el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τότεναμ vs Τσέλσι: Μουρίνιο εναντίον Λάμπαρντ

Η Τότεναμ υποδέχεται την Τσέλσι (Κυριακή 22/12, 18:30) ή αλλιώς ο Μουρίνιο τον Λάμπαρντ, στο πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της 18ης αγωνιστικής στην Πρέμιερ Λιγκ.

Το λονδρέζικο ντέρμπι αποτελεί το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της 18ης αγωνιστικής στην Πρέμιερ Λιγκ. Όχι μόνο διότι πρόκειται για μία ευθεία μάχη των δύο ομάδων για την 4η θέση της βαθμολογίας, αλλά και γιατί αντιμέτωποι θα τεθούν ο Ζοζέ Μουρίνιο με τον Φράνκι Λάμπαρντ.

Οι δυο τους συνυπήρξαν στο «Στάμφορντ Μπριτζ» για περισσότερα από τέσσερα χρόνια κατακτώντας μαζί δύο πρωταθλήματα Αγγλίας στην πρώτη από τις δύο θητείες του Μουρίνιο στον πάγκο της Τσέλσι.

Ο Λάμπαρντ ήταν από τους παίκτες-κλειδιά στην Τσέλσι της τριετίας 2004-07, με τον Μουρίνιο τότε να ισχυρίζεται πως ο Αγγλος μέσος ήταν ο καλύτερος παίκτης του κόσμου.

Οι οπαδοί της Τσέλσι δεν του το συγχώρεσαν ποτέ

Τα δεδομένα ωστόσο άλλαξαν δραματικά στη δεύτερη θητεία του Special One στους «μπλε».

Ο Μουρίνιο στη νέα Τσέλσι που έχτιζε δεν υπολόγιζε στα πλάνα του τον 36χρονο τότε κεντρικό χαφ και το 2014 οι σχέσεις τους ψυχράνθηκαν. Ο Λάμπαρντ έπειτα από 13 διαδοχικά χρόνια στο «Στάμφορντ Μπριτζ» ουσιαστικά βρέθηκε εκτός ομάδας και αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στη Μάντσεστερ Σίτι.

Οι οπαδοί της Τσέλσι δεν μπορούσαν με τίποτα να κατανοήσουν τη συγκεκριμένη επιλογή του Μουρίνιο. Κανείς και ποτέ δεν αμφισβήτησε την κληρονομιά του Λάμπαρντ στην Τσέλσι, πώς λοιπόν γινόταν να μην τον θέλει στα αποδυτήρια έστω ως παρουσία, ήταν ένα από τα εύλογα ερωτήματα που διατυπώνονταν εκείνη την περίοδο.

Ο Μουρίνιο, βέβαια, εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε, αφού οι «μπλε» τη σεζόν 2014/15 κατέκτησαν την Πρέμιερ, το γεγονός όμως ότι έλειπε από την ομάδα ο εμβληματικός αρχηγός τους ήταν κάτι που δεν συγχωρήθηκε ποτέ στον Πορτογάλο τεχνικό.

Οι αποδοκιμασίες και τα τρία δάχτυλα

Μουρίνιο και Λάμπαρντ θα τεθούν αντιμέτωποι για πρώτη φορά σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ. Την περσινή σεζόν ο Λάμπαρντ ως τεχνικός της Ντέρμπι είχε κερδίσει τον Μουρίνιο, που ήταν στον πάγκο της Γιουνάιτεντ, σε παιχνίδι για το Carabao Cup. Ασφαλώς η αναμέτρηση της Κυριακής έχει πολύ διαφορετικό ειδικό βάρος.

Ο Special One έχει κοντραριστεί 33 φορές με πρώην ομάδες του και ο απολογισμός του είναι θετικός αφού απαριθμεί 18 νίκες, 6 ισοπαλίες και 9 ήττες – η τελευταία από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά την Τσέλσι, την έχει αντιμετωπίσει εννιά φορές και μετράει τέσσερις νίκες και ισάριθμες ήττες, μεταξύ των οποίων και εκείνη στον τελικό Κυπέλλου τον Μάιο του 2018, όταν οι «μπλε» είχαν κερδίσει 1-0 τη Γιουνάιτεντ με πέναλτι του Εντέν Αζάρ.

Ωστόσο, από τις κόντρες του Μουρίνιο με την Τσέλσι, αυτή που έχει μείνει πιο έντονα χαραγμένη είναι η περσινή στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Η αντίστροφη μέτρηση για τον 56χρονο τεχνικό στον πάγκο της Γιουνάιτεντ έχει αρχίσει. Οι περισσότεροι την έχουν ξεγραμμένη μέσα στο Λονδίνο απέναντι στην Τσέλσι του Μαουρίτσιο Σάρι. Η Τσέλσι ανοίγει το σκορ με τον Ρούντιγκερ, οι «μπέμπηδες» όμως φέρνουν τα πάνω-κάτω με δύο γκολ του Μαρσιάλ. Όλα δείχνουν πως ο Μουρίνιο θα φύγει νικητής από το σπίτι των «μπλε», ωστόσο στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μπάρκλεϊ διαμορφώνει το τελικό 2-2.

Μετά την ισοφάριση ακολούθησε ο κακός χαμός! Ένας βοηθός του Σάρι πανηγύρισε προκλητικά μπροστά στον Μουρίνιο και ο Πορτογάλος τεχνικός έχασε την ψυχραιμία του. Απειλήθηκε γενική σύρραξη μεταξύ των δύο πάγκων και για πρώτη φορά μερίδα οπαδών της Τσέλσι έφτασε σε σημείο να αποδοκιμάσει έντονα τον προπονητή, ο οποίος άλλαξε το στάτους του συλλόγου, τον μεγάλωσε και τον έκανε πρωταγωνιστή.

Ο Μουρίνιο προσβεβλημένος γύρισε προς την εξέδρα και έδειξε τα τρία του δάχτυλα υπενθυμίζοντας τις Πρέμιερ που έχει κερδίσει για λογαριασμό της Τσέλσι.

Τα ανησυχητικά νούμερα του Μουρίνιο

 Πολλοί θα πουν περασμένα-ξεχασμένα, όμως εκείνο το 2-2 τον Οκτώβριο του 2018 ίσως ήταν η απαρχή μίας… βεντέτας μεταξύ Μουρίνιο και Τσέλσι. Τώρα βέβαια, ο Πορτογάλος είναι πολύ πιο ήρεμος στην Τότεναμ, δεν βιώνει κατάσταση πίεσης όπως τότε στον πάγκο της Γιουνάιτεντ.

Με την έλευση του Πορτογάλου τα «σπιρούνια» παίζουν λες και έλυσαν το χειρόφρενο. Μετρούν τέσσερις νίκες σε πέντε ματς πρωταθλήματος με 14 γκολ ενεργητικό (!) και πλέον βρίσκονται σε απόσταση βολής από την 4η θέση και την Τσέλσι, η οποία εσχάτως έχει ακριβώς την αντίθεση φόρμα με τέσσερις ήττες και μόλις μία νίκη επί της Αστον Βίλα, στις πέντε προηγούμενες αγωνιστικές.

Το ανησυχητικό πάντως για την Τότεναμ είναι πως οι θετικές επιδόσεις επί Μουρίνιο βασίζονται περισσότερο στην αποτελεσματικότητα και λιγότερο στη βελτίωση της παραγωγικότητάς της.

Είναι ενδεικτικό ότι με τον Μουρίνιο στον πάγκο η Τότεναμ εκδηλώνει κατά μέσο όρο 11,8 τελικές. Τη σεζόν 2016/17 επί Ποκετίνο οι Λονδρέζοι εκδήλωναν 17,6 τελικές, ενώ ακόμη και φέτος στο κακό διάστημα του Αργεντίνου, που πρακτικά οδήγησε στην απόλυσή του, η Τότεναμ είχε κατά μέσο όρο 12,5 τελικές.

Αυτήν τη στιγμή η Τότεναμ έχει μία εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα της τάξεως του 24%, η οποία όπως φαίνεται πηγάζει κυρίως από την ευφορία που έφερε μαζί με την πρόσληψή του ο Ζοζέ Μουρίνιο. Ωστόσο, αν αυτό το ποσοστό υποχωρήσει στα νούμερα που είχε η Τότεναμ επί Ποκετίνο (11,6%) σίγουρα τα πράγματα δεν θα μοιάζουν ότι δουλεύουν ρολόι όπως συμβαίνει τώρα.

Προφανώς δεν προκαλεί εντύπωση πως η Τότεναμ έχει και μειωμένα ποσοστά κατοχής. Επί Μουρίνιο το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 50%, ενώ επί Ποκετίνο, ο οποίος είναι της σχολής Μαρσέλο Μπιέλσα, δεν έπεφτε σχεδόν ποτέ κάτω από 59% κατά μέσο όρο.

Ο Πορτογάλος είναι γνωστό πως αρέσκεται σε πιο άμεσο παιχνίδι προσπαθώντας να αξιοποιήσει την ταχύτητα του Σον και την εφευρετικότητα του Ντέλε Αλι.

Ο Λάμπαρντ προτιμά τον Γκουαρδιόλα

 Σε ό,τι αφορά τον Λάμπαρντ, πολλοί θα περίμεναν ότι έχοντας συνεργαστεί ως ποδοσφαιριστής με τον Μουρίνιο θα είχε επιρροές από αυτόν.

Η αλήθεια όμως είναι πως ο Λάμπαρντ στο αιώνιο δίλημμα μεταξύ του reactive football που πρεσβεύει ο Μουρίνιο και του proactive football που εκπροσωπεί ο Γκουαρδιόλα, έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του δεύτερου.

Ο 41χρονος τεχνικός συγκαταλέγεται και αυτός στην πλειοψηφία των προπονητών που πιστεύουν ότι η φιλοσοφία «Γκουαρδιόλα» έχει κυριαρχήσει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Για αυτό άλλωστε η Τσέλσι είναι μία από τις πιο θεαματικές ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος αλλά και συνάμα από τις πιο ασταθείς διότι η λογική του παραγωγικού ποδοσφαίρου που προσπαθεί να εφαρμόσει η Λάμπαρντ απαιτεί πάντα περισσότερο χρόνο και κόπο, πόσο μάλλον όταν παράλληλα γίνεται προσπάθεια ανάδειξης νεαρών ποδοσφαιριστών όπως οι Εϊμπραχαμ, Χάντσον-Οντόι, Μάουντ, Τομόρι και Τζέιμς.

Η παράδοση υπέρ της Τσέλσι

Από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ, οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 54 φορές και η Τότεναμ έχει καταγράψει μόλις 7 νίκες, έναντι 28 των «μπλε» (19 ισοπαλίες).

Αμφότερες πέρσι υπερασπίστηκαν την έδρα τους (3-1 η Τότεναμ τον Νοέμβριο, 2-0 η Τσέλσι τον Φεβρουάριο), ενώ κανένα από τα 6 τελευταία μεταξύ τους ματς δεν έληξε ισόπαλο, με τις νίκες να μοιράζονται (3-3).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ