el
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αφιέρωμα: Οι προπονητές που δεν περίμενες να δεις

Με αφορμή την πρόσφατη πρόσληψη του Αντρέα Πίρλο στη Γιουβέντους, διαβάστε κάποιες από τις πιο απρόσμενες επιλογές σε πάγκους ομάδων.

Υπάρχουν φορές που ακόμα και πολύ μεγάλα κλαμπ αιφνιδιάζουν με τις επιλογές τους για την τεχνική ηγεσία. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Γιουβέντους, με τον Αντρέα Πίρλο.

Αντρέα Πίρλο (Γιουβέντους)

pirlo_novibetgrΟ αποκλεισμός από τη Λυών στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ είχε ως συνέπεια την απομάκρυνση του Μαουρίτσιο Σάρι από την τεχνική ηγεσία της Γιουβέντους, έστω και αν κατέκτησε ένα ακόμα πρωτάθλημα στην Ιταλία.

Αντικαταστάτης του θα είναι ο Αντρέα Πίρλο. Ο πρώην διεθνής μέσος είχε προσληφθεί στα τέλη Ιουλίου προπονητής της U23, χωρίς καμία προϋπηρεσία. Στη Γιουβέντους πιστεύουν πως μπορεί να έχει ως προπονητής την εξέλιξη του Ζινεντίν Ζιντάν.

«Η σημερινή μας επιλογή βασίζεται στο γεγονός πως ο Πίρλο έχει ό,τι χρειάζεται να ηγηθεί στον πάγκο των νεαρών αλλά και των έμπειρων παικτών που διαθέτουμε και να την οδηγήσει σε νέες επιτυχίες», ανέφερε μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση της πρόσληψης του 41χρονου πλέον Πίρλο.

Τσίρο Φεράρα (Γιουβέντους)

ferrara_novibetgrΗ περίπτωση Πίρλο δεν είναι η μοναδική που η Γιουβέντους αποφάσισε να εμπιστευτεί έναν προπονητή χωρίς εμπειρία.

Το ίδιο είχε πράξει και στα μέσα της αγωνιστικής περιόδου 2008-09, όταν ο Τσίρο Φεράρα είχε αναλάβει αρχικά ως υπηρεσιακός αντικαθιστώντας τον Κλαούντιο Ρανιέρι και το 2009-10 ως πρώτος προπονητής, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Στα 30 ματς που κάθισε στο σύνολο στην τεχνική ηγεσία της Γιουβέντους ο πρώην διεθνής Ιταλός στόπερ, ο απολογισμός του ήταν 15 νίκες, 5 ισοπαλίες και 10 ήττες.

Εντγκαρ Ντάβιντς (Μπάρνετ)

davids_novibetgrΕνας από τους κορυφαίους αμυντικούς μέσους της εποχής του ήταν ο Εντγκαρ Ντάβιντς, ο οποίος σταμάτησε την ενεργό δράση το 2010, μετά από μεγάλη καριέρα σε Αγιαξ, Μίλαν, Μπαρτσελόνα, Τότεναμ και Ιντερ.

Το 2012 και ενώ διέμενε στην Αγγλία, τον προσέγγισε η Μπάρνετ, ομάδα της Λιγκ2, με σκοπό να αναλάβει παίκτης-προπονητής, κάτι που έγινε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Ο Ντάβιντς το μόνο που κατάφερε ουσιαστικά ήταν να κάνει ρεκόρ σε αποβολές (5 κόκκινες ως παίκτης-προπονητής) στη σχεδόν διετή θητεία του στην ομάδα ενώ μάλιστα δεν αγωνιζόταν στα εκτός έδρας ματς που θεωρούσε πως ήταν πολύ μακριά από το σπίτι του (στο Βόρειο Λονδίνο).

Αυτή ήταν και παραμένει η μοναδική προπονητική απόπειρα του 47χρονου πλέον Ολλανδού.

Γκάρι Νέβιλ (Βαλένθια)

neville_novibetgrΕκπληξη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο προκάλεσε τον Δεκέμβριο του 2015 η πρόσληψη του Γκάρι Νέβιλ στην τεχνική ηγεσία της Βαλένθια, που οφειλόταν στις προσωπικές σχέσεις του ίδιου με τον ιδιοκτήτη των «νυχτερίδων».

Από την αρχή ο πρώην διεθνής Αγγλος μπακ, που συνέδεσε το όνομά του με τη «χρυσή« εποχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αντιμετωπίστηκε επιφυλακτικά από τους φιλάθλους της Βαλένθια και ουσιαστικά δεν κέρδισε ποτέ την εμπιστοσύνη τους.

Η παρουσία του στον πάγκο της ισπανικής ομάδας ήταν αποτυχημένη και άντεξε σε αυτή μόλις τρεις μήνες, έως τον Μάρτιο του 2016. Υπό τις οδηγίες του, η Βαλένθια είχε μεταξύ άλλων γνωρίσει συντριπτική ήττα από την Μπαρτσελόνα (0-7) για το Κύπελλο, αποκλείστηκε από την Μπιλμπάο στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ ενώ βρισκόταν σε δύσκολη θέση αναφορικά με την παραμονή της και στο πρωτάθλημα.

Ζοζέ Μουρίνιο (Τότεναμ)

mourinho_novibetgrΜόνο και μόνο η παρουσία του στη «μισητή» Τσέλσι και το γεγονός πως είχε αναφέρει το 2005 πως δεν θα καθόταν ποτέ στην τεχνική ηγεσία της Τότεναμ, ήταν ικανά να προκαλέσουν «σοκ» στον ποδοσφαιρικό κόσμο το 2019, όταν και ο Πορτογάλος ανακοινώθηκε ως ο νέος προπονητής των «σπιρουνιών», αναλαμβάνοντας αντί του Μαουρίτσιο Ποκετίνο.

«Δεν θα πήγαινα στην Τότεναμ, επειδή αγαπώ πάρα πολύ τους φιλάθλους της Τσέλσι», είχε δηλώσει ο Πορτογάλος προπονητής.

Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

solskjaer_novibetgr

Στροφή 180 μοιρών έκανε τον Δεκέμβριο του 2018 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία επέλεξε ως αντικαταστάτη του Ζοζέ Μουρίνιο στην τεχνική της ηγεσία όχι έναν προπονητή εγνωσμένης αξίας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν (Ντέιβιντ Μόγιες, Λουίς Φαν Χάαλ, Ζοζέ Μουρίνιο) αλλά έναν προπονητή χωρίς εμπειρία σε μεγάλα πρωταθλήματα.

Το γεγονός πως ο Σόλσκιερ ήταν παίκτης της ομάδας και γνωρίζει τις απαιτήσεις της, αλλά και η πρόθεσή του να δώσει ευκαιρίες και σε νέα παιδιά, ήταν το νούμερο ένα κριτήριο για τη μονιμοποίησή του τον Μάρτιο του 2019.

Στα 90 ματς που βρίσκεται στην ομάδα ο απολογισμός του είναι 49 νίκες, 20 ισοπαλίες και 21 ήττες.

Μικέλ Αρτέτα (Αρσεναλ)

Mikel Arteta appointed Arsenal head coach | Football News | Sky Sports

Ενας πρώην παίκτης της, ανέλαβε προπονητής στην Αρσεναλ, σε μία κίνηση που προξένησε έκπληξη στον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Ο Αρτέτα ήταν μέλος του τεχνικού τιμ της Μάντσεστερ Σίτι ως βοηθός του Πεπ Γκουαρδιόλα και παρότι δεν είχε εμπειρία ως πρώτος προπονητής, οι «κανονιέρηδες» του έδωσαν στα μέσα της σεζόν την ευκαιρία, θεωρώντας θετικό πως το γεγονός πως ήταν παίκτης της υπό τον Αρσέν Βενγκέρ και γνώστης των απαιτήσεων που υπάρχουν.

Με τον Ισπανό στον πάγκο, η Αρσεναλ κατέκτησε τη σεζόν που ολοκληρώθηκε το Κύπελλο Αγγλίας, τον πρώτο τίτλο της ομάδας μετά την αποχώρηση του Αλσατού.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ