el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ατλέτικο vs Ρεάλ Μαδρίτης: Φωτιά στη μάχη του τίτλου

Το ντέρμπι της Μαδρίτης ανάμεσα στην Ατλέτικο και τη Ρεάλ αποτελεί πάντα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα μέσα στη σεζόν για το ισπανικό πρωτάθλημα. Φέτος όμως έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι η Ατλέτικο οδηγεί την κούρσα στη La Liga, ευρισκόμενη με ματς λιγότερο στο +5 από τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ.

Οι «ροχιμπλάνκος» αν κερδίσουν τους «μερένγκες» την Κυριακή (7/3, 17:15), στο «Γουάντα Μετροπολιτάνο», θα πραγματοποιήσουν το αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, πρώτη φορά μετά το 2014 και 11η συνολικά στην ιστορία τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η «βασίλισσα» καταφέρει να επικρατήσει της συμπολίτισσας, τότε θα μειώσει στο -2 από την κορυφή και θα βάλει ξανά φωτιά στη μάχη του τίτλου, 12 στροφές πριν το φινάλε.

15 facts για το Derbi Madrileño

1. Από τότε που η Ατλέτικο μετακόμισε στο «Γουάντα Μετροπολιτάνο» δεν έχει κερδίσει εντός έδρας τη Ρεάλ. Σε τρία ντέρμπι μετράει δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Σε αυτά τα τρία παιχνίδια έχει σημειώσει μόλις ένα γκολ, με τον Γκριεζμάν τον Φεβρουάριο του 2019, στη νίκη της Ρεάλ με 3-1.

2. Η Ατλέτικο είναι χωρίς νίκη απέναντι στη Ρεάλ σε έξι διαδοχικά ντέρμπι. Τελευταία της νίκη ήρθε τον Αύγουστο του 2018, στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, όπου κέρδισε με 4-2 στην παράταση. Σε επίπεδο πρωταθλήματος το αήττητο σερί της Ρεάλ είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς μετράει τέσσερις νίκες και πέντε ισοπαλίες στα τελευταία εννιά Derbi Madrileño.

3. Η Ατλέτικο μέσα στον 21ο αιώνα έχει κερδίσει μόνο εννιά φορές τη Ρεάλ. Η πρώτη της νίκη σε ντέρμπι της Μαδρίτης ήρθε τον Μάιο του 2013, όταν είχε επικρατήσει στην παράταση (2-1) της Ρεάλ, στον τελικό του κυπέλλου, μέσα στο «Μπερναμπέου». Προηγουμένως, οι «ροχιμπλάνκος» μετρούσαν 25 σερί ματς χωρίς νίκη απέναντι στη Ρεάλ, μέσα στον 21ο αιώνα!

4. Συνολικά οι δύο ομάδες της Μαδρίτης έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν 226 φορές, με τη Ρεάλ να μετράει 112 νίκες και την Ατλέτικο 56.

5. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε έχει αναμετρηθεί ως προπονητής 12 φορές με τον Ζινεντίν Ζιντάν. Η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του Ζιντάν, ο οποίος μετράει έξι νίκες, έναντι μόλις δύο του Τσόλο Σιμεόνε. Τελευταία νίκη του Σιμεόνε επί του Ζιντάν ήταν τον Μάιο του 2017 για τον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία ωστόσο δεν είχε αντίκρισμα, διότι η Ρεάλ προκρίθηκε και μετέπειτα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Εκτοτε, ο Ζιντάν είναι αήττητος (3-3-0) κόντρα στον Αργεντινό τεχνικό.

6. Ο Σιμεόνε έχει καθοδηγήσει την Ατλέτικο σε 33 ντέρμπι της Μαδρίτης, κανένας άλλος τεχνικός των «ροχιμπλάνκος» δεν έχει περισσότερα, αφού ο θρυλικός Λουίς Αραγονιές έμεινε στα 26. Ο Σιμεόνε είναι εξάλλου ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της Ατλέτικο με επτά κερδισμένους τίτλους. Το ρεκόρ του απέναντι στη Ρεάλ είναι 9-10-14.

7. Ο ΖιντAν κατEχει το ρεκOρ του μεγαλYτερου αHττητου σερI (40 αγΩνες) στην ιστορΙα της ΡεΑλ. Ο ΖιζοΥ Εχει κατακτΗσει ως τεχνικΟς της «βασΙλισσας» 11 τΙτλους και υπολεΙπεται μΟνο του ΜιγκΕλ ΜουνιΟθ, που κατΕκτησε 14.

8. Ο Καρίμ Μπενζεμά είναι ο πρώτος σκόρερ της Ρεάλ στα ντέρμπι της Μαδρίτης σε επίπεδο πρωταθλήματος με τέσσερα γκολ. Ο Ράμος έχει σημειώσει απέναντι στην Ατλέτικο συνολικά έξι γκολ, όμως από αυτά μόνο το ένα ήταν για τη Λα Λίγκα.

9. Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στα ντέρμπι της Μαδρίτης είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 22 γκολ. Ο Πορτογάλος σταρ είναι ο τελευταίος παίκτης που σημείωσε χατ τρικ σε Derbi Madrileño και ο πρώτος μετά από 23 χρόνια (2012), που έκανε κάτι τέτοιο, έπειτα από το χατ τρικ του Βραζιλιάνου Μπαλταζάρ (Ατλέτικο), στο 3-3 της σεζόν 1988/89, στο «Βιθέντε Καλντερόν».

10. Τις περισσότερες συμμετοχές σε ντέρμπι της Μαδρίτης έχει ο Σέρχιο Ράμος με 43. Από το νυν ρόστερ της Ατλέτικο τις περισσότερες έχει ο Κόκε (30).

11. Στο ντέρμπι της Κυριακής ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης θα είναι ο 35χρονος Λούκα Μόντριτς. Η Ρεάλ έχει συνολικά στο ρόστερ της επτά παίκτες που βρίσκονται στα 30+ και η Ατλέτικο έξι.

12. Ο Τιμπό Κουρτουά είναι από τους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει και τις δύο φανέλες. Ο Βέλγος γκολκίπερ έχει αγωνιστεί εννιά φορές σε ντέρμπι της Μαδρίτης ως τερματοφύλακας της Ατλέτικο και την Κυριακή θα το κάνει για έβδομη φορά ως γκολκίπερ της Ρεάλ.

13. Ο Γιαν Ομπλακ έχει υπερασπιστεί την εστία της Ατλέτικο σε 20 ντέρμπι της Μαδρίτης και έχει δεχθεί συνολικά 22 γκολ, κρατώντας επτά φορές ανέπαφη την εστία του.

14. Για τον Λουίς Σουάρες θα είναι μόλις το δεύτερο ντέρμπι της Μαδρίτης στην καριέρα του. Παρόλα αυτά έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν 17 φορές τη Ρεάλ, εκ των οποίων τις 15 με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ο Ουρουγουανός στράικερ μετράει απέναντι στους «μερένγκες» 11 γκολ (τα εννιά στο πρωτάθλημα) και πέντε ασίστ.

15. Από τα τελευταία 11 ντέρμπι της Μαδρίτης σε επίπεδο πρωταθλήματος, μόνο στα δύο σημειώθηκαν πάνω από δύο γκολ. Τα έξι εξ αυτών μάλιστα έληξαν ισόπαλα, τα μάλιστα τρία χωρίς σκορ (0-0).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ