el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

8 Standing Ovations που έμειναν στην ιστορία

Ένα γκολ μέσα στην έδρα σου, από ποδοσφαιριστή φιλοξενούμενης ομάδας, προκαλεί από αμηχανία και παγωμάρα, μέχρι απογοήτευση ή και οργή. Τα παραπάνω, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Γιατί υπάρχουν και εκείνες οι σπάνιες φορές που ο αντίπαλος αναγνωρίζεται, μέχρι που χειροκροτείται.

Σπάνιες φορές, για σπάνιους παίκτες. Που δεν αποθεώθηκαν για τη μία τους στιγμή ή για το ένα τους παιχνίδι, αλλά για όσα είχαν καταφέρει μέχρι τότε στην καριέρα τους, που ήταν κοινώς παραδεκτά.

Και αν στον οπαδό της Μπέτις δεν κοστίζει (πνευματικά) τίποτα το να χειροκροτήσει τον Μέσι, και όχι ας πούμε έναν παίκτη της μισητής Σεβίλλης, τι θα λέγατε για οπαδούς της Ρεάλ που έχουν υποκλιθεί στο μεγαλείο ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα;

Ανοίγουμε το χρονοντούλαπο της ιστορίας και καταγράφουμε 8 μοναδικά standing ovations, που προηγήθηκαν του αγώνα της Μπαρτσελόνα στην έδρα της Μπέτις.

ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ vs ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Νοέμβριος 2005)

Ο Ροναλντίνιο περνάει όπως θέλει τρομοκρατώντας τους αμυντικούς της Ρεάλ των galacticos (μεταξύ αυτών ο 20χρονος, τότε, Σέρχιο Ράμος), με μαγική εμφάνιση οδηγεί την Μπαρτσελόνα σε θρίαμβο με 3-0, με το κοινό του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» να τον καταχειροκροτεί μετά το τρίτο γκολ, δεύτερο προσωπικό του. Ο Βραζιλιάνος ήταν ο τελευταίος πραγματικά μεγάλος σταρ, πριν την Μέσι-Ρονάλντο εποχή – ένα μήνα μετά του απονεμήθηκε η Χρυσή Μπάλα.

Οι δύο ομάδες είχαν 1 βαθμό διαφορά, πριν από εκείνο το ματς. Η Μπάρτσα όχι μόνο κατέκτησε το πρωτάθλημα στο +12 από τη Ρεάλ αλλά τον Μάιο του 2006 πανηγύρισε και την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, νικώντας με 3-1 την Άρσεναλ στον τελικό του Παρισιού.

ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ ΝΤΕΛ ΠΙΕΡΟ vs ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Νοέμβριος 2008)

Είναι το 93o λεπτό και ο Κλάουντιο Ρανιέρι κάνει την τρίτη και τελευταία του αλλαγή: μέσα ο Ντε Τσέλιε, έξω ο Ντελ Πιέρο. Αντί δυσφορίας, για το χρονικό σημείο, ο κόσμος της Ρεάλ σηκώνεται στο πόδι και χειροκροτεί τον 33χρονο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, που ανταποδίδει και υποκλίνεται.

Νωρίτερα, με δύο δικά του γκολ, στο 17’ και το 67’ (απευθείας φάουλ), ο «Μέγας Αλέξανδρος» του ιταλικού κάλτσιο έχει υπογράψει τη μεγάλη νίκη της Γιουβέντους με 2-0. Οι δύο ομάδες, τελικά, ισοβαθμούν στον όμιλο, αμφότερες όμως αποκλείονται στη φάση των «16», η Ρεάλ από τη Λίβερπουλ και η Γιούβε από την Τσέλσι.

ΡΟΝΑΛΝΤΟ vs ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (Απρίλιος 2003)

Ως μία από τις καλύτερες προσωπικές εμφανίσεις ποδοσφαιριστή που έχει παρακολουθήσει το κοινό του «Ολντ Τράφορντ», μνημονεύεται εκείνη του Ρονάλντο, του «φαινομένου», στον επαναληπτικό προημιτελικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, για το Τσάμπιονς Λιγκ 2002/03.

Η Ρεάλ έχει κερδίσει 3-1 στη Μαδρίτη, με το εκτός έδρας γκολ του Ρουντ φαν Νίστελροϊ να δίνει ελπίδες ανατροπής στους «κόκκινους διαβόλους», που ήθελαν να φτάσουν στον τελικό που εκείνη τη χρονιά διεξήχθη στην έδρα τους. Φευ.

Ο Ρονάλντο διαλύει κάθε πιθανότητα για την ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον (που έχει «ξεχάσει» τον Μπέκαμ στον πάγκο) με ένα εκπληκτικό χατ-τρικ (12’, 50’, 59’), πριν γίνει αλλαγή στο 67ο λεπτό και αποθεωθεί από 70.000 φιλάθλους.

Όταν βγήκε ο Ρονάλντο το σκορ ήταν 2-3, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απλά να παίρνει, με δύο γκολ του Μπέκαμ, τη νίκη γοήτρου (4-3) – η Ρεάλ αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους στα ημιτελικά.

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ vs ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Απρίλιος 2018)

Πρώτος προημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, το ζευγάρι του τελικού της προηγούμενης χρονιάς, Γιουβέντους – Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκοράρει για 10η συνεχόμενη φορά στη διοργάνωση κάνοντας το 0-1 στο 3ο λεπτό, ένα όμως από τα χαϊλάιτς όλων των εποχών θεωρείται το δεύτερο γκολ του στο 64’, με ασύλληπτο ανάποδο ψαλίδι από το ύψος του πέναλτι.

Σε εκείνο το σημείο γκρεμίστηκαν οι ελπίδες της Γιουβέντους, που πάλευε για ισοφάριση, ωστόσο οι τιφόζι της χάρισαν απλόχερα το χειροκρότημα στον Πορτογάλο σούπερ σταρ, για ένα γκολ που κατέρριψε κάθε λογική και το νόμο της βαρύτητας μαζί.

Το ματς, τελικά, έληξε 0-3, η Γιουβέντους άγγιξε την τελειότητα στη ρεβάνς και μια απίθανη ανατροπή (3-1 μέσα στο «Μπερναμπέου», με το αμφιλεγόμενο πέναλτι του Κριστιάνο στο 90+8’ να στερεί την παράταση), με τη Ρεάλ να κατακτά το 3ο συνεχόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ vs ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ιανουάριος 2009)

Αγώνας για τους «16» του Κυπέλλου Ισπανίας, η Ατλέτικο Μαδρίτης υποδέχεται την Μπαρτσελόνα της πρώτης σεζόν του Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Λιονέλ Μέσι, στα 22 του τότε, κάνει τα… δικά του: χατ-τρικ και ένα δοκάρι, έπειτα από μια φανταστική εμφάνιση.

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ αντικαταστάθηκε ένα λεπτό μετά το τρίτο του γκολ (80’) και το κοινό του «Βιθέντε Καλντερόν», παρά την πίκρα για τη διαφαινόμενη ήττα, υποκλίθηκε στο ταλέντο του Μέσι, με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ vs ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ιούνιος 1983)

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα φεύγει στην αντεπίθεση μετά από πάσα του Μπερντ Σούστερ, διασχίζει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το μισό γήπεδο, περνάει τον τερματοφύλακα Αγουστίν, αποφεύγει και τον δεξιό μπακ Χουάν Χοσέ κάνοντάς τον να συγκρουστεί με το δοκάρι, σκοράρει σε κενή εστία για το 0-2 και γίνεται ο πρώτος παίκτης της Μπαρτσελόνα που κερδίζει το χειροκρότημα από το κοινό της Ρεάλ, μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Ήταν ο πρώτος από τους δύο τελικούς για το πρωτοεμφανιζόμενο Copa de la Liga (Λιγκ Καπ) και η Ρεάλ ισοφάρισε τελικά 2-2, με την Μπάρτσα όμως να κερδίζει 2-1 στη ρεβάνς κατακτώντας τον τίτλο μιας διοργάνωσης που… άντεξε μέχρι το 1986.

ΣΤΙΒΕΝ ΤΖΕΡΑΡΝΤ vs ΤΣΕΛΣΙ (Μάιος 2015)

Η σχέση του Στίβεν Τζέραρντ με τους οπαδούς της Τσέλσι δεν ήταν πάντα η καλύτερη, καθώς δύο φορές στο παρελθόν (2004 και 2005) είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να φορέσει τα μπλε.

Το περιβόητο γλίστρημα του εμβληματικού αρχηγού της Λίβερπουλ στον μεταξύ τους καθοριστικό αγώνα τον Απρίλιο του 2014, που κόστισε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα στους «κόκκινους», ήταν το βασικό αντικείμενο χλεύης του ένα χρόνο μετά.

Ωστόσο, όταν στο 79o λεπτό ο Μπρένταν Ρότζερς τον απέσυρε από τον αγωνιστικό χώρο, όλο το «Στάμφορντ Μπριτζ», μαζί και ο Ζοζέ Μουρίνιο, καταχειροκρότησαν τον Τζέραρντ, σε μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις στην Πρέμιερ Λιγκ, μιας και ήταν γνωστό ότι το καλοκαίρι θα πήγαινε στο Λος Άντζελες.

Ο ίδιος ο Τζέραρντ, βέβαια, που παρεμπιπτόντως είχε σκοράρει διαμορφώνοντας το τελικό 1-1, δεν είπε ευχαριστώ «για 20 δευτερόλεπτα σεβασμού, όταν σε όλο το ματς μου υπενθύμιζαν τη χειρότερη στιγμή της καριέρας μου».

ΑΝΤΡΕΣ ΙΝΙΕΣΤΑ vs ΕΣΠΑΝΙΟΛ (Δεκέμβριος 2010)

«Ντάνι Χάρκε, πάντα μαζί μας», έγραφε το μήνυμα στην μπλούζα του Αντρές Ινιέστα, στο πιο σημαντικό γκολ στην ιστορία της εθνικής Ισπανίας, στον τελικό του Μουντιάλ 2010, κόντρα στην Ολλανδία. Από τότε, ο Ινιέστα έγινε ο μοναδικός, ίσως, συμπαθής παίκτης της Μπαρτσελόνα στους οπαδούς της παραδοσιακής της αντιπάλου, Εσπανιόλ.

Ο Ντάνι Χάρκε, αρχηγός της Εσπανιόλ, πέθανε ξαφνικά τον Αύγουστο του 2009, σε ηλικία μόλις 26 ετών. Ήταν καλός φίλος του Ινιέστα, που στην πρώτη του εμφάνιση στο «Κορνεγιά Ελ-Πρατ» μετά το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, αποθεώθηκε τόσο κατά την παρουσίαση των παικτών όσο και όταν έγινε αλλαγή, με το σκορ στο 1-5.

Δεν ήταν η μοναδική αντίπαλη έδρα που χειροκρότησε τον Ινιέστα, ωστόσο ήταν εκείνη που το έκανε (και) για εξωαγωνιστικούς λόγους.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ