el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

All Star Game 2020: Γιορτή στη σκιά του Κόμπι

Σαββατοκύριακο γιορτής στο NBA, με τη διεξαγωγή του 69ου All Star Game. Μάθετε όσα πρέπει να ξέρετε για τους νέους κανονισμούς, τα φαβορί στους διαγωνισμούς και όλες τις εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την αναμέτρηση Team Giannis vs Team Lebron.

Κάθε χρόνο η μεγαλύτερη γιορτή του παγκόσμιου μπάσκετ δεν είναι άλλη από το All-Star Weekend του ΝΒΑ. Ενα Σαββατοκύριακο γεμάτο λάμψη και διασκέδαση με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους αθλητές μπάσκετ του κόσμου, συγκεντρωμένους όλους σε μία πόλη. Η 69η έκδοση του All-Star θα φιλοξενηθεί στο Σικάγο για τρίτη φορά στην ιστορία και πρώτη μετά το 1988!

Στη μνήμη του Κόμπι

Το φετινό All-Star, ωστόσο, θα συνοδεύεται και από μία έντονη μελαγχολία μετά τον αδόκητο χαμό του Κόμπι Μπράιαντ. Οι επαγγελματίες παίκτες της λίγκας δεν ήταν δυνατόν να ξεχάσουν τον Black Mamba, που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή και για αυτό αποφάσισαν να τιμήσουν τη μνήμη του αλλάζοντας άρδην τους κανόνες του All-Star Game.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κόμπι Μπράιαντ
Συγκεκριμένα, στο μεγάλο παιχνίδι της Κυριακής ανάμεσα στην Team LeBron και την Team Giannis δεν θα γίνει μία συνηθισμένη αναμέτρηση όπως όλες οι άλλες. Στα πρώτα τρία 12λεπτα θα διεξαχθούν πρακτικά τρία ξεχωριστά ματς, δηλαδή το κοντέρ θα μηδενίζει όταν τελειώνει η περίοδος και όποια ομάδα κερδίζει θα λαμβάνει 100.000 δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σε περίπτωση ισοπαλίας το ποσό θα μοιράζεται στα δύο.

Στην τελευταία περίοδο θα γίνει πρόσθεση των πόντων των πρώτων τριών 12λέπτων για κάθε ομάδα ξεχωριστά και ο νικητής θα αναδειχθεί όταν μία ομάδα σκοράρει 24 πόντους περισσότερους από αυτούς που είχε η Team με το προβάδισμα στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου.Αποτέλεσμα εικόνας για kobe bryand 24 jersey

Για παράδειγμα, αν μετά την πρόσθεση το σκορ είναι 100-99 υπέρ της Team LeBron, τότε το παιχνίδι θα λήξει όταν κάποια από τις δύο ομάδες φτάσει στους 124 πόντους. Η νικήτρια ομάδα στο φινάλε θα λάβει άλλα 200.000 δολάρια για να τα διαθέσει επίσης σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Γιανγκ vs Nτόντσιτς στο Rising Stars Game

Μέχρι όμως το main event της Κυριακής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει άλλα πέντε γεγονότα. Την αυλαία θα ανοίξει ως είθισται το Celebrity All-Star Game, στο οποίο μετέχουν τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί αλλά και παίκτριες του WNBA. Φυσικά ξεχωρίζει η πρώτη συμμετοχή δύο παλαίμαχων παικτών του ΝΒΑ, του Ντάριους Μάιλς και του Κουεντίν Ρίτσαρντσον.
Στη συνέχεια ακολουθεί το παιχνίδι των Rising Stars, ένα event πάντα διασκεδαστικό αφού οι θεατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαζεμένα όλα τα αστέρια που θα… κυριεύσουν μελλοντικά το ΝΒΑ.

Το φορμάτ εδώ δεν άλλαξε και έτσι η Team USA θα αντιμετωπίσει την Team World για έκτη διαδοχική σεζόν. Στις προηγούμενες πέντε το σκορ είναι 3-2 υπέρ της Team USA.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ζάιον Γουίλιαμσον

Στην αμερικανική ομάδα ασφαλώς ξεχωρίζουν οι δύο ρούκι, το Νο.1 του περσινού ντραφτ, Ζάιον Γουίλιαμσον (Νέα Ορλεάνη) και το Νο.2 ο Τζα Μοράντ (Μέμφις). Μαζί τους βέβαια ο σταρ των Ατλάντα Χοκς, Τρέι Γιανγκ, αλλά και ο Κέντρικ Ναν, που κάνει τρομερή σεζόν φέτος στο Μαϊάμι. Μεγαλύτερη απουσία αυτή του Τάιλερ Χίρο, ο οποίος επίσης συγκαταλέγεται στις φετινές αποκαλύψεις των Χιτ.
Στην ομάδα των επίλεκτων ανερχόμενων αστέρων από όλο τον κόσμο, τον τόνο θα δώσει προφανώς ο Λούκα Ντόντσιτς (Ντάλας), που ήδη λογίζεται ως σούπερσταρ στο ΝΒΑ. Μαζί του θα είναι ο εξαιρετικός δευτεροετής γκαρντ της Οκλαχόμα, Σάι Τζίλτζεους-Αλεξαντέρ και το Νο.3 του τελευταίου ντραφτ, ο Αρ-Τζέι Μπάρετ (Νικς). Από το… παράθυρο μπήκε ο Νικόλο Μέλι (Νέα Ορλεάνη), καθώς κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Ντεάντρε Αϊτον (Φίνιξ), που τραυματίστηκε.

Skills Challenge

Το Skills Challenge έχει καθιερωθεί στο All-Star από τη σεζόν 2002-03. Ως διαγωνισμός απευθύνεται κυρίως στους γκαρντ αφού απαιτεί ευελιξία, ταχύτητα και ακρίβεια.
Παρόλα αυτά την τελευταία τετραετία με τις νίκες των Καρλ-Αντονι Τάουνς (2016) και Κρίσταπς Πορζίνγκις (2017) αποδείχθηκε πως μπορούν και οι ψηλοί να επιβιώσουν στη συγκεκριμένη πρόκληση.

Μια συναρπαστική προσφορά* για τους διαγωνισμούς τριπόντων, καρφωμάτων και δεξιοτήτων σε περιμένει στη Novibet!

Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για Τζέισον Τέιτουμ
Ο φετινός διαγωνισμός αναμένεται από τους πιο ανταγωνιστικούς αφού μετέχουν τρεις πρώην πρωταθλητές, οι Τζέισον Τέιτουμ (Βοστώνη), Σπένσερ Ντινγουίντι (Μπρούκλιν), που νίκησαν την προηγούμενη διετία και ο Πάτρικ Μπέβερλι (Χιούστον), που ήταν νικητής το 2015.
Τον τραυματία Ντέρικ Ρόουζ αντικατέστησε ο Τζίλτζεους-Αλεξάντερ, ενώ στον διαγωνισμό θα έχει εκπροσώπηση και το Μιλγουόκι του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τον Ντάριλ Μίντλεντον.
Τη σημαία των ψηλών θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ψηλά οι Μπαμ Αντεμπάγιο (Μαϊάμι), Ντομάντας Σαμπόνις (Ιντιάνα) και Πασκάλ Σιακάμ (Τορόντο).

Ο διαγωνισμός τριπόντων

Στον διαγωνισμό τριπόντων φέτος προστέθηκε ένας νέος κανονισμός που ενδέχεται να κάνει το event ακόμη πιο συναρπαστικό.
Ως γνωστόν υπάρχουν πέντε θέσεις στο τρίποντο. Στις τέσσερις εξ αυτών βρίσκονται τέσσερις κανονικές μπάλες και μία money ball που μετράει για δύο πόντους. Κάθε παίκτης διαλέγει και μία θέση με πέντε money balls.
Πέρα όμως από τις πέντε καθιερωμένες θέσεις προστίθενται φέτος ακόμη δύο σε απόσταση περίπου δύο μέτρων (1,82μ. για την ακρίβεια) από το τρίποντο, όπου θα υπάρχουν δύο πράσινες μπάλες, οι οποίες θα μετρούν για τρεις πόντους η κάθε μία.
Κατόπιν τούτου το μέγιστο σκορ που θα μπορεί ένας παίκτης να σημειώσει αν ευστοχήσει σε όλες τις μπάλες θα είναι το 40. Από τον πρώτο γύρο προκρίνονται στον τελικό τρεις συμμετέχοντες και εκεί ξεκινάει πρώτος αυτός με το μικρότερο σκορ στον προκριματικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Τζο Χάρις
Στον διαγωνισμό συμμετέχει ασφαλώς ο περσινός νικητής, Τζο Χάρις (Μπρούκλιν), ο οποίος θα προσπαθήσει να γίνει ο πρώτος παίκτης που κάνει το ριπίτ μετά τον Τζέισον Καπόνο το 2008. Το ενδιαφέρον στο φετινό event είναι πως για πρώτη φορά από το 2012 δεν συμμετέχει ένας εκ των Splash Brothers (Κάρι ή Τόμπσον), ενώ μετά και τον τραυματισμό του Λίλαρντ πραγματικά τα πάντα είναι ανοιχτά.
Χιλντ (Σακραμέντο), Γκράχαμ (Σάρλοτ), Γιανγκ (Ατλάντα), ΛαΒιν (Σικάγο) και Ρόμπινσον (Μαϊάμι) είναι οι παίκτες με τις περισσότερες προσπάθειες τριών πόντων στο ΝΒΑ μετά φυσικά τον Τζέιμς Χάρντεν και τον Ντέιμιαν Λίλαρντ.
Απαντες θα διεκδικήσουν τον τίτλο, με τον Ρόμπινσον μάλιστα να έχει φέτος ποσοστό σχεδόν 44%! Το δεύτερο καλύτερο ποσοστό από τους συμμετέχοντες το έχει ο Ντάβις Μπέρτανς (Ουάσινγκτον) με 42,5% και ακολουθεί ο Χάρις με 40,8%. Ολοι οι υπόλοιποι σουτάρουν κάτω από 40%.
Στον διαγωνισμό ως αντικαταστάτης του Λίλαρντ θα λάβει μέρος και ο Ντέβιν Μπούκερ (Φίνιξ), που είχε κερδίσει το 2018. Ιδιαίτερη περίπτωση τέλος είναι ο ΛαΒιν, διότι αν καταφέρει να αναδειχθεί νικητής θα γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει κατακτήσει και τους δύο βασικούς διαγωνισμούς, τριπόντων και καρφωμάτων.

Ο διαγωνισμός καρφωμάτων

Το dunk contest είναι πλέον από τα πιο κλασικά χαϊλάιτ σε κάθε All-Star Weekend. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε τα καρφώματα και οι επινοήσεις των συμμετεχόντων έχουν πάει σε άλλο επίπεδο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ααρον Γκόρντον
Τη φετινή σεζόν θα διεκδικήσουν το βραβείο τέσσερις παίκτες με τον Ααρον Γκόρντον (Ορλάντο) να θεωρείται το μεγάλο φαβορί.

Ο Γκόρντον συμμετείχε στο διαγωνισμό το 2016 και το 2017 και τώρα επιστρέφει μετά από μία διετία για να τον κατακτήσει πρώτη φορά στην καριέρα του. Το 2016 είχε φτάσει μία ανάσα από τη νίκη, όμως βρήκε μπροστά του στον τελικό τον Ζακ ΛαΒιν και μαζί πρόσφεραν μία από τις πιο θεαματικές μάχες στην ιστορία του διαγωνισμού.
Η μεγάλη είδηση όμως είναι η συμμετοχή του Ντουάιτ Χάουαρντ (Λέικερς), ο οποίος επιστρέφει στο διαγωνισμό μετά από δέκα και βάλε χρόνια. Τελευταία φορά τον κατέκτησε το 2008. Ο Σούπερμαν σίγουρα θα έχει τη συμπαράσταση του κοινού και θα κλέψει με την παρουσία του την παράσταση, ωστόσο στα 34 του δεν έχει πλέον την ίδια εκρηκτικότητα όπως κάποτε, συνεπώς αν επικρατήσει θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη.

Ο Ντέρικ Τζόουνς Τζούνιορ (Μαϊάμι) είναι γεννημένος dunker, προσφέρει άπλετο θέαμα με καρφώματα κάτω από τα πόδια ή 360 μοιρών και σίγουρα είναι έτοιμος να δώσει ένα δυνατό σόου.
Την τετράδα κλείνει ο Πατ Κόνατον (Μιλγουόκι). Η συμμετοχή του δεν εντυπωσίασε το κοινό αφού άπαντες περίμεναν από τον Τζα Μοράντ να πει το «ναι». Ο άσος του Μέμφις όμως αρνήθηκε και έτσι ο Κόνατον θα προσπαθήσει να διαψεύσει όσους απογοητεύτηκαν που είδαν αυτόν να συμπληρώνει το καρέ.
Ο συμπαίκτης του Γιάννη μπορεί να μην έχει την εκρηκτικότητα του Γκόρντον ή του Τζόουνς, ωστόσο παραμένει ένας ικανότατος dunker, με εκπληκτικά αθλητικά προσόντα, εντυπωσιακό επιτόπιο άλμα και σίγουρα μπορεί να δώσει όπως συνηθίζουν να λένε και οι Αμερικανοί «insane dunks»!

Ποιος θα βγει MVP;

Στο All-Star Game το ρόστερ της Team LeBron είναι εμφανώς πιο ποιοτικό από αυτό της Team Giannis. Ο «βασιλιάς» είναι για τρίτη σερί σεζόν αρχηγός, ενώ ο Αντετοκούνμπο για δεύτερη. Πέρυσι νικήτρια είχε αναδειχθεί η ομάδα του Τζέιμς και MVP ο Κέβιν Ντουράντ, που φέτος θα απουσιάζει λόγω τραυματισμού.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αντονι Ντέιβις
Σε αυτά τα ματς συνήθως ξεχωρίζουν οι τοπικοί ήρωες. Την τελευταία 20ετια τέσσερις φορές αναδείχθηκαν MVP αθλητές που έπαιζαν μπροστά στο κοινό της ομάδας τους. Φέτος ωστόσο δεν συμμετέχει κάποιος παίκτης των Μπουλς, επομένως το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι ο Αντονι Ντέιβις γεννήθηκε στο Σικάγο, άρα ίσως έχει ένα μικρό προβάδισμα όπως ο Κόμπε όταν αναδείχθηκε MVP στη γενέτειρά του, τη Φιλαδέλφεια.
Από εκεί και πέρα, με εξαίρεση τον Ράσελ Γουέστμπρουκ το 2015 κανείς αναπληρωματικός δεν ψηφίστηκε MVP μετά το 1997 και τον Γκλεν Ράις, άρα τα φώτα θα πέσουν κυρίως στις βασικές πεντάδες. Ο Γιάννης είναι old school παίκτης και λογικά θα αναζητήσει ρεβάνς για την περσινή ήττα από τον Τζέιμς.

Αποτέλεσμα εικόνας για giannis antetokounmpo
Παρόλα αυτά, ο Λεμπρόν, που αναδείχθηκε τρίτη και τελευταία φορά MVP το 2018 έχει φέτος την ευκαιρία να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Κόμπε Μπράιαντ με τέσσερις τίτλους MVP σε All-Star Game, ένα συγκινητικό σενάριο το οποίο φυσικά έχει περάσει από το μυαλό όλων.

Τα ρόστερ των δύο ομάδων

Τeam LeBron
Πεντάδα: Τζέιμς (Λέικερς), Ντέιβις (Λέικερς), Λέοναρντ (Κλίπερς), Ντόνσιτς (Ντάλας), Χάρντεν (Χιούστον)
Πάγκος: Μπούκερ (Φίνιξ, αντί του τραυματία Λίλαρντ), Σίμονς (Φιλαδέλφεια), Γιόκιτς (Ντένβερ), Τέιτουμ (Βοστώνη), Πολ (Οκλαχόμα), Γουέσμπρουκ (Χιούστον), Σαμπόνις (Ιντιάνα).

Τeam Giannis
Πεντάδα: Αντετοκούνμπο (Μιλγουόκι), Εμπίντ (Φιλαδέλφεια), Σιάκαμ (Τορόντο), Γουόκερ (Βοστώνη), Γιανγκ (Ατλάντα).
Πάγκος: Μίντλεντον (Μιλγουόκι), Αντεμπάγιο (Μαϊάμι), Γκομπέρ (Γιούτα), Λόουρι (Τορόντο), Ινγκραμ (Νέα Ορλεάνη), Μίτσελ (Γιούτα).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ