el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ακαδημία Πούσκας: Η ομάδα που… δεν είναι ακαδημία

Ενας από τους 10 κορυφαίους παίκτες της 100ετίας ήταν ο Φέρεντς Πούσκας, προπονητής του Παναθηναϊκού στην πορεία στο Γουέμπλεϊ. Διαβάστε την ιστορία της ομάδας στην Ουγγαρία που φέρει το όνομά του.

Eνα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα στο χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο «καλπάζων συνταγματάρχης» πανηγύρισε τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών και πέντε πρωταθλήματα Ισπανίας, φορώντας τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Φέρεντς Πούσκας είχε, φυσικά, τεράστια συνεισφορά και στην εθνική Ουγγαρίας, με την οποία κατέκτησε το Χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το 1952 και έφτασε ως τον τελικό του Μουντιάλ το 1954, με τη Δυτική Γερμανία να κερδίζει 3-2 με ανατροπή.

Το 2005 ιδρύθηκε η Πούσκας Ακάντεμι. Βασικός σκοπός για τη δημιουργία της, να αποδοθεί φόρος τιμής στον μεγάλο Ούγγρο επιθετικό (622 γκολ σε 629 αγώνες), ο οποίος ως προπονητής έμεινε στην ιστορία του Παναθηναϊκού (1970-74) και αργότερα πέρασε και από τον πάγκο της ΑΕΚ (1978-79).

Ο δεύτερος λόγος, ήταν να φτιαχτεί μία ομάδα που να μπορεί να λειτουργήσει ως θυγατρική της Βιντεότον (πλέον Φέχερβαρ).

Από τους χαμηλότερους μέσους όρους σε εισιτήρια

Η Πούσκας Ακάντεμι ιδρύθηκε στην πόλη Φέλσκουτ, που δεν έχει καμία σύνδεση με τον Πούσκας. Για να πάρει η ομάδα το όνομά του, χρειάστηκε ασφαλώς η σχετική άδεια από τη γυναίκα του Πούσκας μετά τον θάνατό του (2006).

Παρότι συμπλήρωσε αισίως 15 χρόνια ζωής φέτος, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει ουσιαστικά το δικό της κοινό. Πέρσι, μάλιστα, ήταν η ομάδα με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στα εισιτήρια, κόβοντας 1.340 κατά μέσο όρο.

Παρόλα αυτά, διαθέτει δικό της γήπεδο (3.816 θέσεων) που έχει πάρει την έγκριση της ΟΥΕΦΑ και για ευρωπαϊκά ματς. Ανοιξε τις θύρες του το 2014 και πλην της ίδιας, το έχει χρησιμοποιήσει ως έδρα και η Φέχερβαρ, από το 2016 ως το 2018, λόγω έργων στο δικό της γήπεδο.

Η αγωνιστική περίοδος 2017/18, όταν και έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου (ηττήθηκε από την Ούιπεστ), είναι η σημαντικότερη στιγμή της ιστορίας της. Μετράει ακόμα δύο κατακτήσεις πρωταθλημάτων στη Β’ κατηγορία, το 2012-13 και το 2016-17.

Το πρόβλημα για την Πούσκας Ακάντεμι είναι ότι δεν υποστηρίζει το όνομά της: με μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια και 12 ξένους στό ρόστερ της, κάθε άλλο παρά φημίζεται για προώθηση και παραγωγή ταλέντων.

Τέσσερις αλλαγές ονομασίας από το 2004

Η Φέχερβαρ, από την άλλη, έχει πανηγυρίσει τρεις κατακτήσεις πρωταθλημάτων (τέσσερα έχει στην τροπαιοθήκη ητς συνολικά) και δύο Κυπέλλων, από τη στιγμή που άρχισε τη συνεργασία με την Πούσκας Ακάντεμι.

Στο φετινό ρόστερ, συναντάμε δύο παίκτες που φορούν τη φανέλα της και έχουν αγωνιστεί παλαιότερα στην Ακαδημία. Πρόκειται για τον 22χρονο τερματοφύλακα Μπενς Γκούντελ-Τάκαλς και τον 30χρονο κεντρικό αμυντικό Ατίλα Φιόλα.

Η Φέχερβαρ, γνωστή στον περισσότερο κόσμο ως Βιντεότον, είναι μία ομάδα που προσπαθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να μπει… σφήνα στις Φερεντσβάρος και Χόνβεντ. Υποστηρικτής της, μεταξύ άλλων, είναι ο Βίκτορ Ορμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος είναι και φίλος με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Ιστβάν Γκαρανσί.

Ιδιαιτερότητα της Φέχερβαρ τα τελευταία χρόνια, οι συνεχείς αλλαγές ονομάτων, για εμπορικούς λόγους. Από το 1996 έως το 2004 ονομαζόταν Βιντεότον Φέχερβαρ ενώ από το 2004 έως το 2009, το πρώτο όνομα απαλείφθηκε και λεγόταν Φέχερβαρ. Το 2009 άλλάξε ξανά το όνομά της σε Βιντεότον και το διατήρησε ως το 2018.

Πέρσι αγωνιζόταν ως MOL Βίντι FC και στις αρχές της φετινής αγωνιστικής περιόδου άλλαξε και πάλι όνομα, ως MOL Φέχερβαρ FC.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ