el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ατλέτικο Μαδρίτης: Φαβορί για τον τίτλο στη La Liga

Τα τελευταία 16 χρόνια στην Ισπανία μόνο μία ομάδα κατάφερε να σπάσει το δίπολο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα και να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αυτή ασφαλώς είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια τη σεζόν 2013/14 και φέτος δείχνει ικανή να κάνει ξανά το… θαύμα της.

Συντηρητική αλλά με επιθετικό ταλέντο

Κάθε χρόνο το βασικό ερώτημα που τίθεται για την Ατλέτικο, είναι πότε θα γίνει πιο επιθετική; Ο Σιμέονε από τη φύση του είναι ένας αμυντικογενής προπονητής και η αλήθεια είναι πως όσο κι αν προσπαθεί να αλλάξει το dna του δεν τα καταφέρνει με συνέπεια οι «ροχιμπλάνκος» να είναι παραδοσιακά από τις πιο βαρετές ομάδες της La Liga.

Τη φετινή σεζόν ωστόσο, η Ατλέτικο έχει εκπλήξει ευχάριστα με την παρουσία της στο ισπανικό πρωτάθλημα και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι σε 10 αγώνες έχει σκοράρει 21 γκολ, έχει δηλαδή τον καλύτερο μέσο όρο (2,1 γκολ ανά ματς) στην κατηγορία! Για πρώτη φορά λοιπόν μετά από πολλά χρόνια τα ματς της Ατλέτικο δεν είναι τόσο κουραστικά για τον ουδέτερο θεατή.

felix_novibetgrΚαι αυτό διότι οι «ροχιμπλάνκος» διαθέτουν το επιθετικό ταλέντο να κάνουν πράγματα μπροστά, ακόμη κι αν το σύστημα παραμένει συντηρητικό.

Ο Ζοάο Φέλιξ αυταπόδεικτα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Γιανίκ Καράσκο μετά την επιστροφή του από την Κίνα δείχνει πιο διψασμένος από ποτέ και προσφέρει ταχύτητα, έκρηξη, απρόβλεπτες στιγμές. Ο Μάρκος Γιορέντε από ένας κεντρικός χαφ έχει μετεξελιχθεί στα χέρια του Τσόλο σε υπερπολύτιμο εργαλείο μεσοεπιθετικά με άριστη οσμή του γκολ. Ο Κόκε δείχνει αναγεννημένος, έχει βρει τη φόρμα του και αυτή τη στιγμή είναι ο κορυφαίος Ισπανός χαφ, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις επιλογές του Λουίς Ενρίκε στους Φούριας Ρόχας.

Σουάρες όπως Βίγια

Τα σημάδια τίτλου όμως γίνονται ακόμη πιο έντονα με την παρουσία του Λουίς Σουάρες, ο οποίος ερχόμενος από την Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι έφερε μαζί του και την απαιτούμενη δόση αστερόσκονης στην 11άδα της Ατλέτικο.

villa_novibetgr

Οπως το 2013 είχε κάνει το ίδιο δρομολόγιο από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη ο Νταβίντ Βίγια και στο τέλος της σεζόν η Ατλέτικο αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, το ίδιο πάει να γίνει φέτος και με τον Ουρουγουανό στράικερ, ο οποίος προφανώς δεν έχει ξεχάσει την τέχνη του γκολ, μετρώντας ήδη πέντε σε επτά συμμετοχές.

Εσπασε την κατάρα με την Μπαρτσελόνα

Ακόμη ένας θετικός οιωνός είναι η νίκη της Ατλέτικο επί της Μπαρτσελόνα. Ο Τσόλο Σιμεόνε καθοδηγεί τους Μαδριλένους εννιά ολόκληρα χρόνια και ποτέ δεν είχε κερδίσει την Μπάρτσα στη La Liga.

Φέτος όμως τα κατάφερε με γκολ του Καράσκο και αυτήν τη στιγμή βλέπει τους Καταλανούς από απόσταση 12 βαθμών!

Πολύ πιο ώριμη και σταθερή από τη Ρεάλ

Το ισχυρό χαρτί βέβαια της Ατλέτικο παραμένει η άμυνά της και γενικά η στιβαρή εικόνα που βγάζει μέχρι στιγμής. Παρότι έχουν σημειωθεί κάποια βήματα προόδου επιθετικά, το σύνολο του Σιμεόνε σε καμία περίπτωση δεν είναι μία ομάδα που θα πάρει αλόγιστα ρίσκα και θα παίξει πολύ ανοιχτά. Είναι όμως μία ομάδα σταθερή, ώριμη, συνεπής και σοβαρή.

Μετράει επτά διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα, παραμένει η μοναδική αήττητη της κατηγορίας, έχει δεχθεί μόλις δύο γκολ σε 10 παιχνίδια και βρίσκεται στο +6 από την αλλοπρόσαλλη Ρεάλ. Μια Ρεάλ που από τη μία βγάζει διπλά στο Καμπ Νόου και τη Σεβίλλη και από την άλλη διασύρεται (4-1) στη Βαλένθια και γνωρίζει εντός έδρας ήττες-σοκ από την Αλαβές και την Κάντιθ.

Είναι λοιπόν πασιφανές, πως αν η Ατλέτικο καταφέρει το Σάββατο να κερδίσει τη Ρεάλ θα καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα στη συμπολίτισσάς της, δεδομένου ότι θα αποσπαστεί εννιά βαθμούς από τη «βασίλισσα», έχοντας μάλιστα και ένα παιχνίδι στο χέρι.

Προσωπική υπόθεση του Σιμεόνε

Φυσικά για την Ατλέτικο δεν είναι απλή αποστολή να κερδίσει εκτός έδρας τη Ρεάλ στο ντέρμπι της Μαδρίτης. Την τελευταία 20ετια σε 18 αγώνες πρωταθλήματος με γηπεδούχο τη Ρεάλ, οι «ροχιμπλάνκος» κέρδισαν μόνο δύο φορές, αμφότερες επί ημερών Σιμεόνε (2014, 2016).

simeone_novibetgrΦέτος όμως, οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν θεατές, η Ρεάλ δεν χρησιμοποιεί το «Μπερναμπέου» και ασφαλώς η Ατλέτικο δεν μπορεί να νιώσει δέος, φόβο, ή τρόμο πατώντας το πόδι της στο «Αλφρέντο Ντι Στέφανο».

Αλλωστε, ο Ντιέγκο Σιμεόνε είναι δεδομένο πως έχει άχτι τον Ζινεντίν Ζιντάν και θα ήθελε να δώσει απαντήσεις απέναντί του. Ο Τσόλο έχει χάσει δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ από τον Γάλλο και το ρεκόρ του με αντίπαλο τον Ζιζού είναι αρνητικό (2-4-5).

Ιδού λοιπόν η ευκαιρία να το βελτιώσει και να καταστήσει την Ατλέτικο το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ