UEFA να διεξαχθεί ο τελικός στο Μπακού έχει αντιμετωπιστεί επικριτικά διότι το κόστος του ταξιδιού είναι μεγάλο, με συνέπεια οι δύο φιναλίστ να πάρουν συνολικά μόλις 12.000 εισιτήρια για να καλύψουν τις ανάγκες των οπαδών τους. Μάλιστα η Αρσεναλ επέστρεψε πάνω από 2.000 καθώς η ζήτηση ήταν περιορισμένη.

Άρσεναλ: Δέλεαρ το Τσάμπιονς Λιγκ

Τις δύο ομάδες χώρισαν μόλις δύο βαθμοί στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο αυτοί ήταν αρκετοί για να τερματίσει η Τσέλσι στην πρώτη τριάδα και η Αρσεναλ μόλις πέμπτη.

Αυτό σημαίνει, λοιπόν, πως για τους «κανονιέρηδες» ο συγκεκριμένος τελικός έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, υπό την έννοια ότι αν κερδίσουν θα εξασφαλίσουν παράλληλα ένα εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης σεζόν, κάτι που οι «μπλε» έχουν πετύχει ήδη μέσω του πρωταθλήματος.

Εάν η Αρσεναλ αποτύχει να κερδίσει το Γιουρόπα Λιγκ, τότε θα πορευτεί για τρίτη κολλητή χρονιά μακριά από τους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Σε γενικές γραμμές η πρώτη σεζόν των «κανονιέρηδων» στη μετά-Βενγκέρ εποχή κρίνεται ικανοποιητική και φυσικά αν ο επίλογος γραφτεί με έναν ευρωπαϊκό τίτλο τότε ο Ουνάι Έμερι θα έχει κάθε λόγο να χαμογελά.

Η Αρσεναλ συγκριτικά με πέρυσι δεν κατάφερε να βελτιώσει τα αμυντικά της νούμερα, εμφάνισε ξανά τις γνωστές παιδικές ασθένειες στα μετόπισθεν, παρόλα αυτά μάζεψε 7 βαθμούς περισσότερους στην Πρέμιερ Λιγκ, τερμάτισε μία θέση πιο ψηλά κι έκανε ένα βήμα παραπάνω στο Γιουρόπα Λιγκ καθώς την περσινή περίοδο αποκλείστηκε στα ημιτελικά.

Τσέλσι: Πιο «Ευρωπαία»

Η Τσέλσι συγκριτικά με πέρυσι, όπου είχε στο τιμόνι της τον Αντόνιο Κόντε, μάζεψε δύο βαθμούς (72) παραπάνω στο πρωτάθλημα, έχοντας ακριβώς την ίδια διαφορά τερμάτων (24) με ένα γκολ περισσότερο σε επίθεση (63) και άμυνα (39).

Στην Ευρώπη, παρότι ο Σάρι έπαιζε κατά κόρον με εναλλακτική ενδεκάδα, είχε πολύ βατά σταυρώματα κι έφτασε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ως τα ημιτελικά αποκλείοντας κατά σειρά τις Μάλμε, Ντιναμό Κιέβου, Σλάβια Πράγας.

Στους «4» φλέρταρε με τον αποκλεισμό, ωστόσο η μεγάλη εμφάνιση του Κέπα στη ρεβάνς του «Στάμφορντ Μπριτζ» κόντρα στην Αϊντραχτ, έδωσε την πρόκριση έστω μέσω της διαδικασίας των πέναλτι.

Image result for τσελσι αιντραχτ φρανκφουρτης


Σημαντικό ρόλο στη φετινή πορεία της Τσέλσι στο Γιουρόπα Λιγκ έπαιξαν επίσης ο Γουίλιαν με 7 ασίστ και ο Ολιβιέ Ζιρού με 10 γκολ. Οι «μπλε» είναι αήττητοι στη διοργάνωση 17 διαδοχικά ματς, ένα σερί που ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2013.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Τσέλσι μετράει σαφώς περισσότερες επιτυχίες έναντι της Αρσεναλ. Εχει 5 ευρωπαϊκούς τελικούς εκ των οποίων κέρδισε τους 4. Το 1971 και το 1998 στο Κύπελλο Κυπελλούχων κόντρα σε Ρεάλ και Στουτγάρδη αντίστοιχα. Το 2012 επικράτησε της Μπάγερν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και το 2013 της Μπενφίκα στο Γιουρόπα Λιγκ. Μοναδική της ήττα σε τελικό, στα πέναλτι από τη Γιουνάιτεντ το 2008.

Ουνάι Έμερι: Ο Mr. Γιουρόπα Λιγκ

Στην Ευρώπη, η Αρσεναλ παραδοσιακά δεν έχει να επιδείξει πολλές σπουδαίες βραδιές. Είναι ενδεικτικό ότι στην τροπαιοθήκη της φιγουράρει μόνο το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1994, ενώ στο παρελθόν μετράει συνολικά τέσσερις χαμένους τελικούς. Οι πιο πρόσφατοι το 2000 στο Κύπελλο UEFA από τη Γαλατά και το 2006 στο Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπαρτσελόνα. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι επιστρέφει σε ματς τίτλου έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια.

Φέτος, πάντως, υπάρχει η αισιοδοξία ότι η… κατάρα των χαμένων τελικών θα σπάσει διότι στην άκρη του πάγκου βρίσκεται ο ειδικός του Γιουρόπα Λιγκ, Ουνάι Έμερι με 73 ματς στη συγκεκριμένη διοργάνωση (53 έχει ο δεύτερος στη σειρά) και τρεις διαδοχικές κατακτήσεις ως προπονητής της Σεβίλλης από το 2014 ως το 2016!

Image result for Ουνάι Έμερι


Η Άρσεναλ έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής ξεπερνώντας τα περισσότερα εμπόδια με άνεση. Τη μεγαλύτερη δυσκολία συνάντησε στους «16», όπου ανέτρεψε στο Λονδίνο με 3-0 το 3-1 της Ρεν στο πρώτο ματς στη Γαλλία. Στα προημιτελικά υπερκέρασε τη Νάπολι με συνολικό σκορ 3-0 και στα ημιτελικά τη Βαλένθια με 7-3.

Τσεχ: Κλείνει την καριέρα του και… επιστρέφει στην Τσέλσι

Επιστρέφοντας όμως στα αγωνιστικά, πέραν του Μικιταριάν, οι «κανονιέρηδες» θα στερηθούν επίσης, λόγω τραυματισμού, τον Έκτορ Μπεγερίν και τον Ααρον Ράμσεϊ, που τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στη Γιουβέντους.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, αναμένεται η επιλογή του Έμερι σχετικά τη χρησιμοποίηση ή μη του Πετρ Τσεχ. Ο Τσέχος γκολκίπερ ήταν η πρώτη επιλογή του Ισπανού τεχνικού καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν στο Γιουρόπα Λιγκ.

Image result for Πετρ Τσεχ


Για τον Τσεχ ο τελικός θα είναι το τελευταίο παιχνίδι στη σπουδαία του καριέρα ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής και ασφαλώς δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί καλύτερο φινάλε από ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Παρόλα αυτά, πληροφορίες από το Νησί αναφέρουν ότι στο τέλος της σεζόν ο Τσεχ θα μετακομίσει ξανά στην αγαπημένη του Τσέλσι, με την οποία κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Αγγλίας στη 10τή θητεία του εκεί, για να αναλάβει καθήκοντα αθλητικού διευθυντή!

Αυτή η εξέλιξη δεν αποκλείεται να επηρεάσει τον Έμερι και τελικά να προτιμηθεί στον άσο ο Μπερντ Λένο, που ήταν βασικός στο πρωτάθλημα.

Λακαζέτ-Ομπαμεγιάνγκ: Το επιθετικό δίδυμο-φωτιά

Το δίδυμο που φιλοδοξεί και μπορεί να κάνει τη διαφορά για την Άρσεναλ είναι φυσικά αυτό του Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και του Αλεξάντρ Λακαζέτ.

Image result for Λακαζέτ-Ομπαμεγιάνγκ


Οι δυο τους αποτελούν φέτος τη γραμμή πυρός των «κανονιέρηδων», έχουν δέσει άρρηκτα μεταξύ τους και οι αριθμοί τους είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακοί. Ο άσος από την Γκαμπόν σε 48 αγώνες φέτος σε πρωτάθλημα, Ευρώπη και Κύπελλο έχει σημειώσει 31 γκολ και έχει μοιράσει 8 ασίστ. Αντίστοιχα, ο Γάλλος στράικερ σε 46 συμμετοχές μετράει 19 γκολ και 13 ασίστ!

Σωκράτης Παπασταθόπουλος: Ο 15ος Έλληνας σε τελικό!

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει και στον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, ο οποίος αναμένεται στο αρχικό σχήμα του Έμερι. Ο διεθνής στόπερ θα γίνει μόλις ο τέταρτος Ελληνας ποδοσφαιριστής στη νεότερη ιστορία του ποδοσφαίρου που παίζει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Image result for Σωκράτης Παπασταθόπουλος


Την αρχή είχε κάνει ο Ακης Ζήκος στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2004, όταν η Μονακό είχε ηττηθεί 3-0 από την Πόρτο. Το 2009 ο Αλέξανδρος Τζιόλης ως παίκτης της Βέρντερ τότε, είχε παίξει αλλαγή στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ με τη Σαχτάρ, τον οποίο είχαν κερδίσει οι Ουκρανοί με 2-1.

Πέρυσι, ήταν η σειρά του Μήτρογλου με τη Μαρσέιγ στον τελικό κόντρα στην Ατλέτικο. Ο πρώην στράικερ του Ολυμπιακού έπαιξε επίσης ως αλλαγή, αλλά οι Γάλλοι ηττήθηκαν με 3-0.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την αμιγώς ελληνική 11άδα του Παναθηναϊκού (Οικονομόπουλος, Τομαράς, Βλάχος, Σούρπης, Καψής, Καμάρας, Γράμμος, Φυλακούρης, Ελευθεράκης, Δομάζος, Αντωνιάδης), στον τελικό του Γουέμπλεϊ με τον Αγιαξ, το 1971.

Εν ολίγοις, ο Σωκράτης είναι ο 15ος Ελληνας ποδοσφαιριστής που μετέχει σε ευρωπαϊκό τελικό και έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος που κερδίζει ευρωπαϊκό διασυλλογικό τρόπαιο.

Μαουρίτσιο Σάρι: Αβέβαιο το μέλλον του στην Τσέλσι

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Αρσεναλ, η οποία δέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες τον Έμερι, στην Τσέλσι η καχυποψία και η γκρίνια για τον Μαουρίτσιο Σάρι καλά κρατεί.

Η Τσέλσι ξεκίνησε ιδανικά τη σεζόν και ως ένα σημείο έδειχνε ικανή με το Sarri-ball να ακολουθήσει το αχτύπητο ντουέτο της Σίτι με τη Λίβερπουλ. Οι πρώτες γκέλες ωστόσο δεν άργησαν να έρθουν, η επαφή με την κορυφή χάθηκε, ο στόχος στο πρωτάθλημα περιορίστηκε σε μία θέση στην πρώτη τετράδα και το κοινό της Τσέλσι, που έχει γαλουχηθεί με προπονητές τύπου Μουρίνιο και Κόντε δεν μπορεί να… χωνέψει μία φινετσάτη εκδοχή των «μπλε». Αντίθετα, ζητάει πάθος, δύναμη, αυταπάρνηση, στοιχεία που μάλλον λείπουν από τη φετινή ομάδα του Σάρι, ο οποίος στα 60 του χρόνια αναζητά τον πρώτο τίτλο της καριέρας του.

Image result for Μαουρίτσιο Σάρι τσέλσι


Εάν προσθέσουμε σε αυτά την εμμονή του στον Ζορζίνιο και τα σπαστά αγγλικά του, που έχουν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από τα ταμπλόιντ της χώρας, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα αμφισβήτησης προς τον Ιταλό τεχνικό, ο οποίος δύσκολα θα παραμείνει για δεύτερη σερί σεζόν στο Λονδίνο.

«Εάν η κατάσταση είναι έτσι θέλω να φύγω άμεσα. Δεν γίνεται να δουλεύεις 10 μήνες και τα πάντα να κρίνονται μέσα σε 90 λεπτά. Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος. Είτε θα είστε ευχαριστημένοι με τη δουλειά μου, είτε όχι», απάντησε εκνευρισμένος ο Σάρι στο σενάριο ότι η παραμονή του στον πάγκο της Τσέλσι θα κριθεί από την έκβαση του τελικού με την Αρσεναλ.

Οι Ιταλοί, βέβαια, αναφέρουν πως ο Σάρι είναι ανάμεσα στους βασικούς υποψήφιους για να διαδεχθούν τον Μαξ Αλέγκρι στη Γιουβέντους, με τον 60χρονο προπονητή πάντως να σημειώνει πως δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν άλλον σύλλογο και ότι δεσμεύεται με διετές συμβόλαιο από τους Λονδρέζους.

Εντέν Αζάρ: Για πάντα στις καρδιές των «μπλε»

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί και ο Εντέν Αζάρ καθώς το παιχνίδι στο Μπακού ενδέχεται να είναι το τελευταίο του με τη φανέλα των «μπλε».

Ο θαυματουργός Βέλγος μετακόμισε στο Λονδίνο από τη Λιλ το 2012, όμως αυτό το καλοκαίρι ο επταετής κύκλος του στην Τσέλσι φαίνεται πως λαμβάνει τέλος, καθώς πληθαίνουν τα ρεπορτάζ και οι αναφορές ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στη Ρεάλ.

Image result for Εντέν Αζάρ


Οι φίλοι της Τσέλσι λατρεύουν τον Αζάρ και πάντοτε θα τον έχουν στην καρδιά τους. Αλλωστε, πρόκειται για έναν παίκτη  που συμπεριλήφθηκε τέσσερις φορές στην κορυφαία ενδεκάδα της Πρέμιερ και οδήγησε την Τσέλσι σε δύο πρωταθλήματα (2015, 2017). Ο 28χρονος άσος θα ήθελε σίγουρα να φύγει με μία μεγάλη εμφάνιση που θα θυμούνται για πάντα οι φαν του συλλόγου.

Ο Αζάρ φέτος έπαιξε λίγο στο Γιουρόπα Λιγκ, καθώς ο Σάρι προτιμούσε να κάνει ροτέισον στην Ευρώπη. Στην Πρέμιερ, όμως, ήταν μακράν ο κορυφαίος παίκτης των «μπλε» έχοντας 16 γκολ και 15 ασίστ σε 37 εμφανίσεις, δηλαδή είχε συμμετοχή σχεδόν στο 50% των τερμάτων (63) που σημείωσε η Τσέλσι!

Από το 2012 που έκανε το ντεμπούτο του στο αγγλικό πρωτάθλημα, ο σταρ των Λονδρέζων δημιούργησε 595 ευκαιρίες, τις περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη στην κατηγορία (ακολουθούν ο Νταβίντ Σίλβα με 566, ο Κρίστιαν Ερικσεν με 547 και ο Μεσούτ Οζίλ με 521).

Τα μεταξύ τους παιχνίδια

Τη φετινή σεζόν οι δύο Λονδρέζες μοιράστηκαν από μία νίκη στο πρωτάθλημα.

Στο «Στάμφορντ Μπριτζ» η Τσέλσι κέρδισε 3-2 με γκολ του Μάρκος Αλόνσο στο 81’, ενώ στο «Εμιρατς» η Αρσεναλ πήρε εκδίκηση επικρατώντας με 2-0 χάρη σε γκολ των Λακαζέτ και Κοσιελνί.

Στο παρελθόν έχουν συναντηθεί τρεις φορές σε τελικούς κυπέλλων. Δύο για το FA Cup και μία για το Λιγκ Καπ. Η Αρσεναλ με αντίπαλο την Τσέλσι στον τελικό κατέκτησε το κύπελλο το 2002 (2-0) και το 2017 (2-1), που είναι ο τελευταίος της τίτλος μέχρι σήμερα. Οι «μπλε», από την άλλη, έχουν να θυμούνται τη νίκη επί των «κανονιέρηδων» στον τελικό του Λιγκ Καπ το 2007 με 2-1.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ