el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μπαρτσελόνα: Επιστροφή στο μέλλον

Το ολλανδικό μοντέλο θα εφαρμοστεί εκ νέου στην Μπαρτσελόνα, υπό τον Ρόναλντ Κούμαν, και η προώθηση των νεαρών παικτών φαίνεται πως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Ο τέταρτος Ολλανδός προπονητής στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, έγινε με κάθε επισημότητα από την Πέμπτη (19/8) ο Ρόναλντ Κούμαν.

Ο 57χρονος τεχνικός, ο οποίος γνωρίζει ακριβώς τις απαιτήσεις του συλλόγου, έχοντας διατελέσει παίκτης (1989-95) αλλά και βοηθός προπονητή (1998-2000) υπό τον Λουίς Φαν Χάαλ, κρίθηκε ως ο καταλληλότερος από τη διοίκηση των Καταλανών για την επόμενη μέρα, με στόχο να επαναφέρει την ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών.

Το ολλανδικό μοντέλο έχει αποδειχθεί, άλλωστε, πως ταιριάζει στην Μπαρτσελόνα, καθώς με όλους τους Ολλανδούς στην τεχνική ηγεσία, κατέκτησε τίτλους.

Με τον Ρίνους Μίχελς (1976-78) πήρε το Κύπελλο Ισπανίας. Με τον Γιόχαν Κρόιφ (1988-96) κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και 1 Κύπελλο Κυπελλούχων ενώ με τον Λουίς Φαν Χάαλ 2 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

cruyff_koeman_novibetgr

Κοινός παρονομαστής στις περιπτώσεις που ήταν προπονητές οι Κρόιφ και Φαν Χάαλ, ήταν ο Ρόναλντ Κούμαν. Υπό τις οδηγίες του μεγάλου Κρόιφ ο Κούμαν αγωνιζόταν ως παίκτης. Μάλιστα με δικό του γκολ η Μπαρτσελόνα είχε κατακτήσει το 1992 το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της, από τα πέντε που μετράει στο σύνολο.

Το επιθετικό και διασκεδαστικό ποδόσφαιρο ήταν το σήμα κατατεθέν των «μπλαουγκράνα» υπό τους Ολλανδούς προπονητές και αυτός είναι ο στόχος και τώρα.

Οπως σημείωσε ο Κούμαν στις δηλώσεις του κατά τη διάρκειά της παρουσίασής του: «Είμαι Ολλανδός, μας αρέσει να έχουμε την μπάλα, να κυριαρχούμε με την μπάλα, να προσπαθούμε να παίζουμε καλά και να κερδίζουμε. Πάντα υπήρξε μια μεγάλη σχέση μεταξύ της Μπάρτσα και της Ολλανδίας. Στους Ολλανδούς αρέσει πολύ να δουλεύουν στην Μπάρτσα, το ποδόσφαιρο είναι διασκέδαση, είναι το πρώτο που θα πω στους παίκτες, αν δεν το απολαμβάνεις δεν βγάζεις την καλύτερη απόδοση. Πρέπει να διασκεδάζεις και να δουλεύεις».

Το γεγονός πως ως παίκτης ήταν μέλος της ντριμ τιμ της Μπαρτσελόνα υπό τον Κρόιφ, που κατέκτησε μεταξύ άλλων τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα και συμπαίκτης του Πεπ Γκουαρδιόλα, του πρώτου μεγάλου παίκτη που βγήκε από την περίφημη Λα Μασία, φαίνεται πως μέτρησε αρκετά στη διοίκηση της Μπαρτσελόνα για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας.

Ο Κούμαν είναι το πρόσωπο που θα προσπαθήσει να δέσει το παλιό με το νέο και να δημιουργήσει ξανά μία ομάδα που θα χαίρεται το ποδόσφαιρο αλλά και ο κόσμος να την παρακολουθεί.

koeman_novibetgr

Ο ΜΕΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ

Σχετικά με την επόμενη μέρα και από σεβασμό προς τους παίκτες, όπως τόνισε, ο Κούμαν δεν θέλησε να αναφερθεί με ονόματα σε όσους πρόκειται να αποχωρήσουν.

Εξέφρασε την επιθυμία του να παραμείνει στην ομάδα ο Μέσι, όχι μόνο για του χρόνου (που δεσμεύεται με συμβόλαιο) αλλά και για αρκετό καιρό ακόμα, ενώ τόνισε πως πλέον ζητούμενο είναι να καταφέρουν οι νεαροί ηλικιακά παίκτες του συλλόγου να πάρουν περισσότερες ευκαιρίες στη μεγάλη ομάδα.

Πρόκειται για τους Ανσου Φατί (επιθετικός), Ρίκι Πουτζ (μεσοεπιθετικός), Τρινκάο (εξτρέμ), Μορίμπα (κεντρικός μέσος) και Πέδρι (εξτρέμ).

messi_novibetgrΦυσικά, σημαντικό ρόλο στο ποια θα είναι η ομάδα της νέας σεζόν αναμένεται να παίξουν και το ποιοι θα αποχωρήσουν. Οπως προμήνυσε ο Ολλανδός προπονητής, θα έχει σειρά επαφών το προσεχές διάστημα με όλους τους παίκτες.

«Θέλω μόνο να δουλέψω με παίκτες που θέλουν να είναι εδώ. Αν δεν είναι ευχαριστημένοι, να το πουν. Θέλω παίκτες που θα τα δώσουν όλα για την Μπάρτσα. Πρέπει να ψάξουμε το καλύτερο για τον σύλλογο και αν αυτό περιλαμβάνει αλλαγές, θα κάνουμε αλλαγές. Αλλά θα το κάνουμε μιλώντας με τους παίκτες. Εχουμε ξεκάθαρο ότι αυτό που είδαμε κόντρα στην Μπάγερν δεν είναι η Μπάρτσα που θα δούμε, θέλουμε μια πολύ διαφορετική εικόνα».

Η μη ανάδειξη των νέων παικτών ήταν άλλωστε και μία από τις αφορμές για την αποχώρηση του Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Βάσκος κρίθηκε πως δεν έδωσε τις απαιτούμενες ευκαιρίες στα νέα «αστέρια» της Μπαρτσελόνα και ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους της απομάκρυνσής του. Ο άλλος, ήταν η ευρωπαϊκή πορεία.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜΑΝ

Το 4-3-3 είναι εδώ και χρόνια το αγαπημένο σύστημα τόσο της Μπαρτσελόνα όσο και της Ολλανδίας. Και πάνω σε αυτό αναμένεται να «χτίσει» τη νέα ομάδα ο Κούμαν, έχοντας ως εναλλακτικό το 4-2-3-1, το οποίο ουσιαστικά δεν έχει τρομερές διαφορές.

Το νέο σύστημα αναμένεται να καθοριστεί και από τους παίκτες που ενδέχεται να έρθουν (Κοουτίνιο επιστροφή από δανεισμό, Πιάνιτς μεταγραφή, έντονη φημολογία για Φαν Ντεν Μπέεκ, Ντεστ, Λαουτάρο Μαρτίνεζ) αλλά και να αποχωρήσουν από την Μπαρτσελόνα (Σουάρες, Βιδάλ, Ράκιτιτς, Σεμέδο).

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, μία πιθανή 11άδα, περιλαμβάνει τους: Τερ Στέγκεν – Ντεστ, Πικέ, Λανγκλέ, Αλμπα – Ντε Γιονγκ, Ντε Μπέεκ (Πιάνιτς), Πουτζ – Τρινκάο, Ντεμπελέ, Μέσι.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ