el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Barcelona Vs Valencia… Ένα κλασικό ντέρμπυ!

Μπαρτσελόνα εναντίον Βαλένθια στο Camp Nou, ή Nuevo Campo όπως έλεγε ο Μανόλο….

Ένα ματς μεταξύ δύο πολύ ιστορικών συλλόγων όπου ανεξάρτητα από την κατάσταση τους, η φανέλα, η προϊστορία, και η ιστορία των δυο συλλόγων παίζει και αυτή μπάλα.

Η Valencia με 6 πρωταθλήματα Ισπανίας και 6 Κύπελλα, με ένα κύπελλο UEFA (2004)και ένα κύπελλο Κυπελλούχων (1980) ομάδων ανήκει σε εκείνο το club των λίγων ομάδων, όπως η Atletico Madrid, η Sevilla και η Athletic Bilbao μπορούν να κοιτάνε τη Real & τη Barca στα μάτια. Επιπρόσθετα έχει παιξει σε 2 συνεχόμενους τελικούς Champions League το 2000 όπου έχασε από τη Real και το 2001 όπου έχασε από τη Bayern.

Από το 2004 κ μετά σε σύνολο 13 παιχνιδιών η Barca έχει νικήσει σε 8 με μεγαλύτερο σκορ το 6-0 το Μάιο του 2008. Σε εκείνο το ματς, ο Messi είχε δώσει το προβάδισμα στη Barcelona μόλις στο πέμπτο λεπτό και ακολούθησαν άλλα 5 γκολ, από τους Henry (2), Krkic (2) και Xavi.

Η Valencia στη σύνθεση της είχε παικταράδες , όπως τον Marchena, Baraja, David Silva, David Villa, Joaquin, Mata κα. Η Barcelona όμως ήταν καταιγιστική.

Υπήρξαν δυο φορές και μάλιστα πολύ πρόσφατα, μέσα στη παντοδυναμία της Barca, που η Valencia κατάφερε να φύγει νικήτρια από το Camp Nou. Το 2014, οι Murciélagos νίκησαν με 3-2 σε ένα πολύ μεγάλο ματς με γκολ του  Alcácer στο 59ο λεπτό. Ήταν μια ήττα που φρέναρε τους Blaugrana φέρνοντας τους ισόβαθμους με τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Atletico Madrid.

To 2016 οι Νυχτερίδες τα κατάφεραν ξανά με 2-1 με αυτογκόλ του Rakitic, με τον Mina να σκοράρει στο 45 και να δίνει προβάδισμα 2 γκολ στη Valencia, το Messi να μειώνει στο 64 και να γίνεται ένα τρελό παιχνίδι μέχρι το τέλος με αποκορύφωμα τη μεγάλη ευκαιρία του Piquet από τα 5 μέτρα στο 89. Ήταν η τρίτη σερί ήττα για τη Barcelona, κάτι που είχε να γίνει από επί εποχής Van Gaal, από το 2002-03. Αυτή τη φορά όμως η Barcelona στο τέλος πανηγύρισε τον τίτλο, σε αντίθεση με το 2014.

Για ρετρό αναφορά, ένας παίκτης της Valencia ο οποίος έχει παίξει εναντίον σε 2 θρύλους της Barca και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Mario Kempes, ο El Matador!

Ο Αργεντίνος σέντερ φορ της Valencia με τα 95 του γκολ, είναι ένας θρύλος τη ομάδας. Εδώ τον βλέπουμε σε μία προσπάθεια του το 1978, με τους Johan Cryff & Johan Neeskens απλά να τον παρακολουθούν. Το ματς έληξε 1-0 υπέρ της Barca, με γκολ του Bio στο 58ο λεπτό.

Το 1982, ο μεγάλος Diego έκανε το ντεμπούτο σε ένα ματς με τη Valencia. Ιστορική φωτογραφία αμέσως μετά το Mundial του 1982 με προηγούμενο 10αρι της Εθνικής Αργεντινής ενάντια στο μετέπειτα θρύλο.

Αν και τα στατιστικά για προληπτικούς έδειχναν πως ίσως να έχανε βαθμούς η Barcelona στον αγώνα του Σαββάτου καθώς είχε χάσει στα 2 προηγούμενα “ζυγά” χρόνια (2014, 2016), Τελικά δεν τρίτωσε το κακό για τη Barcelona και επικράτησε με 2-1 με 2 goals του Coutinho ενώ μείωσε ο Parejo με πέναλτυ.

“Gent’s lad”

 

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ