el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Θέμα: Η αγωνιστική μεταμόρφωση της Ατλέτικο

Η αλλαγή συστήματος και η πιο επιθετική προσέγγιση από τον Ντιέγκο Σιμεόνε, έχουν φέρει ένα βήμα πριν την κατάκτηση του τίτλου στην Ισπανία τους «ροχιμπλάνκος».

Το δεύτερο πρωτάθλημα υπό τις οδηγίες του Ντιέγκο Σιμεόνε και το ενδέκατο συνολικά στην ιστορία της σε επίπεδο La Liga, δείχνει έτοιμη να κατακτήσει η Ατλέτικο Μαδρίτης. Αυτή τη στιγμή είναι στο +3 από τη δεύτερη Ρεάλ Μαδρίτης τη στιγμή που έχει και ένα ματς λιγότερο.

Η προσεχής αναμέτρηση με τη συντοπίτισσα (7 Μαρτίου) πιθανότατα να παίξει κομβικό ρόλο, αφού αν οι «ροχιμπλάνκος» επικρατήσουν, θα έχουν κάνει ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποιες όμως ήταν οι κινήσεις που άλλαξαν προς το καλύτερο τη φετινή εικόνα της Ατλέτικο στον αγωνιστικό χώρο και την έκαναν διεκδικήτρια του τίτλου;

simeone_novibetgr

 

Αλλαγή συστήματος και δύο «οκτάρια»

Η μεγαλύτερη διαφορά, είναι η αλλαγή συστήματος από τον Ντιέγκο Σιμεόνε. Από 4-4-2 γύρισε τη διάταξη σε 3-5-2, δίνοντας στους παίκτες περισσότερη δημιουργική ελευθερία και κάνοντας την ομάδα πολύ πιο επιθετική από ό,τι μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ισως ρόλο σε αυτή την απόφαση να έπαιξαν και οι αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, στην εντός έδρας ισοπαλία με την εκ των ουραγών Λεγκανές (0-0, 26/01/20), που ήταν το πρώτο βήμα για την αλλαγή.

Η απOφαση για τη «μεταμOρφωση» πAρθηκε λIγους μHνες αργOτερα, με τον ΣιμεOνε να αλλAζει τον ΝοEμβριο του 2020 Eπειτα απO αρκετEς γκEλες τη διAταξη της ομAδας σε σYστημα με τρεις αμυντικοYς

Ιδιαιτερότητα, το γεγονός πως δεν υπάρχει 10άρι, αλλά δύο 8άρια στο σύστημα, με τους Γιορέντε και Λεμάρ να βρίσκονται μπροστά από τον καθαρό αμυντικό μέσο, Κόκε και τους ακραίους αμυντικούς (Καράσκο, Βρσάλικο ή Τρίπιερ), παικτών με πολλές δυνατότητες κυρίως επιθετικά, να έχουν πλέον όλη την πλευρά, στα αριστερά και δεξιά αντίστοιχα.

Ακόμα και οι Γιορέντε, Λεμάρ έχουν βρει θέση και ρόλο στην ομάδα, με τον τελευταίο μάλιστα να φερόταν πέρσι ένα βήμα πριν την έξοδο, αφού δεν είχε πείσει ως εξτρέμ.

Πρεμιέρα με «τεσσάρα»

Στο πρώτο ματς που εφάρμοσε αυτό το σύστημα η Ατλέτικο, επικράτησε της Κάντιθ με 4-0 (07/11/20) ενώ στο αμέσως επόμενο, πανηγύρισε την εντός έδρας νίκη απέναντι στην Μπαρτσελόνα (1-0).

Σε 18 ματς πλέον που η Ατλέτικο έχει γίνει πιο επιθετική με την αλλαγή συστήματος, ο απολογισμός της είναι 13 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες σε επίπεδο πρωταθλήματος ενώ και η βελτίωσή της στο γκολ, είναι σαφής.

Είναι χαρακτηριστικό πως την περσινή σεζόν σημείωσε 51 γκολ συνολικά στο πρωτάθλημα και φέτος σε 23 αγωνιστικές έχει καταφέρει να πετύχει ήδη 45.

Ο κομβικός Λουίς Σουάρες

suarez_novibetgrΕχασε σημαντικούς ποδοσφαιριστές την τελευταία 2ετία (Γκριεζμάν, Ρόδρι, Γκοδίν, Λουίς Φελίπε, Μοράτα, Παρτέι) ωστόσο, αρκούσε -όπως αποδεικνύεται- μόνο μία μεγάλη μεταγραφή για να γίνει η διαφορά.

Ο λόγος φυσικά για τον Λουίς Σουάρες, με τον Ουρουγουανό φορ να έχει ανεβάσει με την παρουσία του το επίπεδο στην ομάδα ενώ έχει «απελευθερώσει» και τον Ζοάο Φέλιξ, μία δαπανηρή επένδυση που αρχίζει φέτος να αποδίδει τα αναμενόμενα.

Οι δυο τους έχουν σημειώσει 22 γκολ μέχρι στιγμής (16 ο Ουρουγουανός και 6 ο Ζοάο Φέλιξ) ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως βάσει στατιστικής, ο Σουάρες έχει σημειώσει 4.8 γκολ περισσότερα από ό,τι αναμενόταν σύμφωνα με τις ευκαιρίες που δημιουργεί.

Είναι πολύ πιο παραγωγικός από Ντιέγκο Κόστα και Αλβάρο Μοράτα που ηγούνταν της επίθεσης τα προηγούμενα χρόνια και η συμβολή του είναι καθοριστική.

Ακόμα καλύτερη και η άμυνα

Παρότι η Ατλέτικο έχει γίνει πολύ πιο επιθετική αυτό το τρίμηνο που ο Σιμεόνε εφαρμόζει στον αγωνιστικό χώρο το 3-5-2, δεν έχει χάσει και το χαρακτηριστικό της σαν ομάδα. Την πολύ σφιχτή άμυνα.

Με 16 γκολ παθητικό, είναι μαζί με τη Σεβίλλη οι ομάδες με την καλύτερη αμυντική επίδοση στη φετινή La Liga. Αυτό μεταφράζεται σε 0.69 γκολ ανα ματς, όταν ο περσινός αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 0.71.

Ουσιαστικά δηλαδή έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και στην άμυνα, όπως επιβεβαιώνουν οι αριθμοί.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ