el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τότεναμ vs Λίβερπουλ: Στο κυνήγι των ρεκόρ

Η Λίβερπουλ μοιάζει ασταμάτητη και το Σάββατο (11/01, 19:30) θα κυνηγήσει στο Λονδίνο τη 12η διαδοχική νίκη της στην Πρέμιερ Λιγκ επιχειρώντας να κερδίσει και την Τότεναμ του Ζοζέ Μουρίνιο.

Οι «κόκκινοι» με 19 νίκες και μία ισοπαλία μέχρι στιγμής, βρίσκονται 28 βαθμούς μπροστά από τα «σπιρούνια» έχοντας μάλιστα και ένα ματς λιγότερο.

Ζαλίζουν οι αριθμοί της Λίβερπουλ

Αν η Λίβερπουλ περάσει με διπλό από το Τότεναμ Στέντιουμ θα γράψει το όνομά της δίπλα στο καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία της κορυφαίας κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου εδώ και 131 χρόνια!

Το ρεκόρ κρατάει η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία πέρυσι είχε επίσης 58 βαθμούς σε 20 ματς, όμως στο 21ο έφερε ισοπαλία με την Κρίσταλ Πάλας.

Παρότι βρισκόμαστε μόλις στου δρόμου τα μισά, η Λίβερπουλ φαντάζει σχεδόν βέβαιη πρωταθλήτρια και όλα δείχνουν ότι θα ξορκίσει μία κατάρα 30 ετών. Την ίδια ώρα, όμως, δείχνει ικανή να απειλήσει δύο ακόμη εξωπραγματικά ρεκόρ. Αυτό των 100 βαθμών σε μία σεζόν, που κρατάει η Σίτι από το 2017/18 και φυσικά το αήττητο (26-12-0) της Αρσεναλ, το οποίο σημειώθηκε επί Αρσέν Βενγκέρ το 2003/04.

Υπενθυμίζεται πως η Λίβερπουλ είναι αήττητη για 37 σερί παιχνίδια (32-5-0) στην Πρέμιερ, σκοράρει 29 διαδοχικά ματς πρωταθλήματος, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο σερί στην ιστορία της λίγκας και εσχάτως επιδεικνύει σημαντική βελτίωση και στο αμυντικό κομμάτι δεδομένου ότι μετά το 5-2 επί της Εβερτον στις 2 Δεκεμβρίου, πέτυχε στην Πρέμιερ Λιγκ πέντε διαδοχικές νίκες με λευκό παθητικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κλοπ

Γενικά τα νούμερα της Λίβερπουλ ζαλίζουν και σε κάθε ευκαιρία η ομάδα του Κλοπ κάνει επίδειξη δύναμης. Τον Δεκέμβριο κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων και την περασμένη εβδομάδα παρατάσσοντας κυριολεκτικά τα δεύτερα προκρίθηκε στο κύπελλο επί της Εβερτον (1-0) με γκολ του 18χρονου Κέρτις Τζόουνς.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι πραγματοποίησε το ντεμπούτο του και ο νεοφερμένος από τη Σάλτσμπουργκ, Τακούμι Μιναμίνο, ο οποίος απέσπασε για την εμφάνισή του τα κολακευτικά σχόλια του Κλοπ: «Είναι ακριβώς ο παίκτης που θέλαμε και χρειαζόμασταν».

Η κακή παράδοση και το μενού που δεν αρέσει…

Παρότι όμως όλα τα δεδομένα είναι υπέρ της Λίβερπουλ δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός πως ο Μουρίνιο είναι ο κατ’ εξοχήν τεχνικός που βάζει σταθερά δύσκολα στους «κόκκινους».

Σχετική εικόνα

Είναι ενδεικτικό πως η Λίβερπουλ έχει αντιμετωπίσει τον Πορτογάλο 27 φορές και έχει πανηγυρίσει μόνο 7 νίκες. Σε επίπεδο Πρέμιερ το ποσοστό της είναι ακόμη χειρότερο αφού σε 17 αναμετρήσεις κόντρα στον Special One η ομάδα του Μερσεϊσάιντ μετράει μόλις 3 νίκες!

Ο Μουρίνιο θεωρείται μετρ στην απενεργοποίηση επιθετικών ομάδων όπως η Λίβερπουλ. Πολύ συχνά σε μεγάλα ματς επιστρατεύει διάφορα τρικ και δεν θα ντραπεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και την αντιαισθητική τακτική «παρκάρω λεωφορείο» για να αποφύγει την ήττα.

Οδηγός του προφανώς θα είναι η αναμέτρηση του περασμένου Οκτώβρη στο Μάντσεστερ, όπου η Γιουνάιτεντ είχε φέρει πραγματικά στα όριά της τη Λίβερπουλ, και την υποχρέωσε στη μοναδική της απώλεια βαθμών μέχρι σήμερα. Τότε, η ομάδα του Σόλσκιερ είχε πλησιάσει σε μία πολύ μεγάλη νίκη πριν τελικά ισοφαριστεί από τον Λαλάνα στο 85’.

Μετά το τέλος του αγώνα ο Κλοπ δεν είχε κρύψει τον εκνευρισμό του για την αμυντική τακτική των «κόκκινων διαβόλων». Ο Μουρίνιο όντας ακόμη σχολιαστής στο Sky Sports, εκείνη την περίοδο, απάντησε με φλεγματικό χιούμορ στον Γερμανό προπονητή: «Εκνευρίζεται γιατί δεν έχει κερδίσει ποτέ τη Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ. Μάλλον δεν του αρέσει το μενού. Του αρέσει το κρέας και του φέρνουν ψάρι. Μάλλον για αυτό δεν είναι ευχαριστημένος»!

Στα… χνάρια της Γιουνάιτεντ 

Η Γιουνάιτεντ στο 1-1 του Οκτωβρίου είχε παίξει με τρεις στόπερ και τους Γουάν-Μπισάκα, Γιανγκ στις πτέρυγες. Κατάφερε έτσι να περιορίσει τη δραστηριότητα των κομβικών Ρόμπερτσον, Αλεξάντερ-Αρνολντ και παράλληλα απενεργοποίησε πλήρως την κορυφαία επιθετική τριάδα του κόσμου (Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο), έχοντας μπροστά από τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς και τους ΜακΤομινέι, Φρεντ ως ασφάλεια.

Κάτι παρόμοιο λογικά θα προσπαθήσει να κάνει και ο Μουρίνιο επιλέγοντας να παίξει με τρεις στόπερ (Αλντερβάιρελντ, Σάντσες, Βερτόνγκεν) και τους Σεσενιόν, Οριέ σε ρόλο φουλ μπακ.

Ο Πορτογάλος τεχνικός, πάντως, έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές απουσίες. Στη μεσαία γραμμή ο Σισοκό είναι νοκ άουτ και ο Ντομπελέ μοιάζει απίθανο να προλάβει, άρα αναγκαστικά θα εμπιστευτεί το δίδυμο Ντάιερ-Γουίνκς.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ντάιερ

Ειδικά για τον Γουίνκς το συγκεκριμένο ματς αποτελεί μεγάλη πρόκληση, διότι ο 23χρονος χαφ δεν έχει ακόμη καταφέρει να πείσει τον Μουρίνιο και χρειάζεται μία γεμάτη εμφάνιση για να διαψεύσει τα σενάρια που τον θέλουν να μπαίνει στην transfer list.

Σοκ με Κέιν

Από εκεί και πέρα, ο τραυματισμός του Χάρι Κέιν ήταν ένα γερό σοκ για τον οργανισμό της Τότεναμ. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απουσία τριών μηνών, κάτι που σημαίνει ότι τα «σπιρούνια» θα στερηθούν τον αρχηγό τους στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κέιν

Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά για το πόσο επιδραστικός είναι στο παιχνίδι των Λονδρέζων ο διεθνής Αγγλος φορ, ο οποίος φέτος έχει 11 γκολ και δύο ασίστ στην Πρέμιερ. Η απουσία του καθιστά πλέον υποχρεωτική την επιλογή ενός ευέλικτου επιθετικού σχήματος με στόχο τη γρήγορη μετάβαση στο ανοιχτό γήπεδο.

Από την τετράδα Αλι, Σον, Ερικσεν, Μόουρα θα μείνει λογικά στον πάγκο ένας, με επικρατέστερο τον τελευταίο, διότι ο Βραζιλιάνος έχει στοιχεία game changer και μπορεί να φανεί πιο χρήσιμος ερχόμενος από τον πάγκο κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Ούτε η Λίβερπουλ είναι πλήρης αφού τραυματίστηκε ο πάντα χρήσιμος Μίλνερ, είναι εκτός ο Κεϊτά και δύσκολα θα προλάβουν οι Λόβρεν, Μάτιπ. Οι «κόκκινοι», ωστόσο, θα έχουν όλα τα βαριά χαρτιά τους επί σκηνής, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρέψει και ο Φαμπίνιο.

Εσβησε ο μήνας του μέλιτος

Αν ο Μουρίνιο καταφέρει να ανακόψει τη φόρα της Λίβερπουλ θα πρόκειται περί κατορθώματος. Βασικό του μέλημα θα είναι να κρατήσει το μηδέν, όμως τη φετινή σεζόν τα «σπιρούνια» έχουν μόλις δύο καθαρές εστίες στην Πρέμιερ Λιγκ όσες και η ουραγός Νόριτς.

Συν τοις άλλοις, η Τότεναμ εκτός από πληγωμένη λόγω τραυματισμών είναι και φανερά ντεφορμέ. Το πρώτο θετικό διάστημα μετά την απομάκρυνση του Ποκετίνο έσβησε πολύ γρήγορα.

Στα τελευταία πέντε επίσημα ματς οι Λονδρέζοι έχασαν το ντέρμπι με την Τσέλσι, έχασαν από τη Σαουθάμπτον, κέρδισαν δύσκολα μόνο την Μπράιτον, έσωσαν με πέναλτι στο 83’ το βαθμό (2-2) κόντρα στη Νόριτς και την προηγούμενη Κυριακή έφεραν ισοπαλία εκτός έδρας με τη Μίντλεσμπρο (Τσάμπιονσιπ), πράγμα που σημαίνει ότι θα διεκδικήσουν την πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου με επαναληπτικό την Τρίτη.

Τι λέει το παρελθόν των δύο

Στο παρελθόν Κλοπ και Μουρίνιο έχουν αναμετρηθεί δέκα φορές. Ο Κλοπ μετράει τέσσερις νίκες, ο Μουρίνιο δύο και τέσσερα ματς έληξαν ισόπαλα. Σε επίπεδο Πρέμιερ οι δύο τεχνικοί έχουν συναντηθεί έξι φορές και ο απολογισμός είναι 2-3-1 υπέρ του Γερμανού.

Ο Special One έχει χάσει δύο φορές από τον Κλοπ στο Τσάμπιονς Λιγκ όντας προπονητής της Ρεάλ κόντρα στην Ντόρτμουντ. Η τρίτη του ήττα ήρθε το 2015 στην Πρέμιερ σε ένα Τσέλσι – Λίβερπουλ 1-3.

Εκτοτε ο Μουρίνιο αντιμετώπισε πέντε φορές τον Γερμανό ως προπονητής της Γιουνάιτεντ. Στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια έμεινε αήττητος (1-3-0) κρατώντας μάλιστα το μηδέν δύο φορές. Στις 16 Δεκεμβρίου το 2018 όμως ηττήθηκε στο Ανφιλντ με 3-1. Αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο των «μπέμπηδων», αφού δύο μέρες μετά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γνωστοποίησε μέσω λιτής ανακοίνωσης το διαζύγιο.

Τώρα, ο Μουρίνιο ακόμη κι αν ηττηθεί δεν κινδυνεύει να πάθει κάτι παρόμοιο, ωστόσο για πολλοστή φορά στην καριέρα του βρίσκει μπροστά του έναν αντίπαλο (Κλοπ) για τον οποίο τρέφει αισθήματα εκδίκησης…

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ