el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μπαρτσελόνα vs Ρεάλ: Εύθραυστο σκηνικό στο clasico

Μπορεί τα δύο ισπανικά θηρία να μην είναι πλέον οι δύο κορυφαίες ομάδες του πλανήτη όπως είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις το ισπανικό clasico ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης παραμένει το κορυφαίο και πιο ενδιαφέρον ποδοσφαιρικό ντέρμπι παγκοσμίως.

Το γεγονός ότι η Ρεάλ προέρχεται από διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα, που έχουν αυξήσει την πίεση στην πλευρά της και η Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο, είναι στοιχεία που δημιουργούν ένα αρκετά εύθραυστο σκηνικό και καθιστούν το συγκεκριμένο συναπάντημα καθοριστικό για τη συνέχεια της σεζόν, έστω κι αν βρισκόμαστε μόλις στην 7η αγωνιστική της Πριμέρα.

Υπό πίεση ο Ζιντάν

zidane_novibetgrΗ Ρεάλ μετά την απρόσμενη ήττα στο «Αλφρέδο ντι Στέφανο» από την Κάντιθ (0-1), γνώρισε την Τετάρτη δεύτερη διαδοχική εντός έδρας ήττα, αυτήν τη φορά για το Τσάμπιονς Λιγκ από τη Σαχτάρ (2-3). Ο Ζινεντίν Ζιντάν έχοντας στο μυαλό του και το επερχόμενο κλάσικο αποφάσισε να κάνει ροτέισον στην Ευρώπη, ωστόσο η επιλογή του δεν δούλεψε.

Η Ρεάλ έχανε 0-3 στο πρώτο ημίχρονο από την πρωταθλήτρια Ουκρανίας, η οποία παρατάχθηκε με δέκα απουσίες! Παρότι αντεπιτέθηκε στην επανάληψη δεν μπόρεσε να περισώσει έστω την ισοπαλία.

Δες όλο το ισπανικό πρωτάθλημα live στη Novibet

Για τη Ρεάλ αυτή ήταν η πρώτη φορά που χάνει τρεις διαδοχικούς αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ, η πρώτη που χάνει το εναρκτήριο ματς των ομίλων και η πρώτη που γνωρίζει τρεις απανωτές ήττες σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1986!

Ο ισπανικός Τύπος άσκησε δριμύτατη κριτική στο Ζιντάν, έκανε λόγο για ντροπιαστικό αποτέλεσμα και όλα δείχνουν πως το ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα θα κρίνει το μέλλον του Ζιζού στον πάγκο της «βασίλισσας».

Η Ρεάλ γενικά ως οργανισμός δεν μπορεί να ανεχθεί την ήττα και είναι της λογικής «αν δεν φέρεις νίκες φεύγεις». Ακόμη και εμβληματικές φιγούρες του συλλόγου όπως ο Ζιντάν, ο οποίος την έχει οδηγήσει σε τρεις σερί κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ (2016, 2017, 2018) και πέρυσι κέρδισε το πρωτάθλημα Ισπανίας την ώρα που η Μπαρτσελόνα παρέπαιε, κρίνονται αμείλικτα.

Ξεκίνησαν τα σενάρια για τη διάδοχη κατάσταση

pocchetino_novibetgrΤο πόσο βαρύ είναι το κλίμα στη Ρεάλ φάνηκε και από τη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς με τη Σαχτάρ, όπου ο συνοφρυωμένος Ζιντάν εμφανίστηκε μία ώρα μετά τη λήξη της αναμέτρησης.

«Τα συναισθήματα όλων είναι πολύ άσχημα. Ηταν ένα κακό παιχνίδι, μία κακή βραδιά. Εγώ είμαι ο προπονητής και πρέπει να βρω τις λύσεις. Δεν τις βρήκα απόψε και ήρθε αυτή η δύσκολη στιγμή για τους παίκτες», δήλωσε ταπεινά ο Γάλλος τεχνικός.

Η Ρεάλ λοιπόν είναι εμφανές πως βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Στον Τύπο αλλά και στις κουβέντες ανάμεσα στους οπαδούς έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής.

Πολλοί θεωρούν πως πρέπει να είναι ο Ραούλ, που είναι επικεφαλής αυτή τη στιγμή στη Β’ ομάδα του συλλόγου, άλλοι πάλι πιστεύουν πως το χρίσμα πρέπει να δοθεί στον πρώην τεχνικό της Τότεναμ, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο.

Η κομβική επιστροφή του Ράμος

ramos_novibetgrΤο θετικό για τη Ρεάλ είναι ότι επιστρέφει ο Σέρχιο Ράμος, που δεν αγωνίστηκε την Τετάρτη. Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά για το πόσο επιδραστικός είναι ο κάπτεν της «βασίλισσας». Είναι χαρακτηριστικό πως στα τελευταία οχτώ ματς Τσάμπιονς Λιγκ, που έλειψε ο Ράμος, η Ρεάλ γνώρισε επτά ήττες.

Ο Ράμος ήταν καθοριστικός την περσινή σεζόν για να επιστρέψει η Ρεάλ στο θρόνο της εντός συνόρων μετά από τρία χρόνια. Τόσο με τα γκολ του, όσο και με την ηγετική του παρουσία στην άμυνα. Ο 34χρονος άσος σημείωσε πέρυσι στη Λα Λίγκα 11 τέρματα! Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι στα 10 ματς μετά την επανέναρξη της σεζόν, η Ρεάλ καθοδηγούμενη από τον Ράμος, παρουσίασε μία εξαιρετικά συμπαγή αμυντική λειτουργία και δέχθηκε μόλις τέσσερα γκολ.

Από εκεί και πέρα, για τους «μερένγκες» είναι γνωστές οι απουσίες του Αζάρ και του Καρβαχάλ, ωστόσο αναμένεται να επιστρέψουν στο αρχικό σχήμα ο Μπενζεμά, ο Βινίσιους και ο Κρόος, που κόντρα στη Σαχτάρ ξεκίνησαν από τον πάγκο.

Ο Μέσι κάνει ακόμη τη διαφορά

messi_novibetgrΑπό την άλλη, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι η Μπαρτσελόνα αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση.

Η Μπάρτσα πέρασε ένα πολύ ζόρικο καλοκαίρι. Γνώρισε ιστορικό διασυρμό (8-2) στο Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπάγερν, έστειλε ξανά στις… φάρμες του τον Κίκε Σετιέν και είδε τον Λιονέλ Μέσι να απαιτεί με όλους τους τρόπους τη φυγή του από τη Βαρκελώνη.

Η κατάσταση τώρα φαίνεται πως έχει ελαφρώς εξομαλυνθεί. Από τη στιγμή που ο Μέσι πείστηκε να μείνει στο Καμπ Νου και να ολοκληρώσει το συμβόλαιό του με την Μπάρτσα, τα υπόλοιπα άρχισαν να μπαίνουν σε μία σειρά.

Οι Καταλανοί λοιπόν, εξακολουθούν να έχουν στις τάξεις τους τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της υφηλίου. Αυτό είναι το μεγαλύτερό πλεονέκτημά τους έναντι της Ρεάλ, η οποία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχει τόσο λίγους παίκτες, που μπορούν μόνοι τους να κάνουν τη διαφορά και αναγκαστικά στηρίζεται πλέον περισσότερο στο σύνολο.

Βέβαια υπάρχει ανησυχία για το πώς θα ανταποκριθεί ο Μέσι την εφετινή σεζόν και τι κέφι θα βγάλει στο γήπεδο. Μην ξεχνάμε ότι από την επανέναρξη της προηγούμενης σεζόν, τον προηγούμενο Ιούνιο, ο Μέσι έχει σημειώσει μόλις πέντε γκολ.

Πριν δύο μήνες πάντως όλοι ένιωθαν πως ο Αργεντινός σούπερ-σταρ βρισκόταν σε πόλεμο με το σύλλογο. Τώρα οι εντάσεις έχουν καταλαγιάσει αν και η σχέση του με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπαρτσελόνα και τον πρόεδρο, Μπαρτομέου δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

Ψάχνει ταυτότητα ο Κούμαν

koeman_novibetgrΣε ό,τι αφορά στη νέα Μπαρτσελόνα του Ρόναλντ Κούμαν είναι ασφαλώς πολύ νωρίς για να αποτυπωθεί μία ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα, δεδομένων μάλιστα και των προβλημάτων τραυματισμών που υπάρχουν (Τερ Στέγκεν, Αλμπα, Ουμτιτί).

Ο Ολλανδός τεχνικός προσπαθεί να χτίσει κάτι καινούριο. Θέλει να ξανακάνει την Μπαρτσελόνα ανταγωνιστική στο υψηλότερο επίπεδο, όμως αυτό θα χρειαστεί χρόνο και μέχρι τότε θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που τη μία αγωνιστική η Μπάρτσα καθαρίζει με 4-0 τη Βιγιαρεάλ και την επόμενη χάνει με 1-0 στη Χετάφε.

Ο Κούμαν, πάντως, δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει την ανανέωση του ρόστερ και βγάζει στη σκηνή τη νέα γενιά της ομάδας. Ο Πέδρι (17) παίρνει ολοένα και περισσότερο χρόνο, ο νεοφερμένος Ντεστ (19) αρχίζει να ενσωματώνεται στο νέο περιβάλλον και ο Ανσου Φάτι (17) λογίζεται πλέον βασικός.

Ποιος θα πάρει κεφάλι μετά το 245ο κλάσικο

ramospique_novibetgrΣτο πρωτάθλημα τα μεταξύ τους ματς είναι 181, με τη Ρεάλ να μετράει 73 νίκες και την Μπαρτσελόνα 72. Στο κύπελλο οι δύο τους έχουν συναντηθεί σε 36 παιχνίδια, με την Μπάρτσα να έχει 16 νίκες και τη Ρεάλ 12. Στο Τσάμπιονς Λιγκ υπερισχύει οριακά η Ρεάλ με τρεις νίκες έναντι δύο της Μπαρτσελόνα σε οχτώ αναμετρήσεις.

Συνολικά πάντως έχουμε την απόλυτη ισορροπία, αφού οι δύο αντίπαλοι σε 244 επίσημα ματς για όλες τις διοργανώσεις μετρούν από 96 νίκες, ενώ 52 κλάσικο έληξαν ισόπαλα. Αυτό σημαίνει πως όποια κερδίσει το Σάββατο θα πάρει κεφάλι στη μεταξύ τους αιώνια κόντρα.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ