el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

2018: Η χρονιά των Μ’Μπαπέ, VAR και UEFA Nations League!

Η μεγαλύτερη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, ήταν ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα του 2018. Η Γαλλία μετά από 20χρόνια κατέκτησε το Μουντιάλ, για δεύτερη φορά στην Ιστορία της. Κοινός παρονομαστής στις δύο αυτές εποχές των «τρικολόρ» ήταν ο Ντιντιέ Ντεσάμπς, με τον Γάλλο να το κατακτά στην πρώτη περίπτωση σαν παίκτης και έπειτα σαν προπονητής. Έγινε ο τρίτος που το καταφέρνει με τις δύο ιδιότητες. Μάριο Ζαγκάλο (Βραζιλία, 1958, 1962, 1970) και Φραντζ Μπεκενπάουερ (1974, 1990) οι πρώτοι που είχαν πανηγυρίσει τρόπαιο Παγκοσμίου Κυπέλλου τόσο σαν παίκτες όσο και προπονητές.

Στη διοργάνωση του 2018 έλαμψε το «αστέρι» του Κιλιάν Μ’Μπαπέ, που αναδείχθηκε και ο καλύτερος νέος παίκτης της διοργάνωσης. Ο 19χρονος επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν ήταν και σκόρερ στη νίκη με 4-2 επί της Κροατίας στον μεγάλο τελικό και έγινε έτσι ο δεύτερος νεότερος ηλικιακά παίκτης που βρίσκει δίχτυα σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο πρώτος, ήταν ο Πελέ. Ο μεγαλύτερος παίκτης στην Ιστορία της «Σελεσάο», φρόντιζε μάλιστα να χρίσει τον Γάλλο επιθετικό ως διάδοχό του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχω ήδη σχολιάσει τον Κιλιάν Μ’Μπαπέ από πέρσι, λέγοντας πως είναι ένας μεγάλος παίκτης. Κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο σε ηλικία 19 ετών. Εγώ ήμουν 17 όταν το πήρα. Του είπα πως μπορεί να φτάσει και πιστεύω πως μπορεί να γίνει ο νέος Πελέ», καταλήγοντας: «Πολύς κόσμος πιστεύει πως το είπα σαν αστείο, αλλά όχι, δεν είναι σε αστείο…».

Ο ίδιος ο Μ’Μπαπέ, φαίνεται προσγειωμένος, παρά τον ντόρο που επικρατεί γύρω από το όνομά του την τελευταία 3ετία, όπως φαίνεται από τα λεγόμενά του. Ενδεικτικά, είναι τα όσα σημείωσε μετά τη βράβευσή του ως ο καλύτερος νέος παίκτης του Μουντιάλ της Ρωσίας: «Έχω μάθει πως οι μεγαλύτεροι «αστέρες» και σπουδαίοι παίκτες, είναι αυτοί που σέβονται όλους τους ανθρώπους το ίδιο. Υπάρχουν τρία κριτήρια. Σεβασμός, ταπεινότητα και σαφήνεια. Η μαμά μου, μου έχει πει πως για να γίνεις σπουδαίος παίκτης, πρέπει να είσαι και σπουδαίος άνθρωπος».

Η αναγνώριση στον Λούκα Μόντριτς
Εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί το βαρόμετρο στη μεσαία γραμμή της Ρεάλ Μαδρίτης. Με «αθόρυβη» δουλειά τις περισσότερες φορές, αδιάκοπα τρεξίματα, είναι ο συνδετικός κρίκος και των τριών γραμμών της «Βασίλισσας» της Ευρώπης. Η αναγνώριση πάντως, δεν ήρθε μέσω της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά της Κροατίας, με την οποία πρωταγωνίστησε στο Μουντιάλ του 2018 και την οδήγησε στον τελικό. Στην μεγαλύτερη διάκριση της Ιστορίας της χώρας σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Ο 33χρονος πλέον κεντρικός μέσος, αναδείχθηκε ως ο καλύτερος παίκτης του Μουντιάλ της Ρωσίας, αλλά και ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην υφήλιο για το 2018, τόσο από τη FIFA όσο και το Ballon d’Or και έσπασε έτσι το δίδυμο Μέσι – Ρονάλντο. Ο Μόντριτς, βρέθηκε σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις που συμμετείχε η Κροατία από το 2008 έως σήμερα ενώ αγωνίζεται στη Ρεάλ Μαδρίτης από το 2012, προερχόμενος από την Τότεναμ και το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ.

«Πάντοτε έχεις όνειρα, όταν αρχίζεις να παίζεις ποδόσφαιρο. Είμαι ο τύπος του ανθρώπου που πάντα θέλω να είμαι ο καλύτερος, οπότε, αυτό που ονειρεύτηκα μία μέρα, ήρθε τώρα και είμαι ευγνώμων στον Θεό για αυτό. Είναι που έχω δουλέψει τόσο σκληρά. Πίεσα τον εαυτό μου και πίστεψα σε εμένα, ακόμα και τις δύσκολες στιγμές. Επίσης έχω φτάσει έως εδώ με τη στήριξη της οικογένειάς μου, των φίλων μου και των συμπαικτών μου», ανέφερε ο Μόντριτς κατά τη βράβευσή του ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου για το 2018.

VAR και 4η αλλαγή, οι καινοτομίες του Μουντιάλ

Για πρώτη φορά στο πρόσφατο Μουντιάλ που διεξήχθη στη Ρωσία, ίσχυσαν δύο νέα μέτρα από τη FIFA. Το VAR (Video Assistant Referee) και η τέταρτη αλλαγή στη διαδικασία της παράτασης. Τα δύο αυτά μέτρα, ήρθαν για να μείνουν. Το μέτρο του βίντεο, είχε και θετική απήχηση στους παίκτες. Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε ο «αστέρας» της Μπαρτσελόνα και της Αργεντινής Λιονέλ Μέσι: «Στην αρχή δεν ήμουν θετικός είναι η αλήθεια. Αλλά πλέον νομίζω ότι είναι κάτι καλό τόσο για το ισπανικό πρωτάθλημα όσο και για το ποδόσφαιρο συνολικά. Εγινε εντυπωσιακά αποδεκτό, τόσο από τους οπαδούς, όσο και από τους ποδοσφαιριστές. Προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα. Το βλέπω ως κάτι πολύ καλό».

Στην Ελλάδα και τη Σούπερ Λίγκα, το VAR αναμένεται να μπει στη ζωή μας από τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν, 2019-20.

Ακόμα μία καινοτομία για το 2018, ήταν η διοργάνωση του UEFA Nations League. Θετικές οι πρώτες εντυπώσεις της νέας διοργάνωσης της ΟΥΕΦΑ, που αντικατέστησε τα φιλικά και αύξησε το ενδιαφέρον και το κίνητρο στους παίκτες, αφού δίνει και προκρίσεις για το Euro του 2020.

Ο μεγαλύτερος σκόρερ στην Ευρώπη

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ, στο 2018, σημείωσε 51 τέρματα συνολικά, επίδοση που τον κατατάσσει ως κορυφαίο σκόρερ στην Ευρώπη. Μάλιστα, έχει σημειώσει τουλάχιστον 50 τέρματα σε ένα ημερολογιακό έτος, στις οκτώ από τις εννέα τελευταίες χρονιές. Το 2012, όταν και σκόραρε 91 τέρματα, είναι το ρεκόρ. Είναι παράλληλα η Τρίτη σερί σεζόν στην οποία ο Μέσι ξεπερνά τον μεγάλο ανταγωνιστική του, Κριστιάνο Ρονάλντο, σε αριθμό γκολ. Ο Πορτογάλος στο 2018 βρήκε δίχτυα 49 φορές.
Φυσικά, η μεταγραφή του από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Γιουβέντους το καλοκαίρι, ήταν ένα από τα γεγονότα που ξεχώρισαν το 2018.
Η πρώτη 5άδα των σκόρερ: Μέσι (Μπαρτσελόνα και Αργεντινή, 51), Ρονάλντο (Γιουβέντους και Πορτογαλία 49), Λεβαντόφσκι  (Μπάγερν Μονάχου και Πολωνία, 46), Σαλάχ (Λίβερπουλ και Αίγυπτος, 44), Τουρπέλ (Ντουντελάνζ και Λουξεμβούργο, 40).

Οι κορυφαίοι σκόρερ της τελευταίας 10ετίας:
2018: Μέσι (51 γκολ, Μπαρτσελόνα, Αργεντινή)
2017: Κειν (56 γκολ, Τότεναμ, Αγγλία)
2016: Μέσι (59 γκολ, Μπαρτσελόνα, Αργεντινή)
2015: Ρονάλντο (57 γκολ, Ρεάλ Μαδρίτης, Πορτογαλία)
2014: Ρονάλντο (61 γκολ, Ρεάλ Μαδρίτης, Πορτογαλία)
2013: Ρονάλντο (69 γκολ, Ρεάλ Μαδρίτης, Πορτογαλία)
2012: Μέσι (91 γκολ, Μπαρτσελόνα, Αργεντινή)
2011: Ρονάλντο (60 γκολ, Ρεάλ Μαδρίτης, Πορτογαλία)
2010: Μέσι (60 γκολ, Μπαρτσελόνα, Αργεντινή)
2009: Τζέκο (44 γκολ, Βόλφσμπουργκ, Βοσνία)

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ