el
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μπάγερν: Γι’ αυτό είναι 1ο φαβορί για το Τσάμπιονς Λιγκ!

Μπορεί η κουβέντα για το Τσάμπιονς Λιγκ να μοιάζει πρόωρη όταν καλά-καλά δεν έχουν ακόμη επαναρχίσει το ισπανικό, το αγγλικό και το ιταλικό πρωτάθλημα, ωστόσο μία ομάδα έχει ήδη στείλει το μήνυμά της στις υπόλοιπες, όποτε κι αν γίνουν τα ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ασφαλώς, αυτή η ομάδα είναι η Μπάγερν, η οποία δεν καταλαβαίνει ούτε από κορονοϊό, ούτε από άδειες εξέδρες. Οι Βαυαροί επέστρεψαν από τη δίμηνη διακοπή σαν να μην πέρασε ούτε μία μέρα.

Η εξαιρετική φόρμα του Μαρτίου δεν διαταράχθηκε, οι πρωταθλητές καθάρισαν με συνοπτικές διαδικασίες τον τίτλο στην Μπουντεσλίγκα, κερδίζοντας την Ντόρτμουντ στο Κλάσικερ και αποδεικνύουν πλέον σε κάθε παιχνίδι τους, πως φέτος έχουν όλο το πακέτο να τα πάρουν όλα, κοινώς να κάνουν το τρεμπλ!

Το πιο απρόβλεπτο Τσάμπιονς Λιγκ

Το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ ήταν εξ αρχής από τα πιο απρόβλεπτα των τελευταίων ετών. Με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ, πρόωρα εκτός ελέω Ατλέτικο και τους υπόλοιπους «μεγάλους» σε αμφισβητούμενη κατάσταση.

Για παράδειγμα, τον Μάρτιο κανείς δεν έβαζε το χέρι του στη φωτιά για τη Ρεάλ Μαδρίτης, για την Μπαρτσελόνα, τη Γιουβέντους ή την Παρί Σεν Ζερμέν. Η Ρεάλ πάλευε να βρει μία μίνιμουμ σταθερότητα, η Μπαρτσελόνα βρισκόταν σε μία μεταβατική περίοδο μετά την αλλαγή προπονητή και την έλευση του Κίκε Σετιέν, η Γιουβέντους δεν μπορούσε να αφομοιώσει τη νοοτροπία του Σάρι και οι εμφανίσεις της μόνο πειστικές δεν ήταν, ενώ η Παρί είχε και εξακολουθεί να έχει έλλειμμα ειδικού βάρους.

Ακόμη και η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, που ουσιαστικά είχε παραιτηθεί από το πρωτάθλημα και είχε επικεντρωθεί αποκλειστικά στην Ευρώπη, εμφάνιζε χτυπητά τρωτά σημεία.

Οποιος λοιπόν κάνει ένα γρήγορο flash back στην εποχή προ κορονοϊού, στα πρώτα ματς της φάσης των «16» θα θυμηθεί ότι και τότε πιο σταθερή όλων έμοιαζε η Μπάγερν του Χάνζι Φλικ, που έκανε παρέλαση (3-0) μέσα στο «Στάμφορντ Μπριτζ» της Τσέλσι.

Φυσικά, από τότε οι συνθήκες άλλαξαν άρδην. Οι αγώνες πλέον διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, οι ποδοσφαιριστές των ομάδων υποβάλλονται εβδομαδιαίως σε αλλεπάλληλα τεστ για τον κορονοϊό και η UEFA συζητάει ακόμη και το ενδεχόμενο να ολοκληρώσει το Τσάμπιονς Λιγκ με Final 8 ή Final 4 σε μία πόλη για να αποφευχθούν τα πολλά ταξίδια.

Το ισχυρότερο πλεονέκτημα της Μπάγερν

Σε μία όμως μη κανονική σεζόν όπως η φετινή, η Μπάγερν και κατ’ επέκταση όλες οι γερμανικές ομάδες, βρήκαν τον τρόπο να την τρέξουν με όσο το δυνατόν πιο κανονικό τρόπο. Η πίεση που άσκησαν οι γερμανικοί σύλλογοι στην πολιτική ηγεσία της χώρας να επαναρχίσει το πρωτάθλημα μέσα Μαΐου, αποτελεί ουσιαστικά το ισχυρότερο πλεονέκτημα της Μπάγερν εν όψει των ευρωπαϊκών της αγώνων τον ερχόμενο Αύγουστο.

Οταν Ισπανοί, Αγγλοι και Ιταλοί θα… λιώνουν χωρίς ανάσα, μέσα στο κατακαλόκαιρο με τις απανωτές εμβόλιμες αγωνιστικές, η Μπάγερν θα παίρνει τις ανάσες της, θα σχεδιάζει τη νέα αγωνιστική περίοδο με καθαρό μυαλό και θα προετοιμάζεται χωρίς πίεση για τα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στη Γερμανία το πρωτάθλημα επανεκκίνησε στις 16 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουνίου με μόλις δύο εμβόλιμες αγωνιστικές, χωρίς δηλαδή πρεμούρα και ιδιαίτερα επιβαρυμένο πρόγραμμα, τηρουμένης της πρωτόγνωρης κατάστασης που επικρατεί.

Εν ολίγοις, η Μπάγερν, εφόσον προκριθεί και στον τελικό Κυπέλλου, που είναι προγραμματισμένος για τις 4 Ιουλίου, θα δώσει συνολικά σε Μπουντεσλίγκα και DFB Pokal, 11 ματς σε διάστημα 49 ημερών, ήτοι σημαίνει περίπου ένα παιχνίδι κάθε 4,5 ημέρες. Ο,τι έκανε δηλαδή και προ κορονοϊού.

Αντίθετα, οι άλλες μεγάλες λίγκες θα μπουν σε μία διαδικασία συνεχόμενων αγώνων σε πολύ χειρότερες καιρικές συνθήκες, αφού τα πρωταθλήματα θα τραβήξουν σίγουρα μέσα στον Ιούλιο.

Τα συμβόλαια που λήγουν την 1η Ιουλίου

Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να ξεχάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους και οι ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία περίεργη κατάσταση λόγω των συμβολαίων που λήγουν την 1η Ιουλίου.

Η οδηγία που έχει δοθεί από τον IFAB είναι να υπάρξει επέκταση της ισχύς των συμβολαίων έως ότου ολοκληρωθούν οι λίγκες, εντούτοις αυτή η εξαίρεση είναι δεδομένο πως θα προκαλέσει προβληματισμούς σε πολλούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Ακόμη και σε αυτό το ζήτημα, η Μπάγερν έχει πρακτικά λυμένα τα προβλήματά της, αφού κανένα συμβόλαιο ποδοσφαιριστή της δεν λήγει τον Ιούλιο πλην των τριών δανεικών, του Κοουτίνιο, του Οντριοθόλα και του Πέρισιτς.

Για τον τραυματία Κοουτίνιο, ούτως ή άλλως δεν υπήρχε διάθεση να καταβληθεί η ρήτρα αγοράς του. Ο Οντριοθόλα ποτέ δεν έπεισε τον Φλικ, με συνέπεια να είναι χρήσιμος μόνο στα εσωτερικά διπλά. Το μοναδικό αγκάθι είναι ο Πέρισιτς, για τον οποίο ο Φλικ έχει σχηματίσει θετική γνώμη και θα ήθελε να τον διατηρήσει ως εναλλακτική λύση στους εξτρέμ πίσω από Γκνάμπρι και Κομάν.

Η απραξία της Παρί και το καλεντάρι της Μπάγερν

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η Παρί Σ.Ζ., δεδομένου ότι μπήκαν τίτλοι τέλους οριστικά στο γαλλικό πρωτάθλημα. Οι Παριζιάνοι έδωσαν τον τελευταίο τους επίσημο αγώνα στις 11 Μαρτίου. Ηταν το 2-0 επί της Ντόρτμουντ, που τους χάρισε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Εν συνεχεία ακολούθησε η αναστολή της Ligue 1 και κατόπιν η απόφαση για οριστική διακοπή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Παρί θα κληθεί πιθανότατα να δώσει ευρωπαϊκά παιχνίδια τον Αύγουστο χωρίς να έχει επίσημο ματς προηγουμένως για πέντε ολόκληρους μήνες!

Η Μπάγερν τέτοιους κινδύνους και ανησυχίες δεν διατρέχει. Ούτε σε χειμερία νάρκη θα πέσει, ούτε θα εξουθενωθεί παίζοντας μέσα στον Ιούλιο. Το φετινό καλεντάρι της, παρά την εισβολή του κορονοϊού, έχει την πιο νορμάλ εικόνα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους διεκδικητές του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το μόνο που έχει λοιπόν να κάνει στο εξής η ομάδα του Φλικ, είναι να επικεντρωθεί στο αγωνιστικό κομμάτι και να γίνεται ακόμη καλύτερη. Οι Γερμανοί άλλωστε, φημίζονται για το κρύο αίμα τους και στην πιο… κρύα σεζόν όλων των εποχών έχουν εξ ορισμού το πάνω χέρι.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ