el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΑΕΚ vs ΠΑΟΚ: Η ανάλυση του πρώτου ντέρμπι

Την Κυριακή (18/10, 20:30) στο ΟΑΚΑ θα διεξαχθεί το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της φετινής σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Διαβάστε την ανάλυση.

Μετά τη διακοπή των εθνικών οι δύο Δικέφαλοι εισέρχονται σε μία σειρά διαδοχικών απαιτητικών αγώνων, αρχής γενομένης από τη δική τους κόντρα.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών φέτος με τον κορωνοϊό και δεδομένου ότι το καλεντάρι είναι πιο στενό από ποτέ, οι ευρωπαϊκοί αγώνες θα διεξάγονται χωρίς κενές εβδομάδες ενδιάμεσα.

Αυτό σημαίνει λοιπόν πως η ΑΕΚ ξεκινώντας με το ντέρμπι της Κυριακής θα δώσει επτά (!) αναμετρήσεις σε διάστημα 22 ημερών και ο ΠΑΟΚ έξι.

Βαρύ πρόγραμμα

Η ΑΕΚ μετά τη μάχη των Δικεφάλων θα ταξιδέψει στην Πορτογαλία για να αγωνιστεί με την Μπράγκα και εν συνεχεία κατά σειρά με ΠΑΣ Γιάννινα (εκτός), Λέστερ (εντός), ΟΦΗ (εντός), Ζόρια (εκτός), Αρη (εκτός).

Για τον ΠΑΟΚ τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο βατά μέσα στο φθινόπωρο και μέχρι το επόμενο παράθυρο των εθνικών διότι αναβλήθηκε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για την 6η αγωνιστική.

Αυτό σημαίνει λοιπόν, πως ο Δικέφαλος του Βορρά μετά το ματς στο ΟΑΚΑ θα υποδεχθεί την Ομόνοια την ερχόμενη Πέμπτη για την πρώτη στροφή των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ και ακολούθως τον περιμένουν οι αγώνες με Γρανάδα (εκτός), Παναιτωλικό (εκτός), Αϊντχόφεν (εντός) και Απόλλων Σμύρνης (εκτός).

Η ευκαιρία να ρεφάρουν

aekpaok_novibetgrΚαι για τους δύο Δικέφαλους η αναμέτρηση της Κυριακής έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά, καθώς πάντα μία νίκη απέναντι σε έναν άμεσο ανταγωνιστή δίνει έξτρα ώθηση για τη συνέχεια. Πολλώ δε μάλλον όταν και οι δύο ομάδες έχουν ήδη αφήσει βαθμούς στις προηγούμενες αγωνιστικές σε ματς με θεωρητικά υποδεέστερους αντιπάλους.

Η ΑΕΚ μετά την κατάθεση ψυχής που έκανε για να προκριθεί επί της Βόλφσμπουργκ στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, στραβοπάτησε στο Περιστέρι γνωρίζοντας την ήττα από τον Ατρόμητο.

Αντίστοιχα, ο ΠΑΟΚ στο πρώτο κομμάτι της σεζόν διοχέτευσε όλη του την ενέργεια στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και στα παιχνίδια με Μπεσίκτας, Μπενφίκα και Κράσνονταρ, με συνέπεια να πετάξει τέσσερις βαθμούς εντός συνόρων, αφού έμεινε στην ισοπαλία τόσο με τον Ατρόμητο (1-1) εντός έδρας, όσο και με το Βόλο (0-0) εκτός έδρας.

Οι απουσίες και τα νέα πρόσωπα της ΑΕΚ

tankovic_novibetgr

Η ΑΕΚ από το 2015 που επέστρεψε στη Σούπερ Λιγκ για πρώτη φορά φέτος ήταν τόσο ενεργή μεταγραφικά και φρόντισε να μεγαλώσει το βάθος στο ρόστερ της προκειμένου να ανταποκριθεί σε τρεις διοργανώσεις.

Παρόλα αυτά, στην Ενωση η ανησυχία είναι εύλογη καθώς μαζεύτηκαν πολλοί μυικοί τραυματισμοί και μάλλον η ομάδα πληρώνει το γεγονός ότι φόρτσαρε πολύ σύντομα μέσα στη σεζόν για να είναι πανέτοιμη στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Μάσιμο Καρέρα θα στερηθεί εν όψει του αγώνα με τον ΠΑΟΚ τους Σιμόες, Λιβάι Γκαρσία, Μπακάκη, Λόπες, ενώ ως γνωστόν τραυματίες παραμένουν και οι Σιμάνσκι, Γαλανόπουλος.

Συν τοις άλλοις, οι Τσιγκρίνσκι, Παουλίνιο επέστρεψαν μόλις την Πέμπτη σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων και ως εκ τούτου είναι αβέβαιο αν θα μπορέσουν να βοηθήσουν άμεσα την Κυριακή. Μέσα σε όλα η ΑΕΚ έχει επίσης να διαχειριστεί την τιμωρία του Μάνταλου, ο οποίος αποβλήθηκε κόντρα στον Ατρόμητο, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σβάρνας επιβαρύνθηκε με δύο 90λεπτα κατά την παρουσία του στην εθνική Ελλάδος και επέστρεψε στην ΑΕΚ μόλις την Παρασκευή.

Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες δεν αποκλείεται την Κυριακή να δούμε όχι ένα, αλλά δύο νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ΑΕΚ να πραγματοποιούν το ντεμπούτο τους και μάλιστα στη βασική ενδεκάδα.

nedelcearu_novibetgrΤόσο ο Νεντελτσεάρου, όσο και ο Τάνκοβιτς συγκεντρώνουν καλές πιθανότητες να βρεθούν στο αρχικό σχήμα. Ειδικά ο δεύτερος μοιάζει σχεδόν δεδομένο ότι θα πάρει φανέλα βασικού ελλείψει των Λιβάι Γκαρσία και Μάνταλου. Εκτός κι αν ο Καρέρα αποφασίσει να παίξει με τον Ανσαριφάρντ στο ένα άκρο της επίθεσης (το είχε κάνει και με τη Σεν Γκάλεν), τον νεαρό Μαχαίρα στο άλλο και τον Λιβάγια πίσω από τον Ολιβέιρα.

Στους χαφ πλέον οι επιλογές είναι μετρημένα κουκιά, αφού διαθέσιμοι πρακτικά είναι μόνο ο Κρίστισιτς και ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, Σάκχοφ. Οι δυο τους πιθανότατα θα συνθέσουν το κεντρικό δίδυμο στον άξονα, εκτός κι αν ο Ιταλός τεχνικός επιφυλάσσει κάποια έκπληξη με τον Σαμπανάτζοβιτς.

Στην άμυνα, δεξιά ο Βασιλαντωνόπουλος έχει το προβάδισμα, ωστόσο στα αριστερά προέκυψε πρόβλημα της τελευταίας στιγμής με τον Ινσούα. Ο Αργεντινός ένιωσε ενοχλήσεις και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να ξεκινήσει. Αυτό σημαίνει ότι ο Καρέρα ενδέχεται να καταφύγει στη λύση του 17χρονου Μιτάι για να καλύψει τη θέση του αριστερού μπακ.

Στους στόπερ, ο Ιταλός τεχνικός έχει τέσσερις επιλογές (Χνιντ, Νεντελτσεάρου, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνα) και καλείται να επιλέξει τους δύο πιο έτοιμους και φρέσκους. Στον άσο η συμμετοχή του Τσιντώτα ασφαλώς είναι αδιαμφισβήτητη.

Η επιλογή του Φερέιρα να παίζει με τρεις στόπερ

ferreira_novibetgrΣτον ΠΑΟΚ τα πράγματα είναι πιο ευδιάκριτα δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα τραυματισμών, αν και πάντα προκύπτει αγωνία μετά τις εθνικές, ειδικά όταν μία ομάδα στέλνει πολλούς διεθνείς (Γιαννούλης, Ινγκασον, Τσόλακ, Τζόλης, Μιχάι, Ελ Καντουρί, Τσιγγάρας, Μιχαηλίδης).

Σε κάθε περίπτωση ο Αμπέλ Φερέιρα φαίνεται πως έχει κατασταλάξει στο 3-4-2-1 ως βασικό σύστημα για την εφετινή σεζόν και πάνω σε αυτό καταρτίζει τα πλάνα του.

Αυτή βέβαια η απόφαση του Πορτογάλου τεχνικού εγείρει ερωτηματικά, διότι ο ΠΑΟΚ με τη συγκεκριμένη διάταξη έδειξε εξαιρετικό πρόσωπο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, όπου δεν χρειαζόταν να έχει πολύ ώρα την μπάλα στα πόδια του, ενώ αντίθετα στο ελληνικό πρωτάθλημα, απέναντι σε κλειστές άμυνες, δυσκολεύτηκε χαρακτηριστικά να γίνει δημιουργικός.

Εδώ λοιπόν είναι ένα κομμάτι, στο οποίο ο ΠΑΟΚ οφείλει να δουλέψει για να βρει ισορροπία ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε αγώνα.

Η «κλειδωμένη» 11αδα και ο Μουργκ ως αντι-Πέλκας

murg_novibetgrΟ Δικέφαλος του Βορρά θα στερηθεί εν όψει ΑΕΚ τις υπηρεσίες του Κρέσπο, ωστόσο επέστρεψαν στις προπονήσεις τόσο ο Αουγκούστο, όσο και ο Ροντρίγκο.

Η επιστροφή του Αουγκούστο δίνει μία έξτρα λύση στους χαφ, όπου τραβούσαν κουπί σχεδόν αποκλειστικά οι Ελ Καντουρί, Σβαμπ, δεδομένου ότι ο Φερέιρα δεν δείχνει προς το παρόν ανάλογη εμπιστοσύνη στους Νινούα, Εσίτι.

Εξάλλου, με την επιστροφή του Ροντρίγκο και την ενεργοποίηση του Μάτος, ο ΠΑΟΚ φαίνεται πως λύνει το πρόβλημα στη θέση του δεξιού μπακ, όπου είδαμε αρκετές αλχημείες είτε με τον Κρέσπο, είτε με τον Μπίσεσβαρ.

Σε ό,τι αφορά στην ενδεκάδα δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις με τους Ζίβκο Ζίβκοβιτς, Βαρέλα, Ινγκασον, Μιχαηλίδη, Μάτος, Γιαννούλη, Σβαμπ, Ελ Καντουρί, Τζόλη, Αντρίγια Ζίβκοβιτς να μοιάζουν «κλειδωμένοι». Υπάρχει ίσως μόνο μία ανοιχτή θέση, αυτή στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Τσόλακ αποκτήθηκε για βασικός, ωστόσο προέρχεται από υποχρεώσεις με την εθνική Κροατίας και ίσως ο Φερέιρα δώσει την ευκαιρία στον Σφιντέρσκι, που στο τελευταίο επίσημο ματς του ΠΑΟΚ σκόραρε δύο φορές κόντρα στον ΟΦΗ.

Από εκεί και πέρα, ο Πορτογάλος τεχνικός αναμένεται να συμπεριλάβει στην αποστολή το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, τον Τόμας Μουργκ. Ο Αυστριακός πρώην μεσοεπιθετικός της Ραπίντ, ήρθε πρακτικά ως αντικαταστάτης του Πέλκα στο ρόστερ του ΠΑΟΚ και μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό με την ίδια ευχέρεια που το έκανε και ο Ελληνας διεθνής.

Εχει καλή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα και τις σεζόν 2017/18 και 2018/19 είχε πολύ γεμάτα στατιστικά. Μετά λοιπόν από 4,5 χρόνια στους «πράσινους» της Βιέννης βγήκε πρώτη φορά στο εξωτερικό και ξανάσμιξε με τον Σβαμπ, με τον οποίο ήταν συμπαίκτες και στη Ραπίντ.

Τα πεπραγμένα Καρέρα και Φερέιρα

Ο Μάσιμο Καρέρα πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στον πάγκο της ΑΕΚ τον Δεκέμβριο του 2019 σε παιχνίδι για το πρωτάθλημα στην Ξάνθη (είχε επικρατήσει η Ενωση με 1-0).

Από τότε έχει καθοδηγήσει την ΑΕΚ σε 35 συνολικά αναμετρήσεις για όλες τις διοργανώσεις μετρώντας 21 νίκες, 9 ισοπαλίες και 5 ήττες, εκ των οποίων οι τρεις απέναντι στον Ολυμπιακό. Σε αυτό το διάστημα, ο Ιταλός προπονητής έχει αντιμετωπίσει τρεις φορές τον ΠΑΟΚ και μετράει μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα.

Από την πλευρά του ο Αμπελ Φερέιρα έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στον πάγκο του ΠΑΟΚ στις 6 Αυγούστου το 2019, στο ισόπαλο 2-2 με τον Αγιαξ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Συνολικά, ο Πορτογάλος τεχνικός έχει καθοδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε 54 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και μετράει 31 νίκες, 13 ισοπαλίες και 10 ήττες, εκ των οποίων οι τέσσερις σε ευρωπαϊκά ματς (Αγιαξ, Σλόβαν, Κράσνονταρ δις). Απέναντι στην ΑΕΚ, ο Φερέιρα έχει απολογισμό 1-2-1 με γκολ 3-4.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ